EDZIA 23.05.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Gaga jesteś rozgrzeszona . Teraz i tak trudno z czasem, może wczesną jesienią będzie lepiej. Dla Twojej świeżej trawki takie spotkanie nie było by najlepsze, a jesienią po kilku/nastu koszeniach powinna być już bezpieczna. pozdrawiam Edzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 23.05.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 Gaga jesteś rozgrzeszona . Teraz i tak trudno z czasem, może wczesną jesienią będzie lepiej. Dla Twojej świeżej trawki takie spotkanie nie było by najlepsze, a jesienią po kilku/nastu koszeniach powinna być już bezpieczna. pozdrawiam Edzia Popieram na jesień bede już w formie to chętnie przyjade nad zalew. Gaga - a jakie masz już doświadczenia z GWC ? Ciekawe jak bedzie sie sprawdzać latem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 24.05.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 dzięki za miłi słowa.Bodzio - GWC to takie never ending story..... tym razem mamy zastrzeżenia do sterowania.... pod koniec zimy zorientowaliśmy się, ze mamy chyba na odwrót założone bądź sterowanie bądź przepustnice i zimą powietrze było ciągnięte przez czerpnię w ścianie a nie przez GWC, chociaż sterownik pokazywał że ciągnie z miejsca cieplejszego i że to właśnie jest GWC, tymczasem nie czułu się ciągu powietrza w okolicach naszej atrakcyjnej rury, za to blaszki od czerpniściennej aż furgały... odkryliśmy to dopiero niedawno, bo przedtem nie chciało nam się chodzić po działce(zimno, krajobraz pobudowlany itp).... jeszcze nie rozwiązaliśmny tego problemu poza tym, że przestawiliśmy sterowanie na pobór powietrza chłodniejszego i wtedy powietrze jest czerpane z czerpni ściennej ? ! ?? Jak sie zrobią upały, to przestawimy sterowanie na pobór powietrza ze źrodła cieplejszego i wtedy..... będziemy mieli chłodniejsze powietrze z GWC... tak yto teraz mniej więcej działa....Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doti 24.05.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Hejka! Ja jestem z Jastrzębia a budujemy się na Wilchwach (dzielnica Wodzisławia). Domek już prawie na wykończeniu, jeszcze tylko załatwić w urzędzie i można sie pomalutku przeprowadzać. Pozdrawiam budujących z okolicy Doti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.05.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Hej!Po długich zabiegach udało mi się znależć wykonawcę na stan surowy. Gość jest polecony przez parę osób a do tego umiarkowanie drogi.Trochę smutny jest fakt, że jeden z oferentów obsmarował mnie jako "naciągacza" na forum, bo cena którą mu sugerowałem była jego zdaniem za niska. Cóż, jeżeli czyjaś cena jest dla mnie za wysoka to po prostu mówię że nie stać mnie na niego i dziękuję. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 25.05.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Witam wszystkich.Wreszcie początek. Po blisko 4 latach oczekiwania (od decyzji o kupnie działki w Mikołowie) wszystkie formalności załatwione, media doprowadzone i zacząłem kopać. Dom, który sobie wymarzyliśmy (Żona, Syn i ja) jest częściowo podpiwniczony i tu kopiąc przeżyłem pierwszy szok (nie licząc przyłączy wodnego i kanalizacyjnego z utwardzeniem 50 m drogi dojazdowej), koszt wykopu. Gość, zresztą polecany na tym forum oszacował wykop na 3000 zł. W tym koparka i wywrotka odwożąca ziemię z wykopu na wolną część działki. Czy to dużo, czy nie????? Może ktoś z Was kopał pod piwnice i poda dla porównania kwotę? O dalszych zmaganiach z placem budowy będę pisał na bieżąco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.05.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Niestety nie mogę Ci za bardzo pomóc bo nawet nie wiem jak duży ma być Twój wykop. Ja biorę jednego wykonawcę do wszystkiego tak, aby nie musieć przeżywać stresów z targowaniem sie o każdą pierdołę. Jak już zacznę to mam nadzieję że będę dbał "tylko" o dostarczanie materiałóów i wody mineralnej. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Trzymajcie za mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 25.05.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Witam! Dla zainteresowanych podaję:- w przedmiarze określono wykop pod piwnice jako 160 m3 do głębokości 3m kopany mechanicznie oraz pod pozostałe ławy ( w tym schodkowe) 90 m3 do głębokości 1,5m kopanych ręcznie, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cougar 25.05.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 witam forumowiczów ze ślaska.... będe budowac w Katowicach. Szukam godych polecenia wykonawców ogrodzenia około 122mb oraz fundamentów prosze o namiary na priva lub tez na forum. GG 1714831 lub też [email protected] z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 25.05.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 fotkon, ja kopałam w zeszłym roku pod piwnice. Wykop o wymiarach szer * długość * głebokość = 18 m * 14 m * 1,7m. Kopał mi Rzeszutek z Mikołowa = koparka UDS oraz tatra do wywozu (a miałam jeszcze z 7 tatr gruzu z rozbiórki stodoły i garażu z działki) przez 23 godziny (2 dni pracy bez zbędnych przerw), wywóz ziemi na max. odległośc 400m. Koszt całości 150,00PLN * 23 godz. = 3 450,00PLN. Nie wiem czy to było drogo, ale tyle zapłaciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.05.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 te roboty ziemne to wydaje mi się, że drogo. Godz. pracy koparki w okolicy Knurów, Pilchowice, Stanica to 50-60 zł. Samochód, traktor do odwozu ziemi powinno być w tej samej cenie, więc w sumie 100-120zł za godz. byłoby ok. Ale Mikołów to już prawie metropolia więc ceny pewnie wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 30.05.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Witam! Po negocjacjach udało się znacznie "obniżyć" koszt wykopu, ale i tak wyszło ponad 150 zł./godzinę! Teraz równanie ręczne i wykopywanie "schodków" w ławach (wynikających z częściowego podpiwniczenia) podsypka z piasku pod chudziak, zagęszczenie i w drugiej połowie tygodnia (jak pogoda będzie łaskawa) pierwsze betonowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 30.05.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Witamychcemy zrobic badanie geotechniczne gruntu na działce na której chcemy budować kiedyś w przyszłości domek (Mikołów) - czy znacie jakiegos niedrogiego solidnego fachowca prosimy podajcie jakies namiary Pixi i Dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REMIGIUSZ 30.05.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 DACHY- KRYCIE I REMONTY. KOMINY, RYNNY,POSZERZANIEWSZYSTKIE RODZAJE POKRYĆ.DOCIEPLENIA PODDASZY, BUDYNKÓW.INSTALACJE C.O. WODA I KANALIZACJA ,DRENAŻE . TANIO I SOLIDNIEśląsk TEL.0880926689 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 31.05.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Witam PIXI i DIXI! Zapisami w planie zagospodarowania przestrzennego dla miasta Mikołów zostałem zobligowany do wykonania ekspertyzy geotechnicznej mojej działki (papier konieczny do pozwolenia na budowę). Znalazłem, a właściwie mi polecono gościa z GIG, który taką ekspertyzę wykonał za bagatela 2000 zł. Pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 31.05.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 ja w roku 2003 zapłaciłam za ekspertyzę geotechniczną 1200 zł. gość był polecany przez naszego architekta, jak jestescie zainteresowani to przeslę namiary na priv. Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 31.05.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 kilka postów temu Bodzio pytał o gwc. Do tej pory miałam mieszane uczucia,..,.. aż nadeszły upały..... przełączyliśmy wentylację na czerpnię z GWC, zamknęliśmy wszystkie okna i w domu temp. utrzymywała się w okolicach 22 st. C, podczas gdy za zewnątrz znacznie przekraczała 30 st. No i nabawiłam się kataru teraz nie dam złego słowa powiedzieć o GWC....szkoda tylko że nie da się tego precyzyjnie sterować, n. poprzez zadaną temp..... ale klimatyzacja to to nie jest Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 31.05.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Jeśli chodzi o ekspertyzę geotechniczną to zapłaciłem za nią 600 zł (bez rachunku) Wartość tego opracowania oceniam niezbyt wysoko, ale mnie potrzebny był tylko papier, bo co mam na działce to wiem od dawna sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cougar 31.05.2005 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 prosze o podanie przyblizonych cen jakie architekci żadają za projekt zagospodarowania działki ( wraz z wrysowaniem projektowanego budynku na mapke) oraz ile powinna kosztowac adaptacja fundamentów pod szkody górnicze ( 1 klasa) mniemam ze chodzi tu o przeliczenie i wzmocnienie konstrukcji fundamentów ??!? jak sprawa wyglada na ślasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 02.06.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 1200-2500pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts