Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

Kasiu,

Dzięki wielkie za namiary i info...

Ja tez gorąco pozdrawiam :lol:

A jak tam u Was?

Nie zalało nas tam?

Drogę macie juz ubitą?

Moniaa

Monia , niepanikuj - drogi przejzdne :lol: - co pewnie mąż sam może potwierdzić bo widziałem że tam rządził trochę :lol: , jak Pan na włościach 8) :lol: :p - jak tam spodkania? - tłumy były 8)

Witam, witam..... :lol:

Dobre oko macie :wink:

Faktycznie spotkanko było i wszystko umówione :lol:

Ekipa rusza 19 wrzesnia!!! Juz nie mozemy sie doczekac :lol:

Az przebierramy nogami w miejscu :lol: :lol: :lol:

Do tego czasu chcemy wykopac studnie, zdjąc humus i wytyczyc budynek pod fundamenty (tak sie to fachowo nazywa?), tzn. nasz geodeta :wink:

Pozdrowionka

Moniaa :wink:

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak niesmiało daję do krytyki :oops: :oops: , podobno najlepsza jest krytyka konstruktywna, pomaga naprawiać błędy, więc może coś pomożecie :wink: :oops:(hm, gdzieś kiedyś to słyszałem :lol: :wink: )

To są moje wypociny, do daleszej obróbki, :oops: :oops:

http://images3.fotosik.pl/150/80e645d4196ad088m.jpg

http://images4.fotosik.pl/113/1fc1e6b946057289m.jpg

http://images1.fotosik.pl/159/f9005d98d37e1715m.jpg

http://images3.fotosik.pl/150/6bcc04a9783b33d1m.jpg

http://images1.fotosik.pl/159/c0ed23e53eac5ea2m.jpg

http://images4.fotosik.pl/113/761a6954d639a968m.jpg

hm, miało być proste i funkcjonalne - :oops: :oops: :oops: :wink:

Cześć,

No to i my teraz się możemy pochwalić :D :oops:

1) Humus zdjęty

2) Dom wytyczony

3) Studnia wydrążona

:D :D :D :D !!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D

To nasz wieeeeelki Sukces! Wreszcie rozpoczynamy! :D

Jutro wykonawca zaczyna kopać fundamenty.

Niestety nie obyło się bez zmiany wykonawcy z tego nieobecnego duchem ani ciałem na naszej budowie, na drugiego - bardziej zmaterializowanego.

Budowa w tamtym tygodniu rozpoczęła się dla nas wirtualnie - mąż akurat musiał wyjechać z pracy a ja zostałam uwięziona w mojej. Tak więc informację o zdjęciu humusu potwierdził nam nasz budujący się sąsiad (zadzwonił ze słowami "humus u Was zdejmują" - cóż za emocje! :D ). Dom wytyczył się też bez naszego udziału. Dopiero studnia wydrążyła się na naszych oczach (caaalutką sobotę). Tak się dotleniliśmy, że aż męża głowa rozbolała :lol:

Refleksje z miejsca budowy. Po zdjęciu humusu wydaje się, że dom będzie ogromniasty. Ale to taki chochlik optyczny, bo zdjęli humusu więcej niż trzeba i zrobili ławy geodezyjne w pewnej odległości od domu. Wygląda to jak księżycowy krajobraz - normalnie tylko kraterów brakuje i nie skacze się tak lekko.

Pan studniarz pokazał nam co mamy głębiej. Ocenił, że mamy glinę ilastą (a ja ciągle byłam przekonana, że raczej piasek... - muszę chyba zmienić koncepcję ogrodu :roll: ). Pod tym uroczy gruby piach z kolorowymi kamykami. Trochę włożyłam do butelki po Ice Tea i zamierzam z tego zrobić dekorację do mieszkania (wygląda jak morski) 8) .

pozdrawiam Wszystkich!

Asia_w

Cześć!

Jestem z Wrocławia, mam problem ze znalezieniem ekipy do prac murarskich. Za pośrednictwem FORUM zaproponował swoje usługi p. Mirek Nurzyński z Warszawy,

koordynujący pracę ekip, i nam polecił ekipę p. Ryszarda Grzebiety, który aktualnie pracuje w okolicach Poznania.

Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia we współpracy z którymś z tych panów, dajcie proszę znać na priva.

P R O S Z Ę !!!!!

halszka.ka

witamy

MONIAA bardzo dziękujemy z miłe spotkanie i ciekawe uwagi

EUGENIUSZ gratulacje i pozazdrocić inwencji twórczej trochę chyba trudu to przysporzyło :wink: :roll:

ASIA_W extra to tak samo jak u nas { prawie }jutro stawiajš ogrodzenie a we wtorek Geodeta i kopanie Fundamentów, poza tym jestemy w trakcie TWORZENIA KOMUNY do wspólnych zamówień w hurtowniach, co wy na to ? :wink:

POZDRO......... i czekam na info

Eugeniusz,

Dom jest uroczy i myślę, że będzie raczej prosty w budowie. My również robiliśmy projekt indywidualny i też go sobie zrobiłam w programiku i oglądałam z wszystkich stron (to bardzo pomaga).

Jeśli chodzi o uwagi to pomyślałabym na Twoim miejscu nad poszerzeniem holu wejściowego - z tego co pamiętam to minimalna szerokość przejścia jaką się zaleca to 120 cm (myślę, że to raczej w miejscach rzadziej obleganych, np. sypialnie), natomiast wejście główne do domu warto gdy jest przestronne, bo czasem przechodzi przez nie kilka osób na raz.

pozdrawiam i życzę powodzenia!

Asia_w

Paweł i Renia,

Komuna może być ciekawą metodą. Zakup stali, gazobetonu i więźby mamy już za sobą. Teraz będziemy szukać gruszki i bloczków Ackermana (mamy strop Ackermana, a nie Terivę, jak większość inwestorów). Zaczynamy też myśleć o dachu - daliśmy swój projekt kilku hurtowniom i już mamy ich odpowiedzi. Próbowaliśmy to kiedyś z mężem porównać i dojść do błyskotliwych wniosków i ... się nam nie udało. Wszyscy podali tak różne ilości materiałów do pokrycia dachu i wcale nie pokazali swoich zniżek na produktach tylko zniżkę na cenie sumarycznej - generalnie nie dało się nam wysnuć żadnych wniosków :o

Z tego co nam wszyscy w hurtowniach mówią, jest spory niedobór materiałów budowlanych na rynku, bo jest boom w budownictwie. Ciekawa jestem, jak hurtownicy będą chcieli w takich warunkach negocjować - trzeba będzie się przekonać.

pozdrawiam!

Asia_w

Paweł i Renia,

Spojrzałam na Wasz album zdjęć i projekt domu - Wasz projekt to cudo!Uwielbiam taką prostą tradycyjną architekturę. Jak bym miała większą działkę i więcej odwagi cywilnej, też pewnie wybudowałabym długi dom parterowy z dwuspadowym dachem. Nie mogę się doczekać jak go zbudujecie - jak będzie wyglądał w realu.

Nasz dom też będzie bardzo prosty - będzie miał dość wysokie poddasze i niczym niezłamany dach dwuspadowy. Nazywamy go Stodołą.

Marzy mi się drewno na elewacji, ale mąż na to krzywo patrzy, bo się boi obowiązków związanych z konserwacją. Dla mnie to jednak cudo - piękne!

pozdrawiam

Asia_w

Cześć,

No to i my teraz się możemy pochwalić :D :oops:

1) Humus zdjęty

2) Dom wytyczony

3) ...............................

Asia_w gratulacje aby do przodu.

Dziękuję za ocenę "projektu" wiatrołap ma 130/240 myślę ze bedzie ok, ja mam w domu przedpokój na 120 i to brałem pod uwagę :):). Przejścia i korytarze mają po 120 - przynajmniej na parterze. Jeszce raz dziekuję :) :)

EUGENIUSZ gratulacje i pozazdro�cić inwencji twórczej trochę chyba trudu to przysporzyło :wink: :roll:

o

Dziękuję dziękuję, troszkę pracy fakt, ale przeniosłem co mniej wiecej chcę , i tak architekt popracuje nad tym :wink: , a teraz zbieram wszelkie uwagi :lol: :oops: :wink: .

No to ja też się pochwalę. Ławy wylane w sobotę. Od czasu jak już weszła ekipa(miesiąc spóźniona) to stresu negatywnego brak. Humory teraz to dopiero dopisują jak widać jak zaczyna dom się materializować. No i trzeba było malox kupić bo odezwały mi się wrzody(takie to jest bezstresowe :-? ).

Hejka :lol:

Studiuje info, ale nie moge wejsc na pierwszy link - nie wiem, czy to chwilowe problemy z tą stroną, czy jakies błędy...

Podeślij mi jeszcze raz ten link, jak mozesz :lol:

Jak rozpoczał się dzisiejszy dzień? Ekipa zjawiła się na czas? Robota wrze? :wink:

trzymamy kciuki

Jutro będziemy mieć wycene materiałow przy uwzględnieniu zamówień grupowych 3-4 budowy naraz. Odezwę się tylko jak cos bedziemy wiedziec.

Pozdr,

:lol: :lol: :lol:

Tymczasem zachęcamy wszystkich rozpoczynających teraz budowe do wspólnego grupowego zamówienia :lol: Zawsze jest szansa na lepsze warunki negocjacyjne :lol: :lol: :lol:

moniaa

Kasiu,

Dzięki wielkie za namiary i info...

Ja tez gorąco pozdrawiam :lol:

A jak tam u Was?

Nie zalało nas tam?

Drogę macie juz ubitą?

Moniaa

Monia , niepanikuj - drogi przejzdne :lol: - co pewnie mąż sam może potwierdzić bo widziałem że tam rządził trochę :lol: , jak Pan na włościach 8) :lol: :p - jak tam spodkania? - tłumy były 8)

Witam, witam..... :lol:

Dobre oko macie :wink:

Faktycznie spotkanko było i wszystko umówione :lol:

Ekipa rusza 19 wrzesnia!!! Juz nie mozemy sie doczekac :lol:

Az przebierramy nogami w miejscu :lol: :lol: :lol:

Do tego czasu chcemy wykopac studnie, zdjąc humus i wytyczyc budynek pod fundamenty (tak sie to fachowo nazywa?), tzn. nasz geodeta :wink:

Pozdrowionka

Moniaa :wink:

Moniaa trzymam kciuki !!!

I bardzo sie cieszę na myl o nowych sšsiadach,

Pozdrawiam serdecznie i życze powodzenia,

KasiaR :wink:

No to ja też się pochwalę. Ławy wylane w sobotę. Od czasu jak już weszła ekipa(miesiąc spóźniona) to stresu negatywnego brak. Humory teraz to dopiero dopisują jak widać jak zaczyna dom się materializować. No i trzeba było malox kupić bo odezwały mi się wrzody(takie to jest bezstresowe :-? ).

Super Gratulacje :D !!!

Pozdrawiam serdecznie :wink: ,

KasiaR