Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę podać Ci namiary na ekipę - właśnie górali - ale mają swego szefa w Tychach - nazywa się A.Baron - 032 218 29 61 . Wiem, że byli chętni podjąć się roboty na naszej budowie od września. Nie wiem, niestety jak budują choć sprawiają wrażenie rzetelnych, poza tym można zobaczyć wybudowane przez nich domy - szefu jest bardzo przystępny w dyskusji.

Witam wszystkich,

jeśli pozwolicie dołącze do klubu. Budowa na granicy chorzowa katowic i siemianowic zacznie się na wiosnę. Na razie trwają prace nad projektem. Oprócz działki i dużej ilości dylematów nie mam jeszcze nic :roll:

Mam nadzieję, że to się kiedyś zmieni

Pozdrowionka

Podczytuje Was od jakiegos czasu, teraz sama zaczynam (działeczka w Mysłowicach Krasowy, w piatek notariusz i zaczynamy). Mam pytanko, czy ktos z forumowiczow zna firme CEZBUD z Tarnowskich Gor?, firma jest "córką" pilskiej ESC. Specjalizuja sie w Ytongu. Postanowilismy ich wybrac bo załatwiają wszystko, a dla totalnych laików z wiecznym brakiem czasu to najlepsze wyjscie.

Moze ktos zetknął się z jakimiś opiniami o tej firmie, bardzo jestem ciekawa.

A moze macie do polecenia kogos sprawdzonego?

Pozdrawiam budujących i tych zbudowanych szczęściarzy także.

Efilo, w skrócie tak. Chodzi o wykorzystanie zbrojenia fundamentu jako uziomu. Jeśli firma budowlana nigdy tego nie robiła (a bardzo często się tak zdarza, niestety) to przed zalewaniem fundamentów skonsultuj to z elektrykiem( który jest w temacie), on wytłumaczy budowlańcom.

W zasadzie uziom fundamentowy powinien być rozrysowany w projekcie, ale z tym też róznie bywa.

Pozdrawiam, i służę pomocą w sprawach napięciowych.

Garcia27

uziom znaczy kawałek bednarki przytwierdzony do zalewanych prętów zbrojeniowych, czy tak?

Co do kosztorysu to na pewno się zgłoszę - jak tylko będę miała z czym :roll:

Byle ten wystający kawałek bednarki nie znalazł się w całości pod wymurowaną ścianą :D . Od biedy można to potem dorobić o ile masz dom podpiwniczony. Jeżeli zasypiesz fundament to ciężko się dokopać do zbrojenia.

A jak nie zrobisz tego uziomu to nie skacz z mostu - zawsze możesz zakopać kawałek bednarki.

Witam serdecznie - i ja ze Śląska (Jaworzno - konkretnie).

Jeszcze nie buduję, za to poszukuję działeczki (gdyby ktoś miał informacje o ciekawym gruncie pod zabudowę poproszę o info - przy okazji) ;)

Mam już typy projektowe. Teraz "tylko" znaleźć działkę, podpisać kredycik i można zacząć działać :D

PS. Domyślam się, że przede mną dłuuuga droga :roll:

przyjdzie mi sie wycofac z umowy przedwstepnej dot. dzialki w Myslowicach - firma ktora mi ma budowac domek nie podejmuje sie robic tego na klasie 5 szkod gorniczych.

Przy okazji do budujacych w Myslowicach - mieliscie z tym jakies problemy?

Tak ze szukam dalej-wczoraj oglądałam piekna dzialeczke w Imielinie, tyle ze dla mnie za duza a wlasciciel jest sklonny podzielic - moze poprzedniczka sie zainteresuje? dzialka w otoczeniu domow jednorodzinnych, media w drodze, wada taka ze do centrum ok. 2 km - dzialka po podziele bedzie miala ok 1200m, 60 zl za metr. Daj znac czy Cie to interesuje?

A moze ktos z forumowiczow ma namiary na fajne dzialeczki?

Leli1

Zapomniałam napisać, że ja mam do dyspozycji działkę - właśnie w Imielinie :D Rodzice jakiś czas temu ją kupili z myślą o budowie własnego domu. Zbudowali gdzie indziej, więc działka została.

Problem w tym, że nie podoba mi się sąsiedztwo - a właściwie jego brak :roll: Okolica.... hmm.. okolice w sumie też znam ciekawsze.

Z tego powodu szukałam czegoś innego.

No ale jeśli miałabym mieć "całkiem nową" Sąsiadkę/Sąsiada, to może...;)

Ciekawe jak daleko od siebie obie działeczki :)

Jeśli chodzi o Mysłowice to znajomi się tam budowali. Pod spodem mają dwie kopalnie i szkody górnicze całkiem całkiem. Podobno budowa nie stanowi problemu tyle że fundamenty są mocno skomplikowane i drogie, bo dużo stali trzeba wpakować.

Za to od obu kopalń dostali odszkodowania. Z tego co pamiętam to koło 10 kafli od każdej.

Aniu jak mozesz to podaj mi swoje gg na priva - pogadamy o działeczkach :).

Podobno coraz gorzaj uzyskac zwrot kosztow za zbrojone fundamenty-kopalnie nie chcą płacić, argumentując ze przy sprzedazy nabywca WIE o wadzie jaką grunt posiada.

Zreszta co mi po odszkodowaniu jak dom mi zacznie siadac za jakis czas. Załuje bardzo, bo w sumie zakochałam sie w tamtych terenach, ale nie bede za wszelka cene brnęła w to, nie chciałabym potem żałowac.