Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

Cześć wszystkim ponownie! Za 6 tygodni zaczynam i panika coraz większa we mnie rośnie :).

Mam ogromną prośbę o namiary na hydraulika który by zaprojektował kanalizację i dopilnował prawidłowego jej ułożenia na etapie stanu zero.

I dodatkowe pytanko. Czy jakieś rzeczy związane z instalacją odkurzacza centralnego trzeba uwzględnić na etapie stanu zero?

I to samo pytanie o rekuperator. Czy rurę do potencjanlengo GWC to już teraz trzeba wkopać np. pod ławą albo przez fundament?

Jeśli możecie polecić jakieś firmy do instalacji odkurzacza i do rekuperatora to bardzo poproszę :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć wszystkim ponownie! Za 6 tygodni zaczynam i panika coraz większa we mnie rośnie :)......

No sąsiedzie w końcu się zacznie.

Jeżeli masz w projekcie gdzie mają być wyjścia kanalizacji to ekipa budowlana sobie z tym poradzi, nie potrzeba tu hydraulika. Z całą resztą nie odpowiem bo nie wiem.

Proponuje przejsć pod ławą fundamentową rurą od wody.

Będziemy wypatrywać kiedy sie zacznie i dopingować.

Wyjścia w sensie podłączeń sanitariatów i zlewów są i umiejscowienie szamba też. Ale w ostatniej chwili postanowiłem powiększyć kotłownię bo obawiam się ze jest za mała i dlatego trochę się wszystko poprzesuwa. No i jeden znajomy mnie straszy ze lepiej żeby to obejrzał hydraulik bo on teraz ma "śmierdzący" problem związany z kanalizacją bo coś tam jednak u niego nieszczelnie zrobione było.

Na jakiej głebokości planujesz umieścić szambo? I czy rurę do szamba wporadzasz przez fundament czy pod ławą.

Jak tak patrzę na kalendarz to właściwie zaczynam za 4 tygodnie (koło 20 sierpnia) ... masakra jak ten czas leci....

Pozdrawiam

Cześć wszystkim ponownie! Za 6 tygodni zaczynam i panika coraz większa we mnie rośnie :).

Mam ogromną prośbę o namiary na hydraulika który by zaprojektował kanalizację i dopilnował prawidłowego jej ułożenia na etapie stanu zero.

I dodatkowe pytanko. Czy jakieś rzeczy związane z instalacją odkurzacza centralnego trzeba uwzględnić na etapie stanu zero?

I to samo pytanie o rekuperator. Czy rurę do potencjanlengo GWC to już teraz trzeba wkopać np. pod ławą albo przez fundament?

Jeśli możecie polecić jakieś firmy do instalacji odkurzacza i do rekuperatora to bardzo poproszę :)

Pozdrawiam

Kanalizacja - zaprojektował to za duże słowo, ustalasz gdzie chcesz mieć prysznic lub wanne (zakładam, że będziesz miał łazienkę :-) ) i na co ma patrzeć umywalka (taki wstęp do wykańczania wnętrza już na starcie) a pan hydraulik rozkłada te rurki i tyle (koszt około 500-1000)

Odkurzacz - nic nie trzeba robić

GWC - tak - najlepiej wprowadzić teraz rurę razem z kanalizą

Na jakiej głebokości planujesz umieścić szambo? I czy rurę do szamba wporadzasz przez fundament czy pod ławą.

Rurę od szamba mam wyprowadzoną pod ława fundamentową i do tego trzeba bedzie podłączyć szambo. Na jakiej głębokości ono będzie jeszcze nie wiem.

Aby do 20 sierpnia, jak się zacznie to juz pójdzie latwo :D

Witam

Mieszkam na Białołęce, a wkrótce zaczynam budowę w Markach i zaczęłam się zastanawiać nad sensownością kominka. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami dot. ogrzewania na Białołęce. W zasadzie to moi przyszli sąsiedzi postraszyli mnie ceną drzewa do kominka i stwierdzili, że tylko ogrzewanie gazowe... i że w okolicy nie ma gdzie kupić tańszego drzewa.

Będę wdzięczna za każdą wypowiedź :D

I jeśli nie macie nic przeciwko chętnie przyłącze się również do waszej grupy :D

Poszukuję sprawdzonego i solidnego specjalisty od parkietów :-? :-? :wink: :lol:

ja dostałam namiary w dlh na modlińskiej

pauli namiary dają wszędzie tylko jacy to specjaliści nie wszyscy powiedzą :o :o :):):, dlatego szukam polecanyc :wink: h :):).

U mnie w tym tygodniu wchodzi parkieciarz. Pewnie za tydzień będę miał już wyrobioną opinię. Na razie wyrobiłem sobie dodatkowo dobrą opinię o ekipie kominkarzy...

Poszukuję sprawdzonego i solidnego specjalisty od parkietów :-? :-? :wink: :lol:

pauli namiary dają wszędzie tylko jacy to specjaliści nie wszyscy powiedzą :o :o :):):, dlatego szukam polecanyc :wink: h :):).

U mnie w tym tygodniu wchodzi parkieciarz. Pewnie za tydzień będę miał już wyrobioną opinię. Na razie wyrobiłem sobie dodatkowo dobrą opinię o ekipie kominkarzy...

Kze czekam więc na twoją opinie,a nie masz opini z poprzednich prac??

Kze czekam więc na twoją opinie,a nie masz opini z poprzednich prac??

Skoro polecił mi go Ziętek to na pewno jest dobry. Podobnie było z kominkarzami. Mój generalny wykonawca może nie ma dobrych glazurników, ale w wiekszości jak podsyłał mi namiary to były niedrogie i dobre (stosunek ceny/jakości był bardzo dobry).

Witam sąsiadów bliższych i dalszych. Jestem tu nowa i póki co się rozglądam, ale już wielkie wrażenie zrobiła na mnie samopomoc sąsiedzka. Z chęcią skorzystam z Waszych doświadczeń - zwłaszcza przy wyborze różnych ekip :D Nasz domek rośnie, co widać na obrazku i niedługo osiągnie stan surowy. Długa droga przed nami i mam nadzieję, że dzięki Wam uda się uniknąć wielu wybojów :wink: No to lecę czytać dzienniki budów, strasznie tego dużo :o Pozdrawiam, Beata

witam, witam :)

jeżeli ktoś z sąsiadów jest zainteresowany mam na zbyciu do odsprzedania po symbolicznej cenie (do uzgodnienia) następujące pozostałości z budowy:

1. dysperbit - 4 szt

2. stemple 5m - 8 szt (chyba, jutro sprawdzę i podam dokładnie)

3. bonie narożne (gotowe profile produkcji "fasada system") - 30 szt

mam pytanie odnośnie przyłącza prądu - czy mieliście do czynienia ze skrzynką-rozdzielnicą?;) standardowo zakładają skrzynkę z licznikiem ale jako że jestem pionierem na ulicy u mnie w ogrodzeniu podobno ma stanąć rozdzielnica do okolicznych działek - w sumie 80cm skrzynki zamiast 30 czy 40... Czy muszę sie na to zgodzić? Jak rozwiązywaliście takie sprawy bo przyznam że średnio taka skrzynka pasuje do mojej koncepcji ogrodzenia...

pozdr

Marcin_Pe u nas jest taka sytuacja.

Skrzynka rozdzielcza fachowo nazwana złączem kablowym jest na granicy naszej działki i dzialki sąsiada. W sumie zasila cztery działki, dwie działki mają na granicy złącza pomiarowe czyli skrzynki z licznikami a dwie czyli nasza i sasiada ma dodatkowo złącze kablowe.

Z tego co się orientuje jezeli jest to już wykonane i wszystko zinwentaryzowane to nie będzie łatwa sprawa z pozbyciem się takiego złącza. Co innego ze złaczem pomiarowym takie mozna przesunąć oczywiście też posiadając odpowiednie dokumenty i pozwolenia.

Jeżeli nie bedzie przeszkadzało Ci te złącze to ogólnie nie ma z takim urządzeniem problemów. Mam nadzieję ze nie chca Ci tego złacza postawić np. na przeciwko wjazdu do garażu :D

A tak to wygląda u nas

http://img181.imageshack.us/img181/6583/dsc01831js8.jpg