Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

Witam, zamierzam wkrótce rozpocząć budowę na Białołęce( ul. Czeremchowa). Znalazłem Wasze forum. Na razie z trudem poruszam się po nim , ale już obecnie chciałbym móc zadać pytania , na które ktoś , myślę szybko mógł by mi udzielić odpowiedzi , bo przez to już przeszedł. Teraz na przyklad szukam geologa do zbadania gruntu. Co prawda nie mam jeszcze odpowiedzi z gminy , ale chyba na moim terenie badanie to jest obowiązkowe.

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agregat możesz wynająć w wypożyczalni Hammer (czy jakoś podobnie)na Płochocińskiej. Można się z nimi dogadać.Wypożyczałam u nich parę sprzętów i są ok.

Ja budowałam stan surowy na agregacie i nie wyszło wcale tak drogo. Z tym że agregat miałam swój i płaciłam tylko za paliwo.

gg dzięki.

HURRAA! Urlop. Co prawda to tylko nad nasze Morze, ale widzę pogoda robi się ładna. Niestety od tematów budowy nie odpocznę. Podjąłem się społecznego reprezentowania sąsiadów w kontaktach z gazownią i stoenem w sprawie przyłączy do naszych działek no i muszę wszystkie papierzyska ze sobą ciągnąć. :(

DamianR i KasiaR - zajrzeliśmy właśnie z mężem do Waszego Dziennika Budowy. Ojej - ale u Was już dużo zrobione! Widać, że finiszujecie :D

Śliczny gres wybraliście w salonie - też o czymś takim myślę.

Kasiu - bardzo fajnie, że pokazujesz gdzie szukasz produktów. Myślę, że to będzie bardzo pomocne dla innych.

My jeszcze nie zaczęliśmy budować. Tydzień temu zanieśliśmy projekt do gminy i teraz czekamy na pozwolenie na budowę. Na działeczce tymczasem pojawiła się elektryczność :lol:

Budowę planujemy zacząć w sierpniu. Powoli dociera do nas, jakie to będzie zamieszanie i włos nam się jeży :-? Najbardziej przerażający jest ten zakup materiałów.. Dom składa się z tak wielu części - a wszystko trzeba kupić, najlepiej nie przepłacając i kupując produkty z atestami... :roll:

Poszukujemy Kierownika Budowy. Najchętniej takiego, co to się wczuje w rolę i rzeczywiście będzie sprawdzał, czy wykonawca buduje zgodnie ze sztuką budowlaną. Może ktoś mógłby kogoś takiego polecić?...

ma takiego - jest z ursynowa. ale jest dla tych co nie maja czasu, i ciezko pracują i maja troche kasy- facet jest drogi. tzn solidny, fachowiec, mowi prawde i przypilnuje ja trzeba, zrobi kosztorys, doradzi etc. czyli full service - ale trzeba mu placic. za wizyte 250 zeta.

moge z czystym sumieniem polecic. :lol:

Możesz rzucić namiary na priv. ?

Z góry dziękuję :)

Witam, :lol: ja jak zwykle z doskoku :oops: ale chyba musze podciągnąć grupę :wink: .

Gratuluję prac i postępów, a i ja jestem już na 20% obszarnikiem :wink: :p , niestety muszę czekać aż wypowie się Agencja Nieruchomości Rolnych, moze ktoś ma jakiś sposób :wink: :wink: na nich aby przyśpieszyć tą dziwną papierologię :evil: :evil: ????. Chciałbym spokojnie pojechać na ostatni :wink: urlop, a tu będę musiał czekać na decyzję :evil: .

Czy spotkanko odbyło się???, ja niestety weekendy miałem zajęte więc nawet nie zabierałem głosu.

WITAMY sąsiadów

i na wstępie PYTANIE ;

1. na jakie BRAMY GARAŻOWE się decydujecie i od kogo {na 2 samochody}

2. na jakie OKNA i od kogo

3. no i najtrudniejsze z czego ściany 3W z BETONU K.. czy CERAMIKI

poza tym z chęcią byśmy się wprosili :oops: :oops: :lol: na wasze BUDOWY by na wizji podpatrzyć to i owo

POZDRO.........

'''' :roll: :lol: ZACZYNAMY WE WRZEŚNIU :lol: :roll: ''''''

U nas niestety do rozpoczęcia budowy jeszcze ho, ho...ho :evil:

Co do spotkania, to też byśmy chętnie podpatrzyli to i owo :wink: , ale szczęśliwie weekendujemy się w najbliższy długi :lol: , więc jeśli spotkanko dojdzie do skutku w tym właśnie czasie, to nie skorzystamy :(

Aaaa - wybraliśmy projekt!!!

Tzn. na 99% :roll: , bo w zasadzie jesteśmy zdecydowani, ale jeszcze go nie kupiliśmy. Dziś jeszcze mamy spotkanie z architektem, który powie nam, co wymyślił a'propos "zachcianych" przez nas zmian.

Jak kupimy, to się pochwalę, który (na razie nie chcę zapeszyć :wink: )

pozdro

8) no i jestem po bojach z Agencją Nieruchomości Rolnych i "zabrałem" im pisemko z wpisem że AGENCJA NIE SKORZYSTA z prawa pierwokupu, takze już wkrótce powiem że jestem obszarnikiem 8) :wink: 8) :wink:, oczywiście po podpisaniu ostatecznej umowy kupna. :)

Przedemną następny etap, zbierać doświadczenia innych :lol: :wink: , i w przyszłym roku zacząć budować 8)

To było z mojego podwórka, a teraz pytanie temat spotkania - trzeba chyba ustalić ternmin aby powisiał i posłuchać głosów innych :)

renia i paweł ja się decyduje na 3w i tylko ceramika, chyba bardziej naturalne

WITAMY sąsiadów

i na wstępie PYTANIE ;

My wybraliśmy Normstahl - są solidni (chyba najlepsi na rynku) a cenowo bardzo zbliżeni do konkurencji.

drewniane, Gebauer

Po pierwsze czy na pewno przemyśleliście sprawę do końca? Dlaczego chcecie 3W? Przy obecnych materiałach nie ma to żadnego uzasadnienia. 3W będzie droższa, jest więcej szans na błędy a zysków brak.

Normą jest 2W a są też tacy co budują 1W....

Proponuję Wam 2W z ceramiki i docieplenia styropianem i będzie dobrze.

Na ten temat napisano epopeje na Forum .... poczytajcie sobie

pzdr

J

WITAMY sąsiadów

i na wstępie PYTANIE ;

poza tym z chęcią byśmy się wprosili :oops: :oops: :lol: na wasze BUDOWY by na wizji podpatrzyć to i owo

POZDRO.........

'''' :roll: :lol: ZACZYNAMY WE WRZEŚNIU :lol: :roll: ''''''

Co do bramy - nie mam pojęcia

Okna - ja biorę pcv, z kolorem, bo mniej problemów z montażem (tzn. można montować przed mikrymi pracami i sie nie wypaczą), poza tym nie trzeba ich lakierować co jakiś czas.

Materiał na ściany - no cóż, musicie sobie zrobić listę rzeczy istatnych dla was - czy ważniejsze jest żeby był ciepły, czy akustycznie lepiej izolował, może łatwiejszy do obróbki, mało nasiąkliwy, trudny do uszkodzenia, równe bloczki, szybkość murowania, cena itd.

Jak już będziecie wiedzieli co jest dla was ważne, to wtedy ławiej będzie wybrać.

Ja osobiście ani z BK (dla mnie jest za kruchy i za słabo izoluje akustycznie, ale jest to, zaznaczam, moja prywatna skala wartości) ani z ceramiki (niezbyt równe ściany, droga, te z dziurkami się łatwo kruszą). U nas będą silikaty.

Kosa-powodzenia 8) . W zeszłym roku kosiłem sam na dwa etapy. O mało nie dostałem udaru słonecznego, a nie było wcale tak gorąco.

Poza tym elektryczna jest za słaba do metrowych traw- tylko spalinowa.

Jak nie znajdę nikogo do tej roboty to będzie ostateczność. No chyba, że nie bedzie trzeba kosić tej trawy. Humus i tak chcę ściagnąć z całej działki, bo ziemię mam wspaniałą i nie musiałbym dowozić żyznej gleby.

Witamy Grupę :wink:

News z ostatniej chwili :lol: :lol:

My juz po przeprowadzce tzn juz mieszkamy!!!

Narazie mieszkamy bardziej ciałem niz duchem, jak narazie duzo pracy sprzatania i latania. Myslami jestesmy jeszcze gdzies indziej- myslimy co jeszcze trzeba zrobic, czego brakuje itp....Ubrania jeszcze w kartonach i walizach. Trudno co odszukać.

Ale jest o.k.

Krótko mówiac urwanie głowy.

Pozdrawiam serdecznie,

KasiaR :wink: :lol:

Co do oglądania dachówki na dachu - naprawdę polecam to rozwiązanie, bo dopiero wtedy widać jak dachówka się prezentuje - np. wg mnie Creaton miedziana angoba prezentuje się przepięknie :wink:

Zdadzam się - dopiero na dachu widać prawdziwy efekt.

Myśmy wybrali właśnie Creaton tylko kolor inny....

No to jak bedziecie przejeżdżać koło Ostródzkiej 89 to zapraszam na oględziny creaton miedziana angoba.........najfajniejsze jest że w zależności od pory dnia/roku/pogody zawsze trochę inaczej wygląda... :p

i pozdrawiam też

ps - strasznie mało czasu na regularne wizyty w Grupie - wykończeniówka czy co :oops: :(

News z ostatniej chwili :lol: :lol:

My juz po przeprowadzce tzn juz mieszkamy!!!

GRATULACJE!!!!

Życzę szybkiego zamieszkania także "duchem" i szczęśliwej aklimatyzacji na nowym miejscu! :D

Dziękujemy Akuku,

KasiaR :D & DamianR :D

Jezu, ale Wam zazdraszczam..... ale i cieszę się z Wami! Wreszcie koniec użerania się z partaczami ... nie mogę się doczekać. ...