kze 19.05.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Chcialbym sie ujawnic i dolaczyc do grupy... Poki co jestem raczkujacym inwestorem, gdyz dopiero finalizuje koncepcje projektu indywidualnego. Dzialka jest juz od pewnego czasu - zlokalizowana pomiedzy ulicami: Bialolecka, Brzeziny, Ostrodzka i Malego Rycerza (najblizej tych dwoch ostatnich, jesli juz jestesmy przy tym gdzie mozna postawic kropke na mapce "klubowiczow"). Mentalnie przymierzam sie do rozpoczecia procesu zalatwiania papierologii wszelakiej. Poki co zamowilem mapki od geodety i zastanawiam sie jakie powinny byc moje nastepne kroki. Wdzieczny bede za wszelkie wskazowki od szanownych praktykow w tej kwestii (dzialka jest objeta planem zagospodarowania). Witam i pozdrawiam marek_w Witam nowego kolege!!! Do listy pytań dołączam zapytanie: Czemu właśnie Białołęka? Mile widane też są informacje o kwalifikacach zawodowych...Nigdy nie wiadomo kto będzie potrzebował jakiej pomocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 19.05.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witam Was. Chciałam sie pochwalić - bo bardzo sie cieszę- ,że juz mam ściany w domku !!! Od poniedziałku zaczeli budowac ściany/mury. Fundamenty zabrały dość duzo czasu, ze wzgledu na naszą chęc podwyższenia domu. Więć same ścianku fundamentowe wystają 90 cm podan ziemie. Pozdrawiam I przeparaszam za brak skromności, ale poprostu sie cieszę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 19.05.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witam Was. Chciałam sie pochwalić - bo bardzo sie cieszę- ,że juz mam ściany w domku !!! Od poniedziałku zaczeli budowac ściany/mury. Fundamenty zabrały dość duzo czasu, ze wzgledu na naszą chęc podwyższenia domu. Więć same ścianku fundamentowe wystają 90 cm podan ziemie. Pozdrawiam I przeparaszam za brak skromności, ale poprostu sie cieszę!!! CIESZYMY SIĘ WIĘC Z TOBĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 19.05.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witam Was. Chciałam sie pochwalić - bo bardzo sie cieszę- ,że juz mam ściany w domku !!! Od poniedziałku zaczeli budowac ściany/mury. Fundamenty zabrały dość duzo czasu, ze wzgledu na naszą chęc podwyższenia domu. Więć same ścianku fundamentowe wystają 90 cm podan ziemie. Pozdrawiam I przeparaszam za brak skromności, ale poprostu sie cieszę!!! no to teraz wiemy, gdzie będzie następne spotkanie grupy Kasiu super, chwal się chwal, ja też bym nie wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_w 19.05.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witam, Dziekuje za cieple przyjecie i odpowiadam na ankiete: Cześć - Twoja Kropa od Jane umieści Cię w zasięgu Klubu Okragłego Rondelka A co to jest Klub Okraglego Rondelka? Niestety zanim rozwiejemy Wszystkie Wątpliwości, niezbędna jest chwila Nagiej Prawdy: - miejsce działki już znamy - stan rodzinny zona, corka (prawie 2 lata) i drugie dziecko w drodze - coś o projekcie i technologii Projekt jak juz wspomnialem indywidualny. Glownie dlatego, ze chcemy miec dom o prostej bryle i funkcjonalnym z naszego punktu widzenia wnetrzu (mamy dosc konkretne wymagania pod tym wzgledem, wynikajace chyba z nadmiernego naczytania sie roznych czasopism i poradnikow). Jesli dodam do tego, ze dom ma byc pietrowy (nie lubimy skosow), to latwo zgadnac ze po przejrzeniu okolo tysiaca projektow gotowych zostaly ewentualnie dwa, z ktorych jednakowoz jeden byl raczej za maly a drugi za duzy. Projekt jeszcze nie jest gotowy, choc juz jestesmy blisko celu . Poki co pracujemy nad nim razem z architektem ze 3 miesiace. Dom niepodpiwniczony o powierzchni uzytkowej okolo 180 m^2 + garaz dwustanowiskowy. Dach dwuspadowy. Sciany murowane, prawdopodobnie ceramiczne (U-220?). - kiedy przeprowadzka Hmmm, raczej kiedy rozpoczecie budowy - to w przyszlym roku. A przeprowadzka, jak dobrze pojdzie, pod koniec 2007. - chwalenie Białołeki bardzo wskazane w tym Gronie Powiem krotko. Kilka lat temu, kiedy szukalem mieszkania, wybralem Bialoleke glownie ze wzgledu na cene. Dzisiaj po ponad dwoch latach mieszkania przy ulicy Szumiacych Traw (konkurs: kto wie, gdzie to jest?) naprawde nie zaluje. Dom zatem rowniez bedzie na Bialolece (Wschodniej). - PIN do konta tym razem do Jane, żeby nasz Krąg Zaufania się dalej zataczał (co ja gadam, co ja gadam........) PIN wyslany poczta polska. Pozdrawiam, Marek_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 19.05.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Jane, nie ma problemu, zapraszam. Mam nadzieje,że do nastepnego spotkania to juz te sciany będą skończone Tylko bedzie problem z miescami siedzącymi, chyba,że na pustakach lub paletach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_w 19.05.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Do listy pytań dołączam zapytanie: Czemu właśnie Białołęka? Mile widane też są informacje o kwalifikacach zawodowych...Nigdy nie wiadomo kto będzie potrzebował jakiej pomocy... niestety informatyk i nie od hardware'u... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 19.05.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Do MarekW Wiem, wiem gdzie jest ulica Szumiace Trawy, blisko ul. Ostródzkiej i Trasy Toruńskiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_w 19.05.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 jane - dziekuje za informacje na temat papierologii stosowanej jeszcze tylko dopytam o dokumenty do odrolnienia dzialki - wymieniony jest tam "plan zagospodarowania dzialki". Jak to powinno wygladac i co zawierac oraz czy musi byc przez kogos podpisane (architekta?), czy mozna to sporzadzic samemu. Spotkalem sie rowniez gdzies z informacja, ze trzeba sporzadzic jakis bilans terenu (?).Czy jest mozliwe odrolnienie tylko czesci dzialki? PozdrawiamMarek_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_w 19.05.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Do MarekW Wiem, wiem gdzie jest ulica Szumiace Trawy, blisko ul. Ostródzkiej i Trasy Toruńskiej. Pozdrawiam Brawo. Tylko jest to ulica ktorej nazwa w mianowniku brzmi "Szumiacych Traw", a nie "Szumiace Trawy" (wiem, wiem, podalem wczesniej nazwe w dopelniaczu, a wiec obie formy mianownika byly mozliwe; prostuje tylko po to aby szerzyc wiedze na temat Bialoleki...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 19.05.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Marek_w ze smutkiem donoszę że Nie MA Takiej Ulicy jest Szumiąca na głebokim południu Wawy....... czyli mieszkacie w Niebycie a Klub Okragłego Rondelka to tzw subkultura Naszej Grupy czyli Ci co Go mają Niedaleko. Niedalekość nie jest sprecyzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_w 19.05.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Marek_w ze smutkiem donoszę że Nie MA Takiej Ulicy jest Szumiąca na głebokim południu Wawy....... czyli mieszkacie w Niebycie Londyn? Jest Ladek, Ladek Zdroj, ale Londynu nie ma... a Klub Okragłego Rondelka to tzw subkultura Naszej Grupy czyli Ci co Go mają Niedaleko. Niedalekość nie jest sprecyzowana. Ok, juz zlapalem o co chodzi. To to miejsce z najladniejsza rzezba nowoczesna w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 19.05.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 jane - dziekuje za informacje na temat papierologii stosowanej jeszcze tylko dopytam o dokumenty do odrolnienia dzialki - wymieniony jest tam "plan zagospodarowania dzialki". Jak to powinno wygladac i co zawierac oraz czy musi byc przez kogos podpisane (architekta?), czy mozna to sporzadzic samemu. Spotkalem sie rowniez gdzies z informacja, ze trzeba sporzadzic jakis bilans terenu (?). Czy jest mozliwe odrolnienie tylko czesci dzialki? Pozdrawiam Marek_w Na mapce do celów projektowych architekt musi wrysować wszystko coplanujecie umieśćić na działce, i policzyć ile terenu bedzie zabudowane. De facto raz to idzie na Koszykową w celu odrolnienia i się nazywa "Biland terenu" a drugi raz do wniosku o PNB jako "plan zagospodarowania działki" Z tym odrolnieniem to jest tajemnicza sprawa bo generalnie u nas ją umarzaja jako bezcelowe z uwagi na słabe grunty (co oznacza że w zasadzie nie trzeba odralniać....) ale wiem że można odrolnić w zasadzie tylko ten kawałek który jest zabudowany jeśli "faktyczne" odrolnienie następuje. Spróbuj zadzwonić na KOszykową, jeśli masz grunty powyżej IV klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 19.05.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 jane - dziekuje za informacje na temat papierologii stosowanej jeszcze tylko dopytam o dokumenty do odrolnienia dzialki - wymieniony jest tam "plan zagospodarowania dzialki". Akurat właśnie skończyłem sobie załatwiać ów "plan zagospodarowania działki". Jest to mapka, u mnie zostało wykonane na mapce do celów projektowych - nie wiem czy to jest wymóg. Na mapce tej widać zarys budynku oraz dróg. Ja odralniam część tylko - dokłądnie to co będzie pod ww obiektami. Z tego co wiem musi być to sygnowane przez uprawnionego architekta. Sam raczej tego zrobić nie możesz. Musi być sporządzony bilans terenu ile m2 ma być odrolnione, a ile nieodrolnione. Dodatkowo musi być informacja o klasie gruntów. Dodatkowo musi na mapce pojawić się przebieg pomiędzy kalsami gruntów, jeśli masz akurat różne na swoim pletku. Wtedy bilans powierzchni musi być oddzielnie dla każdej z klas. Aby się upewnić, że nic nie namieszałem proponuję zadzwonić do Urzędu Odralniającego: 621 26 00 - tam powiedzą wszystko. Jeśłi chodzi o klasy to masz je wypisane w wypisie z rejestru gruntów. Jeśli masz pecha i masz kilka klas, to albo idziesz na Jerozolimskie i dostajesz za coś ok. 50zł odpowiednią mapkę z klasami. Albo ponoć można tak: idziesz do ratusza dzielnicy do pokoju 227, prosisz o okazanie stosownej mapki, przerysowujesz klasy na swoją i przekazujesz to architektowi by sporządził, uwzględniając Twój rysunek bilans i plan zagospodarowania. Ja tak zrobiłem, zobaczymy co urząd na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 19.05.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 ja też mam projekt indywidualny .... Jak dlugo trwalo twoje projektowanie 1-sze spotkanie z architektem było w marcu. Projekt gotowy do złożenia na PnB mam dostać jutro - max. w niedzielę. Dziś nawet opieprzyłem architekta Aga (moja żona) dziś właśnie zrobiła to samo , Chociaż bardzo lubimy naszego architekta, bo to fajny gość, tylko terminy przesunął Twój projekt klasycznie piękny. Ale w realizacji to na oko nie będzie najtańszy? Dzięki Co do kosztów realizacji to na razie wiem ile nam wyjdzie stan surowy otwarty (ok. 130 tyś) - moim zdaniem to dobra cena. Całość mam nadzieję zamknąć w 450 tyś. Oby to nie okazał się być nadmierny optymizm J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 19.05.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 jane - dziekuje za informacje na temat papierologii stosowanej jeszcze tylko dopytam o dokumenty do odrolnienia dzialki - wymieniony jest tam "plan zagospodarowania dzialki". Akurat właśnie skończyłem sobie załatwiać ów "plan zagospodarowania działki". Jest to mapka, u mnie zostało wykonane na mapce do celów projektowych - nie wiem czy to jest wymóg. Na mapce tej widać zarys budynku oraz dróg. Ja odralniam część tylko - dokłądnie to co będzie pod ww obiektami. Z tego co wiem musi być to sygnowane przez uprawnionego architekta. Sam raczej tego zrobić nie możesz. Musi być sporządzony bilans terenu ile m2 ma być odrolnione, a ile nieodrolnione. Dodatkowo musi być informacja o klasie gruntów. Dodatkowo musi na mapce pojawić się przebieg pomiędzy kalsami gruntów, jeśli masz akurat różne na swoim pletku. Wtedy bilans powierzchni musi być oddzielnie dla każdej z klas. Aby się upewnić, że nic nie namieszałem proponuję zadzwonić do Urzędu Odralniającego: 621 26 00 - tam powiedzą wszystko. Jeśłi chodzi o klasy to masz je wypisane w wypisie z rejestru gruntów. Jeśli masz pecha i masz kilka klas, to albo idziesz na Jerozolimskie i dostajesz za coś ok. 50zł odpowiednią mapkę z klasami. Albo ponoć można tak: idziesz do ratusza dzielnicy do pokoju 227, prosisz o okazanie stosownej mapki, przerysowujesz klasy na swoją i przekazujesz to architektowi by sporządził, uwzględniając Twój rysunek bilans i plan zagospodarowania. Ja tak zrobiłem, zobaczymy co urząd na to. Sama prawda..... tylko się uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 19.05.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witam Was. Chciałam sie pochwalić - bo bardzo sie cieszę- ,że juz mam ściany w domku !!! Od poniedziałku zaczeli budowac ściany/mury. Fundamenty zabrały dość duzo czasu, ze wzgledu na naszą chęc podwyższenia domu. Więć same ścianku fundamentowe wystają 90 cm podan ziemie. Pozdrawiam I przeparaszam za brak skromności, ale poprostu sie cieszę!!! no to teraz wiemy, gdzie będzie następne spotkanie grupy Kasiu super, chwal się chwal, ja też bym nie wytrzymała. kasiaR - gratulacje!!! Tu nie ma co się wstydzić - Ty się naprawdę masz czym chwalić.... "Niech się mury pną do góry .... " J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 19.05.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Do listy pytań dołączam zapytanie: Czemu właśnie Białołęka? Mile widane też są informacje o kwalifikacach zawodowych...Nigdy nie wiadomo kto będzie potrzebował jakiej pomocy... niestety informatyk i nie od hardware'u... W zasadzie ja też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 19.05.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Chcialbym sie ujawnic i dolaczyc do grupy... Poki co jestem raczkujacym inwestorem, gdyz dopiero finalizuje koncepcje projektu indywidualnego. Z dwu grup pod które jestem podpięty jesteś chyba drugim poo mnie, który robi projekt indywidualny. Dlaczego? Jakie wrażenia? Ile czasu zajęła Wam koncepcja? O nie Panowie! ja też mam projekt indywidualny swojego małego domku z minipracownią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 19.05.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 O nie Panowie! ja też mam projekt indywidualny swojego małego domku z minipracownią! No tak, zrobiłem gafę. Owszem mam w planach przeczytać grupę od deski do deski oraz dzienniki grupowiczów, ale tego jeszcze nie zrobiłem - jednym słowem nie powinienem stwierdzać czegoś przed sprawdzeniem faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts