RenatkaPetronek 08.09.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 damianr-dzękuję. Nam się tak bardzo nie śpieszy(możemy z mapą poczekać i 2 tygonie), bo mamy zamiar wbijać pierwszą łopatę na przełomie 07/08.2006. A może mi się tylko wydaje, że to tak dużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 09.09.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 damianr-dzękuję. Nam się tak bardzo nie śpieszy(możemy z mapą poczekać i 2 tygonie), bo mamy zamiar wbijać pierwszą łopatę na przełomie 07/08.2006. A może mi się tylko wydaje, że to tak dużo czasu. no to gratuluje organizacji bo u nas to działkę kupiliśmy w styczniu a roboty budowlane rozpoczeły się w kwietniu... (z całą papierologiuą i pozwoleniami) no i zamierzaliśmy się wprowadzić na jesieni - mam nadzieje, że jesień tergo roku będzie bardzo dłuuuuugaaaaaa żebyśmy mogli zrealizować plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 09.09.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 damianr-dzękuję. Nam się tak bardzo nie śpieszy(możemy z mapą poczekać i 2 tygonie), bo mamy zamiar wbijać pierwszą łopatę na przełomie 07/08.2006. A może mi się tylko wydaje, że to tak dużo czasu. no to gratuluje organizacji bo u nas to działkę kupiliśmy w styczniu a roboty budowlane rozpoczeły się w kwietniu... (z całą papierologiuą i pozwoleniami) no i zamierzaliśmy się wprowadzić na jesieni - mam nadzieje, że jesień tergo roku będzie bardzo dłuuuuugaaaaaa żebyśmy mogli zrealizować plan Życzę powodzenia. Troszkę zazdroszczę tego tempa, bo u nas niby powoli ale ja się tochę niecierpliwię. No ale cóż, musimy odłożyć trochę pln-ów, żeby myśleć realnie o pstępie pac a nie stawać w pół drogi-bo inwestorm zabrakło kasy przed zimą na pokrycie dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 09.09.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 damianr ajesień będzie dłuuga, na pewno, bo aż do zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 09.09.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 damianr-dzękuję. Nam się tak bardzo nie śpieszy(możemy z mapą poczekać i 2 tygonie), bo mamy zamiar wbijać pierwszą łopatę na przełomie 07/08.2006. A może mi się tylko wydaje, że to tak dużo czasu. To nie jest duzo czasu... Zalezy na jakim etapie jesteście i jak dużo czasu chcecie poświęcić na budowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 09.09.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Ja w ogóle jestem na etapie wykonawcy... A moze osoby bardziej doświadczone podpowiedzą mi jak rozpoznac dobrego wykonawcę? A skąd bierzecie namiary? Od znajomych?A moze z forum? Krzysiek z tymi wykonawcami to nie ma recepty my rozmawialiśmy ze wszystkimi i z polecenia i z ogłoszeń na ich budowach - dobrze jak trafisz na inwestora i zamienisz kilka słów ale to i tak n ic nie gwarantuje, bo inwestor to dopiero dowiaduje się o błędach wykonania za jakiś czas najszybciej jak wchodzą inne ekipy i wytykają niedoróbki -loteria dużo dobrego słychać o góralach. Może poproś o pokazanie domu nie ostatnio budowanego ale już wykończonego albo z większym zaawansowaniem robut jak stan surowy najlepsza umowa Cię nie wybroni przed tym i pomyśl tak - najwyżej im nie zapłacisz i bedziesz musiał się szarpać z poprawkami (system płatności Kasia już tłumaczyła - żadnych zaliczek, całość po zakończonym całym etapie) pozd Uznałęm, ze będe brał ekipy z polecenia inwestora. A inwestorów - znajomych będę poszukiwał na naszym forum. A dobrą macie ekipę murarzy, którzy wylali wam fundamenty i postawili stan surowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 09.09.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Ja w ogóle jestem na etapie wykonawcy... A moze osoby bardziej doświadczone podpowiedzą mi jak rozpoznac dobrego wykonawcę? A skąd bierzecie namiary? Od znajomych?A moze z forum? Krzysiek z tymi wykonawcami to nie ma recepty my rozmawialiśmy ze wszystkimi i z polecenia i z ogłoszeń na ich budowach - dobrze jak trafisz na inwestora i zamienisz kilka słów ale to i tak n ic nie gwarantuje, bo inwestor to dopiero dowiaduje się o błędach wykonania za jakiś czas najszybciej jak wchodzą inne ekipy i wytykają niedoróbki -loteria dużo dobrego słychać o góralach. Może poproś o pokazanie domu nie ostatnio budowanego ale już wykończonego albo z większym zaawansowaniem robut jak stan surowy najlepsza umowa Cię nie wybroni przed tym i pomyśl tak - najwyżej im nie zapłacisz i bedziesz musiał się szarpać z poprawkami (system płatności Kasia już tłumaczyła - żadnych zaliczek, całość po zakończonym całym etapie) pozd Uznałęm, ze będe brał ekipy z polecenia inwestora. A inwestorów - znajomych będę poszukiwał na naszym forum. A dobrą macie ekipę murarzy, którzy wylali wam fundamenty i postawili stan surowy? Do niedawna powiedziałbym że nie taką złą ale dzisiaj juz ich nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 09.09.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 damianr-dzękuję. Nam się tak bardzo nie śpieszy(możemy z mapą poczekać i 2 tygonie), bo mamy zamiar wbijać pierwszą łopatę na przełomie 07/08.2006. A może mi się tylko wydaje, że to tak dużo czasu. To nie jest duzo czasu... Zalezy na jakim etapie jesteście i jak dużo czasu chcecie poświęcić na budowanie.. Stan surowy otwarty 2006, koniec budowy i przeprowadzka Boże Narodzenie 2007. Jak romantycznie . Zobaczymy co życie pokaże Na razie architekt(projekt już wybrany), prąd- podpisana umowa, będzie za max 18 m-cy ale chyba szybciej, woda-studnia, ścieki-szambo lub pos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.09.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 09.09.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Witaj rafal9. Moge polecic Ci solidnego i niedrogiego ELEKTRYKA. Podaje namiary na ELEKTRYKA - p. Mariusz tel 501-538-990. Bardzo solidny ale jednoczesnie prace wykonuje bardzo szybko. Najczęsciej instalacje wykonuje w weeknedy , bo w ciągu tygodnia pracuje- U nas zajeło mu 6 dni, czyli 3 weekendy. Cena najlepiej wychodzi za całośc. U nas nie liczylismy za punkt tylko za całośc (instalacja alarmowa, TV, telefon/interner, domofon, kino domowe i oczywiscie gniazda i oświtlenie domu + ogród.) Pan nie jest z Warszawy. Powołaj sie na mojego męża(Damian Rożek z Białołeki) Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.09.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Witaj rafal9. Moge polecic Ci solidnego i niedrogiego ELEKTRYKA. Podaje namiary na ELEKTRYKA - p. Mariusz tel 501-538-990. Bardzo solidny ale jednoczesnie prace wykonuje bardzo szybko. Najczęsciej instalacje wykonuje w weeknedy , bo w ciągu tygodnia pracuje- U nas zajeło mu 6 dni, czyli 3 weekendy. Cena najlepiej wychodzi za całośc. U nas nie liczylismy za punkt tylko za całośc (instalacja alarmowa, TV, telefon/interner, domofon, kino domowe i oczywiscie gniazda i oświtlenie domu + ogród.) Pan nie jest z Warszawy. Powołaj sie na mojego męża(Damian Rożek z Białołeki) Pozdrawiam KasiaR Dzięki za kontakt. Wszystko fajnie tylko ja potrzebuję to wykonać w jeden tydzień. Bo później szybko tynki i wylewki i jeszcze żeby zdążyły wyschnąć do zimy w nieogrzewanym domu i bez okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 09.09.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Witaj rafal9. Moge polecic Ci solidnego i niedrogiego ELEKTRYKA. Podaje namiary na ELEKTRYKA - p. Mariusz tel 501-538-990. Bardzo solidny ale jednoczesnie prace wykonuje bardzo szybko. Najczęsciej instalacje wykonuje w weeknedy , bo w ciągu tygodnia pracuje- U nas zajeło mu 6 dni, czyli 3 weekendy. Cena najlepiej wychodzi za całośc. U nas nie liczylismy za punkt tylko za całośc (instalacja alarmowa, TV, telefon/interner, domofon, kino domowe i oczywiscie gniazda i oświtlenie domu + ogród.) Pan nie jest z Warszawy. Powołaj sie na mojego męża(Damian Rożek z Białołeki) Pozdrawiam KasiaR Dzięki za kontakt. Wszystko fajnie tylko ja potrzebuję to wykonać w jeden tydzień. Bo później szybko tynki i wylewki i jeszcze żeby zdążyły wyschnąć do zimy w nieogrzewanym domu i bez okien Spoko bez paniki my też mamy taki plan ale zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe - schną podobno w trzy tygodnie a z owym elektrykiem to zadzwoń i powiedz o co chodzi to się dowiesz czy sie wyrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.09.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Witaj rafal9. Moge polecic Ci solidnego i niedrogiego ELEKTRYKA. Podaje namiary na ELEKTRYKA - p. Mariusz tel 501-538-990. Bardzo solidny ale jednoczesnie prace wykonuje bardzo szybko. Najczęsciej instalacje wykonuje w weeknedy , bo w ciągu tygodnia pracuje- U nas zajeło mu 6 dni, czyli 3 weekendy. Cena najlepiej wychodzi za całośc. U nas nie liczylismy za punkt tylko za całośc (instalacja alarmowa, TV, telefon/interner, domofon, kino domowe i oczywiscie gniazda i oświtlenie domu + ogród.) Pan nie jest z Warszawy. Powołaj sie na mojego męża(Damian Rożek z Białołeki) Pozdrawiam KasiaR Dzięki za kontakt. Wszystko fajnie tylko ja potrzebuję to wykonać w jeden tydzień. Bo później szybko tynki i wylewki i jeszcze żeby zdążyły wyschnąć do zimy w nieogrzewanym domu i bez okien Spoko bez paniki my też mamy taki plan ale zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe - schną podobno w trzy tygodnie a z owym elektrykiem to zadzwoń i powiedz o co chodzi to się dowiesz czy sie wyrobi... Tynki gipsowe odpadają, bo nie mam prądu jeno agregat, co prawda 5 kW, ale na agregat tynkarski to i tak za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 09.09.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Witaj rafal9. Moge polecic Ci solidnego i niedrogiego ELEKTRYKA. Podaje namiary na ELEKTRYKA - p. Mariusz tel 501-538-990. Bardzo solidny ale jednoczesnie prace wykonuje bardzo szybko. Najczęsciej instalacje wykonuje w weeknedy , bo w ciągu tygodnia pracuje- U nas zajeło mu 6 dni, czyli 3 weekendy. Cena najlepiej wychodzi za całośc. U nas nie liczylismy za punkt tylko za całośc (instalacja alarmowa, TV, telefon/interner, domofon, kino domowe i oczywiscie gniazda i oświtlenie domu + ogród.) Pan nie jest z Warszawy. Powołaj sie na mojego męża(Damian Rożek z Białołeki) Pozdrawiam KasiaR Dzięki za kontakt. Wszystko fajnie tylko ja potrzebuję to wykonać w jeden tydzień. Bo później szybko tynki i wylewki i jeszcze żeby zdążyły wyschnąć do zimy w nieogrzewanym domu i bez okien Spoko bez paniki my też mamy taki plan ale zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe - schną podobno w trzy tygodnie a z owym elektrykiem to zadzwoń i powiedz o co chodzi to się dowiesz czy sie wyrobi... Tynki gipsowe odpadają, bo nie mam prądu jeno agregat, co prawda 5 kW, ale na agregat tynkarski to i tak za mało. I znowu sie niezgodzę mamy identiko - my mamy prąd ale przy zwykłej betoniarce jednofazowej juz czajnika nie włączysz więc planujemy ewentualnie na agregacie z wypożyczalni - kosztuje to trochę ale tynki w całym domu mam w ok 10 dni a tradycyjne słyszałem że jak się ma pecha to i 3 miechy nie wystarczą i efekt mizerny bo potem decydyjesz sie na gładzie i płacisz jeszcze raz tyle za robiciznę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.09.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 I znowu sie niezgodzę mamy identiko - my mamy prąd ale przy zwykłej betoniarce jednofazowej juz czajnika nie włączysz więc planujemy ewentualnie na agregacie z wypożyczalni - kosztuje to trochę ale tynki w całym domu mam w ok 10 dni a tradycyjne słyszałem że jak się ma pecha to i 3 miechy nie wystarczą i efekt mizerny bo potem decydyjesz sie na gładzie i płacisz jeszcze raz tyle za robiciznę... A znaleźliście już taki agregat? Ile liczą za dobę? Musi być niezła kobyła, po ten automat tynkarski podobno 8 KW, a uruchomieniowa moc jeszcze większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 09.09.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 I znowu sie niezgodzę mamy identiko - my mamy prąd ale przy zwykłej betoniarce jednofazowej juz czajnika nie włączysz więc planujemy ewentualnie na agregacie z wypożyczalni - kosztuje to trochę ale tynki w całym domu mam w ok 10 dni a tradycyjne słyszałem że jak się ma pecha to i 3 miechy nie wystarczą i efekt mizerny bo potem decydyjesz sie na gładzie i płacisz jeszcze raz tyle za robiciznę... A znaleźliście już taki agregat? Ile liczą za dobę? Musi być niezła kobyła, po ten automat tynkarski podobno 8 KW, a uruchomieniowa moc jeszcze większa. no własnie z tym był jakiś problem ale są na rynku takie 16, 20 i 35 KW i one dadzą radę - wynajęcie to ok 950 +vat na tydzień + koszt transportu ok 250 + paliwo... można próbowac dogadac się z wojskiem jak masz znajomości i taki na kółkach ci przyciągną ale one sporo ciągną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 09.09.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Miłego weekednu !!!! http://kartki.onet.pl/_i/m/zaproszenie_na_grilla.gif http://kartki.onet.pl/_i/m/goraco.gif http://kartki.onet.pl/_i/m/fale_small.gif http://kartki.onet.pl/_i/m/browar4.jpg Pozdrawiamy kasiaR i damianr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 09.09.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam grupę. Oj bardzo dawno mnie tu nie było. Postów natrzaskaliście co nie miara Nie owijając w bawełnę poproszę o bardzo PILNĄ POMOC. Poszukuję wszystkiego co się rusza i ma jakikolwiek związek z dalszymi pracami po stanie surowym, a w szczególności - ekipa do tynków cementowo-wapiennych - ekipa do wylewek - elektryk - najlepiej taki, który załatwiłby wszystkie potrzebne odbiory - hydraulik - projektant mediów - a w szczególności instalacji wewnętrznej gazu. Jeżeli ktokolwiek słyszał lub widział osobników, których można zakwalifikować do takich grup to WIELKA PROŚBA O NAMIARY. Zima idzie a ja mam tylko ściany (do i teraz robią dach) - a w środku nic!!! Pozdrawiam Moge polecić hydraulika, który robił u mnie. Tylko nie wiem jak u niego z terminami bo cytuję:"Zarobiony jestem". Pan Andrzej 602729244. Namiar masz od Marcina z ul. Danusi. Powinien skojarzyć . Wylewki polecam z mixokreta. Ogłaszają sie u nas na forum dwie firmy które działają na Białołęce.No i ceny mają przyzwoite. Oblecą Ci cały dom w 2 dni, a jakość nieporównywalna do tych wylewanych ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 12.09.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Witam , Szukamy ekipy do ociepleń domu i tynków zewnetrznych gdyby ktos z Was miał namiary na takie ekipy, to bedę wdzieczna. Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.09.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam pytanie:Ile wyniosły Was fundamenty i stan zero?Jak wyliczyłem (tzn. mój potencjalny kierownik wyliczył) to mam ok 85mb fundamentu i na "oko" wychodzi, że będzie 20tyś, a stan surowy otwarty (bez dachu) ok.90tyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts