katerhasser 14.02.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Valdek, pisałeś wcześniej, że masz już stan surowy a teraz, że ruszasz z inwestycją. chodzi ci o kontynuację po stanie surowym czyli wykończeniówkę, czy zaczynasz drugi dom? jeśli tak to z czego?jeśli miałby się tu zawiązać jakiś Pakt na rzecz Rabatów i Upustów, to się trzeba dookreślić czego, ile i na kiedy.ja teraz przeglądam oferty budowlańców i każdy ma swoich dostawców. Jak już będę dopinał umowę z wykonawcą - temat dla mnie wróci i być może wtedy będę szukał aliantów do zakupów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 14.02.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Valdek, pisałeś wcześniej, że masz już stan surowy ?????????? Nic takiego nie pisałem. Byc może coś Ci się pomyliło. Nie mam stanu surowego. Szukam aliantów- sprzymierzeńców właśnie w celu realizacji zakupów materiałów do wykonania takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 14.02.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Dzień dobry. Jestem mile zaskoczony powstaniem grupy. I to grupy, która jak dotąd się powiększa. Wybudowany mam stan surowy przy Ostródzkiej między Brzezinami a Malego Rycerza. Wodę, gaz i prąd załatwialiśmy sami (razem 12 działek) na wlasny koszt. Nie mogę się doczekać momentu zamieszkania, głównie ze względu na okolicę, a nie na jakąś tam wrodzoną potrzebę mieszkania w domu, a nie w mieszkaniu Zapłaciłem za metr działki 125 pln w lipcu 2003. Obecnie nie ma ceny za którą bym ją sprzedał - jestem przekonany o doskonałości tej lokalizacji. Czy my mamy w Białołęce jakiegoś "Lolka" w którym moglibyśmy się spotkać? Ja oczywiście zapraszam do siebie, ale póki co strasznie u mnie wieje To ja się już czuję zaproszony do Szanownego Sąsiada z drugiej strony Ostródzkiej. Będę zamieszkiwał przy ulicy Spichrzowej. Od razu mam też pytanie, jak załatwialiście wodę oraz jakiej jakości ją macie . Bo słyszałem, że wodociągi dostarczają w tym miejscu wodę ze źródełka górskiego Już wiem Katerhasser zskąd ta pomyłka. Zrobiłeś sobie wyświetlenie wszystkich moich komentarzy. Niestety nie zwróciłeś uwagi, że napisał to Krzyss. No cóż każdy ma prawo do pomyłek. Nadal jestem otwarty na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.02.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 chciałem zapytać co wiecie o przyszłości kanalizacji na Ostródzkiej - myślę poważnie nad oczyszczalnia zamiast szamba, ale jesli perspektywa byłaby 5 letrnia to chyba jednak szambo. Ja mam już w projekcie zatwierdzoną oczyszczalnię. Lokalizacja przy Ostródzkiej przeciwna strona do Małego Rycerza. Biorąc pod uwagę, jak długo trzeba czekać na to, aby gmina wybudowała wodociąg ( pisali, że być może będziemy uwzględnieni w planach na 2006-trzeba chodzić za tym, a przecież kanalizacja to większe pieniądze). Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest szambo ekologiczne- polecam firmę Wit-Bud. Teraz pytanie z mojej strony. Zamierzam rozpocząć inwestycję na wiosnę. Czy jest ktoś chętny do wspólnych zakupów materiałów na budowę- cegła, bloczki betonowe, beton, stal, więźba dachowa itp. Jeśli tak to proszę o kontakt na priva i pozostawienie info na forum. Może uda się poszukać dostawcy poza Warszawką. Zawsze, jak się zaoszczędzi te kilka złociszów to można będzie się spotkać później na piwku Mówisz, że masz w projekcie oczyszczalnię? A Gmina zgodziła się? A czy coś ma dopłacić? Jak długo to załatwiłeś? Ja na kanalizację na ul.Sprawnej pewnie też długo będę czekał... A dużo mkw zajmuje (ma zajmować) Ci oczyszczalnia? Z przodu domu, czy od strony tarasu masz usytuowaną POS? Mam niedużą działkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 14.02.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Mówisz, że masz w projekcie oczyszczalnię? A Gmina zgodziła się? A czy coś ma dopłacić? Jak długo to załatwiłeś? Ja na kanalizację na ul.Sprawnej pewnie też długo będę czekał... A dużo mkw zajmuje (ma zajmować) Ci oczyszczalnia? Z przodu domu, czy od strony tarasu masz usytuowaną POS? Mam niedużą działkę.. Tak, gmina wyraziła zgodę. Wniosek złozyła f-ma Wit-bud w moim imieniu. Co do kanalizacji to warto pojawić się w gminie z zapytaniem (wydział infrastruktury). Jak będziesz chciał mogę Ci dać namiary na ten wydział. Co do ceny to koszt szamba ekologicznego 6 os. ze zbiornikiem 3,5 m. sześć. to ok. 6 tys. PLN(całość z wykonaniem prac i systemem rozsączającym). Odpowiedź z gminy po złożeniu wniosku dostałem chyba po 2 lub 3 tygodniach. sam zbiornik nie zajmuje dyżo miejsca i może byc umieszczony przy budynku. Natomiast tzw. dreny muszą być oddalone ok. 3 m. od budynku. Najważniejsze jest jednak, aby ujęcie wody pitnej było oddalone od drenów rozsączających powyżej 30m. Ważne jest zatem, aby mieć wodę z wodociągów, jeśli masz małą działkę. Jest jeszcze wiela dodatkowych informacji dotyczących odpowiedznich odległości jednego drenu od drugiego, granicy działki itd., ale to wszystko precyzują przepisy. Nie będę się rozpisywał. Jak będziesz chciał wiedzieć cokolwiek więcej to wyśli pytania na priva, postaram się odpowiedź, bo nie chcę zamęczać wszystkich moimi opowieściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.02.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Witam! Dopisuję się do grupy. Szczególnie witam sąsiada: KZE. Aktualnie załatwiam formalności i mam nadzieję, że już niedługo będę miał pozwolenie na budowę. Planuję start budowy na lipiec/sierpień. Działka w Winnicy, przy ul.Sprawnej. Pozdrawiam całą grupę! No i okazało się, że spotkałem na forum sąsiada zza miedzy, a dokładnie zza płota.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 14.02.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Kze! Pytałem w gminie jak zrobić oczyszczalnię: - nalezy do wydziału ochrony srodowiska złożyc wniosek z załączeniem: projektu, badań wód gruntowych i mapy geodezyjnej z projektem - wykonane przez firmę która to będzie robić Opinia jest po 30 dniach (wolno piszą ) potem zgłaszamy w architekturze, nie trzeba odrębnego pozwolenia na budowę pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.02.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Dzięki za informacje o POS. Będę musiał przemysleć sprawę. Wydaje mi się to po prostu bardziej eleganckim rozwiązaniem niż szambo...Jak będe musiał to założe szambo (jesli mi moje 622 mkw nie pozwolą na POS) rafal9A co Ty sądzisz o POS? W końcu mamy działki obok siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 14.02.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Valdek, ok, faktycznie coś mi się pomieszało w tych cytatach i lekko byłem skołowany a mówiąc szczerze sorki ale nie bardzo miałem czas analizować dokładnie twoich "teczek" zatem temat otwarty. Można zresztą zawsze krzyknąć o zamiarze zakupu czegoś i czy ktoś jeszcze też nie zechciałby się dołączyć doraźnie. Niby jednorazowo ale zawsze skorzysta 2-3. Można się skoordynować o ile sprawa nie paląca i da się odwlec parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.02.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam, Co do POS to mam trochę sceptyczne nastawienie, ale głównie ze względu na rozmiary działek i gęstość zabudowy.Może jest to dobre rozwiązanie na dużych działkach, na terenach o małym zagęszczeniu.Ale wyobraźcie sobie, że a osiedlu 20 domów - każdy na działce ok. 500-600 m2 robi sobie oczyszczalnie!Szambo ma tę zaletę, że to co niechciane zostaje wywożone z terenu działki, w przypadku oczyszczalni w jakiś tam sposób zostaje na terenie. Poza tym nie widzę żadnych minusów szamba - robiąc złączkę w ogrodzeniu, podpisując umowę na wywóz, nie trzeba nawet przejmować się kiedy zostaje opróżniane - całkowicie bezobsługowa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 15.02.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam, Co do POS to mam trochę sceptyczne nastawienie, ale głównie ze względu na rozmiary działek i gęstość zabudowy. Może jest to dobre rozwiązanie na dużych działkach, na terenach o małym zagęszczeniu. Ale wyobraźcie sobie, że a osiedlu 20 domów - każdy na działce ok. 500-600 m2 robi sobie oczyszczalnie! Szambo ma tę zaletę, że to co niechciane zostaje wywożone z terenu działki, w przypadku oczyszczalni w jakiś tam sposób zostaje na terenie. Poza tym nie widzę żadnych minusów szamba - robiąc złączkę w ogrodzeniu, podpisując umowę na wywóz, nie trzeba nawet przejmować się kiedy zostaje opróżniane - całkowicie bezobsługowa sprawa. Nie mam doświadczenia w sprawie obsługi ani szamba, ani POS. Natomiast jestem zwolennikiem bezobsługowych rozwiązań tzn. nie musieć pamiętać o tym, że trzeba zamówić szambiarkę lub że szambo zaczyna mi się już zapełniać, więc musze oszczędzać wodę. POS wydaje mi się (nie patrzę na koszty) mało "upierdliwy", gdyż tylko raz na jakiś czas trzeba wrzucać bakterię. Nie wiem, czy można zrobić tak by szambiara przyjeżdżała np. co 3tyg i bez mojej obecności wybierała nieczystości... Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 15.02.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam, Co do POS to mam trochę sceptyczne nastawienie, ale głównie ze względu na rozmiary działek i gęstość zabudowy. Może jest to dobre rozwiązanie na dużych działkach, na terenach o małym zagęszczeniu. Ale wyobraźcie sobie, że a osiedlu 20 domów - każdy na działce ok. 500-600 m2 robi sobie oczyszczalnie! Szambo ma tę zaletę, że to co niechciane zostaje wywożone z terenu działki, w przypadku oczyszczalni w jakiś tam sposób zostaje na terenie. Poza tym nie widzę żadnych minusów szamba - robiąc złączkę w ogrodzeniu, podpisując umowę na wywóz, nie trzeba nawet przejmować się kiedy zostaje opróżniane - całkowicie bezobsługowa sprawa. Nie mam doświadczenia w sprawie obsługi ani szamba, ani POS. Natomiast jestem zwolennikiem bezobsługowych rozwiązań tzn. nie musieć pamiętać o tym, że trzeba zamówić szambiarkę lub że szambo zaczyna mi się już zapełniać, więc musze oszczędzać wodę. POS wydaje mi się (nie patrzę na koszty) mało "upierdliwy", gdyż tylko raz na jakiś czas trzeba wrzucać bakterię. Nie wiem, czy można zrobić tak by szambiara przyjeżdżała np. co 3tyg i bez mojej obecności wybierała nieczystości... Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie? Rozmawiałem z ludźmi, którzy mają juz zainstalowane te urządzenia, wszyscy sobie chwalą i nie chcą mieć szamba szczelnego. Kwestia kosztów. Jeśli policzymy wybranie co miesiąc 10 m. sześć szamba po ok. 150,-PLN/jedno wybr. w przypadku szamba szczelnego, zaś wybranie z szamba ekologicznego wykonuje sie raz na dwa czasami i trzy lata to porównajcie sobie koszty. W przypadku ekologicznego trzeba tylko wrzucać co tydzień siuwaks, który kosztuje na rok do 50,-PLN. Bezobsługowość- rzeczywiście w przypadku szamba szczelnego można wyrzucić rurę w obrys działki i pan bedzie wybierał o ustalonej porze, tylko trzeba jeszcze wiedzieć, kiedy jest pełne szambo (są już urządzenia, które wskazują, że szambo jest pełne). Jest jeszcze kwestia zrzutu szarej wody po oczyszczeniu i tu spokojnie, jak sa dreny rozprowadzone po trawce to nawet nie trzeba jej podlewać. Jeśli tylko macie możliwości to zakładajcie szamba ekologiczne ( nie ma nisko wody gruntowej, zachowanie odpowiednich odległości drenażu od ujęć wody, od granicy działki, budynku). Jeśli jednak posiadacie wiedzę, że w najbliższym czasie będzie kanaliza (trzy lata) to robić sobie sambo szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 15.02.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Rafal9 - czy orientujesz się kiedy u nas może być kanalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 16.02.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Witam wszystkich serdecznie! Dopiero teraz Was znalazłem. Bardzo sie cieszę że powstała taka grupa . Będzie z kim na piwko wyskoczyć. Nasza dziełeczka znajduje się przy ul. Danusi ( odchodzi od Białołęckiej) Ma całe 1200 metrów. Pozwolenie na budowę powinniśmy otrzymać pod koniec lutego lub na początku marca. Z budową mamy zamiar wystartować w kwietniu. Trochę o naszym przyszłym domku napisałem już tutaj: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24895 Pozdrawiam obecnych i przyszłych mieszkańców Białołęki. P.S. Obecnie mieszkamy na Bródnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 16.02.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Witam wszystkich serdecznie! Dopiero teraz Was znalazłem. Bardzo sie cieszę że powstała taka grupa . Będzie z kim na piwko wyskoczyć. Nasza dziełeczka znajduje się przy ul. Danusi ( odchodzi od Białołęckiej) Ma całe 1200 metrów. Pozwolenie na budowę powinniśmy otrzymać pod koniec lutego lub na początku marca. Z budową mamy zamiar wystartować w kwietniu. Trochę o naszym przyszłym domku napisałem już tutaj: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24895 Pozdrawiam obecnych i przyszłych mieszkańców Białołęki. P.S. Obecnie mieszkamy na Bródnie Witamy nowego forumowicza w Naszej Grupie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 16.02.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 kze: w warunkach przyłączenia do sieci wodno-kanalizacyjnej było napisane (warunki te wydano dla Wołoszów do realizacji mediów) mniej więcej tak: w ulicy sprawnej biegnie ciąg kanalizacyjny jednak nie należy on jeszcze do MPWiK tylko do JW Construction. Przyłączenie jest możliwe po uzyskaniu zgody właściciela. Z tego by wynikało, że w końcu MPWiK zostanie właścicielem tego ciągu. Jednak przyłączenie się ok 150 m do kanalizacji jest bardzo drogie. Opłacałoby się zapewne dla realizacji kompleksowej podobnie jak robią wodę i gaz. Mam nadzieję, że jak powstanie całe osiedle, powinno się udać skrzyknąć wszystkich właścicieli i zrealizować jakieś przyłącze. Może do tego czasu powstanie droga KD14 po której gmina sama zrealizuje kanalizację. Poza tym w wypisie z planu zagospodarowania jasno są użyte sformułowania w stylu "do czasu wybudowania sieci kanalizacyjnej" obowiązują takie a takie zapisy, a po wybudowaniu inne. Należy wyjść z założenia, że jest to teren miejski, w miarę cywilizowany i prędzej czy później musi być uporządkowana kwestia wszystkich mediów - w końcu jesteśmy w Unii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 16.02.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 kze: w warunkach przyłączenia do sieci wodno-kanalizacyjnej było napisane (warunki te wydano dla Wołoszów do realizacji mediów) mniej więcej tak: w ulicy sprawnej biegnie ciąg kanalizacyjny jednak nie należy on jeszcze do MPWiK tylko do JW Construction. Przyłączenie jest możliwe po uzyskaniu zgody właściciela. Z tego by wynikało, że w końcu MPWiK zostanie właścicielem tego ciągu. Jednak przyłączenie się ok 150 m do kanalizacji jest bardzo drogie. Opłacałoby się zapewne dla realizacji kompleksowej podobnie jak robią wodę i gaz. Mam nadzieję, że jak powstanie całe osiedle, powinno się udać skrzyknąć wszystkich właścicieli i zrealizować jakieś przyłącze. Może do tego czasu powstanie droga KD14 po której gmina sama zrealizuje kanalizację. Poza tym w wypisie z planu zagospodarowania jasno są użyte sformułowania w stylu "do czasu wybudowania sieci kanalizacyjnej" obowiązują takie a takie zapisy, a po wybudowaniu inne. Należy wyjść z założenia, że jest to teren miejski, w miarę cywilizowany i prędzej czy później musi być uporządkowana kwestia wszystkich mediów - w końcu jesteśmy w Unii Drogie, nie drogie. Skoro będą kopane dziury pod wodę, prąd i gaz to może dałoby się jakoś podłączyć do tej instalacji JW.. Nie wiem co to znaczy drogie, ale może opłaca się pociągnąć.. No, ale skoro w odległości 150m jest ta kanaliza to może rzeczywiście zrobię szambo. A może ktoś kogoś zna z JW Construction? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 16.02.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 No prosze troche mnie nie bylo a tu grupa Bialoleka- Tarchomin No tak jak juz prawie skonczylem ale lepiej pozno niz wcale. Trzymam za Was kciuki i zycze duzo zdrowia szczegolnie na koncu. Ja wybudowalem na Tarchominie blizniaka i wlasnie lapie oddech w zimie przed ogrodem i ogrodzeniem. Dla motywacji powiem ze w niecaly rok od rozpoczecia sie wprowadzilem ale ma to swoje wady o czym juz troche sie przekonalem. Ale poki co dom stoi i koszty utrzymania na razie calkiem calkiem. Powodzenia sasiedzi. Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 16.02.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 No prosze troche mnie nie bylo a tu grupa Bialoleka- Tarchomin No tak jak juz prawie skonczylem ale lepiej pozno niz wcale. Trzymam za Was kciuki i zycze duzo zdrowia szczegolnie na koncu. Ja wybudowalem na Tarchominie blizniaka i wlasnie lapie oddech w zimie przed ogrodem i ogrodzeniem. Dla motywacji powiem ze w niecaly rok od rozpoczecia sie wprowadzilem ale ma to swoje wady o czym juz troche sie przekonalem. Ale poki co dom stoi i koszty utrzymania na razie calkiem calkiem. Powodzenia sasiedzi. Fugas Witam, witamy... A jakie wady? A co znaczy, że koszty całkiem, całkiem.. Duże, czy małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 16.02.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Wady to znaczy ze mozaika jest do dupy i zaczynam rozmyslac o jej przelozeniu w wakacje. Za szybko i nie bylo dobrze zmierzona wilgotnosc zarowno podloza jak i mozaika byla za sucha i przyroslo. teraz zaczyna sie odklejac pod spodem No i takie tam jak pekajace w naroznikach plyty gipsowe ale juz o tym wiele pisal ZBYCH prezentujac zdjecia mojego wykonawcy Tfuuu... A co do eksploatacji to ogrzewanie 180m wychodzi ze kosztuje okolo 350-400zl z podgrzaniem cieplej wody. Buderus G124 pzdr Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts