Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

Willie, po roku musiales 'aktualizowac' rejestr gruntow?!

To chyba tez musze sie tym zajac bo pani w gminie wziela wniosek i nic nie powiedziala :-/

Ano tak :lol:

też się zdziwiłem

a jeszcze bardziej jak się okazało że moja zapisana w akcie działka budowlana jest do odrolnienia.........

nasz kraj to jeden wielki mętlik wzajemnie zabijających się przepisów :wink:

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jacek69 dopiero teraz zauważyłem że mieszkasz na Bródnie :D

Spostrzegawczy jestem...:oops:

Na jakiej konkretnie ulicy? Zaraz się jeszcze okaże że jesteśmy sasiadami :lol:

No, właśnie: Bródno górą! Obecnie mieszkam na Turmonckiej. Śmiejemy się z żoną, że jak juz chałupka będzie stała to się przeniesiemy z jednej strony rondka Łabiszyńska na drugą, bo odległość dość zbliżona....

A Ty gdzie?

Jacek69 dopiero teraz zauważyłem że mieszkasz na Bródnie :D

Spostrzegawczy jestem...:oops:

Na jakiej konkretnie ulicy? Zaraz się jeszcze okaże że jesteśmy sasiadami :lol:

No, właśnie: Bródno górą! Obecnie mieszkam na Turmonckiej. Śmiejemy się z żoną, że jak juz chałupka będzie stała to się przeniesiemy z jednej strony rondka Łabiszyńska na drugą, bo odległość dość zbliżona....

A Ty gdzie?

W zasadzie to ja Bródno widzę z okien, choc już po stronie Białołęki :wink:

Po przeprowadzce do rondelka będę miał nadal jakieś 2 km w linii prostej...........

Kondratowicza, ten wysoki blok przy bazarku. Wcześniej była ulica Wysockiego i Nieszawska. Po przeprowadzce do ronda bedziemy mieli trochę dalej, ale tylko odrobine :D

Przeraża mnie komunikacja na Białołęckiej. Tu jestem przyzwyczajony że w zasadzie gdzie chce to jadę bezpośrednio komunikacją (jeżeli muszę :lol: ) A tam tylko 2 autobany raz na pół godziny, a w dni świąteczne co godzina :(

No tak, nie ma co się czarować :roll:

komunikacji jakby nie było, co gorsza w zasadzie nie ma tez gdzie pójśc na tzw spacer miejski - my jeździmy do parku bródnowskiego jak chcemy z dziećmi pochodzić spokojnie :D

ale żeby nie było tak źle - to po pierwsze będzie własny ogródek, po drugie spacery jak najbardziej tylko wiejskie - ma to swój olbrzymi urok jak z dzieciakami się wypuszczam w chaszcze przez pola :wink:

Kondratowicza, ten wysoki blok przy bazarku. Wcześniej była ulica Wysockiego i Nieszawska. Po przeprowadzce do ronda bedziemy mieli trochę dalej, ale tylko odrobine :D

Przeraża mnie komunikacja na Białołęckiej. Tu jestem przyzwyczajony że w zasadzie gdzie chce to jadę bezpośrednio komunikacją (jeżeli muszę :lol: ) A tam tylko 2 autobany raz na pół godziny, a w dni świąteczne co godzina :(

Czyli pod 4. :lol: chadzam tamtędy na bazarek....

Co do komunikacji na Białołęckiej - to istny horror. Dlatego właśnie tak długo i namiętnie szukaliśmy działki blisko rondelka. No i udało się, choć do dziś (a minęły już ze 4 tygodnie) czują ból w pewnych okolicach, jak wspomnę ILE mnie to kosztowało :cry: Ale właśnie kwestia dostępu do komunikacji była rozstrzygająca. Dzięki takiej lokalizacji jest szansa, że dzieci będą mogły samodzielnie się przemieszczać (bez udziału taty-taksówkarza) - oczywiście jak osiągną właściwy wiek (jeszcze to potrwa) ... :D

Jacek,

znalazłem wątek a propos naszych rozważań, zakładam że u nas występuje wariant z ostatniego posta

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29764

Super-Szperacz z Ciebie! Obyś miał rację z wariantem dla nas bo ja już przestaję (i to dośc szybko) wierzyć w zdrowy rozsądek i rzyczliwość urzędnika dla obywatela .....

Te niedogodności pewnie będą nas śmieszyć za kilka miesięcy jak ruszą prawdziwe prace :wink:

Właśnie dyskutowałem z jednym z kandydatów na wykonawcę - im więcej jego pytań szczegółowych tym mniej pewne moje odpowiedzi :-? Dużo materiału do przemy ślenia na święta.....

Ale najważniejsze że cały czas zagrzewa mnie do boju wizja naszego domku :D

Sprawdzaliście już może jakieś oferty na przyłącza gazowe i wodne?

Chetnie porównam -- mam jedną oferte kompleksową na projekt, uzgodnienia i wykonanie 1) przyłacze wodociagu 2) przyłącze gazu do domu 3) instalacje wewnętzrną gazową - total 9 tys.

Za tę cenę tylko odbieram gotowe nic sam nie załatwiam. :D

Dla porównania częściowo sprawdzałem dla gazu oferty cząstkowe:

450 zł uzgodnienia projektu gazowego z ZUD + koszt geodety co narysuje kreseczke na mapce (ew koszt mapki jeśli nie ma)

koszt projektu przyłacza i instalacji wewnętrznej 900 zł

Przyłacze do skrzynki 920 zł (podobno to stała cena gazowni)

Koszt skrzynki ok 800 zł (części+montaż)

Przyłacze od skrzynki do domu ok 30 zł/metr

Istalacja wewnętrzna gazowa do wyceny jak bedzie projekt :roll:

Aha to jest przy założeniu że gaz jest w droddze przy działce, czyli bez kosztów ciagnięcia z daleka........

co do aktualnych danych w rejestrze gruntów:

żona była w urzędzie po aktualny wyrys do odrolnienia i powiedzieli jej, że w rejestrze jest 3 właścicieli, a my kupiliśmy działkę 1,5 roku temu od 7, czyli od 1 z tej trójki i 6 spadkobierców pozostałej dwójki. A przecież wszyscy mieli uprawomocnione wyroki sądu o nabyciu spadku itd.

Prawda jest taka, że w urzędzie jak dostają jakiś papier z sądu, to wrzucają go do jakiegoś pudła do "obrobienia" na św. Nigdego...

Ale papier z naliczeniem podatku trafia prawidłowo do mnie, czyli aktualnego właściciela.

Czy tam w urzedzie nie ma komu ścisnąć za worki to rozleniwione towarzystwo? No ale kierownictwo nie może być lepsze, bo organizuje ten niefunkcjonujący system.

Słowo daję, w żadnym urzędzie nie powinno być wolno zatrudniać ludzi, którzy nie odbyli solidnych praktyk w prywatnych firmach. Na państwowym nikt się nie nauczy efektywności i dobrej organizacji pracy...

Kze!

Mam ostatnio wrażenie że wszyscy wyjechali i zostałem tylko ja + Jacek.... :wink:

no i Ty oczywiście jako założyciel :wink:

jak tak dalej pójdzie to się zmieścimy przy jednym stoliczku na tym piwie :D

Witam wszystkich po świętach. Kilka dni nie byłem w necie i już mam zaległości.. :( Byłem kilka dni w Krakowie.

W temacie piwa to chyba możemy spotkać się 2 razy. Raz w naszym wąskim gronie, a drugi raz razem z grupą Warszawską.

A kiedy memy spotkanie naszej grupy?

No to wreszcie podpisałem akt notarialny. 8)

Czuję dużą pustkę i dziurę n akonciu oraz ogromne zmęczenie związane z zamknięciem pewnego etapu w życiu... :D

No, to gratulacje :D

Przeżywałem to miesiąc temu .... i choć minęło już trochę czasu to dziurę na końcie czuję do dzisiaj. Ale masz rację, że to zamyka pewien rozdział - pewne sprawy stają się już oczywste i postanowione.