jpawl 30.07.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Widzę, że wszyscy tak budują, że forum prawie wyzionęło ducha Mam kolejną prośbę do wszystkich, którzy są obeznani w temacie schodów. Zostało ustalone, że proponowane w projekcie schody betonowe pełne nam się zdecydowanie nie podobają. Nie zdobyły też naszej przychylności schody w całości (tzn. konstrukcja + wykończenie)drewniane. Szukamy więc producenta (lokalnego schodów ażurowych dwubiegowych (10 i 8 stopni) ze spocznikiem,podpartych jedną (na środku) lub dwiema (w 1/3 i 2/3) belkami betonowymi lub metalowymi, które z drugiej strony nie będą wyglądały zbyt drabiniasto Stopnie wykończone drewnem. Rintal i podobni producenci odpadają ze względu na jeden drobny szczegół: cenę , chociaż nie ukrywam, że model Knock Plus to jest mniej więcej to o co chodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 30.07.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Nasz Klub czesto ma kłopoty ze swoimi uczestnikami - słabo się udzielamy, choć sądząc po wypowiedziach w innych wątkach Ślązacy często bywają na Forum.Może to wina lokalizacji naszych placów budowy-dość duży rozrzut w terenie stąd też niewiele możemy sobie pomóc no i różne etapy budowy.A z tymi schodami to sprawa pilna czy może być na "jutro".Moja koleżanka biurowa-inwestorka jest aktualnie na etapie schodów ale teraz odpoczywa i nie mam z nią kontaktu.Wiem tylko,że to jakaś firma z okolic Wodzisławia i nie wiem czy tego typu schody są w stanie zrobić jakby co to zapytam. Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 31.07.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Dziś przypadkowo trafiłam w Rybniku na stolarza,który twierdzi,że robi takie schody/połaczenie drewna i stali/ nie znam gościa i co do jakości trudno powiedzieć,gdyby co to służę informacjąpozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 31.07.2002 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Edziu czekam z niecierpliwością na pierwszą i drugą informację Temat schodów nie jest może "na wczoraj", ale chciałbym mieć wykrystalizowane oczekiwania (i ich realizatora) póki mam jeszcze na to czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 31.07.2002 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Podaję numer telefonu 4221393 pogadaj z gościem a jak się zdecydujesz go odwiedzić to dokładnie Ci wytłumaczę bo to niedaleko mniepozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 02.08.2002 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Gdzie na Śląsku można kupić gotowe schody zewnętrzne-prefabrykat.Wys. ok 1m.Ktoś dał mi namiary Krakowa, ale to za daleko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 02.08.2002 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Schody robi firma z Raciborza - robi też schody na strych itp...Ale jak się nazywają...Zapomniałem...Dosyć znana nazwa.W Raciborzu mają swój salon - duuży.No zapomniałemJak przypomne sobie to dopiszęMirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 02.08.2002 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Wiem - OMANhttp://www.oman.com.plPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 05.08.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Jpawl co słychać z Twomi schodami.Moja koleżanka przdłużyła sobie wakacje i będzie po 15-tym sierpnia.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 07.08.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Czy nie macie namiarów na schody zewnętrzne???Mam adres z Wrocławia , ale to za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.08.2002 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 On 2002-08-07 11:21, engi wrote: Czy nie macie namiarów na schody zewnętrzne??? Mam adres z Wrocławia , ale to za daleko. Może to zabrzmieć cokolwiek makabrycznie ale skontaktuj się z kamieniarzami wykonującymi nagrobki. Ostatecznie materiał jest taki sam. _________________ <font size=-1>[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-08-07 12:38 ]</font> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 07.08.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Wowka!!!!Nie chodzi mi ani o nagrobek ani o pokrycie schodów granitem:roll:Potrzebuję betonowy element prefabrykowany z betonu ze zbrojeniem.Za komuny z takich gotowych elementów budowali całe domy.Źle mnie zrozumiałeś!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.08.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 On 2002-08-07 14:53, engi wrote: Potrzebuję betonowy element prefabrykowany z betonu ze zbrojeniem. Rzeczywiście, być może nie do końca Cię zrozumiałem . Niemniej takie elementy mogą Tobie kamieniarze także odlać ze zbrojonego betonu "na miarę". Zresztą jest to prosta czynność którą można wykonać samemu czy też zlecić jakiemuś murarzowi. Możesz także podzwonić po betoniarniach, często wykonują indywidualne projekty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 08.08.2002 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Wowka!To nie jest takie proste!Trzeba zrobić szalunek, następnie zbrojenie a dopiero potem wylewkę.Żeby to jakoś wyglądało wszystko musi być precyzyjnie zrobione.Są firmy, które mają formy(szalunek)i odlewają z betonu takie schody.Wątpię żeby kamieniarze to zrobili.Pozdrowionka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 08.08.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Edzia, dzięki za namiar, rozmawialiśmy z nim, ale człowiek od nas chce konkretów (tzn. z jakiego drewna mają być i jaką cenę jesteśmy w stanie zaakceptować), a my jeszcze dokładnie nie mamy jasności w sprawie koncepcji schodów - tzn etap przeglądania katalogów "co by nam się spodobało" (tak na marginesie Rintal "na żywo" wcale nie wygląda tak bajerancko jak na zdjęciach ). W każdym razie mamy podjechać do niego i pogadać jak "już będziemy wiedzieć o co nam chodzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 08.08.2002 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 No to jakbyś jeszcze potrzebował pomocy w dotarciu do gościa to pomogę.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.08.2002 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Engi!Kolejność wymieniłeś prawidłową. Zaręczam, że nie jest to skomplikowane. Co do formy to wykonuje się ją ze zwykłych desek. Wiem, bo robiłem to na swojej budowie i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 09.08.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Wowka a jak zrobić szalunek na schody półokrągłe, z desek raczej nie da radypozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipm111 09.08.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 A ja znalazłem po 2,14 z dostawą i atestami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.08.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Oczywiście,że da radę. Odpowiednio wyginasz przyciętą na wymiar blachę, wilgotną płytę pilśniową czy też coś innego- równie elastycznego. "Sztrabujesz" ją w prostokątnej formie zbroisz i wylewasz beton.Samym drewnem też można to wykonać. Trzeba tylko "pobawić" się z układaniem w odpowiedni łuk wąskich listew. Szerokość ich zależy od tego jaka krzywiznę chcesz uzyskać. Jak to wygląda w praktyce można zobaczyć spoglądając na wykonanie łuków w najbliższym kościele zbudowanym w stylu neoromańskim. Z tym, że oczywiście cegłę należy w domyśle zastapić wąską listwą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts