Basia1112 28.09.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A ślązacy śpią czy są zmęczeni budową ?KUBA -masz jakieś nowe wieści w temacie szkód górniczych?Jak czegoś się dowiesz to proszę o cynk.Nie mam pojęcia jak się za to zabrać .Architekt powiedział tylko ,że trzeba wzmocnić fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 29.09.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Do Basia1112 Ja mam fundamenty ze ściągami oraz ałypy żelbetowe w narozach.Można jeszcze zastosować żelbetowe ściany fundamentowe i to wystarczy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 29.09.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 przepraszam za przejęzyczenie. Chodziło mi o słupy żelbetowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 29.09.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Witam!Czy jest ktoś z Was w posiadaniu GWC rurowego bądź żwirowego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 30.09.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Basia 1112Nic nowego w temacie szkód górniczych nie wiem. Wysłałem dwa pisma do Okregowego Urzędu Górniczego i Archiwum Dokumentacji przy WUG z prośba o "opinię o przydatności terenu"Zobaczymy kiedy odpowiedzą. natomiast budowlaniec mi mówił, że w zależności od kategorii terenu to wzmocnienie fundamentów do mojego domu możne podnieśc ich koszty nawet o 15-20 tys zł. A jeśli kopalnia dopiero w przyszłości zamierza fedrować, a ja już teraz chcę mocne fundamenty robić, to może być cięzko kasę od nich wyrwać.pzdrKubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 30.09.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 KUBA mój architekt mówił,że robił komuś taki kosztorys i ta osoba podobno dostała zwrot z kopalni -chyba coś około 15tyś.Podobno nie wszystkie punkty kosztorysu są uznane,ale gra jest warta świeczki.Ja tym tematem zajmę się za tydzień,gdy będę znała decyzję klasyfikatora gruntów-dot.odrolnienia gruntu.Ale wszelkie info w tym temacie są wskazane.DZIEKI.POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 01.10.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Jeżeli chodzi o koszty zabezpieczenia to wg moich szacunków mnie zwrócili nieco więcej niż włożyłem. Kiedy zobaczyłem kosztorys z kopalni to stwierdziłem, że liczone jest to całkowicie inaczej niż ja sobie to oszacowałem. Jeżeli robicie w miarę normalne ławy tj bez wzmocnień krzyżowych i płyty to raczej nie będzie to kosztowało 20-25 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 01.10.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 ale co się dzieje w sytuacji kiedy oni (kopalnia) jeszcze nie fedrują pod miejscem w którym bedzie stał dom? Tzn wtedy kiedy zabezpieczenie robię na wyrost (bo np. za 5 lat zaczną kopać).Na razie czekam na odpowiedz co mi przyslą z urzędów dot. szkód górniczych KubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 01.10.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 witam.odkupię deski szalunkowe i stęple - jastrzębie i okolice.pozd. Chętnie sprzedam używane, ale długie, oczyszczone, bez gwoździ. Jastrzębie. 660 167 404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr1842 01.10.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Witam chętnie odkupię garaż na budowę, stemple budowlane, deski szalunkowe. Jestem z okolic Knurowa tel.: 507136380 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 01.10.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 jakby co to mogę ci podesłać namiary na firmę w której kupiłem sobie nowy garaż blaszak (II gatunek wraz z montażem 1150 zł) Jest zupełnie OK, II gatunek cechuje sie tym, że w jednym miejscu blacha jest nieco innego koloru KubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_IRON_ 02.10.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Sprzedam palete Porotherm 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryol 03.10.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam. Czy ktoś nie chce pozbyć się gruzu? Poszukujemy gruzu betonowego w okolicach Mikołowa. prosze o kontakt na adres: [email protected].Dzięki.PozdrawiamOla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanios 03.10.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam (po latach)! 1. Gdzie (i w jakiej cenie) kupujecie/polecacie drewno kominkowe? 2. Krasowiaki, moi niedoszli sšsiedzi - co u Was "słychać, widać i czuć"? Pozdrawiam Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 05.10.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Jeżeli chodzi o koszty zabezpieczenia to wg moich szacunków mnie zwrócili nieco więcej niż włożyłem. Kiedy zobaczyłem kosztorys z kopalni to stwierdziłem, że liczone jest to całkowicie inaczej niż ja sobie to oszacowałem. Jeżeli robicie w miarę normalne ławy tj bez wzmocnień krzyżowych i płyty to raczej nie będzie to kosztowało 20-25 tys. Trochę zaczynaja mne przerażać kwoty 20-25tyś - macie na myśli sam fundament??, czy wszytskie zmiany które muszą mieć miejsce w adaptacji projektu??, ostatnio przeglądałem dziennik budowy jednego z forumowiczów i za 16 tyś facet załatwił pozwolenia etc i ma juz fundament, czyli mam rozumieć że jego budowa podniesie koszt o ponad 100%?? Proszę o wyjaśnienie, Pozdr, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 06.10.2006 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Nie wiem luczak na jakim jesteś etapie ale jeżeli już masz projekt zaadaptowany pod szkody to możesz sobie wstępnie oszacować koszty. Jeżeli go nie masz to trudna sprawa. Architekci, przeważnie w porozumieniu z klientem, i tak robią zabezpieczenia o jedną klasę większą niż w decyzji. Jest to zabezpieczenie przed zbyt optymistycznymi danymi podawanymi przez kopalnie. Przy moim dużym domu suma zwrotu wyniosła ok 10 kPLN i była zbieżna z moimi wydatkami. Póki nie masz konkretnych danych z kopalni i nie widzisz projektu to będzie zawsze wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 06.10.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 własnie zakupiłem działkę, staram się jakoś zaplanować od strony kosztów. Pozdr. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah55 06.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Kupiłem ekogroszek luzem i teraz chciałbym go poworkować we własnym zakresie, znacie może jakąś hurtownie, producenta worków najlepiej papierowych (ew. foliowych) które nadawałby sie na ekogroszek ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 06.10.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 POSZUKUJĘ FIRMY DO BUDOWY DOMU-właśnie jedna z firm którą brałem pod uwagę do budowy domu się rozmysliła. Czy ktoś może mi polecić godną zaufania firmę, której mozna zlecić budowe domu? (przynajmniej stan surowy zamkniety lub moze stan wykonczony)Budowa ma ruszyć wiosną 2007 w Tychach. prosze o info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 07.10.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Poszukuję ekipy do tynków wewnętrznych.Jak macie namiary na jakąś dobra firmę - proszę o namiary. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts