Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Netspiker - my też jesteśmy w tym temacie. Generalnie polecano mi tu na forum kilka namiarów oraz jeszcze dwóch facetów znalazłam, którzy wykonują rzetelną pracę. Jak chcesz podziele się namiarami. Dodam, że jeden z nich będzie nam robil kafelki widzieliśmy na żywo jego pracę - mogę polecić. Co do cen jest taki kosmos jak sobie przelicze m2 naszych ścian to odpadam i chyba mężuś będzie zaangażowany w temat gładzi, malowania, k-g itp. Bo byśmy poszli z torbami przy 700m2 ścian. Generalnie mogę się podzielić swoimi przemyśleniami ale nie chcę zaśmiecać wątku. Mam też porównianie "cen rynkowych" sami jesteśmy w trakcie rozwiązania tego problemu. U nas pewnie stanie na tym, że sprawy bardzo trudne - typu kafelkowanie, mamy na jednej ścianie licówkę i planujemy stiuk w przedpokoju to zlecimy to firmie. A co do reszty sama się zastanawiam co "zrobić we własnym zakresie" Bo jak przeliczyłam same poddasze robocizna to 140m2 wyszło 8500 sama robocizna.

Pozdrawiam,

Justyna

Ps Jesteśmy już po pewnym etapie prac i w sumie mogę polecić: większość namiarów mamy tu z forum. Do tematu podeszłam tak że obdzwaniałam tylko i wyłącznie firmy "z polecenia" tu z forum i innych i starałam się wybierać opcję najlepszą dla nas - optymalną bądź najtańszą. I tak np tynki właśnie u nas robi Pan Damian (jak i znacznej części forum) i jest bomba dodam że obdzwoniłam ok 7 firm (namiary również z forum) i był do tego najtańszy więc rozumiecie.

Również możemy polecić naszego majstra od budowy domu, firmę od rekuperacji, instalacje trwają więc wypowiem się na koniec, z okien również jesteśmy zadowoleni - firma MS okna - zebrałam około 10 wycen z różnych firm i tak naprawdę parametry kontra cena jak dla mnie wyszły rewelacyjnie.

Jedyne co kuchnie mamy "z przypadku" weszłam do salonu i tak zauroczyły mnie Panie - projektantki - profesjonalizmem, itp, że się zdecydowaliśmy. W sumie zebrałam wyceny w różnych miejscach i do tego wyszło "zjadliwie"

Nikt tu na wątku nie polecał i nie polecił mi jak pytałam stolarza od kuchni więc nie wiedziałam gdzie szukać.

Póki co jestem naprawdę zadowolona - kuchni jeszcze nie mamy ale widziałam ich realizacje. Na chwilę obecną jestem zadowolona.

Justyna P - właśnie na wykończeniach łazienek mi zależy najbardziej. Tego nie przeskoczę samodzielnie, resztę prac typu gładzie i malowanie dam rade sam.

Kafelki i gresy na podłodze to mnie przerasta i wolę zlecić to jakiemuś fachowcowi z polecenia. Chętnie skorzystam z namiarów polecanych na tym forum. Pisz je tutaj, może ktoś też będzie poszukiwał.

Nam będzie robił Pan Ryszard firme mam z polecenia ale nie tu z forum 601504067. Mam jeszcze kontakt tu z forum Pan Grzegorz (ekipa z gór) brzmi sensownie i też płytkuje ale bez białego montażu i to mnie trochę zniechęciło 607378406.

W sumie Pana Grzegorza gorąco polecano i nasz instalator go nie raz polecał tam gdzie robił domki.

Faceta z którym my będziemy współpracowali polecały nam nasze architetki a do nich mam bardzo duże zaufanie i widziałam jego pracę. Dokładnie, pięknie. Dodam, że wyceny zebrałam niezależnie od siebie i ceny miałam naprawdę identyczne! Aż byłam w szoku co prawda wysokie ale jeżeli dwóch niezależnych fachowców rzuca mi ceną różniąco się o ok 200-500 zł to naprawdę wydaje mi, że jest to cena raczej nie z kosmosu.

Pytanko - czy Pan Damian od tynków robił komuś ocieplenie i elewacje oraz poddasze - k-g. W sumie polubiłam go i tynki ma naprawę ładne. Na elewacje wszyscy mi śpiewali 45 zł w trzech óżnych miejscach. A co do poddasza to jego propozycja jest sensowna. Bardzo proszę o opinie. Pan wzbudził moje zaufanie ale chciałabym słyszeć opinie od kogoś komu robił te rzeczy.

Nam będzie robił Pan Ryszard firme mam z polecenia ale nie tu z forum 601504067. Mam jeszcze kontakt tu z forum Pan Grzegorz (ekipa z gór) brzmi sensownie i też płytkuje ale bez białego montażu i to mnie trochę zniechęciło 607378406.

W sumie Pana Grzegorza gorąco polecano i nasz instalator go nie raz polecał tam gdzie robił domki.

Faceta z którym my będziemy współpracowali polecały nam nasze architetki a do nich mam bardzo duże zaufanie i widziałam jego pracę. Dokładnie, pięknie. Dodam, że wyceny zebrałam niezależnie od siebie i ceny miałam naprawdę identyczne! Aż byłam w szoku co prawda wysokie ale jeżeli dwóch niezależnych fachowców rzuca mi ceną różniąco się o ok 200-500 zł to naprawdę wydaje mi, że jest to cena raczej nie z kosmosu.

U mnie robił pan Grzegorz góral całą wykończeniówkę,i jestem bardzooo zadowolona,biały montaż robił mi akurat Pan od instalacji całych w domu także to nie był dla mnie problem.A z tego co wiem,to Pan Grzegorz robi biały montaż tylko dodatkowo kasuje za to.

Jakby ktoś chciał zobaczyć efekt jego pracy,tzn jego całej ekipy to zapraszam ;-)

Cześć Barto właśnie od Ciebie miała namiar, nam instalacje robi wecoinstal i on nam też go polecał. Więc również tu na forum podałam jego namiar. My jednak po prostu zdecydowaliśmy się na Pana Ryszarda w sumie może ciutke taniej nas wyszło bo on te instalacje miał w cenie a tu dodatkowo bym zapłaciła. Co do m2 powiem tak podłoga 70 zł. A co do łazienek to wydaje mi się że tego tak wprost się nie da określić. Ja przesyłałam projekt i na tej podstawie wyceniono mi łazienki. Tak jak pisałam w sumie obu wykonawców z polecenia z innych źródeł dokonało podobnej wyceny. Co do efektu końcowego wypowiem się w okolicach luty/marzec :)

Pytanko - czy Pan Damian od tynków robił komuś ocieplenie i elewacje oraz poddasze - k-g. W sumie polubiłam go i tynki ma naprawę ładne. Na elewacje wszyscy mi śpiewali 45 zł w trzech óżnych miejscach. A co do poddasza to jego propozycja jest sensowna. Bardzo proszę o opinie. Pan wzbudził moje zaufanie ale chciałabym słyszeć opinie od kogoś komu robił te rzeczy.

Nam p.Damian robił tynki i poddasze k-g, z roboty jesteśmy zadowoleni jak również ze współpracy z p.Damianem, mogę polecić.

Jeżeli współpraca również Wam się układała to myślę, że z resztą też się dogadasz i będziesz zadowolona, zawsze pewne niedociągnięcia można poprawić - nie ma ideałów, grunt to dobrze się dogadać.

Z tym polecaniem to bywa różnie-mam na myśli ceny.Warto czasem szukać speców poza forum.Kiedy szukałem ludzi do SSO zwróciłem się do forumowiczów.Dostałem kilkanaście namiarów.Najtańsza wycena opiewała na 15 tyś.zł więcej w porównaniu do ekipy,która ostatecznie wykonała SSO.

Aby uciąć spekulacje dla mnie jako inwestora obyło się bez stresu,kierownik budowy odbierał kolejne etapy bez zastrzeżeń.

pzdr

Witam Wszystkich budujących,

Jeżeli ktoś poszukuje tynkarzy to mam do polecenia wykonawcę - tynki cementowo- wapienne, gipsowe, gładzie gipsowe.

Ja jestem zadowolona, chłopak ma doświadczenie i wspólnie z kolegą rozkręca teraz własną firmę. Doświadczenie zdobył pracując dla innych. Można się z nim dogadać i bezproblemowo wykona wszelkie poprawki.

Myślę, że ceny będzie miał konkurencyjne - na pewno na początku, ja niestety płaciłam jego szefowi (szef był tylko od szefowania i zebrania kasy, a chłopaki, których polecam od roboty).

Obiecałam mu , więc podaje do niego nr tel. 661 802 469 (Tynkarz Darek).

Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś skorzysta z powyższego oraz będzie zadowolony.

AD

Co do kontaktów z polecenia bywa różnie - ja akurat obdzwaniałam tych z polecenia i wybirałam najtańszych bądź dla mnie optymalnych - bo jak widziałam, że korzysta z lepszych materiałów a akurat na takich mi zależało to wybierałam tych droższych (mówie o ofercie z materiałem). Generalnie trzeba coś dobrać dla siebie. Póki co narazie nie żałuje. Ludzi od SSO też miałam z polecenia - robili dom sąsiadowi i narzekać nie mogę teraz też mogę ich polecić :)

Generalnie nie u nas ale u sąsiadów którzy mają chopla na tym punkcie żeby byli najtansi i kombinują jak mogą tak naprawdę tracąc na tym - elektryk się nie pojawia a robota nie za dobrze wykonana. Tynkarz wziął zaliczkę i również się nie pojawił. W końcu będzie im tynkował Pan Damian - i w sumie czasami nie ma co brać kogoś z łapanki bo tanio. To samo z kafelkarzami - sąsiadowi taki jeden co na fajki se dorabia robi mu balkon już x tygodni i kilka razy musiał kafle zrywać. Więc ja na tekie coś nie ide. Przy budowie i tak się pojawiają problemy więc po co się jeszcze w takie coś pakować.