Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem z Tarnowskich gór i dopiero zaczynam mojš przygodę (sorki naszš) przygodę z budowlankš - czyk\li nasz ukochany własny kšt.

Jakie� rady na pocżatek

Cześć mirola75

Kilka rad i uwag ogólnych:

- nie ufaj nikomu - każdy sprzedawca, wykonawca jest Twoim wrogiem - będzie dążył do tego żeby było dobrze jemu a nie Tobie

- niema takich pieniędzy których nie można "władować" w dom

- po każdym etapie będzie Ci sie wydawało, że coś można było zrobić inaczej, lepiej, taniej - przemyśl więc dokładnie czego chcesz (układ pomieszczeń, kominy, oświetlenie, punkty c.w.u. itp. itd.)

Myślę, że inni forumowicze coś dorzucą od siebie.

A w ogóle napisz coś więcej - czy masz działkę, media na niej, wybrany projekt itp.

Dla wszystkich zainteresowanych targami budowlanymi w Rybniku:

Z powodu głębokiej żałoby, przeżywanej przez ludzi na całym świecie, szczególnie w Polsce, otwarcie Giełdy Budownictwa i Wyposażenia DOM odbędzie się 9 kwietnia 2005 r. o godzinie 10.00.

[...]

GIEŁDĘ DOM zwiedzać można w dniach od 9 do 11 kwietnia 2005r. w godzinach od 10.00 do 18.00.

http://www.rybnik.pl/news.php?dzial=9&id=1113

Chyba się wybiorę jutro, muszę w końcu wybrać kibelki, umywalki i kafelki

:lol:

Jestem z Tarnowskich gór i dopiero zaczynam mojš przygodę (sorki naszš) przygodę z budowlankš - czyk\li nasz ukochany własny kšt.

Jakie rady na pocżatek

tak jak pisze Artur, ja powiem od siebie,że miałem tynkarzy z Tarnowskich G.

uchowaj...... przed nimi :evil:

Witamy wszystkich bardzo serdecznie. Milo nam widziec jak wiele osob byduje domy w naszej okoloicy i co jeszcze lepsze chca podzielic sie swoim doswiadczeniem. Wlasnie kupilismy dziake pomiedzy Zorami i Pszczyna i zabieramy sie do roboty ( narazie papierkowej ). Planujemy zaczac budowac na wiosne przyszlego roku, w tym roku zalatwic wszystkie pozwolenia i dowiedziec sie wiecej na temat tej trudnej sztuki budowania. Na chwile obecna mamy upatrzony projekt i raczej sie na niego zdecydujemy. Z tego co wiem, to kolejnym krokiem bedzie adaptacja projektu do konkretnej dzialki. Wiecie moze ile to kosztuje ? Co wchodzi w zakres takiej adaptacji ( poza wzmocnieniem fundamentow - dzialka na szkodach gorniczych ). Moze znacie jakies tanie biura projektow, ktore moga zrobic taka adaptacje ? Prosimy o kontakt.

Widziałem pare domow zaprojektowanych przez firme Pik i musze przyznać że są całkiem ciekawie przemyslane.Co do cen to ja płaciłem 2500 za projekt robiony z nadzorem, ale jak sie pozniej okazało to jest tylko sama konstrukcją bez instalacji.Odwiedziłem dzisiaj giełde w Rybniku i jak dla poczotkującego to kiszka, praktycznie same okna,kotły itp. rzeczy które sie przydadzą akurat za rok (mam nadzieje).

P.S. Gdzie jest w Rybniku lub okolicy jakaś duża hurtownia zeby mozna było sobie obejrzeć ceramike, beton kom, silke ?.......bo dylemat dalej pozostaje z czego budować.

Dzieki Jamles. Tak to racja, mam odniesienie. Sprawdze u kilku innych geodetow, moze bedzie cos lepiej :wink: . A mam jeszcze pytanie z innej beczki, czy ktos budowal na szkodach gorniczych ? Czy oprocz "specjalnych" fundamentow, cos jeszcze nalezy wzmocnic, zmieniec w projekcie ? Doszly mnie sluchy, ze mozna odzyskac jakas kase od kopalni. Czy ktos ma moze jakies doswiadczenie w tej dziedzinie ?

ja, żeby mieć do końca życia spokój ze szkodami górniczymi, kupiłem działkę

na terenach gdzie ich nie ma i nie będzie. Dom w którym spędziłem dzieciństwo

został rozebrany, w tej chwili teren jest zalany, u teściów róznica poziomów

przekracz 40cm na 14m dł. Jeżeli chodzi o zwroty to niektóre kopalnie

wypłacają różnicę za dodatkowe zbrojenie. Ja nie chciałem tej kasy

i szkód górniczych.

Szczesciarz jestes :) . My tez bysmy tak chcieli, ale trafila nam sie okazja, wiec trzebabylo skorzystac. Teraz musimy sie martwic co dalej. Nie mamy jednak pojecia o ile wiecej bedzie nas to kosztowalo. Dobrze chociaz, ze kopalnia zwroci "roznice". Oby. Nie wiesz moze, kiedy mozna zwocic sie do kopalni o zwrot ? Po zakonczeniu fundamentow ?

niestety nie wiem, najlepiej pójść na kopalnię do Szkód Górniczych i popytać o szczegóły, ktoś na forum, chyba z Tych pisał, że trzeba zrobić płytę fundamentową na koszt kopalni, ale trzeba podpisać, że zrzeka się

roszczeń na wypadek wystąpienia w przyszłości szkód górniczych.

Musicie popytać na "waszej" kopalni co pod Waszym domem będzie dołki kopać

Ja buduję, a w zasadzie zaczynam dopiero na szkodach górniczych. Mam III kat. przydatności. Co do zwrotu kasy, to po zakończeniu budowy, mam tu na myśli wykonanie fundamentów, wieńcy i ew. innych wzmocnień odebranych przez kier. bud. i insp. nadzoru. Tyle wiem z teorii bo pytałem mojego kierownika. Co do kosztów to czy ja wiem? Są one wyższe, bo dochdzą większe średnice prętów, ściągi przekątne. U mnie fundament zbrojony był prętami fi=12 po 4-ry, wieńce też + beton B15. Po adaptacji mam zrobione ściągi poprzeczne i przekątne. Ławy zbrojone prętami fi 20 i 18, wieńce fi 14 + beton B20. Wg projektu ok. 2,1 tony na cały budynek - po adaptacji 4,5 tony. Jest różnica?

witam

nasza chatka też stoi na 3kat.sz g. prawdopodobnie kopalnia zwraca jakieś tam pieniądze, ale ile to jest to niewiemy.Podobno zwraca sądownie ale ile wtym prawdy to niewiadomo bo dopiero będziemy załatwiać . Stali poszło dość trochę na ławy no i parę słupów na rogach i kilka w ścianach potem to wszystko jest łączone ze zbrojeniem stropu.

Halo witam dzięki za odpowiedź

Coś więcej, hmm, jestem na etapie robienia wszystkich papierków i rozglądam się gdzie kto (tzn lepiej , taniej i co z tego wybrać)

co do projektu to chyba wybierzemy coś takiego:

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=51&id_autora=1&spacer=2&proj=BERBERYS

Ma być w miarę mały, funkcjonalny i.... miły