Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

Witam po przerwie :-))

Kze, ale z Ty się rozpędziłeś!!! Tym razem kto będzie wybierać imie? To tak do 10 już niebawem :-)) A domek jest na ile domowników obliczony?

Info dla poszukujących drewno na więźbę: jak się wjeżdza do Neporętu - z 1-2 km m za tym podwójnym rondem, po prawej stronie jest niewielki skład drewna, trzeba uważnie patrzeć i szukać napisu typu "Drewno". Cena ok, drewno dobrej jakości, facet słowny - zawsze dotrzymuje terminów - poleca go mój sąsiad, w czerwcu brał stąd więźbę.

Przewidziane są 2 pokoje dla dzieci i sypialnia dla rodziców (na górze). Ale... na dole jest jeszcze pokój, który może być sypialnią rodziców, a poza tym w skrajnym przypadku mogę hobby room (który ma 45mkw po podłodze, ale efektywnego ok.25-30mkw) przedzielić ścianką i będę miał kolejne 2 pokoje. Tak więc do 5-ciorga dam radę... :lol: :o :o

A poważnie to myślałem (-lismy) raczej o 2-ce, może ewentualnie o 3-ce..

W temacie imienia pozostaje bez zmian. Jak będzie dziewczynak to zostawiam wybór imienia Żonie. A jak bedzie chłopiec to zamierzam mocno zaangażować się w wybór imienia. :wink:

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie czym zamierzacie pokryc dach w przyszlym roku?Rozmyslaliscie juz nad pokryciem? Jaka dachowka ceramiczna (bo chyba bierzecie ceramike) u was wchodziw gre? Myslimy o Robenie, ale duzo osob nam odradza i po necie chodza zle opinie na ich temat...Jestem w kropce...Syriusz 13 jest niedostepny , a koramic i wienenberger sa drogie...

Witam wszystkich myslących już o kryciu dachu. Co myslicie o dachówkach cementowych BRAAS? Jakieś konkretne wady? Zdecydowałem się na taką, ponieważ krycie blachą przy dość trudnym dachu wyszloby w podobnej cenie. Czy dachówka ceramiczna jest znacznie lepsza?

pozdrawiam, Zygul

Witam ponownie,

Czy ktoś zna w naszych okolicach firmę wykonującą eleganckie i niedrogie ogrodzenia? :lol:

Szukam ciekawych rozwiązań i namiarów - zwłaszcza murowane słupki i drewniane (sztachetowe) przęsła. Wszystkich mających coś ciekawego w linkach lub notesach proszę o kontakt email. :)

pozdrawiam i dziękuję, Zygul

Kochani,

podbijam wątek dachówek....

co kladziecie/polozyliscie na swoich dachach?

Im wiecej czytam postów o dachówkach ceramicznych Robena, tym większy mam mętlik....jedni krytykują, inni twierdza, ze trafili na całkiem proste (nie ma idealnie prostych ceramicznych dachowek!) i że takie krzywizny jak u niektórych, to po prostu pech - trefna dostawa :cry:

Moze wrócić do rozważań o Brassie? W końcu idealnie prosta, bo cementowa?

Tylko, że o cementowych mówi sie, ze to jednak cementowa i ze z czasem bedzie tracic kolor, mimo tych technologii i powłok....

nie wiem co robic....wszystko rozbija sie o kase i w tym wlasnie problem...

Robena wycenili mi niezn acznie drozej niz Brassa, ale juz wyceny Creatona byly troche jak z kosmosu...

Czekam na opinie :o :D

Wypowiedzcie sie prosze.... :roll: :lol:

Moniaa

jako wykonawca polecam robena. klade go i moge stwierdzic ze jest nierowny ale patrzac na cene to jakosc jest zadowolajaca. odradzam brassa gdyz obecnie jest to najgorsza jakoasciowo dachowka. lepiej juz zainwestowac w euronit. ja jednak zalecalbym roben ze wzgledu na stosunek ceny do jakosci.

poadrawiam

Ja położyłem rok temu Braasa - Grecką (czerwoną).

Przed zakupem dekarz, kierbud i budowlaniec perniczyli, że lepiej jakąś tańszą ceramikę itp. No to ja z żoną w samochód, do składów i szukaliśmy jakiejś ceramiki w podobnej cenie... i du.a z tego wyszła, te ceramiki tańsze albo krzywe, albo nasiąkliwe, albo inne wady.

Kupiłem Braasa a po położeniu sam dekarz-zatwardziały zwolennik ceramiki ocenił, że dachówka bardzo dobra, dobrze się ją układało i wogóle git :D .

Zarośnie za kilka lat nie bardziej niż ceramika (tam gdzie ma zarosnąć, czyli od mniej słonecznej strony przy drzewach) a wygląda wg mnie i nie tylko bardzo ładnie.

Mnie robiła Gaz-Media z Wołomina. Podała mi ten namiar babka z Gazowni Warszawskiej, że niby szybciej mi tamci zrobią, niż sama gazownia. G...prawda - jeszcze musiałem się 3 czy 4 razy do Wołomina bujać.

Lepiej chyba zlecić wszystko w Gazowni i tam cisnąć telefonami, bo faktycznie to jeszcze komuna, może już nie taka głęboka ale jednak.

Co do kosztów to gazownia robu kosztorys przy określeniu warunków przyłączenia.

Mnie robiła Gaz-Media z Wołomina. Podała mi ten namiar babka z Gazowni Warszawskiej, że niby szybciej mi tamci zrobią, niż sama gazownia. G...prawda - jeszcze musiałem się 3 czy 4 razy do Wołomina bujać.

Lepiej chyba zlecić wszystko w Gazowni i tam cisnąć telefonami, bo faktycznie to jeszcze komuna, może już nie taka głęboka ale jednak.

Co do kosztów to gazownia robu kosztorys przy określeniu warunków przyłączenia.

Ale chcę się upewnić.

Gazownia podała mi dwie kwoty 1550 plus vat opłata stała, i druga prawie 5000 za wykonanie. Czy tutaj działa taka sama zasada jak w Stoenie?

Oni ciagna linię do ogrodzenia a ja muszę zapłacić opłatę przyłączeniową?

Bo w warunkach jet to tak napisane że niewiadomo do końca kto ponosi te koszty.

Witam i pozdrawiam.

Poszukuję wykonawcy przyłacza gazowego (najlepiej kompleksowo)

Mam pytanie czy gazownia zwraca jakieś poniesione koszty na wybudownie łącza do ogrodzenia.

Dzięki

poszukaj we wcześniejszych postach naszej grupy,

ten temat już był omawiany, mnie i wielu innym z grupy przyłącza i instalacje wod-kan-gaz robiła firma Nasiłowski z Zielonki,

rozliczenia miałem dopiero po odbiorach czyli "woda w kranie, gaz w kuchence"

dzisiaj osiągnąłem mały sukces, pospinałem instalację i odpaliłem reku,

90% prac wykonałem sam,