Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Witam towarzystwo Krasowskie!

Mam nadzieję, że dobrze bawiliście się na niedzielnym festynie. Żałuję, że nie poznałem Was osobiście, ale byłem zbyt zajęty świętowaniem awansu razem z moją drużyną i nie wyglądałem zbyt wyjściowo:) Co do prośby Wanios-a (nie wiem czy dobrze odmieniam) to na ulicy Białobrzeskiej w Kosztowach są bardzo fajne 3 działki. Poza tym na ulicy dzióbka są do sprzedania parterowe domy (niewkończone)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

W wielu postach czytałem o tym, jak często i z czego okradane są budowy. Wydawało mi się, że okolica (w Mikołowie ul. Jagodowa) w której buduję dom jest bezpieczna. Sąsiedzi zapewniali mnie, że właściwie przez okres budowy u nich nic nie zginęło. Trochę im zaufałem, ale nie do końca. Korzystając z uprzejmości najbliższych sąsiadów, co cenniejsze narzędzia przechowujemy u Nich. I stało się! Wczoraj w nocy włamano się do szopy na mojej budowie. Co prawda szopa drewniana zamykana na skobel i kłódkę, ale jednak zamknięta.

Chciałem w tym miejscu ostrzec wszystkich i zaproponować, aby nie kupować z niewiadomego źródła "okazyjnie", proponowanych przypadkowo materiałów i drobnego sprzętu. Jeżeli my budujący i nasi wykonawcy nie kupimy to może w ten sposób ograniczając rynek przyczynimy się do likwidacji tych drobnych kradzieży. W moim przypadku ukradziono:

- kątówkę i dwie lekko zużyta tarcze,

- komplet wierteł do drewna,

- stary czarny zegarek elektroniczny (na rękę),

- przedłużacz ogrodowy z uziemieniem dł 20m,

- przedłużacz 3fazowy 32A dł 20m,

- nietypowy przedłużacz 3fazowy z włącznikiem (do betoniarki) dł 2m, wtyczka 32A gniazdo 16A,

- i inne drobiazgi.

Prośba, jeżeli ktoś zaproponuje Wam szczególnie te przedłużacze napiszcie.

A tak o stanie budowy to właśnie wczoraj zalaliśmy ławy.

Pozdrawiam i ostrzegam.

Witaj sylla!

Ponieważ czekałem na pozwolenie na budowę dość długo (dzięki min. architektowi wykonującemu adaptację projektu typowego z dobudowaniem łącznika i garażu) ekipy, które brałem pod uwagę jako potencjalnych wykonawców znalazły sobie inną robotę. Ja mam rodzinną ekipę, która co prawda ma dość wysokie ceny, ale płacę im wyłącznie za robociznę. Ekipy, z którymi rozmawiałem w większości budowały z materiałów "własnych", co podraża koszt budowy o ok. 25-40%. Stąd ekipy, które znam nie są tanie. Szczegóły mogę przesłać na prywatny adres.

Pozdrawiam

szukam materialow

piasek, bloczki betonowe, cement

powiecie - masz ksiazke telefoniczna to dzwon

tak tez zrobilem, ale wiecie

zawsze jest ryzyko ze mimo to sie przeplaci, bo akurat tej firmy co jest najlepsza nie bylo w ksiazce itd

wiec bloczki 38x25x12 znalazlem po 2.87 brutto z dowozem raczej gratisowym, ale trzeba zaplacic kaucje za palety 20 pln za sztuke

znacie miejsce z lepzsa oferta?

w okolicy tarnowskich gor , bytomia?

piasek to na razie znalazlem goscia z tatra 27 ton- i on bierze ponoc 200 PLN za kurs

a piasek kosztuje okolo 15- 20 PLN za tone

jesli chodzi o cement to na razie nie mam nic

zwiru tez nie

pomozcie sasiedzi....

ps:dzisiaj tyczenie budynku- moze rzuce jakas fotke do dziennika budowy

szukam materialow

piasek, bloczki betonowe, cement

powiecie - masz ksiazke telefoniczna to dzwon

tak tez zrobilem, ale wiecie

zawsze jest ryzyko ze mimo to sie przeplaci, bo akurat tej firmy co jest najlepsza nie bylo w ksiazce itd

wiec bloczki 38x25x12 znalazlem po 2.87 brutto z dowozem raczej gratisowym, ale trzeba zaplacic kaucje za palety 20 pln za sztuke

znacie miejsce z lepzsa oferta?

w okolicy tarnowskich gor , bytomia?

piasek to na razie znalazlem goscia z tatra 27 ton- i on bierze ponoc 200 PLN za kurs

a piasek kosztuje okolo 15- 20 PLN za tone

jesli chodzi o cement to na razie nie mam nic

zwiru tez nie

pomozcie sasiedzi....

ps:dzisiaj tyczenie budynku- moze rzuce jakas fotke do dziennika budowy

Bloczki kupiłem w Budo-zbyt Rybnik po 2,1 brutto z dowozem 31.12.2004

Cement Hadex, Carmex 320/t brutto

Piasek marny 12,2/t płukany 20/t transport 40-70 za kurs auto 7-10 ton

Jamles - jestem pod wrażeniem Twoich danych

a jak tam wczoraj beło przy dniu ojca ?? , bo jo nie pamiyntom czy żech dostoł tyta czy w tyta :roll: :wink: :D :D

najpierw u ojca na kierchofie, potem dostołech tabulka szokolady od dziołchy i synka,

dołech gyszynk szwigrowi (dwa majzle prosto od kowola, dzisioj dołoża mu trzeci taki dukszy z brechy zrobiony), potem przeczytali my bajka

pana Bolsa 8) :lol: :wink:

a te dane to jo pogooglowoł po necie, miołech trocha czasu

Witaj Fotkon,

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czytałam twoje perypetie związane z pozwoleniem na budowę - otrzymałes je w końcu?? Niestety nie bardzo mogłam się zagłębiać w forum i nie doczytałam.

My zamierzamy się budować w Łaziskach Górnych, pozwolenia mamy i teraz czekamy na decyzję kredytową /mam nadzieję, że pozytywną/. Powoli rozglądamy się właśnie za jakąs fajną ekipą /lub kilkoma/, bo niestety zdolności w kierunku budowania nie posiadamy :-( Mąz jest elektrykiem, więc przynajmniej jeden element mamy z głowy:-). Miałabym prośbę o przesłanie namiarów na te ekipy, które znalazłeś. Nasz domek jest mły i prosty, więc jest szansa, że finansowo nas to nie przerośnie aż tak bardzo. Mam przynajmniej taką nadzieję. Jesli można wiedzieć to w jakim rejonie Mikołowa zamierzasz się budować?

:-? Halo witam wszystkich po długiej nieobecnośc.

Coś w końcu drgnęło. Odebrałem wstępne warunki zabudowy. wstępne bo za dwa tygodnie mają być wszystkie zwrotki od sąsiadów, i wtedy będzie już potweirdzone. mam też już mapki do celów projektowych, niezłe zestawienie miliona kresek, podobno jest ok.

Mam nadzieję, że reszta pójdzie troszkę szybciej i we wrześniu zaczniemy budować.

Widzę, że pozostała część ekipy idzie ostro do przodu.

życzę wszystkim wiele wytrzymałości i......... (dużego portfela) no i do miłego.

w nawiązaniu do postu fotokona o kradzieżach- koledze w Mikołowie jescze dobrze nie zaczął walneli całą siatkę z ogrodzenia, ale .... odnalazł ją w pobliskim lesie, przygotowaną do wywózki

ja jestem wściekły bo wczoraj wyrąbali mi szybę w przyczpie kempingowej na budowie- chyba tak dla złości bo ze środka nic nie zginęło

nic tylo takim gnojom kolana poprzetrącać :evil: :evil: