kze 01.09.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Noooo, widzę, że was ostatnio troche poniosło... tyle postów natrzaskać Kze - gratulacje!!! I tak przy okazji - ile płacicie za projekty przyłączy (woda i gaz)? Bo doczytałam się, że wszystkim robi ten sam gość... ja uzgodniłem 1000 PLN No tak.. Pytanie było o projekty, a ja podałem cenę razem z realizacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.09.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Noooo, widzę, że was ostatnio troche poniosło... tyle postów natrzaskać Kze - gratulacje!!! I tak przy okazji - ile płacicie za projekty przyłączy (woda i gaz)? Bo doczytałam się, że wszystkim robi ten sam gość... ja uzgodniłem 1000 PLN No tak.. Pytanie było o projekty, a ja podałem cenę razem z realizacja... Moje projekty 1,100 - u tego samego projektanta no , ale u mnie nie negocjowała AGA do tego jeszcze 350 za uzgodnienia z ZUD ale to juz do kieszeni geodet(k)y........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 01.09.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 jednym słowem - gdzie się nie obrucisz tam z ciebie ciągną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.09.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 ..... choć zbieżność poziomów wystepuje - może donieść do UOKiK że w trakcie budowy co chwila się wpada na "zmowy cenowe"?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 01.09.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A jak u Was było z humusem i wyznaczaniem budynku przez geodetę?Wiem, że geodeta wyznacza tylko obrys budynku.Ale najpierw zdejmowaliście humus, a potem geodeta, czy odwrotnie?Wiem, że Jacek69 sciągał humus koparka i zdjął z całej działki.A inni? Jak robiliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 01.09.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A jak u Was było z humusem i wyznaczaniem budynku przez geodetę? Wiem, że geodeta wyznacza tylko obrys budynku. Ale najpierw zdejmowaliście humus, a potem geodeta, czy odwrotnie? Wiem, że Jacek69 sciągał humus koparka i zdjął z całej działki. A inni? Jak robiliscie? U mnie najpierw geodeta potem humus. Ale już u moich szwagrów pierwszy humus (zrobili wstępny obrys z geodetą rodzinnym) potem geodeta. Zależy od wykonawcy. Ja nie było kopałem dołu pod cały dom tylko po wybraniu humusu kopali pod same ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Broncio, ale jak najpierw geodeta, a potem humus, to jak zdejmowałeś humus, aby nie uszkodzić palików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania?Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 02.09.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 ..... choć zbieżność poziomów wystepuje - może donieść do UOKiK że w trakcie budowy co chwila się wpada na "zmowy cenowe"?! lepiej w sprawach tak delikatnych jak .... pieniądze ... do żadnego Urzędu (choćby takiego co to niby miałby nas bronić... he, he) się nie zwracać ... ... nic dobrego by z tego nie wyszło ... a jeszcze mogliby zażądać od nas rachunków na te wszystkie "zmówione ceny" .... i co wtedy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 02.09.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? Ja najpierw szukałem poprzez Forum - dostałem namiary na kilka ekip. Dodatkowo rozpuściłem wici w rodzinie i wśród znajomych - stamtąd też przyszły ze 2 namiary.... po rozmowach wykonawcę wybrałem właśnie z tego ostatniego źródła... ale nie tylko do fundamentów.... ... na razie jesteśmy umówieni do stanu surowego otwartego .... ale z możliwością przedłużenia do końca.... jak będę zadowolony .... .... musze przyznać, że na razie jestem .... A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? Do wyceny ZAWSZE dawaj kopię .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? Ja najpierw szukałem poprzez Forum - dostałem namiary na kilka ekip. Dodatkowo rozpuściłem wici w rodzinie i wśród znajomych - stamtąd też przyszły ze 2 namiary.... po rozmowach wykonawcę wybrałem właśnie z tego ostatniego źródła... ale nie tylko do fundamentów.... ... na razie jesteśmy umówieni do stanu surowego otwartego .... ale z możliwością przedłużenia do końca.... jak będę zadowolony .... .... musze przyznać, że na razie jestem .... A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? Do wyceny ZAWSZE dawaj kopię .... A ile chce Twoja ekipa za fundamenty? Mój znajomy powiedził 50pln (do negocjacji) z 1m fundamentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 02.09.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A ile chce Twoja ekipa za fundamenty? To dość trudne do odpowiedzi bo ja mam umowę na całość robót do stanu S-O ... więc nie pwoeim Ci ile za fundamenty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A ile chce Twoja ekipa za fundamenty? To dość trudne do odpowiedzi bo ja mam umowę na całość robót do stanu S-O ... więc nie pwoeim Ci ile za fundamenty ... A nie masz wyszczególnione ile za poszczególne etapy? No bo kolega zapłacił za stan zero 22tyś (powierzchnia zabudowy porównywalna do mojej, a ja mam niecałe 170mkw)... Dlatego chcę oszacować koszty tego etapu. Bo tak: beton b20 po 150pln za 1m3 zdjęcie humus - 200-900pln (?) wykopanie fundamentów - ? koszty ocieplenia - ok.1000-2000pln wymurowanie (a może wylanie) sciany fundamentowej - ? piasek i zagęszczanie - ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 02.09.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 kze, wkraczasz na grząski i zaminowany teren. Tu nie ma Jednej Dobrej i Konkretnej Odpowiedzi Jedną z podstawowych rzeczy jaką robiłem w trakcie negocjacji wykonawcy było przeszukiwanie m.i. i naszego forum i porównywanie, porównywanie, porównywanie........ ale to Nigdy nie jest to samo. Ja mam jednego wykonawcę i oczywiście dyskutowaliśmy w oparciu o poszczególne etapy, ale potem już przeszlismy na kwote totalną... jeśli bedziesz budował etapowo z różnymi ekipami to na pewno taniej wynegocjujesz poszczególne etapy, tyle że musisz liczyć się z czasem i jakością. Jak w życiu i projektach: może być Szybko, Tanio I Dobrze. Ale nigdy wszystkie Trzy na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 kze, wkraczasz na grząski i zaminowany teren. Tu nie ma Jednej Dobrej i Konkretnej Odpowiedzi Jedną z podstawowych rzeczy jaką robiłem w trakcie negocjacji wykonawcy było przeszukiwanie m.i. i naszego forum i porównywanie, porównywanie, porównywanie........ ale to Nigdy nie jest to samo. Ja mam jednego wykonawcę i oczywiście dyskutowaliśmy w oparciu o poszczególne etapy, ale potem już przeszlismy na kwote totalną... jeśli bedziesz budował etapowo z różnymi ekipami to na pewno taniej wynegocjujesz poszczególne etapy, tyle że musisz liczyć się z czasem i jakością. Jak w życiu i projektach: może być Szybko, Tanio I Dobrze. Ale nigdy wszystkie Trzy na raz. Rozumiem, rozumiem.. Ale... Chcę ustalic kwoty które sa realne i w miare niskie, by podczas negocjacji znać BATNĘ kontrahenta. Wtedy będę wiedział do jakiego momentu zbijac cenę, by nie wyjśc na głupka, a żeby wykonawcy też opłacało sie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.09.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? KZE u nas ekipa robi całość : od fundamentów po ocieplenie i tynki zewnetrzne. Jeżeli chodzi o projekty to chyba zrobilismy z 20 kopii, poniewaz podczas poszukiwań ekipy budowlanej każdy chciał projekt- rozdalismy chyba 15 sztuk. Jeżeli chodzi o humus to u nas najpierw była koparka a nastepnie geodeta. Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? KZE u nas ekipa robi całość : od fundamentów po ocieplenie i tynki zewnetrzne. Jeżeli chodzi o projekty to chyba zrobilismy z 20 kopii, poniewaz podczas poszukiwań ekipy budowlanej każdy chciał projekt- rozdalismy chyba 15 sztuk. Jeżeli chodzi o humus to u nas najpierw była koparka a nastepnie geodeta. Pozdrawiam KasiaR Znaczy się, że jedna ekipa robi wszysko i umówiliscie się na cenę 1mkw? A humus zdjęłas na oko, czy zdjęłaś z całej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Mam ciekawy artykuł na temat zwrotu podatku VAThttp://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1334643 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.09.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? KZE u nas ekipa robi całość : od fundamentów po ocieplenie i tynki zewnetrzne. Jeżeli chodzi o projekty to chyba zrobilismy z 20 kopii, poniewaz podczas poszukiwań ekipy budowlanej każdy chciał projekt- rozdalismy chyba 15 sztuk. Jeżeli chodzi o humus to u nas najpierw była koparka a nastepnie geodeta. Pozdrawiam KasiaR Znaczy się, że jedna ekipa robi wszysko i umówiliscie się na cenę 1mkw? A humus zdjęłas na oko, czy zdjęłaś z całej działki? KZE ekipa robi wszystko, ale płacimy im od zakończonego etapu(który jest sprawdzany przez nas i przez inspektora ). A humus zdjelismy na oko (tzn koparka zdjeła), troche pomierzylismy i nawet ok wyszło. Nierówności poprawiła nasza ekipa . Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? KZE u nas ekipa robi całość : od fundamentów po ocieplenie i tynki zewnetrzne. Jeżeli chodzi o projekty to chyba zrobilismy z 20 kopii, poniewaz podczas poszukiwań ekipy budowlanej każdy chciał projekt- rozdalismy chyba 15 sztuk. Jeżeli chodzi o humus to u nas najpierw była koparka a nastepnie geodeta. Pozdrawiam KasiaR Znaczy się, że jedna ekipa robi wszysko i umówiliscie się na cenę 1mkw? A humus zdjęłas na oko, czy zdjęłaś z całej działki? KZE ekipa robi wszystko, ale płacimy im od zakończonego etapu(który jest sprawdzany przez nas i przez inspektora ). A humus zdjelismy na oko (tzn koparka zdjeła), troche pomierzylismy i nawet ok wyszło. Nierówności poprawiła nasza ekipa . Pozdrawiam KasiaR Czyli podczas castingu z ekipami przyjeliscie rozliczanie za etapy i szczegółowo opisywaliście co ma być? A logistyką zajmuje się ekipa, czy Wy? Wydaje mi się, że zostawienie logistyki firmie mogłoby sprzyjać nadużyciom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts