Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś wie, gdzie w okolicach Gliwic można kupić bruk (kostkę) granitowy. Przymierzam się do kupienia czegoś takiego jako materiał na obrzeża ścieżek, tarasu ziemnego i chodników. Cenę znam :smile:, ale walory estetyczno-użytkowe IMHO przeważają szalę na korzyść.

Taka mała informacja dla zainteresowanych uchylnymi bramami garażowymi. Normstahl ma promocję na ocieplenie (1 zl) do tych bram. Jak ktoś ma dylemat, to proponuję sobie porównać wykonanie ich bramy z np. uchylnym Hormannem (sprężyny, stelaż pod sufitem). Ja za ocieploną bramę dałem 1274 zł brutto, jestem zadowolony i gorąco polecam. Jedyny mankament, to fakt, że producent nie nadąża zaspokoić popytu i trzeba dosyć długo czekać. Szczegóły promocji są na stronach WWW Normstahla.

W drodze między Gliwicami a Rybnikiem jest kilka małych składzików z "osprzętem ogrodowym". Tam znajdziesz kostkę granitową. Jednak najlepiej poszukać u wykonawców miejskich chodników lub w zarządach dróg miejskich etc. i kupić używaną. Taniej a to samo. Na wykończenia napewno coś wygrzebiesz.

Aha..

Zaktualizowałem swoją stronkę - aktualny stan - zapraszam

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/

Mirzaw

Dzięki za słowa krytyki i słowa uznania. Muzyczka, taka jaka mi się podobała a nie miała 250kB. Webmajstrem nie jestem ale z dnia na dzień idzie mi coraz lepiej - tak więc jeszcze jakieś 150lat i odiągne poziom flesh'a i Javy ;->

Mirzaw

Aha, właśnie kupiłem coś co spowoduje, iż dom - mimo że jeszcze nie zamieszkany (nowy plan pięcioletni przewiduje że zamieszkam na wiosnę) stanie się jakby żywy. Zapraszam na stronę lub do oglądania oryginału (jak kto wie gdzie) za jakieś 15 dni.

Pozdrawiam..

--------------------------------------------------------------------------------

Leszek

drzewo na więźbę kupowałem na wiosnę 2000r. dosyć daleko, bo

w Ostrowcu Świętokrzyskim ceny jeżeli dobrze pamiętam to:

krokwie 650, łaty 530, deski 390. Te drzewo to sosna, ale wg

dekarzy sosną cały czas "kręci", wg. cieśli najlepiej drzewo

nizinne, bo z gór jest "rzadkie".Co do jakości to mogło być lepsze, przedewszystkim łaty. Nam więźbę robił wujek żony z Żernicy więc cena była trochę promocyjna do tego myśmy byli

pomocnikami. Dachówkę mamy z Robena.

Jamles,

Dzieki za informacje.

Mam teraz mały mętlik związany z "rzadkoscia" drewna - czytalem opinie, ze im gorsza gleba, tym mniejszy przyrost a wiec gesciej sloje (chyba, ze nie o taka "rzadkosc" chodzi. A chyba drzewo rosnace na stoku gorskim nie ma zbyt dobrej gleby? Chyba, ze cos poplatalem.

Jeszcze jedno pytanko: jak wiadomo, sa dwie szkoly "mokra" i "sucha" (:smile: ) jezeli chodzi o stopien wilgotnosci kladzionej wiezby. Ktora wybrales? Piszesz, ze kupiles w 200 roku, wiec sezonowales ja przez dwal tala, czy tylko kupiles a odebrales "mokra"?

Jeszcze raz dzieki za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Zapraszam Slazakow na wizje do Myslowic w najbizsza sobote. Moze bedzie okazja do wzajemnego poznania sie Forumowiczow.

Mam zbudowany i dzialajacy Gruntowy Wymiennik Ciepla (nie mylic z pompa ciepla) w Myslowicach.

Jest dobra minusowa temperatura do sprawdzenia jego mozliwosci grzania powietrza do wentylacji domu.

Nie bede zanudzal - wiecej informacji na Forum Muratora dzial "Wymiana doswiadczen" watek "Gruntowy Wymiennik Ciepla"

Prosze zadzwonic 9.00-17.00 - wyjasnie gdzie to jest (od zjazdu z autostrady 2km - moge o okreslonej godz. byc przy zjezdzie z niej)

Pozdrawiam:

Witold Piecha: [email protected]

tel. (0....32) 201 61 61

[ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2002-12-12 14:13 ]

Leszek- więźba leżała 2 lata u mnie na placu.co do rzadkości to

podobno nie chodzi o glebę a o drogę do słońca, w górach drzewo

musi się wysilić by je złapać i dlatego jest rzadsze, ale czy to

jest prawda to może wie jakiś 'drzewolog', leśnik, p.W.Nitka albo

Edzia? pozdrawiam

PS.kłopotów sprzętowych cd. wczoraj po północy przyszedł:evil:

i zjadł wszystko z 2 komputerów :cry:

• 3 weeks później...

Witajcie!

Ale cisza na naszym forum..

Wszyscy świętują!

Mam propozycje, dajcie na forum zdjęcia swoich domków, nie ważna w jakim stanie (etapie) one są.

Oto mój, nocą...

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/sie_swieci.jpg

Pozdrawiam

Mirek

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mirzaw dnia 2002-12-29 18:17 ]

Wasze dyskusje o drewnie przypominają spór o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

Tak samo czy lepsze sosnowe jest lepsze od świerkowego?... mokre czy leżakowane?.... jaki impregnat lepszy solny czy olejowy?.....itd itp

Wszystko ma zalety i wady i nie sposób tego uniknąć.

Trzeba wziąć wszystko na "Zdrowy rozum " i nie przejmować się tak bardzo.

Jak najmniej dylematów od których "rozum puchnie" życzę wam w nadchodzącym 2003 roku

ENGI