Broncio 02.09.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Broncio, ale jak najpierw geodeta, a potem humus, to jak zdejmowałeś humus, aby nie uszkodzić palików? Wykonawca zrobił rysunek dla geodety na którym były cztery główne punkty. Do każdego punktu były po dwa tzw. świadki (czyli kolejne punkty oddalone od metr w lewo i w prawo od tego właściwego). Humus był zdejmowany przy naszym wykonawcy i to on nadzorował pracę koparki. Zrobiłem trzy kopie projektu. Została mi jedna i to ostro pomazana . Zawsze się starałem odebrać kopie po wycenie ale nie zawsze mi się udało(parę zł. taka porządnie oprawiona kopia jednak kosztuje). Natomiast jeden oryginał ma mój wykonawca a drugi leży bezpiecznie w domu. Ekipe mamy z polecenia. Też dostaliśmny ogólną cenę rozbitą na etapy. Płatność zawsze po zakończonym etapie. Materiały kupuje wykonawca. Wiadomo że jak ktoś ma dużo czasu i troche wiedzy to może sam robić zakupy. Na pewno wyjdzie taniej. Mi jednak zależało na 7% vat. Nawet teraz jak już jest ta nowa ustawa będe się starał wykończeniówkę też robić na 7%. Nigdy nic nie wiadomo jak to będzie z odbiorem tego vatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.09.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A w ogóle mam pytanie: Skad braliscie ekipę do fundamentów i do murowania? Po protekcji (znaczy referencji) od znajomych, rodziny? Z ogłoszenia na muratorze? A może z innego źródła? A i mam drugie pytanie: zrobiliscie kopię swojego projektu? Przeciez jak dajecie jakiemu wykonawcy do wyceny to chyba szkoda dawać orginał, nie? KZE u nas ekipa robi całość : od fundamentów po ocieplenie i tynki zewnetrzne. Jeżeli chodzi o projekty to chyba zrobilismy z 20 kopii, poniewaz podczas poszukiwań ekipy budowlanej każdy chciał projekt- rozdalismy chyba 15 sztuk. Jeżeli chodzi o humus to u nas najpierw była koparka a nastepnie geodeta. Pozdrawiam KasiaR Znaczy się, że jedna ekipa robi wszysko i umówiliscie się na cenę 1mkw? A humus zdjęłas na oko, czy zdjęłaś z całej działki? KZE ekipa robi wszystko, ale płacimy im od zakończonego etapu(który jest sprawdzany przez nas i przez inspektora ). A humus zdjelismy na oko (tzn koparka zdjeła), troche pomierzylismy i nawet ok wyszło. Nierówności poprawiła nasza ekipa . Pozdrawiam KasiaR Czyli podczas castingu z ekipami przyjeliscie rozliczanie za etapy i szczegółowo opisywaliście co ma być? A logistyką zajmuje się ekipa, czy Wy? Wydaje mi się, że zostawienie logistyki firmie mogłoby sprzyjać nadużyciom... wszelkimi dostawami mat. budowlanych zajmujemy sie sami. Podczas rzmów z ekipami mówilismy, że roliczenia będa za zakończony i sprawdzony etap. Ale oferty cenowe od wykonawców raczej otrzymywalismy za całość. (cena od fundamentów ,chudziak, mury, strop, więźba, kominy, deskowanie , papowanie, pokrycie dachowe, ocieplanie budynku, tynki zewn, wstawienie drzwi) Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.09.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 To idę robić kopie... i itensyfikować casting. Jakby ktoś znał dobrą ekipę to prosze o info (na priv lub nie). Wydaje mi się, że najgorzej jest rozpocząć... A jako kierownia budowy wpisaliście kierownika tej ekipy która buduje, czy gościa, który pilnuje waszych interesów (i sprawdza jakość wykonania prac)? Tak samo było z PnB. Jak już złożyłem te 4,5kg papierów to później już jakieś poprawki itp to był pikuś wporówaniu ze zbieraniem tej makulatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.09.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 To idę robić kopie... i itensyfikować casting. Jakby ktoś znał dobrą ekipę to prosze o info (na priv lub nie). Wydaje mi się, że najgorzej jest rozpocząć... A jako kierownia budowy wpisaliście kierownika tej ekipy która buduje, czy gościa, który pilnuje waszych interesów (i sprawdza jakość wykonania prac)? Tak samo było z PnB. Jak już złożyłem te 4,5kg papierów to później już jakieś poprawki itp to był pikuś wporówaniu ze zbieraniem tej makulatury... Absolutnie nie zgadzaj sie na kierownika budowy tej wybranej ekipy. Bo nawet spiep..... rzeczy bedą dla niego o.k. Kierownik musi byc zawsze po Twojej stronie. Dlatego należy szukac kieronika nie zwiazanego z zatrudniona ekipa budowlaną. Pozdrawiam Moge polecic Ci naszego Kierownika Budowy. Solidny i niedrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 02.09.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Czy wiecie, że musimy rozwiązać nasz mały fanclub pani P. ? Pani P. już nie pracuje w Urzędzie Gminy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.09.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 To idę robić kopie... i itensyfikować casting. Jakby ktoś znał dobrą ekipę to prosze o info (na priv lub nie). Wydaje mi się, że najgorzej jest rozpocząć... A jako kierownia budowy wpisaliście kierownika tej ekipy która buduje, czy gościa, który pilnuje waszych interesów (i sprawdza jakość wykonania prac)? Tak samo było z PnB. Jak już złożyłem te 4,5kg papierów to później już jakieś poprawki itp to był pikuś wporówaniu ze zbieraniem tej makulatury... Absolutnie nie zgadzaj sie na kierownika budowy tej wybranej ekipy. Bo nawet spiep..... rzeczy bedą dla niego o.k. Kierownik musi byc zawsze po Twojej stronie. Dlatego należy szukac kieronika nie zwiazanego z zatrudniona ekipa budowlaną. Pozdrawiam Moge polecic Ci naszego Kierownika Budowy. Solidny i niedrogi. To z chęcią poproszę o namiary. Wydawało mi się, że kierownik budowy to kierownik ekipy, która wykonuje, a osobą, która pilnuje moich interesów to jest inspektor nadzoru budowlanego.. Ale może coś pokręciłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.09.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Czy wiecie, że musimy rozwiązać nasz mały fanclub pani P. ? Pani P. już nie pracuje w Urzędzie Gminy! A ja jak byłem 31.08 to wisiała jeszcze wizytówka tej Pani... Może kierownik robi porządki, albo Kaczor robi redukcje przed wyborami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 04.09.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Wizytówka jeszcze wisi, ale pani juz nie ma.Na moje zdziwienie odpowiedzieli: "ale nie umarła, po prostu już nie pracuje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.09.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Wizytówka jeszcze wisi, ale pani juz nie ma. Na moje zdziwienie odpowiedzieli: "ale nie umarła, po prostu nie pracuje" Ciekawe kto przejmie jej sprawy... Może Pani Irmina, która załatwiała moje pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 04.09.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Wizytówka jeszcze wisi, ale pani juz nie ma. Na moje zdziwienie odpowiedzieli: "ale nie umarła, po prostu nie pracuje" Ciekawe kto przejmie jej sprawy... Może Pani Irmina, która załatwiała moje pozwolenie... W tym pokoju siedzi taki facet przy drzwiach po lewej. Podobno on przejął. Ale on pracował do przedwczoraj a potem zacznie od 19-go Tak mi powiedział Cyrki jakieś normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.09.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Wizytówka jeszcze wisi, ale pani juz nie ma. Na moje zdziwienie odpowiedzieli: "ale nie umarła, po prostu nie pracuje" Ciekawe kto przejmie jej sprawy... Może Pani Irmina, która załatwiała moje pozwolenie... W tym pokoju siedzi taki facet przy drzwiach po lewej. Podobno on przejął. Ale on pracował do przedwczoraj a potem zacznie od 19-go Tak mi powiedział Cyrki jakieś normalnie To rzeczywiście cyrki... A złozyłas już dokumenty? Bo jeśli złozyłaś to mozna próbować uderzyć do kierownika.. On wydał mi się bardzo rozsądny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 04.09.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Ja mam już WZ, a do PnB jeszcze zbieram śmieci Muszę tylko złożyc wniosek o zmianę WZ i ten pan, co go nie ma teraz, obiecał, że zajmie sie tym szybko, jak już będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.09.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ja mam już WZ, a do PnB jeszcze zbieram śmieci Muszę tylko złożyc wniosek o zmianę WZ i ten pan, co go nie ma teraz, obiecał, że zajmie sie tym szybko, jak już będzie To może lepiej od razu do kierownika uderzyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 05.09.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Witam Was, Mam juz kawałek pokrycia dachowego (Gont) http://foto.onet.pl/upload/25/22/_527219_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/33/21/_527217_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/40/72/_527218_n.jpg Ale sie cieszę Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 05.09.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Kasia,ale ładnie! Dom po prostu z miejsca szlachetnieje i domowieje gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 05.09.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Kasia,ale ładnie! Dom po prostu z miejsca szlachetnieje i domowieje gratuluję Dziękuje Willie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.09.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Bardzo ładny dach, KasiaR, bardzo ładny... A ta łuska... Coraz bardziej podoba mi się koncepcja dachu z gontu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 05.09.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Bardzo ładny dach, KasiaR, bardzo ładny... A ta łuska... Coraz bardziej podoba mi się koncepcja dachu z gontu... Dziękuję KZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 05.09.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ale ślicznie!!!!! To co spotykamy się w weekend na oględziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.09.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ale ślicznie!!!!! To co spotykamy się w weekend na oględziny? O której? A będzie już cały dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts