bochyn 18.01.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam! Ja w pierwszych planach dotyczących ogrzewania domu myślałem o piecu na olej opałowy (brak była w pobliżu gazociągu), potem kiedy gazociąg pojawił się 300 m od mojej działki brałem pod uwagę gaz jako paliwo, a teraz po zamieszaniu na rynkach zdecydowany jestem na piec na "eko groszek". Dzięki mojemu wspaniałemu Kierownikowi Budowy zrobiliśmy dodatkowy komin spalinowy (mam dwa RONDO Plus i RONDO) i oddzielną piwnicę na drugi piec. Wiem, że istnieją przynajmniej dwie firmy z Pszczyny i Lublińca warte uwagi. W tej chwili jestem w trakcie zbierania ofert na wykonanie instalacji CO i zobaczymy co za propozycję otrzymam. A swoją drogą zaczynam "studiowanie" tematu "piece ekologiczne z podajnikiem". O wynikach wkrótce Pozdrawiam w grupie siła pierwotnie mialem w planach piec jednofunkcyjny z zasobnikiem plus kominek z płaszczem wodnym, w trakcie realizacji projektu i poglębiania sie mojej wiedzy na ten temat zaczynalem powoli odchodzic od tematu gazu jako glownego zrodla ogrzewania. przede wszystkim nie podobała mi się wizja kotłowni w salonie, cos innego palenie w kominku dla przyjemości od czasu do czasu , a co innego dzien w dzień co 4 godziny dokładac do kominka celem przyoszczedzenia na zuzyciu gazu. calkowicie przekonala mnie do odejscia od gazu kwota oszczednosci w przeciagu roku ktora sobie obliczyłem porownujac wydatki na gaz moich rodzicow i tesciow a wydatki na wegiel chociazby forumowiczow. oczywiscie porownywalem domy podobne gabararytowo. do tego wszystkiego dochodzi jeszcze wyzszy koszt wkładu z płaszczem wodnym plus potrzebne do tego urzadzenia (pompa , sterowniki itp) do plusow ogrzewania gazem mozna w sumie zaliczyc tylko czy az to ze gaz jest praktycznie bezobslugowy. minusem ekogroszka jest to ze jednak potrzebuje on obslugi od czasu do czasu czyli uzupelnianie zasobnika co 3-4 dni, wynoszenie popiolu co tydzien, czyszczenie pieca do miesiac-dwa, jednak postanowilem ze nie jest az takie utrudnienia zeby wypuszczac w powietrze ciężko zarobione pieniążki. jedynym problemem któryjest tylko zasypywanie zasobnika podczas dluzszej nieobecnosci , bo wiadomo dla płci pieknej (żony) może byc problemem przerzucenie 150kg węgla w kazdym razie rozwiaze ten problem zakladajac najtanszy na rynku, piec gazowy jednofunkcyjny (koszt okolo 2200) ktory bedzie sluzyl w jakis awaryjnych sytuacjach takich jak na przyklad moj wyjazd ewentualnie zlamana reke, noga, grypa obrzydliwa 2 tygodniowa itp. konkretnego modelu jeszcze nie wybralem, mam na to sporo czasu jeszcze, w kazdym razie tu tez nie bedzie latwo gdyz kazdy ma swoje plusy i minusy np: slimakowy czyli taki wciagajacy od dolu moze sie zablokowaći trzeba zejsc do kotlowni to naprawic (pomoc zaden problem, mlotek i gwozdek odpowiedni) a z koleji te z podanijkiem z boku pieca dzialaja na zasadzie ze wpychaja gorszek do pieca z boku, moze sie zdarzac tak ze bedzie przepychal groszek ktory nie do konca bedzie wypalony, ponoc to kwestia odpowiednich ustawien ale jeszcze do konca teamtu nie wchlonalem. dlatego dalej czekam na rady osob ktore juz uzywaja takich pieców, ich uwagi i rady moga sie dla nas okazac bezcenne. dodatkowo gdyby udało mi sie wprosic do kogos na kawe celem "pomacanie" to bylby szczyt moich oczekiwań (obiecuje ze pojawie sie z ciastkami i nie tylko ) pozdrawiam Piotr [email protected] [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peri 18.01.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam!Czy może ktoś polecić dobrego kafelkarza? Budowa znajduje się w Tychach. pozdrawiammarzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.01.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 POSZUKUJĘ DOMU DO REMONTU W OKOLICACH TYCHÓW, BOJSZÓW, ŚWIERCZYŃCA,LĘDZIN, BIERUNIA W CENIE DO 110000 ZŁ, LUB DZIAŁKI BUDOWLANEJ W TYCH OKOLICACH GG W STOPCE do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 19.01.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 czy nikt nie kupuje w Budo-zbycie w Rybniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.01.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 czy nikt nie kupuje w Budo-zbycie w Rybniku? ja kupowałem tylko stropian pod wylewki chyba 2 lata temu, jakiś upust dostałem plus transport gratis. Kolega, który zaczął jesienią, kupił u nich beton i został "wprowadzony" jako dobry klient i kupił u nich porotherm i dachówkę Robena i uzyskał bardzo dobre ceny. Wcześniej był u nich "z ulicy" i ta sama wycena była rażąco wyższa. Kolega jest zadowolony. Ja korzystałem z Bustera w Gliwicach i też byłem zadowolony. Kolega robił też wycenę w Busterze, ale trochę lepszą ofertę dał mu Budozbyt. Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 19.01.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 dziękuję za opinię. Właśnie wybieram się do nich po porotherm i chcę zostawić w depozycie do wiosny, dlatego tak interesuje mnie opinia o tej firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 19.01.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Witam . Ja też kupowałem w budozbycie i miałem super upust ,po prostu trzeba się bardzo uśmiechać i mówić ze wszystko się będzie brało u nich.Tylko ,że ze mną żona nigdzie nie chciała chodzić po sklepach bo na każdym kroku płakałem o rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadek 19.01.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Witam! Czy ktoś z Was ma jakieś opinie dotyczące okien drewnianych firm: GEBAUER, GLUMATEX i STOLAR-BUD? Jestem na etapie zamawiania okien i te firmy wydają się atrakcyjne. Polecam firmę Glumatex naprawde to co oni robią to poziom swiatowy!!! Chodzi mi o wykonanie jak i montaż. Widziałem dwa domy z Ich oknami i zrobilem tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 20.01.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Witam! Kilka informacji i wątpliwości związanych z piecami C.O. na eko groszek. Jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy HEF z Lublińca. Dowiedziałem się, że piec dla prawidłowej eksploatacji musi utrzymywać w kotle temperaturę wody nie niższą niż 56 stopni.I tu pierwsze pytanie do praktyków użytkujących takie piece, ja radzą sobie latem z ogrzewaniem wyłącznie wody użytkowej? Zwłaszcza w tych porach dnia, w których zapotrzebowanie na wodę jest minimalne? Piece wymagają materiałów (rury) mogących pracować w wysokich temperaturach (zakładając minimalną temperaturę wody zasilającej 56 i maksymalną 95 stopni) jak poradzić sobie z doborem materiałów na instalację? Zgodnie z prawem piece węglowe muszą pracować w instalacjach typu otwartego, jak zabezpieczyć się przed tlenem powodującym korozję (szczególnie w kotle)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 22.01.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Ja też w tym roku zaczynam stawiać nasz domek ) W której części Tychów będziesz sie budować -my na Czułowie-napisz mi na jakim etapie jesteście?? jaki projekt wybraliście? my wciąż szukamy porjektanta ( Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 22.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 czy nikt nie kupuje w Budo-zbycie w Rybniku? Ja zostawiłem w Budo-Zbycie ładnych kilkadziesią tysięcy złotówek. Na początek zamówiłem porotherm na cały dom. Dostałem spory upust przy dokonaniu przedpłaty, transport za darmo, handlowca-opiekuna z którym się kontaktowałem telefonicznie i ustalałem terminy dostaw kolejnych palet (a transportów było kilkanaście). Przy kolejnych większych zamówieniach (klinkier, blachodachówka, folia paroprzepuszczalna i paroizolacyjna, wełna itp.) dostałem upust i dwutygodniowy termin płatności. Ogólnie byłem zadowolony ze współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 23.01.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja zostawiłem w Budo-Zbycie ładnych kilkadziesią tysięcy złotówek. Na początek zamówiłem porotherm na cały dom. Dostałem spory upust przy dokonaniu przedpłaty, transport za darmo, handlowca-opiekuna z którym się kontaktowałem telefonicznie i ustalałem terminy dostaw kolejnych palet (a transportów było kilkanaście). Przy kolejnych większych zamówieniach (klinkier, blachodachówka, folia paroprzepuszczalna i paroizolacyjna, wełna itp.) dostałem upust i dwutygodniowy termin płatności. Ogólnie byłem zadowolony ze współpracy. Dziękuję za informacje. Ja nie znam tej hurtownii ale zdobyłam się na odwagę i kupiłam porotherm na cały dom (zostawiłam w depozycie do wiosny). Teraz zastanawiam się nad dachówką. Skoro hurtownia jest wiarygodna to chyba kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.01.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Ja kupiłem dachówkę Wiekor L15 w Budozbycie Jejkowice. Łaziłem po kilkunastu firmach i w końcu kupiłem tam - dali najlepszą cenę. Brałem tam też bloczki betonowe ale nie rzuciły mnie na kolana. Były ładne, równe i na paletach ale przy upadku na ziemię pękały. "Ludzie powiadajo" że dobre bloczki są "kipowane" z auta na plac i nic nie ma prawa pęknąć. Takie bloczki robiła firma Eleas (koło Elektrowni Rybnik) ale wykupił ich właśnie Budozbyt. Miałem możliwość przetestowania bloczka B-15 z Budozbytu i na prasie miał klasę lekko poniżej B-20 więc niby OK. Mimo to interweniowałem i potem miałem bloczki B-20 - tych już nie sprawdzałem. Beton początkowo brałem z Eleasu a potem (siłą rzeczy) z "Eleasu" przejętego przez Budozbyt. Póki co moja chałupa stoi i nic mi nie pęka (mam duże pokoje 6x6 m a strop i podłoga bez podciągu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 24.01.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Dzisiaj dostałem orzeczenie z urzędu górniczego na temat szkód górniczych: - teren poza bezpośrednimi wpływami dokonanej i projektowanej eksploatacji górniczej, - wstrząsy pochodzenia górniczego mogą powodować drgania gruntu o przyspieszeniu do 40 mm\s2 Są w końcu szkody czy ich nie ma ?pozd. Z tym samym problemem - jak wygląda sprawa tzw szkód górniczych? - zbrojenie i zwroty kosztów przez kopalnię? Może ktoś już załatwiał takie formalności. Pozdrawiam Buduję w Radlinie i w decyzji mam I kat szkód oraz przyspieszenia 170 mm/s2. Wydaje mi się, że kategoria zależy raczej od parametrów osiadania (zaznaczam, że nie jestem fachowcem w temacie) a przyśpieszenia świadczą o sile tąpań. Widziałem mapy osiadania i wiem, że pode mną nie ma i nie będzie już eksploatacji więc raczej się nie boję. Poza tym mam świadomość że budując się w Radlinie jestem narażony na uciążliwości związane z koplanią. Odszkodowanie załatwiłem naprawdę bardzo gładko i w kwocie która mnie usatysfakcjonowała - myślę że może to być związane z niezłą kondycją finansową kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 26.01.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Witam,Tak sobie czytam i zaczynam sie zastanawiac nad szkodami gorniczymi. Ja dostalem pismo z UG w Rybniku, ze na mojej dzialce szkody sa kat 1, ale nie ma mowy o jakichkolwiek przyspieszeniach. Czy to jest OK ?Odnosnie zachwalanego Budo-Zbytu. Mozecie dac namiary na ta hurtownie, please.No i oczywiscie jezeli macie ekipe godna polecenia, to takze bedziemy bardzo wdzieczni. Budowa ruszy ( mamy nadzieje ) w okolicach kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.01.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Odnosnie zachwalanego Budo-Zbytu. Mozecie dac namiary na ta hurtownie, please. http://www.budozbyt.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 27.01.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam, Tak sobie czytam i zaczynam sie zastanawiac nad szkodami gorniczymi. Ja dostalem pismo z UG w Rybniku, ze na mojej dzialce szkody sa kat 1, ale nie ma mowy o jakichkolwiek przyspieszeniach. Czy to jest OK ? Odnosnie zachwalanego Budo-Zbytu. Mozecie dac namiary na ta hurtownie, please. No i oczywiscie jezeli macie ekipe godna polecenia, to takze bedziemy bardzo wdzieczni. Budowa ruszy ( mamy nadzieje ) w okolicach kwietnia. Mój architekt mówił, że przyspieszenia są ważne. Na moje wyczucie świadczą one o sile ewentualnych tąpań. Wiem, że w Radlinie zdarzają się silne tąpania nie tylko od kop Marcel ale też od Rydułtów. Jedno rydułtowskie tąpnięcie było odczuwalne nawet w Rybnickiej Kuźni (tam mieszkam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saba 28.01.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Cześć budujący. Planuję rozpocząć budowę domu wiosną ale wciąż nie jestem zdecydowana z jakiego materiału. Czy ktoś wybudował dom z ytonga w okolicy Mikołowa i może polecić ekipę? Jeśli nie znajdę poleconej ekipy to pewnie skończy się na zmianie materiału a czas leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 28.01.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Jamles. Dzieki za namiar. Zapewne odwiedzimy Budozbyt w najblizszym wolnym terminie, czyli pewnie w sobote. Piejar. Dzieki za wytlumaczenie. Zastanawiam sie tylko czy taka informacja o przyspieszeniach nie powinna sie znalesc w opinii z UG. Taka informacja bylaby pewnie przydatna architektowi przy adaptacji. Chyba bede musial zadzwonic i zapytac. PS Dzieki za priv'a. Nic nie powiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 28.01.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Cześć budujący. Planuję rozpocząć budowę domu wiosną ale wciąż nie jestem zdecydowana z jakiego materiału. Czy ktoś wybudował dom z ytonga w okolicy Mikołowa i może polecić ekipę? Jeśli nie znajdę poleconej ekipy to pewnie skończy się na zmianie materiału a czas leci. http://www.xella.pl/html/pol/pl/pb_5502.php?main=5197&subnavi_level=6&submenu=&submenulink=&area_code=10&language_id=10&countries_id=9 na liście jest Dambud z Mikołowa i Dakpro z Ornontowic ja mam dom z Ytonga nie w okolicy Mikołowa, firmy raczej nie polcę, nie ma jej na w/w liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts