jane 01.06.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Dołaczam się do pytania Jane. Właśnie jesteśmy w trakcie poszukiwań przydomowych oczyszczalni ścieków. Tylko tak naprawde nie znam sie na tym i nie wiem jaka wybrać? Możecie cos doradzić. I jak to cenowo wyglada?? Pozdrawiam kze - też się dołączę do pytania - uzyskałeś już może opinię z gminy w kwestii pos biologicznego? Ten link, który podałam to jest chyba pos biologiczne? piszą tam, że potrzebne minimalne wymiary na instalację. Ale o co tak dokładnie chodzi, ktoś wie? Gdzie drenaż? Wysłałam do nich maila, czekam na odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 01.06.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Jane - Twoja firma wydaje mi sie OK. Jeszcze z nią troszę pokonferuję. Moja wiedza aktualnie jest taka: U nas Pani w Gminie była pozytywnie nastawiona do rozwiązania i ... miała oddzwonić. Niestety nie odzwoniła. Ja w tym czasie zbieram prospekty firm. Mam http://www.bioeko.ires.pl - ładny, profesjonalny prospekt. odległośc 30m htttp://www.galeko.win.pl - beznadzieja W prospekcie strony sa ... powklejane do góry nogami.. Umówiłem się z kolegą z pracy (skończył odpowiedni kierunek studiów i instalował kiedyś POS, ale było to kilka lat temu), że dam mu te prospekty i powie mi czy to sie kupy trzyma. Drenaż - POS może być z drenażem rozsączającymlub bez. Bez drenażu to chyba nowsza technologia, a przede wszystkim mniej miejsca na działce zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 01.06.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A czy jeśli jest bez drenażu to czy trzeba robić odprowadzenie do rowu meloracyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 01.06.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 hop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 01.06.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 A czy jeśli jest bez drenażu to czy trzeba robić odprowadzenie do rowu meloracyjnego? Mozna do studni chłonnej (np. stare, umyte szmabo) lub do oczka wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 01.06.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Aha! I wszyscy mi mówią, aby w dokumentach składanych do uzyskania Pozwolenia na Budowę wpisać szambo. A później dopiero zgłosić, że będzie zamiast szamba POS. Chodzi oto, ze urzednik jak widzi szambo to wie o co chodzi i nie musi się zastanawiac. A jak jest POS i w dodatku bezdrenazowe to trzeba zastanowic się, spr itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.06.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 a jak rowu nie ma to chyba do tzw studzienki chłonnej generalnie bez wydziału ochrony środowiska w gminie się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.06.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Aha! I wszyscy mi mówią, aby w dokumentach składanych do uzyskania Pozwolenia na Budowę wpisać szambo. A później dopiero zgłosić, że będzie zamiast szamba POS. Chodzi oto, ze urzednik jak widzi szambo to wie o co chodzi i nie musi się zastanawiac. A jak jest POS i w dodatku bezdrenazowe to trzeba zastanowic się, spr itp. tak radziła pani P choć nie sądzę aby był problem żeby oddac PNB z pos - chodzi o to żeby załaczyć opinię z OŚ - u mnie pytali od razu o te opinię jak tylko zauważyli że w dokumentach dołaczyłem badanie gruntu pod kątem POS - choć zgłosiłem ostatecznie szambo ale pewnie z szambem rzeczywiście prościej - żeby potem zrobić pos nie trzeba robić odrebnego pozwolenia a jedynie zgłosić w architekturze - oczywiście z niesmiertelną opinią OŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 01.06.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Aha! I wszyscy mi mówią, aby w dokumentach składanych do uzyskania Pozwolenia na Budowę wpisać szambo. A później dopiero zgłosić, że będzie zamiast szamba POS. Chodzi oto, ze urzednik jak widzi szambo to wie o co chodzi i nie musi się zastanawiac. A jak jest POS i w dodatku bezdrenazowe to trzeba zastanowic się, spr itp. tak radziła pani P choć nie sądzę aby był problem żeby oddac PNB z pos - chodzi o to żeby załaczyć opinię z OŚ - u mnie pytali od razu o te opinię jak tylko zauważyli że w dokumentach dołaczyłem badanie gruntu pod kątem POS - choć zgłosiłem ostatecznie szambo ale pewnie z szambem rzeczywiście prościej - żeby potem zrobić pos nie trzeba robić odrebnego pozwolenia a jedynie zgłosić w architekturze - oczywiście z niesmiertelną opinią OŚ A poza tym jak jest POS w PnB to może przyjść jakaś kontrola - tak słyszałem... Tak więc do PnB lepiej szmabo, a później tylko zgłosić budowę POS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 02.06.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Jizzz Co z Wami - żadnego posta od 1.5 dnia Coś na łączach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 02.06.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Jizzz Co z Wami - żadnego posta od 1.5 dnia Coś na łączach??? No to coś skrobnę: Teść zaczyna nam ogrodzenie działki. Jak mu wybić z głowy poszerzenia na słupki (20cm) gdy podmurówka ma mieć jakieś 12-15cm? Czy wystarczzy zagłębienie słupka w podmurówce na 50-60cm? A tak pozatym to dobrej nocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 02.06.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 też się martwiłem, ale nie było czasu poza popatrzeniem....... korzystam póki PP nie zgoni z kompa domowego wszystko pod hasłem NAUKI CZY WIECIE ŻE JUZ CZERWIEC? jeszcze rok temu to był AŻ miesiąc do wakacji, a teraz TYLKO miesiąc! czas budowlany leci jakieś 2,5 raza szybciej............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 03.06.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Hej, znowu nas podciagnę macie jakieś namiary na studniarzy w okolicy+ rekomendację na pompę (NIC NIE WIEM, NAWET JAK TO WYGLĄDA )???? ps - w innym watku jest Info że od 1 lipca można kopać do 30m bez uzgodnień z gmina bo zmienia się ustawa geologiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 03.06.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 macie jakieś namiary na studniarzy w okolicy+ rekomendację na pompę (NIC NIE WIEM, NAWET JAK TO WYGLĄDA )???? ps - w innym watku jest Info że od 1 lipca można kopać do 30m bez uzgodnień z gmina bo zmienia się ustawa geologiczna Niestety nic nie wiem na temat studni - mamy wodociąg .... Przynajmniej jedna sprawa mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 03.06.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 No ja też nic nie wiemWpadłam, żeby sie pożegnać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 03.06.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 macie jakieś namiary na studniarzy w okolicy+ rekomendację na pompę (NIC NIE WIEM, NAWET JAK TO WYGLĄDA )???? ps - w innym watku jest Info że od 1 lipca można kopać do 30m bez uzgodnień z gmina bo zmienia się ustawa geologiczna Niestety nic nie wiem na temat studni - mamy wodociąg .... Przynajmniej jedna sprawa mniej ja też mam wodociag, ale wodę bede potrzebował wcześniej niż za 2-3 m-ca (tyle szcuje cała zabawe z dokumentami i wykonaniem) a docelowo i tak planowałem dla ogrodu mieć studnię jane -a DOKĄD TO???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.06.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witam grupę,trochę mnie tu nie było a tu tyle wpisów. Będzie ciężko nadrobić zaległości i przeczytać wszyskto. Willie:Ja mam podobną sytuację - wodociąg dopiero za ok.3 miesiące, a budowę zaczynam za tydzień.W tym tygodniu wpadła na działkę ekipa studniarzy i w parę godzin wykręcili studnię 10m zakończoną dwoma wyjściami: jeden na pompę ręczną drugi do pompy elektrycznej, którą można kupić za 150 zł w marketach.Całość usługi z materiałami (oczywiście oprócz pompki): 600 zł.Płaci się ryczałtem niezależnie na jaką głębokość muszą kopać. Kontakt: Maciej Flisiński 601-717-254 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EFKAkonewka 03.06.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witam grupę, trochę mnie tu nie było a tu tyle wpisów. Będzie ciężko nadrobić zaległości i przeczytać wszyskto. Willie: Ja mam podobną sytuację - wodociąg dopiero za ok.3 miesiące, a budowę zaczynam za tydzień. W tym tygodniu wpadła na działkę ekipa studniarzy i w parę godzin wykręcili studnię 10m zakończoną dwoma wyjściami: jeden na pompę ręczną drugi do pompy elektrycznej, którą można kupić za 150 zł w marketach. Całość usługi z materiałami (oczywiście oprócz pompki): 600 zł. Płaci się ryczałtem niezależnie na jaką głębokość muszą kopać. Kontakt: Maciej Flisiński 601-717-254 Rozmawiałam ze studniarzem, który twierdzi że na Białołęce woda do użytku jest na kilkunastu metrach. Chce 100zł za metr a jak na pompę głębinową to 180! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.06.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Studniarze to faktycznie dziwna grupa.Wcześniej rozmawiałem z jednym, który bierze 120 zł/m.Jak powiedziałem, że może wystarczyć 7-8m - bo to studnia prowizoryczna, to on stwierdził, że i tak nieważne ile będzie kopał to musi zarobić jak za 12m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 03.06.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Witam grupę, trochę mnie tu nie było a tu tyle wpisów. Będzie ciężko nadrobić zaległości i przeczytać wszyskto. Willie: Ja mam podobną sytuację - wodociąg dopiero za ok.3 miesiące, a budowę zaczynam za tydzień. W tym tygodniu wpadła na działkę ekipa studniarzy i w parę godzin wykręcili studnię 10m zakończoną dwoma wyjściami: jeden na pompę ręczną drugi do pompy elektrycznej, którą można kupić za 150 zł w marketach. Całość usługi z materiałami (oczywiście oprócz pompki): 600 zł. Płaci się ryczałtem niezależnie na jaką głębokość muszą kopać. Kontakt: Maciej Flisiński 601-717-254 Rafał, wielkie DZIĘKI powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts