Eugeniusz_ 21.03.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Ponieważ obiecałem i mam sporo pytań o dokumenty do PINB podaję :): Informacje są na stronie PINB-u http://www.pinb.waw.pl/ tam jest zakładka druki do pobrania i tak pobieramy: 1 - w zależności co jest napisane w pozwoleniu na budowę i oddajemy "zawiadomienie o zakończeniu budowy" lub "wniosek o pozwolenie na użytkowanie"; 2 - Oświadczenie kierownika budowy druk 2A / 2B dla robót budowlanych wykonanych bez odstępstw od zatwierdzonego projektu - czyli w zależności czy były odstępstwa od oddanego projektu jeden z dokumentów, przy odstępstwach od projektu dodatkowo oddajemy poprawiony 1 egzemplarz projektu; 3 - Oświadczenie inwestora o właściwym zagospodarowaniu terenów przyleglych - niezależnie czy korzystaliśmy czy nie; 4 - "Karta ewidencyjna d/s statystycznych " 5 - kopię ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę (z potwierdzeniem jej ostateczności) 6 - oryginał dziennika budowy (z wpisem kierownika budowy o zakończeniu budowy; 7 - protokoły badań i sprawdzeń w tym: a) świadectwo charakterystyki energetycznej budynku; b) przewodów wentylacyjnych, spalinowych z uwzględnieniem wentylacji mechanicznej - kominiarz c) pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego, w moim przypadku wystarczyło oświadczenie o wykonaniu zgodnie z przepisami; e) odbioru przyłącza energetycznego, - wydaje zakład energetyczny; f) odbiór przyłącza gazowego; g) odbioru przyłącza wodociągowego, h) odbioru przyłącza kanalizacji sanitarnej, 8- inwentaryzację geodezyjną powykonawczą budynku i przyłączy - geodeta Urząd do 21 dni przysyła pismo o uzupełnienie lub jest cisza - wtedy już występujemy o wydanie zaświadczenia o zakończeniu budowy, zaświadczenie odbieramy osobiście wtedy też zwracają większośc dokumentów - ja otrzymałem także dziennik budowy w którym nie dokonano żadnego wpisu . Zaświadczenie to potrzebujemy do zakładu energetycznego aby zmienili nam taryfę z budowlanej . Przy okazji :), otrzymujac decyzję o nadaniu numeru na dole jest uwaga że w ciągu dwóch tygodni powinniśmy oznakować dom (pod grożbą kary) więc powinniśmy: - występujemy z pismem do zarządu dróg miejskich - informacje na http://www.zdm.waw.pl/msi/tryb-uzyskania-dt-tabliczki-adresowej.html - jest formularz który wypełniamy i dołączamy decyzję o nadaniu numeru - można składać faksem lub mailem; - po 3-5 dniach odbieramy dokładny projekt tablicy oraz adresy firm które to robią. Projekt jest bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 22.03.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Może się PRZYDA komuś http://forum.muratordom.pl/zmiana-taryfy-budowlanej-na-g11-bez-odbioru,t130281.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 22.03.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 A tutaj jak nas okradają http://images48.fotosik.pl/88/5467cc99b6cfd517m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 22.03.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Szukam sprawdzonej i polecanej pani do pomocy przy sprzątaniu - raz w tygodniu. Może chcecie kogoś polecić? Białełęka oczywiście. wciąż szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viryddi 23.03.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Szukam kogoś, kto mi ogrodzi działkę, przy czym siatkę i słupki juz mam. Szczerze mówiąc, nie mam nawet koncepcji, gdzie szukać robotników do takich drobnych, bliżej nieokreślonych robótek, których z wiosną przewiduję coraz więcej. Znacie kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 23.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ale się tu pozmieniało! Nowe twarze, ale tematy wciąż aktualne Eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ale się tu pozmieniało! Nowe twarze, ale tematy wciąż aktualne Eh... Efka to Ty gdzieś zniknęłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.03.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Szukam kogoś, kto mi ogrodzi działkę, przy czym siatkę i słupki juz mam. Szczerze mówiąc, nie mam nawet koncepcji, gdzie szukać robotników do takich drobnych, bliżej nieokreślonych robótek, których z wiosną przewiduję coraz więcej. Znacie kogoś? Zadzwoń na 603 125 381 - ma wykonywać także u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viryddi 23.03.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Zadzwoń na 603 125 381 - ma wykonywać także u mnie Dzięki. A kto to taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.03.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dostałem od kogoś namiar, wykonują ogrodzenia segmentowe lub z siatki, matriału własnego lub powierzonego. Mają konkurencyjne ceny. Rozmowy dośc konkretne znają się na robocie, efekt nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viryddi 23.03.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 No to wypróbujemy Podzielę się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieu 31.03.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam, potrzebuję około 150 m3 ziemi ogrodowej (czarnoziemu, humusu) z transportem. Czy ktoś zna jakieś noworozpoczęte budowy z hałdami ziemi w okolicy Białołęki? Ewentualnie jakiegoś kierowcę, który dostarcza taki towar? Będę wdzięczny za sygnał. Ja w zamian mogę policić:- rewelacyjnego glazurnika - niedrogiego (ceny od 40 do 60 zł za metr), bardzo dokładnego i niestety dość wolnego (działa sam)- tanią i dobrą ekipę do ogrodzenia z cegły klinkierowej (pół roku temu ca 2,2 zł za cegłę)- malarzy (10 zł/m2 - w tej cenie: szlifowanie ścian {przy tynkach cementowo-wapiennych}, uzupełnianie wszelkich ubytków i uszkodzeń, pierwsza warstwa podkładowa, dwie do trzech warst właściwych- sklep z ładnymi drzwiami wewnętrznymi (drewnianymi) w super cenie,- elektryka pzdr gu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renalda 31.03.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam po sąsiedzku. Mam prośbę o namiary na dobrą ekipę do ocieplenia i tynku zewnętrznego. Może ktoś litościwy podzieli się ze mną taką informacją? W zamian mogę zaoferować namiary na wszystkie w zasadzie ekipy pracujące do etapu, na którym teraz jestem - czyli nieśmiały początek wykończeniówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaniek 31.03.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Drodzy Sąsiedzi, Dziękuję za pomoc w poszukiwaniach wykonawcy kominka - nawiązałam kontakt z firmą Kominy i Kominki. Teraz zwracam się z kolejną prośbą - tym razem o namiary na sprawdzonego glazurnika. Rozsądne ceny mile widziane Praca w Józefowie, gm Nieporęt. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam z Grupy Nieporęt, Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGABA2 02.04.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam,a ja po zamontowaniu okien OKNOPLPLAST KRAKÓW odradzam ze względu na obsługę Dawix. Sprzedaż okien03-562 Warszawa, Gajkowicza 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viryddi 02.04.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Pytanko małe do sąsiadów mam. Jaką pojemność szamba macie? 8,10, a może 12 M3?? I prośbę o namiar na robotników na godziny, takich od łopatki, please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 02.04.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Teraz zwracam się z kolejną prośbą - tym razem o namiary na sprawdzonego glazurnika. Rozsądne ceny mile widziane Praca w Józefowie, gm Nieporęt. Z góry dziękuję za pomoc Janusz Trzajna kom: 506-676-376 Uczciwy i solidny. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 03.04.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Pytanko małe do sąsiadów mam. Jaką pojemność szamba macie? 8,10, a może 12 M3?? I prośbę o namiar na robotników na godziny, takich od łopatki, please Witam, my mamy 10,2 m3 ale jeszcze nie mieszkamy wiec nie powiem czy za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.04.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 ... sorki za OT ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MT121276 03.04.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam, Pozostało mi po budowie ok 400 szt. cegły duży max PLECEWICE. Cegła została zebrana i poukładana na paletach ale nie jest zafoliowana i trzeba byłoby ją "recznie" załadować na samochód w czym mogę pomóc. Jest jedna paleta zafoliowana ale pozostała na strychu i trzeba będzie ją rozfoliować. ODBIÓR OSOBISTY!!! - to oferta dla osób którym zabrakło tej cegły i mają ją czym przewieźć. Cena do ustalenia - dogadamy się. Zależy mi na pozbyciu się tych cegieł bo już mi się nie przydadzą Cegła znajduje się w miejscowości Borzęcin Duży (gmina Stare Babice) ok 11 km od Warszawy. Informację tylko telefonicznie - 600 024 710 Do sprzedania posiadam jeszcze metalowy garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts