MURMAN 01.02.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 I to jest słuszne rozumowanie - tak sądzęzasiedlajmy Białołękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 01.02.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Ja zawsze marzyłem o weekendowym śniadaniu w sezonie maj-wrzesień na tarasie, we własnym ogródku. Plus argumenty kze (prócz pętli, bo jej nie mam w okolicy )... No i nie bedzie mnie jakaś spółdzielnia mieszkaniowa okradać w rozliczeniach za ogrzewanie itp., i nie będzie jakieś gówniarstwo klatki schodowej ani windy paskudzić, no i nie będą jakieś obce psy z 15 pięter obsrywać najbliższej okolicy a już w żadnym razie mojego osobistego ogródka, no i żadna cieciowa nie usypie złośliwie kupki śniegu tuż za zaparkowanym samochodem . Powodów do wyprowadzki pod własny kawałek nieba jest całe mnóstwo. A co do potencjalnych utraconych korzyści z miasta, to niewykorzystuję ich tyle, ze wielu nawet nie zauważę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 01.02.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Dobry wieczór dla całej grupy Białołęckiej. Ponieważ powiedzmy, że w ciągu najbliższych dwóch lat zamierzam się sprowadzić i być już autochtonem tej części Warszawki intryguje mnie sprawa mediów w tej gminie a szczególnie woda. Czy możecie cośkolwiek napisać o swoich przejściach? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.02.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Mój kawałek działki to na razie po prostu łaka, bez mediów. Ale są składane projekty na gaz, wodę i prąd do ZUD dla całego obszaru 24 działek. U mnie jest tak że agencja sprzedała działkę i za dopłatą ma doprowadzić media do działek. Wiem tylko, że jesli chodzi o wodociąg to nie było (jak do tej pory) problemów. Jedynie koszt kanalizacji jest duży i dlatego na razie nic nie jest robione.. Powinienem być mądrzejszy w okolicach kwietnia - maja. Wtedy mają być czynione prace w celu ich doprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 02.02.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Przypomnienie o spotkaniu grupy warszawskiej Spotykamy się 6 lutego (niedziela) w pubie Lolek na Polach Mokotowskich o godz. 14:00. Hasło: domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 02.02.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Dobry wieczór dla całej grupy Białołęckiej. Ponieważ powiedzmy, że w ciągu najbliższych dwóch lat zamierzam się sprowadzić i być już autochtonem tej części Warszawki intryguje mnie sprawa mediów w tej gminie a szczególnie woda. Czy możecie cośkolwiek napisać o swoich przejściach? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Białołęka ta spory obszar, wielkości niejednego, średniego miasta i sytuacja odnośnie mediów nie jest taka sama wszędzie. Jedne okolice mają wszystko inne nic, jeszcze inne część albo w planach. Najważniejszy jest prąd, bo bez niego nie można po prostu ani budować ani mieszkać. Wodę można sobie wykopać - to żaden problem w Białołece bo to tereny w starorzeczu Wisły i woda jest wszędzie na rozsądnej głębokości (podobno, mówił mi studniarz przez telefon). Kanalizacja to wygoda, ale czasem obowiązkowe wpięcie się do niej może słono kosztować - dużo więcej niż budowa szamba i jego opróżnianie przez szereg lat. Trzeba najzwyczajniej szukać działki z prądem w najbliższym sąsiedztwie. Potem ustalić czy podłączenie jest technicznie możliwe. Jak dojdą inne media to git, jak nie, a działka jest fajnista i niezbyt droga to brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 02.02.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Czy aby u Ciebie nie jest kanalizacja ciśnieniowa ????bo jeżeli tak to moje kondolencje a tak na marginesie dla całej grupy Białołęckiej pączuchy / oczywiście wirtualne / z okazji tłustego czwartku , a dla sąsiadów z okolic fortu ,,Piątek ,, z nadzieniemróżanym - Hey !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 02.02.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 U mnie jest tak że agencja sprzedała działkę i za dopłatą ma doprowadzić media do działek. Jeśli można spytać, to jaka to była dopłata dla agencji. Chciałbym wiedzieć, bo może sam nie będę musiał biegać tylko zlecę to firmie i z czapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 02.02.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Najważniejszy jest prąd, bo bez niego nie można po prostu ani budować ani mieszkać. I tu się z tobą nie zgodzę! Myśmy postawili cały stan surowy na agregacie, nie było najmniejszych problemów. Prąd będziemy mieli dopiero na wiosnę, a domek już stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 02.02.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Najważniejszy jest prąd, bo bez niego nie można po prostu ani budować ani mieszkać. I tu się z tobą nie zgodzę! Myśmy postawili cały stan surowy na agregacie, nie było najmniejszych problemów. Prąd będziemy mieli dopiero na wiosnę, a domek już stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.02.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Najważniejszy jest prąd, bo bez niego nie można po prostu ani budować ani mieszkać. I tu się z tobą nie zgodzę! Myśmy postawili cały stan surowy na agregacie, nie było najmniejszych problemów. Prąd będziemy mieli dopiero na wiosnę, a domek już stoi Oby... Miałem już dwóch klientów, którzy zbudowali i wykończyli domy na agregatach prądotwórczych, a później mieli ogromne problemy z podłączeniem prądu, a tu budynek trzeba chronić przed złodziejami, trzeba ogrzewać, itp. Nikomu nie życzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 03.02.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 U mnie jest tak że agencja sprzedała działkę i za dopłatą ma doprowadzić media do działek. Jeśli można spytać, to jaka to była dopłata dla agencji. Chciałbym wiedzieć, bo może sam nie będę musiał biegać tylko zlecę to firmie i z czapy. Działkę kupiłem od agencji (namiary na agenta dostałęm od kolegi z forum ) i w akcie notarialnym jest napisane, że za ok.13tyś (od działki, a działek jest 24) mają doprowadzić wodę, prąd i gaz. Po prostu właściciele działek podział, sprzedaż i uzbrojenie zlecili agencji. Ja nie miałem wyboru i jak kupowałem musiałem zgodzić się na to, że jak w ciągu 2 lat będą dociągnięte media to mam dopłacić taką kwotę. Jak po 2 latach media nie zostaną doprowadzone to właściciele działek będą mogli (musieli? ) robić to na własną rękę. Po dostarczeniu jednego z mediów mam 14dni na spłatę zobowiązania. Jak dobrze pamiętam to jest jakoś tak, że 11 lub 12tyś za wodę i gaz oraz ok.1500-1700 za prąd (10kw, ale będę chciał chyba zwiększyć do 15kw, bo myślałem o zrobieniu małej sauny, czyli piec ok 6kw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 03.02.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Przypomnienie o spotkaniu grupy warszawskiej Spotykamy się 6 lutego (niedziela) w pubie Lolek na Polach Mokotowskich o godz. 14:00. Hasło: domek. To jak przychodzicie? Ja planuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 04.02.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Najważniejszy jest prąd, bo bez niego nie można po prostu ani budować ani mieszkać. I tu się z tobą nie zgodzę! Myśmy postawili cały stan surowy na agregacie, nie było najmniejszych problemów. Prąd będziemy mieli dopiero na wiosnę, a domek już stoi Mam na myśli warunki przyłącza energ. a przede wszystkim koszt. Wiadomo, że samo przyłącze można zrobić nawet po budowie, ale musi być pewność, że będzie to możliwe. W niedalekim sąsiedztwie mojej działki stoją domy, jeden już od roku czy nawet 2 zamieszkany. Ale prąd mieli tymczasowy od kobiety, która iom te działki sprzedała. ZE nie mógł im dociągnąć kabla od najbliższego transformatora, bo inna właścicielka działek "po drodze" nie wyraziłą zgody. A ta linia, z której jest obecnie prąd jest już mocno przeciążona... Ludzie kupili działki myśląc optymistycznie, że jakoś się załatwi. Sama sprzedająca ich w tym utwierdzała bo chciała przecież sprzedać. Ja też się zastanawiałem ale ta nieklarowna sprawa prądu mnie niepokoiła. Zależność od osoby fizycznej w sprawie zasilania elektr. to zbyt duże ryzyko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 04.02.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 U mnie sprawa była akurat jasna. Dostaliśmy warunki, podpisaliśmy umowę i zapłaciliśmy I ratę. Stoen wyznaczył nam podłączenie za 24 miesiące-taki wtedy był wg przepisów max czas oczekiwania.My nie chcieliśmy tak długo czekać bezczynnie. I tym oto sposobem domek sobie schnie, a my mamy mieć prąd w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 04.02.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Wodę można sobie wykopać - to żaden problem w Białołece bo to tereny w starorzeczu Wisły i woda jest wszędzie na rozsądnej głębokości (podobno, mówił mi studniarz przez telefon). Katerhasser akurat właśnie w starorzeczu Wisły są największe problemy, może nie z samą wodą, ale z jej jakością. Właśnie tam jest najwięcej namułów. Znam to z autopsji-działkę mam między Ostródzką a Kątami Grodziskimi, niedaleko sąsiedzi przy Ostródzkiej zrobili dziurę w ziemi, sprawili sobie filtry wpakowali jakieś 10 000,- PLN i woda wali zgniłym jajem a żelaza to ma tyle, że można hutę stawiać. Dobrze, że jest obok wodociąg to może doczekam się normalnej wody. Właśnie w tym rejonie Białołęki (Ostródzka) jakość wody jest pod psem, popytaj okolicznych ludzi jaką wodę mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 05.02.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 hej hej za szybko żyję i najpierw wskoczyłam na Warszawkę, a tu patrzę BIAŁOŁĘKA! hura hura! poczytałam trochę i się przeraziłam prądem! Dwa lata???! Ja chcę zacząć na wiosnę i jak najszybciej się wprowadzić, bo będę mieszkać prawie "pod mostem". Działkę kupiłam przy Szklarniowej (przedłużenie Boreckiej). Ktoś działa w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 07.02.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Katerhasser akurat właśnie w starorzeczu Wisły są największe problemy, może nie z samą wodą, ale z jej jakością. Właśnie tam jest najwięcej namułów. Znam to z autopsji-działkę mam między Ostródzką a Kątami Grodziskimi, niedaleko sąsiedzi przy Ostródzkiej zrobili dziurę w ziemi, sprawili sobie filtry wpakowali jakieś 10 000,- PLN i woda wali zgniłym jajem a żelaza to ma tyle, że można hutę stawiać. Dobrze, że jest obok wodociąg to może doczekam się normalnej wody. Właśnie w tym rejonie Białołęki (Ostródzka) jakość wody jest pod psem, popytaj okolicznych ludzi jaką wodę mają. No tak, woda jest faktycznie podobno zażelaziona i trzeba jakieś filtry montować, żeby pralki nie rdzewiały... Mój sąsiad mówi, że woda smakuje ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.02.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 hej hej za szybko żyję i najpierw wskoczyłam na Warszawkę, a tu patrzę BIAŁOŁĘKA! hura hura! poczytałam trochę i się przeraziłam prądem! Dwa lata???! Ja chcę zacząć na wiosnę i jak najszybciej się wprowadzić, bo będę mieszkać prawie "pod mostem". Działkę kupiłam przy Szklarniowej (przedłużenie Boreckiej). Ktoś działa w okolicy? Witamy koleżankę w naszej grupie. Myślę, że na pewno jakiegoś "sąsiada" znajdziesz... W temacie prądu (jak pewnie zauwazyłaś) można rozpocząć na agregacie lub tymczasowym przyłączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 07.02.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 hej hej za szybko żyję i najpierw wskoczyłam na Warszawkę, a tu patrzę BIAŁOŁĘKA! hura hura! poczytałam trochę i się przeraziłam prądem! Dwa lata???! Ja chcę zacząć na wiosnę i jak najszybciej się wprowadzić, bo będę mieszkać prawie "pod mostem". Działkę kupiłam przy Szklarniowej (przedłużenie Boreckiej). Ktoś działa w okolicy? Warunki na tzw. prąd budowlany dostaniesz w ciągu 3-ch tygodni. Potrzebna Ci będzie mapa do celów projektowych (załatwi Twój geodeta) oraz kopia aktu notarialnego. Możesz też wziąć prąd od sąsiada co będzie kosztowało mniej ( przyznaję się, że ja tak zrobiłem). Zadzwoń ponadto do STOEN-u na ul. Rudzką 18 tel. 8215141 tam powiedzą Ci co jak i gdzie. Rzeczywiście na doprowadzenie prądu docelowego STOEN ma 18 m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts