Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Jeżeli to ta Nidzica w Górach Świętokrzyskich to bym się nie przejmował (o ile oczywiście to drzewo nie przyjechało tam ze Słowacji). Ja mam "górskie" drzewo, z dużymi przyrostami i słabej jakości. Cały dach jednak stoi, przetrwał zimę i duże obciążenia bez szwanku. Ważne jest, żeby projekt więźby nie był robiony "na styk". Musi on uwzględniać (przekroje, rozmieszczenie elementów) rozrzut jakości drzewa. Wytrzymałość drzewa trudno sprawdzić kupującemu obiektywnymi metodami.

Myślę, że nie należy przesadzać z tym straszeniem. Najlepiej będzie, jeżeli zobaczysz to drzewo przed zakupem. Tak w ogóle to najlepszy (moim zdaniem) wariant zakupu więźby polega na wybieraniu pociętego drzewa z placu, bo wtedy wiesz co bierzesz. Najlepiej uświadom dostawcy, że jeżeli drzewo będzie złe to go odeślesz z placu budowy bez rozładunku albo umów odbiór jakościowy w tartaku. Zaoszczędzisz sobie nerwów, które ja straciłem na własne życzenie.

Jeżeli chodzi o tartaki to odradzam tartak p. Mrózka ze Świnnej - gość mnie oszukał.

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja myślałam o tej drugiej Nidzicy (Niedzicy - wiele osób myli pisownię) w górach przy Nowym Targu. A jeżeli to będzie świerk (o gatunku drewna nie ma wzmianki w poście) to to 99% obstawiam, że to drewno z gór. Jak już wspomniałam, mi więźbę (jak i cały dach - ale kto inny był od więźby, kto inny od dachówki, a jeszcze kto inny od obróbek balacharskich i rynien) robiła ekipa miejscowa (chociaż majstrem b ył rodowity góral z Zawoii) i powiedział miż jak kupię (aby oszczędzić kasę) drewno z gór (co on od razu pozna) to nie daje gwarancji na więźbę i dach.

Witam

Dziękuję za rady, ale proces jest raczej nie odwracalny, więźba zamówiona nawymiar już się robi a może nawet jest zrobiona. Rodzaj drzewa sosna, miejscowość Nidzica ta koło Nowego Targu. Drzewo było polecone przez wykonawce górala, góral sprawdzony u innych inwestorów, roboty u niego zaklepane na długo przed sezonem. Mój wykonawca miejscowy też bierze drzewo od górali. Może za bardzo ufam ludziom nie sprawdzam ich, liczę tylko na polecenie innych i do tej pory wszystko idzie super, bez jakich kolwiek nerwów, nie licząc małych wpadek z zamawianiem na początu towaru, wszystko było potrzebne na już bo robota szła za szybko. :p

Pepperoni

Jestem po rozmowach z producentem pieca Hef z Lublińca, sprzedawca bardzo zachwalał, że dobre blachy i spawy, on chce sprzedać i nie przekonał mnie, ale kupie na pewno ten piec bo widziałam jak wygląda ekspluatacja i spalanie u znajomych mają go 2 lata. Tej zimy spalili 3 tony groszku i 3 kubiki drzewa na dom 180 m2 i podgrzanie wody. W sezonie letnim do grzania wody zużywją 3 worki węgla na miesiąc i mają po miesiącu wiaderko popiołu.

Jolla - z tymi 3 tonami to jestes pewna??? A ile jaką temp. twój znajomy miał tej zimy w domu???? Ja spaliłam tej zimy prawie 5 ton eko-groszku a dom mam znacznie, znacznie mniejszy (fakt, że to dopiero pierwszy sezon grzania, ale...) około 140m2. W domu miałam stałą temp. 21-22 stopnie. Znajomi, którzy mają piece tego typu, tej zimy również spalili w okolicy 5-6 ton. Obecnie dla 3-osobowej rodziny spalam do ogrzania wody 30kg na 5-6 dni.

Aldonka

Dom moich znajomych zbudowany jest z potothermu 25 i 12 cm ocieplenia styropianem. Nie widzę powodu dla którego znajomi mieli by nas oszukiwać. Widziałam kupiony groszek w ilości 5 ton poukładany jesienią w kotłowni i składziku. W maju po zakończeniu sezonu w kotłowni z 3 ton zostało 2 worki a składzik jest cały pełny. Ponieważ kolezanka tak jak ja jest ciepłolubna temperatura nie spadała w dzień poniżej 22 stopni w nocy 19-20. Popiołu też jest mniej niż z innych modeli piecy.

Jolla - OK, natomiast ciekawi mnie jak twoi znajomi maja ustawiony programator na piecu :o :o :o , aby zmieniać temp. na dzień i na noc???

Można używać co prawda programatorów pogodowych lub pokojowych, ale to się w tanich i prostych rozwiązaniach nie sprawdza.

Ja też mam kolegę, który ma dok 280m2 pow. użytkowej (nowy, Max+10cm styro), a jak twierdzi w tegorocznej zimie spalił tylko 4 tony ekogroszku. Tyle, że jak go mój mąż przycisnął to:

1) ogrzewał w zimie tylko: salon, sypialnię, jedną łazienkę i kuchnię (reszta była wyłączona),

2) w domu w dzień 13-14 stopni, wieczorem: 17-18, w nocy 14-15 (bo to podobno dobrze robi na zdrowie),

3) spalił w kominku 5 kubików drewna,

4) prawie nie myje naczyń - bo razem z żoną (brak dzieci) stołują sie poza domem.

Tylko, że takich wyliczeń kosztów ogrzewania nie można brać na poważnie.

O innych koleżankach nie chce wspominać, bo czasami to śmiać mi się chce jak słyszę ile kasy wydali na ogrzewanie :o :o :o 8).

Ja mam dom 30cm pustak poryzowany + 10cm styro i spaliłam tyle ile podałam we wcześniejszym poście (piec 25kW Ling WIADRUSa). Obok mnie mieszka producent pieców ....... (nie będę reklamować) i pytałam Go czy moje spalanie przy mojej wielkości domu jest zbyt duże i co mi odpowiedział: że na dom pow. w podłodze około 150-170m2, przy 3 domownikach jak się spali w przedziale 5-6 ton to jest to bardzo dobry wynik. MOzna oczywiście mniej, ale jest to kosztem komfortu lub wytrzymałości pieca.

Witaj Aldonka

Piec znajomych ma 25 kW, w domu prawie zawsze ktoś jest więc nie sądzę żeby w żyli w tak niskich temperaturach i odcinali jakieś pomieszczenia , każde dziecko ma własny pokój. Na piecu jest programator pogodowy. Nie wiem jaka była nastawiona temperatura na piecu zimą , ale zapytam . Ostatnio na piecu widziałam nastawione 60 stopni a na wodzie było 33.

Ja długo zastanawiałm się nad budową domu własnie z powodu nie dogrzanych domów. Jestem strasznym zmarzluchem w sezonie grzewczym w mieszkaniu mam 25-27 stopni i dopiero funkcjonuje(nie choruję z powodu przegrzania).Teraz w mieszkaniu jest 21-22 stopnie a ja myślę że zwarjuję od tego zimna jestem cała skostniała. W domku będę miała cały dół w podłogówce więc przynajmniej w nogi nie zmarznę.

Byle do wiosny :wink:

Witam wszystkich, jestem tu zupełnie nowy, ale dołaczam do grona budujących.

Narazie z zoną mamy jeszcze lekkie obawy czy nas to nie przerośnie - w mozliwosciach, no ale do odwaznych świat nalezy :)

Mamy projekt, pozwolenie na budowe, za 2 tygodnie maja zaczynac z wykopaliskami pod fundamenty.

Przegladam forum, ale chciałbym sie od Was dowiedziec czy na cos mam zwrocic szczegolną uwage na samym początku budowy?

Pozdrawiam

Wojtas

Ja w tym tygodniu zamówiłam bloczki w firmie ABRA z Żor (0324751262) najtańsza oferta jaką znalazłam. Jeszcze taniej podobno jest w Suszcu ale nie znam namiarów -jak sie dowiedziałam miałam juz złożone zamówienie.

Ja mam za to inny problem właśnie się dowiedziałam że umówiony z nami od 3 miesięcy murarz zrezygnował. Szukam wykonawcę do ścian jednowarstwych z białego betonu komórkowego Żelisławice albo Kolbuszowa. Może ktoś ma namiary na murarza, który budował z takiego materiału i może go polecić. Nie chcę wykonawcy przypadkowego z wiadomych wzgledów - ściana jednowarstwowa. Buduje w Łaziskach Dolnych na granicy z Mikołowem.

Bloczki fundamentowe podawałam wyżej cena była bodajże 2,35 natomias stal zamówilimy w PPH Turbostal 018 3321245. Nic więcej jeszcze nie mamy.

Ja natomiast ponawiam probe nikt w okolicy Mikołowa nie budował cian jednowarstwowych z betonu komurkowego? Czy może nikt nie miał ekipy godnej polecenia ?