Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Tarchomin-Białołęka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

--> Broncio

parę postów wyżej pytałem o POŚ. Odpowiesz ?

pzdr

Przepraszam, nie mogłem znaleźć papierów.

Oczyszczalnia ma 3,5m sześciennego, trzykomorowa. Cena to 5800zł za wszystko. W cene nie jest tylko wliczony transport żwiru (natomiast żwir tak).

Jak bedziesz chciał to możesz podjechać i zobaczyc jak to będzie wyglądało. Montaż ma być w sierpniu.

Firma można powiedzieć jest monopolistą na Białołęce. Zakładają bardzo dużo oczyszczalni na naszym terenie.

Mili moi,

czy ktoś już zamontował szambo?

chcę porównać z ofertą, jaką dostałem.

kurza męka, ale to wszystko kosztuje...

a propos tempa - u mnie ze 2 tyg. obsuwy :cry: a i tak sprztykałem się z kaszy, leżę na glebie i czekam na lewar :-? (ma ktoś ze 2 dychy wolne od zaraz :D ?)

w 1 dzień zepsułem plan ocieplania ścian wełną na rzecz surowca do pakowania telewizorów, oczywiście przez brak cashy :x

Do kze - na temat oczyszczalni

kze, powiedzieli mi a potem znalazłem w przepisach że budowę oczyszczalni o przepustowości do 5 m3 na dobę można jedynie zgłosić (do gminy) nie uzyskując opinii z działu ochrony środowiska:

Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §26:

3. W razie braku warunków przyłączenia sieci wodociągowej i kanalizacyjnej działka, o której mowa w ust. 1, może być wykorzystana pod zabudowę budynkami przeznaczonymi na pobyt ludzi, pod warunkiem zapewnienia możliwości korzystania z indywidualnego ujęcia wody, a także zastosowania zbiornika bezodpływowego lub przydomowej oczyszczalni ścieków, jeżeli ich ilość nie przekracza 5 m3 na dobę. Jeżeli ilość ścieków jest większa od 5 m3, to ich gromadzenie lub oczyszczanie wymaga pozytywnej opinii właściwego terenowo inspektora ochrony środowiska.

Może są inne przepisy, o których nie wiem, za ta pani z urzędu chce badania, projekty, coś tam jesze - dla przeciętnego domku na 4-5 osób scieków będzie do 5m3 - zresztą przepustowość jest zawsze napisana w danych technicznych oczyszczalni.

Pojawiło sie na forum (dz. ogłoszenia) ogłoszenie firmy Bioeko - twoja "pierwsza miłość", ceny teraz ok 6.500, ale chyba muszą jeszcze kilka set zejść

:D :D

Do kze - na temat oczyszczalni

kze, powiedzieli mi a potem znalazłem w przepisach że budowę oczyszczalni o przepustowości do 5 m3 na dobę można jedynie zgłosić (do gminy) nie uzyskując opinii z działu ochrony środowiska:

Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §26:

3. W razie braku warunków przyłączenia sieci wodociągowej i kanalizacyjnej działka, o której mowa w ust. 1, może być wykorzystana pod zabudowę budynkami przeznaczonymi na pobyt ludzi, pod warunkiem zapewnienia możliwości korzystania z indywidualnego ujęcia wody, a także zastosowania zbiornika bezodpływowego lub przydomowej oczyszczalni ścieków, jeżeli ich ilość nie przekracza 5 m3 na dobę. Jeżeli ilość ścieków jest większa od 5 m3, to ich gromadzenie lub oczyszczanie wymaga pozytywnej opinii właściwego terenowo inspektora ochrony środowiska.

Może są inne przepisy, o których nie wiem, za ta pani z urzędu chce badania, projekty, coś tam jesze - dla przeciętnego domku na 4-5 osób scieków będzie do 5m3 - zresztą przepustowość jest zawsze napisana w danych technicznych oczyszczalni.

Pojawiło sie na forum (dz. ogłoszenia) ogłoszenie firmy Bioeko - twoja "pierwsza miłość", ceny teraz ok 6.500, ale chyba muszą jeszcze kilka set zejść

:D :D

To co ja wiem to rzeczywiscie po uzyskaniu PnB fakt budowy POS wystarczy zgłosić w UG. Niemniej wydaje mi się, że warto by Pani od ochrony środowiska była w temacie. W przeciwnym wypadku (tak mi się wydaje) to chyba może uprzykrzyć Ci zycie.. Ale moze myle sie. Dlatego poszedłem z projektami do tej Pani z zapytaniem co ona sądzi...

kze, jeżeli nie ma podstawy prawnej - to nic ta miła Pani od środowiska nie możę zrobić, porostu te wymagania o poziomie wód jeżeli istneją to muszą być w prawie wodnym, raczej nie budowlanym, więc pytanie pozostaje - gdzie?

A tak na marginesie to znam kilka osób - a raczej domków na Białołęce z oczyszczalnią, jedna chyba nawet nie zgloszona do UG - i nikt nie otrzymywał zgody dz. środowiska, dlatego tak się tym interesuję - czy jest to legalne nie zbierać tych papierków do środowiska, jedynie zgłosić budowę oczyszczalni. Formalnie (mogą sie przyczepić potem) - muszą być zachowane wymagane odległości do granicy działki, domu i studni (jeżeli jest).

W sobotę urodził nam się syn. :D :D :D :D :D .

Kubuś ma 3.6 kg i 56 cm. Narodzi ny syna to pierwsza rzecz jaka skutecznie odciągnęła moje myśli od przyszłej budowy! o jak to fajnie pomyśleć o czymś innym :D

Super!!!

Ale kawał chłopa.. 3.6kg... :wink: