Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Enio, dzięki za uwagi co do Pref-Bud.

Tak zastanawiam się cały czas nad pomysłem budowy domu od podstaw.

Poniewaz znalazłam dom do sprzedaży w stanie "surowym zamkniętym". Właściciele chcą za niego 220 000 zł. Ale , no własnie..... Papierkologia cała jest zrobiona, działka jest śliczna około 1100 m2, przyłącza zrobione, projekt nawet mi się podoba - może kilka małych modernizacji ( ściany działowe jeszcze nie sa zrobione). Sporo czasu zaoszczędzone - no i dom ma 220 m2, jest w okolicach Tarnowskich Gór. Co o tym myślicie? Czy cena jest OK. I tak spróbuję się potargować. :wink:

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

FAJNIE FAJNIE EVANA !!!

Sprawdź dokładnie czy budowlańcy czegoś mocne nie zrypali.

Kto wie jak zrobili fundamenty, izolację itp.

220 tys za kłopot na całe zycie to srednia oferta :cry:

podjechał bym tam z kimś co naprawde się zna ( inspektor budowlane lub zaufany budowlaniec)

To co w dokumentacji nie zawsze musi być rzeczywistoscia.

Powodzenia

Witam ponownie, :D

co raz bardziej podoba mi się mój pomysł kupna domu w stanie surowym. Tylko czy ktoś z tu obecnych może polecić mi osobę do sprawdzenia baaaardzo fachowym okiem, tego co chcę kupić i oszacowania czy jest to tyle warte ile chce zbywca?

Hmmmm.....?

Aaaaa i dzięki DaroMan za intencje. Tylko co do banków, to ja akurat jestem doradcą finansowym i dla siebie znajdę najlepszą ofertę ;-) i jeszcze dostanę prowizję za swój kredyt (BANK MI ZAPŁACI, ŻE WEZMĘ U NICH KREDYT !!!!!! :lol: ). Bardziej liczę na pomoc ze strony kochanych forumowiczów co do aspektów technicznych - bo z tego to kompletna klapa. Zresztą dwie BABY zabierają się za budowanie :o

Pozdrawiam

Evana

Witam wszystkich klubowiczów.Chyba zaczynam budować mojego "kryształa"na wiosnę-TYCHY.Chyba,bo im więcej czytam,tym bardziej jestem przerażona.Nie znam się na tym ani trochę,a po 2 miesiącach czytania forum nie wiem już nic konkretnego.Chyba zdam się na podpowiedzi ekipy budującej,a tej własnie poszukuje.Jeżeli ktoś ma sprawdzoną ekipe do stan surowy otwarty to proszę o namiary.Pozdrawiam :wink:

Witam. Jestem tu w miarę nowy.

Budowę chcemy zacząć na wiosnę 2007 w Tychach-Czułowie (teren dawnych sadów- jest tu ktoś z tego terenu?).

Szukam ekipy do STUDNI WIERCONEJ. Z tego co wyczytałem na forum, to w kraju można znaleźc ekipe która studnię wywierci za 120-150 zł/metr. A w okolicach Tychów nikt nie chce sie podjąć za mniej niż 300-350zł.

Czy ktoś może mi dać namiary na firmy dające niższe ceny niz te magiczne 300zł/mb?

dzięki

KubaB

KubaB - musisz się nauczyć, że wiele rzeczy, o których piszą ludzie tu na FORUM, to tylko fantazja. Jak juz będziesz na etapie wykończeniówki - to wtedy będzie Ci łatwiej to zrozumieć. Może i sa firmy tańsze - nie wiem bo nigdy nie interesowała mnie woda ze studni, ale to co np. w kileckim kosztuje 100PLN u nas już 150 lub 200. Pamietaj o tym. Poza tym: tanie mięso psy jedzą - jak szybko zrzumiesz tę zasadę, to bardzo dużo zaoszczędzisz sobie w przyszłości nerwów i kasy.

Tyle, że ja nie myślałem o kieleckim (bez urazy dla Kielc), ale np o Łodzi, Szczecinie, Warszawie(!). Zwłaszcza ta ostatnia do najtańszych chyba nie należy. A tam ceny studni są 2 do 3 razy razy niższe niż u nas. Nie rozumiem dlaczego. Fantazja piszących?-nie sądzę.

Szczególy są tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63777

Oczywiście jeśli chodzi o materiały, zwłaszcza wykończeniowe to różnice są spore (kilka remontów i adaptacji już mam za sobą), ale te studnie to mnie intrygują.

A wygląda na to, że chcę i muszę wiercić, bo wodociągi chcą skórę zedrzeć za dociągnięcie wody.

A ktoś z Tychów Czułowa (SADY) tu jest?

pzdr

KubaB

Ja będę z Czułowa-jak wybuduję tam dom-ale rejon przed fabryką po prawej stronie-w kier.Katowic.Ale nie mam problemów z wodą.Atam w sadzie nie ma wody?Przecież tam są od dawna domy.Jestem zdziwiona.Nawet dzisiaj tam przejeżdzałam i oglądałam te nowe działki-okolica fajna.Cisza,spokój a do miasta momencik,a nie to co np.Świerczyniec,albo Bojszowy-kawał drogi.Czułów jest optymalny.Pozdrawiam :wink:

do Basia1112

Witam!

Wodociąg niby jest w drodze, ale wodciągi chcą, żebym sobie sam zrobił projekt i dociągnął rurę od mojej działki do wodociągu (jakieś 80 do 140 metrów w zalezności od trasy jaką będzie ta rura biegła) a potem mam im to przekazać (nieodpłatnie ma sie rozumieć) i za wodę bulić jak za zboże.

Więc wolę sobie studnię wywiercić, choćby na początek. Potem, jak więcej domów zacznie powstawać, to może wodociągi zmienią zdanie.

pozdrawiam

KubaB