Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję z 200 szt stempli budowlanych +- 2,70 m. Czy ktoś w okolicach Czerwionki Leszczyn, Knurowa ma coś do opylenia, za rozsądną cenę

Sprawa nie ukrywam pilna .

Pozdr

Arc

0601317841

gg: 2073540

Mam steple, dybałem z nimi wczoraj aż zza Toszka ( 60 km ) mam nadzieję że się opłaciło.

Dziękuję Pawłowi za odzew szkoda że nie troszkę wcześniej , bo zaoszczędziłbym przynajmniej na wycieczce :)

Szukam GLEBOGRYZARKI do wypożyczenia (również odpłatnie, a nie za friko ma sie rozumieć).

Mam jakieś 500m2 starej łąki i sadu do przemielenia, aby teren wyrównać i buły trawy rozdrobnić. Na terenie mam drzewa, więc traktor z wielką glebogryzarą raczej odpada.

Czy ktos może ma i chciałby sobie dorobić, albo zna firme, co wypożycza glebogryzarki?

Sprawa do zrealizowania w Tychach, myślę że w listopadzie.

dzieki

KubaB

Witajcie! Widzę że tu już się Rogoźnik rozgościł :D Dołączam do śląskiego wątku z przyjemnością :D

Z aktualnych "ogłoszeń" - macie jakiś namiar na rozsądnego cenowo stolarza do schodów? Mam sporo czasu, zaczyna szukać ofert :wink:

Co do tego "straszydła" na przeciw Parkowej, to gdyby mieli tam coś nowego zbudować, to już wolę żeby zostało to co jest :evil: Skąd takie wieści Monika???

Pozdrowienia dla Wszystkich!

Jeszcze tylko muszę wyczaić gdzie te Gardawice :D

Ale od czego jest automapa 8)

No to może trochę ułatwię poszukiwania:)

Jadąc od strony Katowic skręca się w lewo za łaziskami (droga na żory)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak przy okazji, ma ktoś może ziemię na zbyciu?Przyjmę chtnie na podwyższenie terenu.

Z góry dziękuję:)

witam

czy ktoś ma kotłownie na opał materiałami stałymi np: groszkiem i ma mniej niż 2m od frontu pieca do przeciwległej sciany?

bo większość projektów jest przewidzianych na opalanie gazem i ma małe pomieszczenia gospodarcze i jak chce sie wstawić kocioł na węgiel to okazuje się za mało miejsca.

jednak w adaptacji mieliśmy uwzględnione że bedzie opalanie węglem i dostaliśmy pozwolenie na budowę i nie wiem czy to wystarczy czy też przy odbiorze inspektor nadzoru przyczepi się że zamiast 2m metrów z przodu pieca do przeciwległej sciany mamy 1,5m?

czy ktoś wie coś na ten temat czy też może miał już odbiór z mniejszymi gabarytami i czy były problemy?

pozdrowienia dla ślązaków

Witam,

moj architekt właśnie kończy projekt domu ( po dwóch miesiącach negocjacji nad ostatecznym wyglądem budynku ), papierkologię mam całą - chyba zrobioną i w połowie października mam zamiar złożyć dokumenty do starostwa. Rozpoczęcie budowy optymistycznie planuję sobie na marzec . Ale mam poważne dylematy pod tytułem - skąd ja mam wziąść dobrego kierownika budowy? Ile mu zapłacić ( nie mam pojęcia jakie są stawki )? Czy powinnam zatrudnić też inspektora nadzoru ? Gdzie mam szukać firmy do zrobienia fundamentów? Czy zlecić takiej firmie również i zakup materiałów, czy też szukać i gdzie sama materiałów? Aby wyjaśnić moje niedoinformowanie - pierwszy raz w życiu sama coś buduje. Na postawianie domu wynajęłam jedną firmę, która wybuduje dom w systemie szkieletu drewnianego, aż do stanu deweloperskiego. Ale jak ja mam to zacząć ? Proszę o pomoc osoby życzliwe, bo zaczynam być kłębkiem nerwów, że wzięłam na siebie za dużo i chyba nie dam rady

witam

czy ktoś ma kotłownie na opał materiałami stałymi np: groszkiem i ma mniej niż 2m od frontu pieca do przeciwległej sciany?

bo większość projektów jest przewidzianych na opalanie gazem i ma małe pomieszczenia gospodarcze i jak chce sie wstawić kocioł na węgiel to okazuje się za mało miejsca.

jednak w adaptacji mieliśmy uwzględnione że bedzie opalanie węglem i dostaliśmy pozwolenie na budowę i nie wiem czy to wystarczy czy też przy odbiorze inspektor nadzoru przyczepi się że zamiast 2m metrów z przodu pieca do przeciwległej sciany mamy 1,5m?

czy ktoś wie coś na ten temat czy też może miał już odbiór z mniejszymi gabarytami i czy były problemy?

pozdrowienia dla ślązaków

myśle że nie odległość a pojemność jest ważna - paliwa musisz mieć określoną ilość - najlepiej na około pół roku czyli ...ok. min 3-5 ton sypkiego paliwa co daje nam ok 3-4 m3 objętości

Witam,

moj architekt właśnie kończy projekt domu ( po dwóch miesiącach negocjacji nad ostatecznym wyglądem budynku ), papierkologię mam całą - chyba zrobioną i w połowie października mam zamiar złożyć dokumenty do starostwa. Rozpoczęcie budowy optymistycznie planuję sobie na marzec . Ale mam poważne dylematy pod tytułem - skąd ja mam wziąść dobrego kierownika budowy? Ile mu zapłacić ( nie mam pojęcia jakie są stawki )? Czy powinnam zatrudnić też inspektora nadzoru ? Gdzie mam szukać firmy do zrobienia fundamentów? Czy zlecić takiej firmie również i zakup materiałów, czy też szukać i gdzie sama materiałów? Aby wyjaśnić moje niedoinformowanie - pierwszy raz w życiu sama coś buduje. Na postawianie domu wynajęłam jedną firmę, która wybuduje dom w systemie szkieletu drewnianego, aż do stanu deweloperskiego. Ale jak ja mam to zacząć ? Proszę o pomoc osoby życzliwe, bo zaczynam być kłębkiem nerwów, że wzięłam na siebie za dużo i chyba nie dam rady

tu mało kto buduje drugi raz ...

nie ma złotego środka na wszystkie dylematy, na pewno dużo czytać ( murator i inne) jeździć po znajomych na budowy , oglądać i samemu wyciągać wnioski. Na pewno dasz rady , ale pamiętaj : budowa to nie je bajka ani klocki lego, jeśli jesteś poważna odważna i konsekwentna ( no i zasobna w kase ) to na pewno sie uda .

Evana

niestety jak napisał Bodzio bedziesz musiała dużo czytać. Spisz sobie wszystkie pytania i po kolei szukaj odpowiedzi na forum. Chętnie Ci pomogę ale nie jestem w stanie powiedzieć jak zorganizować WSZYSTKO.

Zacznę od kierownika budowy - myślę że każdy inwestor powinien chociaż raz w życiu (najlepiej przed rozpoczęciem budowy) przeczytać ustawę prawo budowlane. Wierz mi, długa nie jest. Tam zobaczysz za co odpowiada kierownik budowy - wynika z tego że właściwie nie Ty powinnaś go zatrudniać a wykonawca, bo on jest odpowiedzialny za wszystkie prace budowlane i budowę. Podchodząc jednak do tematu w sposób uproszczony inwestorzy uważają że kierbud będzie ich reprezentował na budowie. Nic bardziej mylnego - od tego jest inspektor nadzoru.

My zrobiliśmy tak: poszukaliśmy ekip do budowy. Wybraliśmy jedną z nich. A z firmy która odpadła zatrudniliśmy faceta który będzie naszym inspektorem. O kierbuda się nie martwimy - to jest problem naszego majstra.

Co do zakupu materiałów - wszystko zależy od tego czy jesteś w stanie poświęcić tyle czasu na obdzwanianie hurtowni i poszukiwanie 'sznurka do snopowiązałek'. Pamiętaj że ten sznurek będziesz musiała w dodatku niejednokrotnie w tempie wieźć na budowę. My nie mamy tyle czasu i doświadczenia które by nam pozwalało załatwić wszystko na 'jeden telefon' więc u nas zakupami zajmuje się majster. Takie rozwiązanie jest zazwyczaj droższe. My umówiliśmy sie w miarę rozsądnie. No i jeszcze jedno. Zawsze możemy wyszukiwać materiały i kupić po okazyjnej cenie jak tylko nam się uda. Zwłaszcza te drogie. Te konieczne drobiazgi w większości będzie nabywał nasz majster.

Jeszcze o ekipie - zazwyczaj inwestorzy umawiają się nie na stan zerowy (fundamenty) a stan surowy otwarty - czyli mury z dachem (czasem też bez dachu)