Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Widzę, że wszyscy tak budują, że forum prawie wyzionęło ducha :smile:

Mam kolejną prośbę do wszystkich, którzy są obeznani w temacie

schodów.

Zostało ustalone, że proponowane w projekcie schody betonowe pełne nam się zdecydowanie nie podobają. Nie zdobyły też naszej

przychylności schody w całości (tzn. konstrukcja + wykończenie)drewniane.

Szukamy więc producenta (lokalnego :smile: schodów ażurowych dwubiegowych (10 i 8 stopni) ze spocznikiem,podpartych jedną (na środku) lub dwiema (w 1/3 i 2/3) belkami betonowymi lub metalowymi, które z drugiej strony nie będą wyglądały zbyt drabiniasto :smile: Stopnie wykończone

drewnem.

Rintal i podobni producenci odpadają ze względu na jeden drobny szczegół: cenę :smile:, chociaż nie ukrywam, że model Knock Plus to jest mniej więcej to o co chodzi..

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz Klub czesto ma kłopoty ze swoimi uczestnikami - słabo się udzielamy, choć sądząc po wypowiedziach w innych wątkach Ślązacy często bywają na Forum.Może to wina lokalizacji naszych placów budowy-dość duży rozrzut w terenie stąd też niewiele możemy sobie pomóc no i różne etapy budowy.A z tymi schodami to sprawa pilna czy może być na "jutro".Moja koleżanka biurowa-inwestorka jest aktualnie na etapie schodów ale teraz odpoczywa i nie mam z nią kontaktu.Wiem tylko,że to jakaś firma z okolic Wodzisławia i nie wiem czy tego typu schody są w stanie zrobić jakby co to zapytam.

Pozdrawiam Ewa

Dziś przypadkowo trafiłam w Rybniku na stolarza,który twierdzi,że robi takie schody/połaczenie drewna i stali/ nie znam gościa i co do jakości trudno powiedzieć,gdyby co to służę informacją

pozdrawiam Ewa

Podaję numer telefonu 4221393 pogadaj z gościem a jak się zdecydujesz go odwiedzić to dokładnie Ci wytłumaczę bo to niedaleko mnie

pozdrawiam Ewa

On 2002-08-07 11:21, engi wrote:

Czy nie macie namiarów na schody zewnętrzne???

Mam adres z Wrocławia , ale to za daleko.

Może to zabrzmieć cokolwiek makabrycznie :eek: ale skontaktuj się z kamieniarzami wykonującymi nagrobki. Ostatecznie materiał jest taki sam.

<font size=-1>[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-08-07 12:38 ]</font>

On 2002-08-07 14:53, engi wrote:

Potrzebuję betonowy element prefabrykowany z betonu ze zbrojeniem.

Rzeczywiście, być może nie do końca Cię zrozumiałem :smile:.

Niemniej takie elementy mogą Tobie kamieniarze także odlać ze zbrojonego betonu "na miarę". Zresztą jest to prosta czynność którą można wykonać samemu czy też zlecić jakiemuś murarzowi.

Możesz także podzwonić po betoniarniach, często wykonują indywidualne projekty.

Pozdrawiam

Wowka!

To nie jest takie proste!

Trzeba zrobić szalunek, następnie zbrojenie a dopiero potem wylewkę.

Żeby to jakoś wyglądało wszystko musi być precyzyjnie zrobione.

Są firmy, które mają formy(szalunek)i odlewają z betonu takie schody.

Wątpię żeby kamieniarze to zrobili.

Pozdrowionka!!!

Edzia, dzięki za namiar, rozmawialiśmy z nim, ale człowiek

od nas chce konkretów (tzn. z jakiego drewna mają być i jaką

cenę jesteśmy w stanie zaakceptować), a my jeszcze dokładnie

nie mamy jasności w sprawie koncepcji schodów - tzn etap przeglądania katalogów "co by nam się spodobało" (tak na marginesie Rintal "na żywo" wcale nie wygląda tak bajerancko

jak na zdjęciach :smile:).

W każdym razie mamy podjechać do niego i pogadać

jak "już będziemy wiedzieć o co nam chodzi"

Oczywiście,że da radę. Odpowiednio wyginasz przyciętą na wymiar blachę, wilgotną płytę pilśniową czy też coś innego- równie elastycznego. "Sztrabujesz" ją w prostokątnej formie zbroisz i wylewasz beton.

Samym drewnem też można to wykonać. Trzeba tylko "pobawić" się z układaniem w odpowiedni łuk wąskich listew. Szerokość ich zależy od tego jaka krzywiznę chcesz uzyskać. Jak to wygląda w praktyce można zobaczyć spoglądając na wykonanie łuków w najbliższym kościele zbudowanym w stylu neoromańskim. Z tym, że oczywiście cegłę należy w domyśle zastapić wąską listwą.

Pozdrawiam