Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

kasia jeśli sama projektowałaś wnętra to jestem pod wrażeniem :D .

Kze masz racje prawda jest taka jeśli masz dzieci to nie jest to dużo, jeśli jest się we dwoje to fakt może być dużo (200m)

Sama, sama z pomocš mojego Meżusia

:wink:

wiecej zdjęc jest tu, jeli masz ochotę zerknšć oczywiscie:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53078&start=120

Pozdrawiam serdecznie,

KasiaR

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kasiaR właśnie przeglądałem zdjęcia Waszego domku. Rewelacyjnie macie wszystko zrobione. Bardzo mi sie podoba :) .

Dzięki Broncio i dzięki KZE :oops: :wink:

Staramy sie nadal dopieszczac nasz domek. Ten weekned zapowieda sie twórczo dla mnie. Wymysliłam coć i teraz musze (chcę) to zrobić :lol: :lol:

Pozdrawiam,

KasiaR

O widze, ze znowy rozgorzała dyskusja o wielkości domu....

Renataa! Domek super...i duzy...Ale to tylko w mojej ocenie - my mamy 200 z kawałkiem powierzchni całkowitej i pisałam ostatnio, że jestem zmartwiona tym faktem (chodzi i koszty budowy i o późniejszą eksploatacje), ale powoli się uspokajam.

Kasiu, Nie wiedziałam, ze macie az 300m2!

Ale trudno dyskutować tak na prawde o powierzchni (podobnie chyba jak o gustach), bo przecież zależy to od indywidualnych potrzeb i zasobności portfela :wink: !!! :lol: :lol: :lol:

Jeśli chodzi o duże okna to faktycznie super sprawa :lol:

Ja także lubie doświetlony dom. Teraz mieszkamy w mieszkanku, w którym okna wychodzą tylko na jedna strone i to północna! Musze przyznać, ze w te ostatnie upały bylo tu nawet miło, ale jakbym miała to oceniać na przestrzeni całego roku - to mamy bardzo ciemne mieszkanie - dlatego tak ważne było dla nas przy wyborze projektu usytuowanie domu, pod kątem stron swiata. I ten taras tez usytuowalismy na południowym wschodzie...

Kasiu! Zdjecia extra! :lol:

Masz sąsiadko gust :wink:

Wybieram sie z córką na tydzien do babci i nie bede miała dostepu do sieci...nie wiem czy uda mi sie potem nadrobic zaleglosci!!! :roll: tyle tutaj postow przybywa :roll: ! Grupa prężnie działa - to trzeba Wam przyznać :wink:

pozdrowionka

:lol: :lol: :lol:

Kasia, Damian - gratuluję pomysłowości w wykończeniach .... efekt końcowy bardzo ciekawy ....

.... może ja nie miałbym tyle odwagi na takie eksperymentyu z kolorami ale u Was wygląda to super !

J

się grupa rozrasta :o - witam wszystkich 8)

miło poznać nowych sąsiadów bliższych :lol: i dalszych

widze że dyskusje o wielkościach róznych rzeczy i innych :roll: .

co do dywagacji o kosztach - niestraszmy tych co chcą spełniac swoje marzenia już na początku drogi - skoro już podjeli wyzwanie niech je realizuja z radością a nie trwogą

moje zdanie jest takie - budujemy tyle na ile nas stać i przyznam że jak bym uwierzył w to co mi inni mówili o kosztach to bym pewnie do tej budowy wogóle niepotszedł , jakkolwiek w tej chwili nie podzilam opini dotyczacych przerostu kosztów. Czesto Sami sie okłamujemy z tymi kosztami i dzięki temu jakoś ciągniemy i wykańczami.

Inna sprawa że anonimowość na tym forum nie powinna nam pozwalać na generalizowanie - są napewno wśród nas budujący z osczędnosci tatucia 8) (szejka z afryki 8) ) czy może laureaci LOTTO 8) czy inni pracujący nader efektywnie 8) i napadani ich groźbą braku kasy może wywołać u nich śmiech i zniechęcenie do nas ... nieumniejszajmy też sobie bo wkońcu jak to mówi wielu wykonawców na budowie "biedny się przecież niebuduje"

pozdrawiam wszystkich rozpoczynających z optymizmem :p :p

220 mkw pow użytkowej to sporo...

Zauważyłem ostatnio że buduje sie coraz więcej dużych domów. Czyżby wzrosła zasobność portfela przeciętnego Polaka?

Jeszcze nie znam osoby, która budując zamknęłaby sie w kwocie wyliczonej przed budową. My znacznie przekroczyliśmy budżet :( .

Tu nie zawsze chodzi o zasobnoc portfela. Niestety czasami sie tego nie przemysli :evil: - tak ja my to zrobilismy :x . Nie liczylismy poddasza - "nobo sie wykończy w przyszłoci... A na dole mamy to co nam potrzeba (150m2= 2 sypialnie, salon, jadalnia, kuchnia, wc, łazienka, pom. gospodarcze) .." A tu nie prawda wiekszoc rzeczy i tak trzeba zrobic na górze :( .

No i mamy wielki dom(za duży dom 300m2) :o :( :o

Jak narazie wykonczylismy parter (prawie :wink: ), na podaszu bedzie zrobione tylko docieplenie w tym roku- tynki i wylewki, hydraulika i elektryka juz sš.

Tak to czsami bywa.

Pozdrawiam serdecznie,

KasiaR :wink:

Żoncia pomineła jeszcze garaż :evil: - obiekt mojej dumy no i pozostaje jeszcze ewentualny stryszek :lol: 8) 8) którego pewnie niezrobimy no i sprostuje że te 300 mk to po podłodze a przecież na górze trochę skosów mamy (trochę bo kąt dachu jest spory więc pomieszczenia są wysokie i dostępne)

może i zgrzesze, ale...Prawda jest taka,że to tak brzmi, 200m to dużo, ale ostatnio byłam u znajomych mają mieszkanie 120 m i nie widać, że jest to aż tyle metrów. Więc jak się myśli o domku to tym bardziej... Wiem, wiem koszty ale nie trzeba przecież wykańczać wszystkiego w jednym czasie.

poczucie wielkości / metrażu pomieszczeń jest względne i można je kamuflować badź rozrastać w rozmaity sposób różnymi drobnymi trikami architektonicznymi...

znaczenie ma np wysokość pomieszczeń wysokość okien, przestrzenie otwarte, potem dochodzi wykończenie czyli np oświetlenie, ramki na podłogach, zestawienie kolorów ciemnych z jasnymi w poziomie czy pionie, wielkość płytek na podłodze, wzór itp no i na koniec wstawiając do tego samego pokoju różne meble może on rosnąć czy maleć i nie mam tutaj na myśli regału czy komódek tylko np do tego samego wypoczynku wstawiamy większą (ponadgabarytową ) ławe (1,20x1,60) ale niską i dodająć do tego kilka przerośnietych wazonów/figur powieszczenie nabierze przestrzeni ale nie będziemy odbierać że jest tam aż tyle metrów co w przypadku kiedy zastosujemy zwykłe mebelki systemowe np BRW z komódkami - mimo że pomieszczenie może wydac się z lekka zagracone to metrów mu dodamy :lol:

metry czuje sie kiedy zaczyna się po tym domu chodzić wte i zpowrotem albo sprzątać... 8)

Wybieram sie z córką na tydzien do babci i nie bede miała dostepu do sieci...nie wiem czy uda mi sie potem nadrobic zaleglosci!!! :roll: tyle tutaj postow przybywa :roll: ! Grupa prężnie działa - to trzeba Wam przyznać :wink:

pozdrowionka

Kasia, Damian - gratuluję pomysłowości w wykończeniach .... efekt końcowy bardzo ciekawy ....

.... może ja nie miałbym tyle odwagi na takie eksperymentyu z kolorami ale u Was wygląda to super !

J

Dzięki Jacek

pozdrowionka

J

Dzięki Jacek

i ja również :lol:

... są napewno wśród nas budujący z osczędnosci tatucia 8) (szejka z afryki 8) ) - Panie, czemu ja nie jestem z tej cytowanej rodziny? ... pozdrawiam Mamę i Tatę (z Polski :D )

czy może laureaci LOTTO 8) - Dlaczego ja w życiu niczego nie wygrałem? No raz - trójkę w Dużym Lotku .... 15 lat temu ..... dała mi 13,30 PLN :cry:

czy inni pracujący nader efektywnie 8) - Pracuję, pracuję ..... ale chyba nie dość efektywnie ..... Może ktoś mi udzieli korepetycji ?.... Zapłacę.... cash .....

... nieumniejszajmy też sobie bo wkońcu jak to mówi wielu wykonawców na budowie "biedny się przecież niebuduje"

z optymizmem :p :p

- tego mi było trzeba :wink:

J

... są napewno wśród nas budujący z osczędnosci tatucia 8) (szejka z afryki 8) ) - Panie, czemu ja nie jestem z tej cytowanej rodziny? ... pozdrawiam Mamę i Tatę (z Polski :D )

czy może laureaci LOTTO 8) - Dlaczego ja w życiu niczego nie wygrałem? No raz - trójkę w Dużym Lotku .... 15 lat temu ..... dała mi 13,30 PLN :cry:

czy inni pracujący nader efektywnie 8) - Pracuję, pracuję ..... ale chyba nie dość efektywnie ..... Może ktoś mi udzieli korepetycji ?.... Zapłacę.... cash .....

... nieumniejszajmy też sobie bo wkońcu jak to mówi wielu wykonawców na budowie "biedny się przecież niebuduje"

J

Noooo Jacek69 dawno się tak nie uśmiałem :D .

Prawda jest taka, że większość z nas buduje z kredytu, który potem bedziemy spłacać przez 25 lat :-?

J

Prawda jest taka, że większość z nas buduje z kredytu, który potem bedziemy spłacać przez 25 lat :-?

Broncio musiałes mi o tym przypomnieć :cry: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:

J

Broncio musiałes mi o tym przypomnieć :cry: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:

Ale wszystkie kredyty maja to do siebie, ze można je .. wcześniej spłacic. I to mi poprawia humor... :wink: