Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

proszę poratujcie, byłam umówiona z dekarzem na zrobienie dachu na przełomie października/listopada i dzisiaj zadzwonił do mnie i powiedział że wyjeżdża za granice:( zostałam na lodzie:(

błagam napiszcie czy macie jakiś namiar na dekarzy z wolnymi terminami na październik.

u sąsiada robią dach zapytam i dam znać .... 8)

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proszę poratujcie, byłam umówiona z dekarzem na zrobienie dachu na przełomie października/listopada i dzisiaj zadzwonił do mnie i powiedział że wyjeżdża za granice:( zostałam na lodzie:(

błagam napiszcie czy macie jakiś namiar na dekarzy z wolnymi terminami na październik.

dzięki jamles, będę wdzięczna.

mała przestroga

na Polskim rynku oferowany jest czeski gazobeton o nazwie porobeton (http://www.porobeton.eu)

niestety ich klasa 550-600 ma ok 50% naszej średniej normy na ściskanie tzn ma zaledwie 2,4 MPa a nie np 5-6 MPa

Dzisiaj z tego powodu byłem zmuszony anulowac realizację zamówienia, pnieważ konstruktor się przyczepił do tej niskiej wytrzymałości (u nas taką wytrzymałość ma bloczek w klasie 350 a nie 600)

jeżeli ktoś planuje z tego robić ściany nośne to niech lepiej sprawdzi tzw markę gazobetonu.

znalazłam dekarza który chce 80zł/m2 dachu, poprzedni chciał 45zł, powiedzcie czy jest sens szukać dalej, jest szansa że najde taniej? Przyzwyczaiłam sie do ceny 45zł i teraz wszystko wydaje mi się drogo, ale teraz chyba takie ceny to norma. Dodam jeszcze że cena 80zł jest brutto, bez f-ry wychodzi taniej i ekipa bardzo polecana.

Tak przy okazji warto brać fakrurę i mieć jakby co gwarancje? z fakturą wychodzi prawie 4500zł drożej.

dzięki jamles, będę wdzięczna.

u sąsiada dzisiaj nikogo nie było :-?

kris07 napisał:

markoto! żwir kupowalem w koncu u szostaka w stanowicach po 87zł brutto tona bez transportu, albo znalezłem namiary na allegoro w łaziskach górnych po 90zł brutto z transportem gratis powyżej chyba 6 ton.... pozdrawiam

jamles

w Kotlarni 52zł/t, w Rudzie Kozielskiej chyba 44zł/t ,ale z Kotlarni żwir jest

"czyściejszy"

w Kotlarni trzeba czekać ok.3godz na załadunek

co do tego żwiru to dzwoniłem do kotlarni itd... ale wtedy czekalo sie po 3 dni a nie 3 godziny, no i ten transport wychodzil drogo, wiec chyba na jedno wyszło...

kris07 napisał:

markoto! żwir kupowalem w koncu u szostaka w stanowicach po 87zł brutto tona bez transportu, albo znalezłem namiary na allegoro w łaziskach górnych po 90zł brutto z transportem gratis powyżej chyba 6 ton.... pozdrawiam

jamles

w Kotlarni 52zł/t, w Rudzie Kozielskiej chyba 44zł/t ,ale z Kotlarni żwir jest

"czyściejszy"

w Kotlarni trzeba czekać ok.3godz na załadunek

co do tego żwiru to dzwoniłem do kotlarni itd... ale wtedy czekalo sie po 3 dni a nie 3 godziny, no i ten transport wychodzil drogo, wiec chyba na jedno wyszło...

mnie transport kosztuje 120zł za 8t to wychodzi 15zł/t czyli 67zł/t

znajomy korzystal z firmy z Pszczyny (o ile to jeszcze okolice Rybnika ;) )

http://www.block.com.pl/kontakt.html

zrobili co mieli zrobic, w cenie (pare lat temu) rozsadnej.

z innej beczki:

gdzie kupie (okolice Pszczyny, Górny Śląsk) deski elewacyjne mozliwie tanio ? Modrzew najchętniej. Znam DLH ale ceny zabójcze.

Witam,

Chciałbym dołaczyć do grupy. 8)

Co: Dom - Segment

Obecnie jestem na etapie tynków... ale zastanawiam się nad nawiezieniem ziemi do ogródka, wyliczyłem że potrzeba mi jakieś 10 m3

Może ktoś wie gdzie w okolicy mógłbym kupić dobrą ziemię pod trawnik?

Witam,

Ja również przyłączam sie do grupy (proszę wybaczyć samowolę :-)).

Budowa na etapie -1, ale działka wybrana i właśnie się kupuje - komplet dokumentów do kredytu zanoszę za tydzień.

Projekt wybrany - nie wiem jeszcze tylko która wersja. Projekt Muratora c131a lub c131b.

Działka w Pyskowicach k.Gliwic.

Mam (chyba złudną) nadzieję ruszyć w tym roku, ale dużo zależy od dobrej woli urzędników i kaprysów aury.

pozdrawiam

Witam,

nie chcę cię zniechęcać na początku, ale czeka cię spora przeprawa w naszym Starostwie. U mnie od złożenia wniosku o pozwolenie do wydania decyzji minęło 2 miesiące (zabrakło mi wyłączenia gruntu z produkcji rolnej - nie mylić z odrolnieniem działki) i dlatego trwało to dodatkowy miesiąc. Ale trzymam kciuki i powodzenia.

Wiem, że to może trwać, ale rozmawiałem już z Panią, która wydaje pozwolenia (czy podpisuje je, generalnie jest tą z której rąk pozwolenie trafia już do zainteresowanego) i bardzo była miła, choć pytałem o rzeczy "dziwne". Jestem dobrej myśli. Jak będzie się zapowiadało na długie czekanie to jakoś je skrócę ;-)

Wiem, że to może nie do końca fair, ale może się obejdzie bez interwencji zewnętrznej :-)

Na razie działka. Jak wyjdę od notariusza to idę prosto do domu i zakupuję projekt, a to powinno być nie dalej niż za miesiąc.

znajomy korzystal z firmy z Pszczyny (o ile to jeszcze okolice Rybnika ;) )

http://www.block.com.pl/kontakt.html

zrobili co mieli zrobic, w cenie (pare lat temu) rozsadnej.

z innej beczki:

gdzie kupie (okolice Pszczyny, Górny Śląsk) deski elewacyjne mozliwie tanio ? Modrzew najchętniej. Znam DLH ale ceny zabójcze.

Dziękuję Kane66 za pomoc. Mąż próbuje się z nimi skontaktować. Moze nie zedrą z nas ostatniej koszuli :)

Witamy

Jesteśmy w trakcie remontu wielkiego domu w Dąbrowie Górniczej, który został zniszczony przez pożar.

Staramy się zorganizować w tym domu ośrodek dla dzieci.

Chętnie przyjmiemy cokolwiek, wszelkiego rodzaju niepotrzebne rzeczy , które można jeszcze wykożystać.

To jest nasza strona http://www.pogoria.adp.org.pl

Potrzebne są wszelkiego rodzaju materiały budowlane, instalacyjne, kanalizacyjne elektryczne itp.

Lub cokolwiek co tobie jest juz nie potrzebne a my zorganizujemy aukcjie charytatywną.

Każda pomoc mile widziana.

Pozdrawiam serdecznie

Akademia Dobrych Pomysłów