Zygul 15.01.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Dziękuję bardzo kasiaR. Czekam na wyjasnienia od męza w takim razie i już z góry dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swan 16.01.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 A teraz z zupełnie innej beczki - gdzie mieszkały Wasze ekipy? Skąd braliście kontenery? I czym się je ustawia na budowie - dźwigiem? A co z hmmm... fizjologią? Tojtojka czy sławojka? Może ktoś na Białołęce ma kontener do sprzedaży / wypożyczenia? Bo w ogłoszeniach jak nie Opole to Gdańsk... pozdrawiamy! bardziej zaawansowanym gratulujemy - ale żeście pogodę trafili! Przyznać się, kto ma znajomości "na górze"???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaa 16.01.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 po mału przymierzamy się do nowego sezonu budowlanego i prosimy tych co już przez to przebrneli o namiary na waszych : pawel i renia Wrzuciłem na skrzynkę Ja też poproszę o namiary. z góry dzięki Kris19 Moniaa ps. Jeśli wolisz na maila, to poszedł też na twoją skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 16.01.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 witam... ile pytań i propozycja JA, JA, JA [/color]( za spotkaniem jak najbardziej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 16.01.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 a teraz uwaga, będzie dłuuuuuuugoooo o odbiorze budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 16.01.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 co do odbioru - sprawa naprawdę jest bardzo przyjemna - siedzi sobie tam na bonifacego(chyba taki jest adres Inspektoratu Nadzoru Budowlanego– w każdym razie przy Łazienkach)taki miły, młody inspektor przejmujący się bardzo sprawami jeszcze bardziej przejętych interesantów (nawiasem mówiąc ma doskonałą pamięć do nazwisk i twarzy... - możecie mu przypomniec moje nazwisko - powinien skojarzyć) i w każdy poniedziałek i czwartek udziela skrupulatnie informacji co potrzeba... Na początek proponuję jednak poszukać co się ma; a więc protokół przekazania przyłączy elektrycznych, wodnych, gazowych, kanalizacyjnych (kto je ma bo jak jest "ujecie własne" to nie potrzeba ale o tym za chwilę), potem odkopać pozwolenie na budowę (chyba), potem coś o odrolnieniu (taki świstek co go gmina wymaga przez pozwoleniem), no i oczywiście uzupełniony dzienni (uzupełniony znaczy się kierownik w nim wypisuje głupoty a cała reszta wystawia zaświadczenia na osobnych świstkach) , no i kominiarz (koniecznie - trwa ok 3-4 dni od wizyty do przywiezienia zaświadczenia ) P.s. dodam że kominiarza z Białołęki z polecenia, bardzo szczerze polecam dalej... wołać od swojego elektryka co kładł kabelki żeby wystawił protokuł z pomiarów rezystancji gniazdek - powinien wiedzieć o co chodzi... W sekretariacie Panienka poda plik świstków do wypełnienia razem z rozpiska co jest niezbędne... ale na poważnie - nie uzupełniajcie do końca dziennika bo i tak kierownik musi się podpisać na jednym świstku z Inspektoratu więc najlepiej jest wziąć co się ma i iść na konsultacje co się nada a co jeszcze potrzeba... przekazania przyłącza energetycznego bez problemu wydają na Oszmiańskiej (zdaje się że Pan Ciepły - drzwi po prawo jak się wchodzi do Stoenu, trzeba mieć tylko numer klienta czy licznika(jest na rachunku))wydają po 2-3 dniach, najlepiej iść tam do 10 bo potem pan inspektor wyjeżdża w teren. z pozostałymi zaświadczeniami nie miałem do czynienia bo mamy ujecie własne. a najbardziej problematyczna sprawa to jest inwentaryzacja wykonana przez geodetę - może trwać i trwać bo trzeba jakieś mapy wyjąć z urzędu potem je poprawić podstęplować jeszcze raz w urzędzie i wtedy je dostajemy - to wszystko robi geodeta i za komplet z opisem do gminy nie powinien wźiąc więcej jak tysiącPLN. No i dodam że tak naprawdę to się dwa razy zgłasza budynek - pierwszy raz to w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego (i tam potrzeba większość tych papierów) a drugi raz do Gminy - i tego jeszcze nie przerabiałem ale wiem że potrzebne są też papierzyska z Inspektoratu. my o nadanie numeru występowaliśmy wcześniej, jak trwała budowa - podobno dziwne że nam wydali ale wydali bez problemu i był to numer docelowy (znaczy do celów meldunkowych a nie przewidywany)... z meldunkiem jest jeszcze śmieszniej bo zameldowali nas teoretycznie do działki ponieważ dom jeszcze nie jest "ujawniony" zgodnie z ich przepisami, więc go nie ma ... ale zameldowali... Generalnie naprawdę trzeba iść z dobrym nastawieniem i wszystko wyjaśnią - fakt że trzeba tych papierów pilnować i zbierać i płacić za niektóre to trochę zniechęca ale nie jest tragicznie. Generalnie odbiory zgłasza sie po zakończeniu budowy... (nie koniecznie wykończeniu) muszą być wszystkie liczniki itp. i trzy tygodnie po złożeniu można się oficjalnie i legalnie wprowadzić ( w tym czasie może przyjechać inspektor i coś sprawdzić… a za nielegalne zamieszkiwanie podobno 5000pln) uwagę zwracam w innym aspekcie... urząd skarbowy zwraca nadpłacony podatek VAT za materiały budowlane (zbawienna i bardzo przyjemna gotówka) za budowę i za remont... budowa kończy się z dniem zgłoszenia budynku do odbioru... więc warto sprawdzić czy mamy odpowiednią liczbę na fakturach (wbrew oczekiwaniom tych faktur na ten zwrot naprawdę może brakować ) bo szkoda stracić parę tys zwrotu... (naprawdę bardzo przyjemne pieniążki tak na przeprowadzkę) pozdrawiam i powodzenia (ale chaotycznie to napisałem - przepraszam jeśli w ogóle ktoś to zrozumie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 16.01.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Jeszcze jedno, kto wie gdzie można dokonac badania wody z własnego ujęcia, pod kątem jej przydatnosci do spożycia? Ile to kosztuje? Najlepiej w Sanepidzie są 2 typy badan (chemiczne i bakteriologiczne) Najlepiej zadzwoń do sanepidu i zapytaj o ceny. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna- 00-875 Warszawa, ul. Żelazna 79 tel. 022 620 90 01, fax 022 624 14 23 pozdrawiam, KasiaR jak najbardziej za - przerabialismy też firmy "filtrujące wodę" ale te badania naprawde należy traktować jako poglądowe. wode oddaje się do badania po przynajmniej 2 tygodniach mocnego używania, naprawdę woda sie bardzo zmienia, wypłukuje i cos tam jeszcze my lalismy wodę pół dnia na ogród żeby spuścić co potrzeba przez ponad 3 tygodnie i naprawdę było czuć różnicę... P.S. Nie polecam nikomu zbyt płytkiej studni, my mamy na 9 m i nie wiem czy to wina głębokości studni czy tak to jest normalnie że w zależności jak jest zmarźnięta ziemia czy jak jest więcej opadów woda ma wyczuwalnie inny zapach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 16.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 co do odbioru (...) Dziękuję kasiaR i damianr. Proszę o pamięć i garsć uwag dotyczaca procedury odbioru domu w naszej gminie - jak już będziecie to mieć za sobą... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 17.01.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 co do odbioru (...) Dziękuję kasiaR i damianr. Proszę o pamięć i garsć uwag dotyczaca procedury odbioru domu w naszej gminie - jak już będziecie to mieć za sobą... pozdrawiam. Nie było problemu z odbiorem nikt nawet nie odwiedził naszego domu. Wszystko O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal Dabrowicz 17.01.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam Wszystkich Forumowiczów, przepraszam,iż piszę w tym wątku,ale może ktoś z Was jest zainteresowany zakupem dachu wraz z robocizną.Jeśli tak to zapraszam do końca tygodnia do obejrzenia jak wykonuje dach ekipa,którą polecam dla forumowiczów w Państwa okolicach.Jest to ekipa Pana Janusza Kępy vel Diabła.Budowa jest przy ulicu Olesin,jest to karpiówka Rupp Ceramiki w kolorze grafitowym układana w koronkę.Budowa charakterystyczna,gdyż jest przy ulicy i jest duży banner Rupp Ceramiki. Pozdrawiam serdecznieMIchał Dąbrowiczdoradca techniczny firmy Dachlux0 608 475 7930 500 116 292 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 17.01.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Dodam, że u mnie Pan Janusz zacznie układać Braasa w następnym tygodniu , także będzie tez można popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal Dabrowicz 17.01.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Wiem:) ale miałem się o to podpytać na prv czy mogę to na Forum powiedzieć Pozdrawiam:) Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 17.01.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Popatrzeć to można ale tylko na dach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 18.01.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A teraz z zupełnie innej beczki - gdzie mieszkały Wasze ekipy? Skąd braliście kontenery? I czym się je ustawia na budowie - dźwigiem? A co z hmmm... fizjologią? Tojtojka czy sławojka? Nam właśnie wczoraj postawili kontener na działce. Mąż poszukiwał w necie. Firmy, które sprzedają, zazwyczaj też dostarczają na miejsce. Nasz kosztował 1500 PLN (nowy). Jeśli jesteś zainteresowany, to jak mąż wróci, to wygrzebie namiary i Ci je prześlę. Co do klopika, to będzie toy-toy. Nie chcę sobie czyichś gówienek we własną ziemię wpuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_30 18.01.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam, szukam porządnych fachowców od tynków gispowych z agregatu i wylewek pomożecie pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejm 18.01.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A teraz z zupełnie innej beczki - gdzie mieszkały Wasze ekipy? Skąd braliście kontenery? I czym się je ustawia na budowie - dźwigiem? A co z hmmm... fizjologią? Tojtojka czy sławojka? Nam właśnie wczoraj postawili kontener na działce. Mąż poszukiwał w necie. Firmy, które sprzedają, zazwyczaj też dostarczają na miejsce. Nasz kosztował 1500 PLN (nowy). Jeśli jesteś zainteresowany, to jak mąż wróci, to wygrzebie namiary i Ci je prześlę. Co do klopika, to będzie toy-toy. Nie chcę sobie czyichś gówienek we własną ziemię wpuszczać witam poprosil bym rownież o namiar na firme od kontenerów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel borowski 18.01.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 potrzebuje zrobic badanie gruntu ma ktos namiary na czlowieka z naszych okolic (oczywiscie solidnego i nie drogiego) a i jak by ktos wiedzial ile takie cos kosztuje (tak okolo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 18.01.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 potrzebuje zrobic badanie gruntu ma ktos namiary na czlowieka z naszych okolic (oczywiscie solidnego i nie drogiego) a i jak by ktos wiedzial ile takie cos kosztuje (tak okolo) nam (na potrzeby oczyszczalni i z ich polecenia) robiła to firma GEOTOR - biuro na annopolu - i byłem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 18.01.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam, szukam porządnych fachowców od tynków gispowych z agregatu i wylewek pomożecie pozdrawiam Agnieszka od wylewek to ja polecam tych co polecałem co u nas robili i dalej u kolejnych tez było ok. - prześlę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 18.01.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 potrzebuje zrobic badanie gruntu ma ktos namiary na czlowieka z naszych okolic (oczywiscie solidnego i nie drogiego) a i jak by ktos wiedzial ile takie cos kosztuje (tak okolo) Posłałem na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts