Evana 18.09.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Enio, dzięki za uwagi co do Pref-Bud. Tak zastanawiam się cały czas nad pomysłem budowy domu od podstaw. Poniewaz znalazłam dom do sprzedaży w stanie "surowym zamkniętym". Właściciele chcą za niego 220 000 zł. Ale , no własnie..... Papierkologia cała jest zrobiona, działka jest śliczna około 1100 m2, przyłącza zrobione, projekt nawet mi się podoba - może kilka małych modernizacji ( ściany działowe jeszcze nie sa zrobione). Sporo czasu zaoszczędzone - no i dom ma 220 m2, jest w okolicach Tarnowskich Gór. Co o tym myślicie? Czy cena jest OK. I tak spróbuję się potargować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 18.09.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 FAJNIE FAJNIE EVANA !!! Sprawdź dokładnie czy budowlańcy czegoś mocne nie zrypali. Kto wie jak zrobili fundamenty, izolację itp. 220 tys za kłopot na całe zycie to srednia oferta podjechał bym tam z kimś co naprawde się zna ( inspektor budowlane lub zaufany budowlaniec) To co w dokumentacji nie zawsze musi być rzeczywistoscia. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 18.09.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Majka-tychy Witam prawie że sąsiadkę. ja mam do granicy z Chełmem kilaset metrów... A działkę macie niedaleko zbiornika czy w innej części Chełma? pozdrawiam i życzę powodzenia, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak34 19.09.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam wszystkich będę startować na wiosnę dom 120m+garaz 20 m okolice Rybnika szukam namiarów na dobrego murarza wraz z ekipą dodam jeszcze dom bez piwnic mam zamówioną juz ekipę od dachu za wszelkie namiary z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroMan.. 19.09.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 EVANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja juz kupilem z stanie sur. zamknietym........i jest troche dziadostwa...sluze pomoca co do banku, agencji, sprzedajacych ...mozna sporo zaoszczedzic DaroMan P.S. podaj nr. tel na PRIva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka_tychy 20.09.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 witam gaga2dzialeczka akurat na drugim koncuale miejsce fajnemasz moze namiar na kogos z okolicy kto robi studnie??czy moge czasem jakies pytanko zadac.... w zwiaku z sasiedztwem??pozdrmaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 20.09.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Planuję a tak naprawdę realizuję zakup działki w tej okolicy, nie mam jeszcze informacji o stopniu szkód górniczych, jak ktoś wie coś - będę bardzo wdzięczny jęsli się podzieli swoją wiedzą, może jest ktoś na forum kto buduje się w okolicy?? Pozdrawiam: Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 20.09.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Majka, takich namiarów nie mam ale pytać możesz zawsze, może coś mi się uda podpowiedzieć.. pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 20.09.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 borowa wieś to pewnie podobnie jak cała ruda śląska a wniej wszędzie jest 3 stopień szkód górniczych. czy ulica polna jest blisko autostrady? albo się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evana 21.09.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam ponownie, co raz bardziej podoba mi się mój pomysł kupna domu w stanie surowym. Tylko czy ktoś z tu obecnych może polecić mi osobę do sprawdzenia baaaardzo fachowym okiem, tego co chcę kupić i oszacowania czy jest to tyle warte ile chce zbywca? Hmmmm.....? Aaaaa i dzięki DaroMan za intencje. Tylko co do banków, to ja akurat jestem doradcą finansowym i dla siebie znajdę najlepszą ofertę i jeszcze dostanę prowizję za swój kredyt (BANK MI ZAPŁACI, ŻE WEZMĘ U NICH KREDYT !!!!!! ). Bardziej liczę na pomoc ze strony kochanych forumowiczów co do aspektów technicznych - bo z tego to kompletna klapa. Zresztą dwie BABY zabierają się za budowanie Pozdrawiam Evana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 21.09.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Dla tych co planują zakup działki w borowej wsi - a czy sprawdzaliście poziom wód gruntowych???? Z tego co słyszałam, juz na poziomie 50cm jest woda, a poniżej to morze :):). To tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 21.09.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam wszystkich klubowiczów.Chyba zaczynam budować mojego "kryształa"na wiosnę-TYCHY.Chyba,bo im więcej czytam,tym bardziej jestem przerażona.Nie znam się na tym ani trochę,a po 2 miesiącach czytania forum nie wiem już nic konkretnego.Chyba zdam się na podpowiedzi ekipy budującej,a tej własnie poszukuje.Jeżeli ktoś ma sprawdzoną ekipe do stan surowy otwarty to proszę o namiary.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroMan.. 22.09.2006 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Evana! Nie to nie....ja wiem na czym sie potknałem, wiec tylko chciałem Ci to powiedzieć.....najlepszy fachowiec cos pominie:-(..mialem u siebie dwoch architektów i inzynierów bud. a i tak nie zauwazyli rzeczy oczywistych... pozdrooooo.. D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 23.09.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Witam. Jestem tu w miarę nowy. Budowę chcemy zacząć na wiosnę 2007 w Tychach-Czułowie (teren dawnych sadów- jest tu ktoś z tego terenu?).Szukam ekipy do STUDNI WIERCONEJ. Z tego co wyczytałem na forum, to w kraju można znaleźc ekipe która studnię wywierci za 120-150 zł/metr. A w okolicach Tychów nikt nie chce sie podjąć za mniej niż 300-350zł.Czy ktoś może mi dać namiary na firmy dające niższe ceny niz te magiczne 300zł/mb?dziękiKubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 23.09.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 KubaB - musisz się nauczyć, że wiele rzeczy, o których piszą ludzie tu na FORUM, to tylko fantazja. Jak juz będziesz na etapie wykończeniówki - to wtedy będzie Ci łatwiej to zrozumieć. Może i sa firmy tańsze - nie wiem bo nigdy nie interesowała mnie woda ze studni, ale to co np. w kileckim kosztuje 100PLN u nas już 150 lub 200. Pamietaj o tym. Poza tym: tanie mięso psy jedzą - jak szybko zrzumiesz tę zasadę, to bardzo dużo zaoszczędzisz sobie w przyszłości nerwów i kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 23.09.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Aldonka święte słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 23.09.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Tyle, że ja nie myślałem o kieleckim (bez urazy dla Kielc), ale np o Łodzi, Szczecinie, Warszawie(!). Zwłaszcza ta ostatnia do najtańszych chyba nie należy. A tam ceny studni są 2 do 3 razy razy niższe niż u nas. Nie rozumiem dlaczego. Fantazja piszących?-nie sądzę.Szczególy są tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63777 Oczywiście jeśli chodzi o materiały, zwłaszcza wykończeniowe to różnice są spore (kilka remontów i adaptacji już mam za sobą), ale te studnie to mnie intrygują. A wygląda na to, że chcę i muszę wiercić, bo wodociągi chcą skórę zedrzeć za dociągnięcie wody.A ktoś z Tychów Czułowa (SADY) tu jest?pzdrKubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 23.09.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Ja będę z Czułowa-jak wybuduję tam dom-ale rejon przed fabryką po prawej stronie-w kier.Katowic.Ale nie mam problemów z wodą.Atam w sadzie nie ma wody?Przecież tam są od dawna domy.Jestem zdziwiona.Nawet dzisiaj tam przejeżdzałam i oglądałam te nowe działki-okolica fajna.Cisza,spokój a do miasta momencik,a nie to co np.Świerczyniec,albo Bojszowy-kawał drogi.Czułów jest optymalny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 23.09.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 do Basia1112Witam! Wodociąg niby jest w drodze, ale wodciągi chcą, żebym sobie sam zrobił projekt i dociągnął rurę od mojej działki do wodociągu (jakieś 80 do 140 metrów w zalezności od trasy jaką będzie ta rura biegła) a potem mam im to przekazać (nieodpłatnie ma sie rozumieć) i za wodę bulić jak za zboże.Więc wolę sobie studnię wywiercić, choćby na początek. Potem, jak więcej domów zacznie powstawać, to może wodociągi zmienią zdanie. pozdrawiamKubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 23.09.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 A w którym miejscu masz tę działke dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts