Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Też mam projekt z Arhipelagu, ale pracownia mnie rozczarowała - miałem z nimi kłopoty.

Kolbud pojawia się znów jako najtańszyy z dachówką więc coś wtym chyba jest

Cześć Bobiczek. Jakie miałeś kłopoty z Archipelagiem? Chcę zakupić u nich Salmę i negocjuję koszty adaptacji tego projektu. Na co u nich uważać?

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MAKARE

Gdzie kupiłeś taki tania Porotherm?

Jeśli możesz, proszę bardzo o namiary.

Właśnie dostałam wstępną wycenę robocizny mojego domku. 35 000 zł za stan surowy zamknięty. Pow. domu 140m.-fundamenty, parter + poddasze+ dach- odeskowanie i gont. Co o tym sądzicie. Gość ma swój sprzęt. Z tego co się zorientowałam, jest dobry i dokładny, ale nie wiem czy to nie za drogo.

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie: "u nas jest po... a w Polsce taniej"

Ludzie, a gdzie Wy jesteście, jak nie w Polsce? :o :o :o

Ja właśnie dostałam wycenę porothermu 25 P+W -3.95 z Vat za sztukę, a porotherm 30 P+W- 2.80 z Vat za sztukę. Ceny do końca lutego. Potem raczej będzie drożej. I jeszcze ważna informacja- jest to porotherm wypalany w Gnaszynie- a tam jest ponoć najlepszy.

MAKARE

Gdzie kupiłeś taki tania Porotherm?

Jeśli możesz, proszę bardzo o namiary.

Właśnie dostałam wstępną wycenę robocizny mojego domku. 35 000 zł za stan surowy zamknięty. Pow. domu 140m.-fundamenty, parter + poddasze+ dach- odeskowanie i gont. Co o tym sądzicie. Gość ma swój sprzęt. Z tego co się zorientowałam, jest dobry i dokładny, ale nie wiem czy to nie za drogo.

kupiłam w Budo-zbycie w Jejkowicach.

Witam wszystkich Ślązoków ( no i Gości tyż....).

Szukam kogoś, kto zna namiary na firmę robiącą obróbki blacharskie z okolic Mikołowa.

Może ktoś kogoś poleci......

Pozdrawiam wszystkich, również Nieślązoków, "gościnnie" budujących na Ślasku swoje domki i proponuję nie indyczyć się (jak któryś z przedmówców), gdy kto inny powie "..., a u as na Śląsku....".

Proponuję wyjazd krajoznawczo - etnograficzny chociażby do naszych zachodnich sąsiadów na Bayery, w celu zapoznania się z specyfiką zachowań tubylczych (a właściwie tambylczych), związanych z identyfikowaniem się ze swoja małą ojczyzną.

Pozdrowienia

:lol: yp

Yupiter gdzie zaopatrywałeś się w stal , jeszcze troche tego potrzebuję, dodatkowy konakt przyda sięi!.

W rzeczywistości budowałem (i właściwie jeszcze dalej buduję) systemem półgospodarczym.

Planowałem jakiś etap roboty i szukałem ekipy.

Cena zazwyczaj za robociznę razem z materiałem.

Tak więc w przypadku stali nie mogę Ci żadnym namiarem służyć, bo zwyczajnie nie wiem.

U mnie z czasem krucho, więc ta metoda może trochę droższa, niż kupowanie samemu materiałów, u mnie się sprawdziła w 100%.

Ekipy jak najbardziej sprawdzone i godne zaufania (też finansowo).

Naturalnie parametry materiałów były zawsze dokładnie ustalone.

Pozdowienia

yp

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :lol:

Czy ktoś zna się i może nam poradzić, która metoda impregnacji drewna na więźbę jest lepsza:zanurzeniowa czy ciśnieniowa ??

lepsza ciśnieniowa, tańsza zanurzeniowa, bo możesz to zrobić sam........

jeżeli masz chęci i czas........ja tak robiłem

Yupiter Dzięki za odpowiedz, faktycznie łącząc cenę materiału z robocizną uzyskujemy 7% Vat a budowlańcy i tak mają swoje rabaty, szukając materiału na własną rękę czasami trzeba bardziej kombinować. W większości opieram się na sprawdzonych namiarach na okoliczne hurtownie, czasami gdzieś jadąc przy okazji wstępuję.

rihat69 Jamles ma rację jak masz czas zrób to sam. Wczoraj rozmawiałem z moim dekarzem i powiedział że drewno może mieć piękny zielony kolor, ale nie od impregnatu solnego ale od barwnika dodanego przez naciągaczy. Po drugie lepiej przywieść sobie wcześnie drewno i niech trochę poleży aż wyschnie a później na spokojnie samemu zaimpregnować