jamles 11.04.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 jamles - kupiłeś Malejkę? ja nie, pytałem o te piece, bo kolega szukał i kupił, ale kotłownię będzie przerabiał latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkabona 11.04.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Poszukuję dobrego, solidnego, uczciwego, angażującego się kierownika budowy. Budowa w Tychach. Ruszamy pod koniec czerwca. Polecicie mi taką osobę? A może zagląda na forum osoba zajmująca się nadzorowaniem budów? Zapraszam do współpracy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 12.04.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 poszukuje kapilara, okolice Zabrza, Gliwicmógłby ktos podac jakies namiary? pozdrawiamPiotr[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 12.04.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Piejar co to za piec Malejka ???od niedawna sie interesuje piecem na paliwo stałe mialem miec gazowe ogrzewanie ...ale ceny za bardzo idą w gore , wiec szukam tanszego rozwiazania zatrudnial ktos ostatnio elektryka ??? ...ciekawi mnie sprawa rozliczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 12.04.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Malejka - to mój sąsiad :), ale piec mam Viadrus Ling 25. Widziałam jego piece i są OK, chociaż, jak sam stwierdził, Viadrus to inna liga (czyt. dla niego na razie nieosiągalna - zresztą nie ma takiej potrzeby na naszym rynku). Jego piece można porównywac z HEF'em (robi dla niego paleniska i ślimaki), Klimoszem, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 12.04.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Piejar co to za piec Malejka ??? http://www.kotly-retortowe.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 12.04.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Witam! Mam problem. Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji. Po zimie i ostatnich opadach deszczu do piwnic podcieka mi woda.Jak kiedyś pisałem mój dom jest częściowo podpiwniczony, a działka jest gliniasta (ze spadkiem), a na dodatek nie mam gdzie odprowadzić wody z drenażu (więc jego budowa nie wchodzi w grę). Co zrobić?Izolacja fundamentów (z bloczków) została wykonana w następujący sposób:- rapowanie,- dwie warstwy emulbitu,- warstwa papy Klejonej na zimno),- styrodur, Pozdrawiam i życzę wszystkim spokojnych i pogodnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Hej fotkon! Ja też mam dom wykopany w glinie ale nawet przez chwilę nie zawahałem sie przed zrobieniem drenażu. Mam go na całym obwodzie domu i chwała Bogu. Nie robiłem żadnej specjalnej izolacji przeciwwilgociowej bo wiem że na wodę nie ma rady (chyba że robisz basen z wodą na zewnątrz ).Też nie mam gdzie zrobić odpływu ale wykopałem studzienkę na 4 kręgi i tam odprowadziłem wodę. W czasie deszczów/roztopów studzienka napełnia się błyskawicznie więc jeżeli jej nie pompuję to mam wodę w piwnicy (i tak było przy roztopach). Utopiłem tam zwykłą pompę z wyłącznikiem (kilkadziesiąt PLN w markecie) i po 3 dniach mam suche piwnice. Docelowo włączę się do burzówki ale wstrzymuje mnie konieczność przekopywania się przez plac sąsiada - zrobię to przy kanalizacji w 2007 przy generalnych wykopkach na całej ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Piejar co to za piec Malejka ??? Można go zobaczyć w sklepie z kotłami przy ul Raciborskiej na wlocie do miejscowości Radoszowy na tzw Beacie (jesteś chyba z okolic Rybnika to powinieneś trafić). Stoi tam sporo kotłów różnych producentów (r-eko, Pleszew, Elektromet, Bud-metm Malejka) więc można sobie porównać. Ja byłem wczoraj i w sumie jestem zdecydowany na Malejkę. Cena fajnie spadła od cennika więc jest porównywalna z innymi kotłami. Przekonała mnie: dobra jakość ukł podawania paliwa i retorty (podobno robią go dla r-eko, hef-a , seko), dobry układ wymiennika, solidne wykonanie, solidna duża klapa kryjąca wyczystki, powierzchnia wymiennika 3m2 (jak Bóg przykazał) i duże drzwiczki (2 szt). Kocioł standardowo nie jest wyposażany w palenisko awaryjne (tłumaczą się, że jest ono nieekologiczne). Mam następny problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Malejka - to mój sąsiad Ale to TEN Malejka z Tychów? Co jest takiego fajnego w Ling-ach? (oprócz tego, że fajnie się kojarzą z Kamasutrą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 13.04.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Idź do sklepu i zobacz - czym różni się piec i palenisko LINGA od pieca Malejki, HEFa i wtedy poznasz tę różnicę. Tak na marginesie, to Malejka mieszka w Mikołowie, a nową halę będzie otwierał w Mysłowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 13.04.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Czy ktoś nie chce kupić garażu blaszenego na budowę ? Mój mi juz nie potrzebny dlatego z checia go sprzedam: http://www.allegro.pl/item97966743_garaz_blaszany_ocynkowany_okazja_.htmlcena to okolo 800 zł mam takze stęple z ubiegłego roku do stropu wysokie na 2,70 moze tez ktos potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.04.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 kapilara ....hmm to mi sie z cieczą bardziej kojarzy ... ja nie-znaju o so chodzi http://kotly.com/sklep/product_info.php?manufacturers_id=24&products_id=739. biore jeszcze tego pod uwage ...a do sklepu wpadne obejrzec co tam maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Idź do sklepu i zobacz - czym różni się piec i palenisko LINGA od pieca Malejki, HEFa i wtedy poznasz tę różnicę. No to muszę poszukać jakiegoś Linga w okolicy. A możesz być mniej tajemnicza Aldonko i napisać przynajmniej o tych najbardziej istotnych różnicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.04.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Aldonka mnie tez to intryguje...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebakor 13.04.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Gdzie można kupić (dostać) ziemie do ogrodu, jakie są ceny w woj. śląskim (prosze o namiary)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Aldonka mnie tez to intryguje...!!! Aldonka to ja nie jestem ale poszukałem na stronie Klimosza i znalazłem przekrój palnika. Istotna różnica (na pierwszy rzut oka) to "ceramiczny katalizator". Chemik ze mnie marny ale cuś kumkam że katalizatory generalnie przyspieszają reakcje chemiczne więc chodzi tu chyba o dopalanie. Oprócz tego jest tam też pokazany schemat rozpływu powietrza w palniku ale nie umiem go porównać z innymi (bo nie mam schematu innych). Minuem Linga jest 2 letnia gwarancja (tak jak Elektromet). Układ drzwiczek jest identyczny jak u Malejki. Nieco inne jest też wejście węgla do podajnika (sam dół zasobnika) ale nie wiem czy jest to tak ważne. Póki co Malejka. Choć trochę mi żal Hydrotech-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.04.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Piejar - jaką masz srednice komina ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 13.04.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witaj piejar! Czy dobrze rozumiem, że jeśli nie wypompujesz wody ze studni to masz ją w piwnicach? A jak pompa (za kilkadziesiąt złotych) nawali? Jeśli chodzi o drenaż to w moim przypadku sprawa się o tyle komplikuje, że mój dom częściowo podpiwniczony połączony jest z garażem wiatrołapem, a ławy swój najniższy poziom osiągają właśnie pod wiatrołapem (inaczej mówiąc pod domem schodzą w dół a pod garażem wychodzą w górę). Dlatego w moim przypadku wyjściem będzie nie drenaż, ale "uzupełnienie" izolacji do ciężkiej przeciwwodnej i takie ukształtowanie terenu wokół domu, aby nie dopuścić wody w okolice fundamentów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 13.04.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam ponownie! Czy ktoś z Was orientuje się, gdzie można kupić w okolicach Mikołowa, Tychów wapno gaszone (takie tradycyjne "ciasto" wapienne). Ekipa, która będzie wykonywać tynki cementowo wapienne powiedziała, że takie jest znacznie lepsze od tego w workach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts