Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam tych budujących i tych przymierzających sie do budowy swojego domku.

Jestesmy z Jastrzebia Zdroju, a nasza działeczka znajduje sie w Marklowicach.

Właśnie czekamy na powrót naszego projektu z adaptacji,i równierz nie

możemy doczekać się wiosny.

Pozdrowienia Monika i Paweł

Witam!

Może ktoś wie, jak najlepiej podzielić murłatę i płatwie na części. Tartak, który wykonuje mi więźbę powiedział, że 13,70m murłaty i płatwi nie jest w stanie sensownie wyciąć z pojedynczych pni. Należy je złożyć z mniejszych kawałków w trakcie montażu. Niestety architekt (Jedno z biur w Katowicach) trochę sprawę olewa.

Pozdrawiam

każdy cieśla da sobie radę, robi się zacios i skręca śrubami, moim zdaniem nie wykonanie tej długości jest problemem, a dostarczenie tej

długości elementu na budowę

pytanie czy kupić słupki metalowe z prawdziwego zdarzenia (takie na zawsze) czy też może drewniane beleco i potem robić ładne ogrodzenie...

wiosennie pozdrawiam

Olinka

możesz kupić słupki Beakerta, plastik z zatopionymi prętami metalowymi,

koszt coś ponad 30zł za szt.

imman-podobno w Jastrzębiu szybko się załatwia papierologię ale nasza budowa należy pod Zebrzydowice a tam coś załatwić to trzeba mieć anielską cierpliwość.Najwięcej czasu zeszło w telekomunikacji prawie miesiąc czekaliśmy na pieczęć potrzebną do warunków technicznych(w naszej gminie wymaganą).A tak poszło nawet sprawnie.Najgorsza sprawa z architektem do szybkich nie należy,tak więc obstawiam że to wy wbijecie pierwszą łopatę. Pozdrowienia i aby do wiosny Monika i Paweł

Witam!

Może ktoś wie, jak najlepiej podzielić murłatę i płatwie na części. Tartak, który wykonuje mi więźbę powiedział, że 13,70m murłaty i płatwi nie jest w stanie sensownie wyciąć z pojedynczych pni. Należy je złożyć z mniejszych kawałków w trakcie montażu. Niestety architekt (Jedno z biur w Katowicach) trochę sprawę olewa.

Pozdrawiam

Na moim dachu też mam murłaty długości 12 m, ale w zestawieniu drzewa na więżbę były ona już podzielone na 2 części.

Cieśle wcale się nie dziwili, że niema jednego 12-metrowego kawałka i nie mieli żadnego problemu z połączeniem.

A wyglądało to tak:

http://www.kompart.net.pl/artur/murlata.jpg

Monika , Paweł mój domek nie za duży , ale dla 3 osobowej rodziny i dużego psa wystarczy, 133 pow.użytkowej , po co ogrzewać np. 250 m.

Wybrałem PH 44, bo wielu moich znajomych ma z tego materiału domki i są zadowoleni ( poza tym moja żona nie chce mieć chemii na ściananch w postaci wełny czy styropianu , ma pewne odchylenie zawodowe na ten temat ) A wiadomo z żoną nie wygrasz....hi.hi

Pozdrawiam wszyskich

http://i.wp.pl/a/i/kartki2/main/kartka1451.jpg

Również życzę wszystkim

Zdrowych, Radosnych i Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

U mnie pierwsze święta w nowym domu, w szerokim gronie rodzinnym /14 osób/..wiecie jaką mam tremę :wink:

pozdrawiam

Edzia

Najlepsze życzenia świąteczne wszystkim Forumowiczom składają pwm.

Przede wszystkim dużo, dużo dobrego, zdrowia, pogody ducha na codzień, tym co budują miłego budowania, tym co już mieszkają samych radosnych dni, WESOŁYCH RADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH. pwm