api 19.02.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Pozdrawiam budujących na Białołęce,mój plac budowy to Białołęka-Brzeziny, obok Minoxu przy Juranda ze Spychowa,możliwe że latem się już wprowadzępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 19.02.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Witam!Pozdrawiam budujjących się w okolicy Ostródzkiej!Czy ktos pil wode ze studni w okolicy Brzeziny? Mamy znajomych przy Mochtyńskiej, tam wodę nawet do WC nie da sie wykorzystac - tak jest zażelaziona. Mam wybor - albo wiercic studnie albo zalatwiac wodociag (ok 150 m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 20.02.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Witam! Pozdrawiam budujjących się w okolicy Ostródzkiej! Czy ktos pil wode ze studni w okolicy Brzeziny? Mamy znajomych przy Mochtyńskiej, tam wodę nawet do WC nie da sie wykorzystac - tak jest zażelaziona. Mam wybor - albo wiercic studnie albo zalatwiac wodociag (ok 150 m). Mieszkam (prawie) na Brzezinach i wodą ze studni nawet samochodu nie umyję (bo straszne zacieki się robią), a co dopiero mówić o piciu! Na szczęście mam wodociąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 21.02.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam! Pozdrawiam budujjących się w okolicy Ostródzkiej! Czy ktos pil wode ze studni w okolicy Brzeziny? Mamy znajomych przy Mochtyńskiej, tam wodę nawet do WC nie da sie wykorzystac - tak jest zażelaziona. Mam wybor - albo wiercic studnie albo zalatwiac wodociag (ok 150 m). Tylko wodociąg. Poszukaj wspóudziałowców. Ponadto poczytaj wyżej trochę pisałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 21.02.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Ale mnie nastraszyliście U mnie nie ma szans na wodociąg. Mam nadzieję, że filtry mi wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 21.02.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Cześc po weekenddzie! Broncio - jak wpisy? Kze - polecasz Koźminskiego? Ja w zeszłym roku skończyłem na PW - warto było, choc się nieco napociłem A poza tym to mam pytanie czy ktoś robił badania geotechniczne już - może jakiś kontakt na geologa??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 21.02.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Willie wpisy kiepsko - mam dwie poprawki. Pocieszam się, że prawie cała grupa oblała te dwa przedmioty. Jeśli chodzi o badania geotechniczne to niedługo będe robił. Panowie od POSu polecają firmę Geotor (http://www.geotor.pl). Dwóch młodych i podobno niedrogich chłopaków. Siedzibę mają na Annopolu. Znalazłem ich zresztą wcześniej w necie. Należy się powołać na Wid-Bud i wezmą za badania mniej pieniędzy podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 21.02.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Willie wpisy kiepsko - mam dwie poprawki. Pocieszam się, że prawie cała grupa oblała te dwa przedmioty. Jeśli chodzi o badania geotechniczne to niedługo będe robił. Panowie od POSu polecają firmę Geotor (http://www.geotor.pl). Dwóch młodych i podobno niedrogich chłopaków. Siedzibę mają na Annopolu. Znalazłem ich zresztą wcześniej w necie. Należy się powołać na Wid-Bud i wezmą za badania mniej pieniędzy podobno. Broncio, jak będziesz wiedział ile to podaj. Zweryfikujemy to zmoim geologiem. Jeśli będą tani to oki, jak nie to dam Ci namiary na swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 21.02.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 cześć koledzy, Valdek, czy ty masz już ekipę? chcesz robić sam zakupy a faktury brać na siebie, czy na ekipę?U mnie wybór wykonawcy jeszcze nie rozstrzygnięty. Wszyscy kandydaci to zarejestrowane firmy i chcą kupować materiały (pewnie upust jaki wytargują to ich extra zysk, albo przynajmniej jego część - jak się dowiem o upuście to część zabiorę). Będę chciał to przynajmniej zatwierdzać albo nawet wskazywać czasem gdzie czego i za ile kupić. Nie łudzę się jednak, że całościowo zrobię sam optymalne zakupy - musiałbym olać swoją robotę i bawić się w etatowo w kupca i negocjatora. Chociaż może się mylę. Dochodzi jeszcze problem przechowania zakupów- moja działka nawet nieogrodzona - pewnie każę wykonawcy ogrodzić plac budowy.Bodaj w czwartek żona zostawiła w urzędzie podanie o pozwolenie na budowę. Ciekaw jestem ile im zajmie znalezienie jakichś uchybień w papierach. Moja gleba to 5,4 klasa, więc nic nie składałem odnośnie odralniania - w WZiZT teren określony pod zabudowę jedorodzinną, szeregową i bliźniaczą. Chyba powinni automatycznie to uwzględnić, czy też powinienem był złożyć jakieś formalne pismo o wyłączenie działki z gruntów rolnych? Ale przecież wtedy babka w dzielnicy powinna była coś takiego zauważyć przyjmując papiery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.02.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam, W tym tygodniu planuję złożyć podanie o pozwolenie na budowę. Zaczynam rozglądać się za jakąś ekipą do stanu wybudowania murów.Postanowiłem konstrukcję dachu wraz z pokryciem robić jedną ekipą, natomiast mury inną ekipą. Czy ktoś mógłby przekazać namiary na jakiś solidnych budowlańców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdek 21.02.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 cześć koledzy, Valdek, czy ty masz już ekipę? chcesz robić sam zakupy a faktury brać na siebie, czy na ekipę? U mnie wybór wykonawcy jeszcze nie rozstrzygnięty. Wszyscy kandydaci to zarejestrowane firmy i chcą kupować materiały (pewnie upust jaki wytargują to ich extra zysk, albo przynajmniej jego część - jak się dowiem o upuście to część zabiorę). Będę chciał to przynajmniej zatwierdzać albo nawet wskazywać czasem gdzie czego i za ile kupić. Nie łudzę się jednak, że całościowo zrobię sam optymalne zakupy - musiałbym olać swoją robotę i bawić się w etatowo w kupca i negocjatora. Chociaż może się mylę. Dochodzi jeszcze problem przechowania zakupów- moja działka nawet nieogrodzona - pewnie każę wykonawcy ogrodzić plac budowy. Bodaj w czwartek żona zostawiła w urzędzie podanie o pozwolenie na budowę. Ciekaw jestem ile im zajmie znalezienie jakichś uchybień w papierach. Moja gleba to 5,4 klasa, więc nic nie składałem odnośnie odralniania - w WZiZT teren określony pod zabudowę jedorodzinną, szeregową i bliźniaczą. Chyba powinni automatycznie to uwzględnić, czy też powinienem był złożyć jakieś formalne pismo o wyłączenie działki z gruntów rolnych? Ale przecież wtedy babka w dzielnicy powinna była coś takiego zauważyć przyjmując papiery... Tak, mam ekipę- Pan Kazimierz (człowiek sprawdzony bo budował sąsiada-dwie chałupy jedna 350 druga 500m).Wolę mieć sprawdzonego, solidnego człowieka z umową na gebę niż podpisywać umowę z zarejestrowanymi firmami, o których nic nie wiem. Wiem, wiem zaraz powiecie, że umowa zabiezpiecza itd. Macie rację. Tak robię w firmie. Tylko nauczyłem sie jednego, że nawet najlepiej podpisaną umowę mogę sobie włożyć w d..., jak mi człowiek nie zrealizuje jej. Co mi po odsetkach karnych jeśli będę miał skopane fundamenty albo ściany. Ponadto wiecie, jak w tym kraju jest- facet powie "no przykro mi bardzo", wyniesie się, nie będzie odbierał telefonów a ja będę stał z robotą. A potem to już tylko mogę sobie dochodzić przez 10 lat albo dłużej sądownie tych odsetek karnych. Wolę Pana Kazia z presją sąsiada, że jak skopsa to mu sie może na oczy nie pokazywać. Materiały będę kupował na siebie tyle ile jest potrzebne i bedę próbował przyjąć system japoński "just on time". Wyszedłem z założenia, że jednak będę musiał się poświęcić budowie na okres 2 lat. Nawet ostatnio na pyatnie znajomych "gdzie będziecie spędzać wakacje" odpowiadam "Na Białołęce". Cały urlop tegoroczny i ubiegłoroczny i jeszcae trochę poświęcam na budowę. Dobrze, że akurat mam takie możliwości w robocie. Specjalistą ds zakupów i kontroli dostaw już jestem po tym, jak wnikliwie poszukiwałem dostawców a jak zajdzie potrzeba to i będę podajcegłą, kierownikiem robót, inspektoem budowlanym i kim tam jeszcze. Oczywiście są tacy, którzy uważają, że budowanie powinno odbywać się poza nimi, ale ja do nich nie należę. Moje wyobrażenie o budowie jest trochę inne. Jak mi budowali mieszkanie w budynku wielorodzinnym to bywałem na budowie czasami dwa razy dziennie pomimo tego, że był Inwestor Zastępczy. Jak na razie z miejsca, gdzie będę budował nie kradną, ale podstawa mieć wyobraźnię i w tym myśleniu o możliwościach kradzieży niestety łamać wszelkie stereotypy myślowe. Kurde w tym kraju wszystko kradną - dlatego między innymi system "just on time" Katerhasser proponuję Ci jednak przejechać się na Koszykową i złożyć wniosek o to żebyś już nie był chłopem małorolnym. Niestety "ordung muss sein". Oczywiście odpowiedzą Ci wniosek bezpodstawny, ale komplecik makulaturki musisz zebrać. Życzę Ci żeby się niedopatrzyli tego braku we wniosku na pozwolenie. Jak nie wiesz gdzie, to powiedz podrzucę kontakt. Chyba sobie dziennik budowy założę bo się zaczynam o niej zbytnio rozpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Cześc po weekenddzie! Broncio - jak wpisy? Kze - polecasz Koźminskiego? Ja w zeszłym roku skończyłem na PW - warto było, choc się nieco napociłem A poza tym to mam pytanie czy ktoś robił badania geotechniczne już - może jakiś kontakt na geologa??? pozdrawiam Skończyłem informatykę na UW, studia podyplomowe "Rachunkopwość finansowa i zarządcza" na SGH i teraz jestem na MBA (Koźminski). Tak więc pewne rozeznanie już zdobyłem.. Najwięcej musze uczyć si, gdzie ? U Koźminskiego! Dla mnie jest spoko. Idą od podstaw, wiedza bardziej praktyczna, a jeśli teoretyczna to zaraz są odnośniki do prkatyki. Na SGH to była "zabawa". Może dlatego, że na tym studium to dużo było głównych księgowych i dyr finansowych (szkoda, że już mam z nimi mały kontakt.. ). A na UW to jakoś te 5lat przelecało. Za duzo teorii, za dużo niepraktycznych przedmiotów. Ale ponoć ten wydział kształci najlepszych programistów. Może i tak... Ale już prawie nic nie pamiętam z tego co na UW uczyłem się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 22.02.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Nie wiecie przypadkiem gdzie można kupić tanio siatkę na ogrodzenie budowy? Nie musi to być wysoka jakość.Może macie jakies namiary na producenta w naszej okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 22.02.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Ja także chcę kupić siatkę na ogrodzenie.Poza tym jakieś słupki drewniane - podobno najlepiej kupic u leśniczego.Gdzie takowego można znaleźć w okolicach Białołęki? Poza tym zastanawiam się nad kupnem baraku. Wszelkie informacje w tych tematach bardzo mile widziane. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 22.02.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Przy Głębockiej (jakieś 500m prosto od wiaduktu nad carefourem) jest tartak - można tam szukać słupków, choć nie mam bladego pojęcia czy są. W każdym razie tartak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 22.02.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Rafal9! ślepy na oba oczy dopiero się dopatrzyłem że obaj mamy małych Kacperków - mojemu właśnie stuknęło 18 miesięcy i 3 tygodnie wczoraj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 22.02.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Też poszukuję siatki, 60mbznalazłem po 11zł/mb drut ocynkowany, średnica drutu 3mm, oczko 6,5cm, wysokość 1,5m, cena z przywozem do Warszawy, jeśli ktoś ma lepszą ofertę, proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 22.02.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Dzisiaj po południu odebrałem z Urzędu Dzielnicy Białołęka decyzję o Pozwoleniu Na Budowę Nawet szybko im to poszło. Teraz zaczynam chodzić za kredytem. Mam nadzieję że też pójdzie szybko. Poza tym jakieś słupki drewniane - podobno najlepiej kupic u leśniczego. Niestety u mnie drewniane odpadają. Mój teść (sponsor działki) stwierdził że prowizorki nie będzie i kupujemy słupki metalowe. A brame będziemy sami spawali. No cóż może ma trochę racji, bo niewiadomo tak naprawdę ile czasu będzie to "tymczasowe" ogrodzenie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 23.02.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Ja także chcę kupić siatkę na ogrodzenie. Poza tym jakieś słupki drewniane - podobno najlepiej kupic u leśniczego. Gdzie takowego można znaleźć w okolicach Białołęki? Poza tym zastanawiam się nad kupnem baraku. Wszelkie informacje w tych tematach bardzo mile widziane. Pozdro A czemu chcesz stawiać słupki drewniane? Toż jesli chodzi o ogrodzenie na naszej granicy to możemy zrzucić się po połowie i zrobić docelowe ogrodzenie... Chyba że coś innego proponujesz jako płot na naszej granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.02.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 kze:pewnie, że trzeba robić na spółkę ogrodzenie docelowe.To będzie tymczasowe na czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts