KiZ 25.09.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Szukam firmy do ogrzewania - piec gazowy + podłogówka + kominek z płaszczem wodnym macie moze namiary na jakąś fajna firmę która to zrobi dobrze i za rozsądne pieniądze Pan Kurpanik - tel.601476214. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 25.09.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Prosze o namiar na jakąś firmę, która potnie mi gres na cokoły. Pilna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arco1 26.09.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Potrzebuję z 200 szt stempli budowlanych +- 2,70 m. Czy ktoś w okolicach Czerwionki Leszczyn, Knurowa ma coś do opylenia, za rozsądną cenę Sprawa nie ukrywam pilna . Pozdr Arc 0601317841 gg: 2073540 Mam steple, dybałem z nimi wczoraj aż zza Toszka ( 60 km ) mam nadzieję że się opłaciło. Dziękuję Pawłowi za odzew szkoda że nie troszkę wcześniej , bo zaoszczędziłbym przynajmniej na wycieczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arco1 26.09.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mam do sprzedania NÓWKI - 865x1435 okna na zewnątrz złoty dąb / środek białe2 szt. Myslę że się dogadamy. U mnie okazuje się da radę wsadzić większe i chce większe , a te mi zostaną już zakupione . gg: 2073540601317841 - Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 27.09.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Szukam GLEBOGRYZARKI do wypożyczenia (również odpłatnie, a nie za friko ma sie rozumieć).Mam jakieś 500m2 starej łąki i sadu do przemielenia, aby teren wyrównać i buły trawy rozdrobnić. Na terenie mam drzewa, więc traktor z wielką glebogryzarą raczej odpada. Czy ktos może ma i chciałby sobie dorobić, albo zna firme, co wypożycza glebogryzarki?Sprawa do zrealizowania w Tychach, myślę że w listopadzie. dziekiKubaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.09.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Słuchajciegdzie najbliżej Katowic mogę kupić piasek? Najchętniej dostarczany wanną? Oczywiście w cenie sensownej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 28.09.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witajcie! Widzę że tu już się Rogoźnik rozgościł Dołączam do śląskiego wątku z przyjemnością Z aktualnych "ogłoszeń" - macie jakiś namiar na rozsądnego cenowo stolarza do schodów? Mam sporo czasu, zaczyna szukać ofert Co do tego "straszydła" na przeciw Parkowej, to gdyby mieli tam coś nowego zbudować, to już wolę żeby zostało to co jest Skąd takie wieści Monika??? Pozdrowienia dla Wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 29.09.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 poszukuję dobrego stolarza do schodów dębowych, ma ktoś kogoś zaufanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 29.09.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Słuchajcie gdzie najbliżej Katowic mogę kupić piasek? Najchętniej dostarczany wanną? Oczywiście w cenie sensownej... Piaskownia JARUB w Gardawicach, tam też mają namiary na transport. My płaciliśmy 11zł/t za taki zwykły do zasypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Jeszcze tylko muszę wyczaić gdzie te Gardawice Ale od czego jest automapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 30.09.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jeszcze tylko muszę wyczaić gdzie te Gardawice Ale od czego jest automapa No to może trochę ułatwię poszukiwania:) Jadąc od strony Katowic skręca się w lewo za łaziskami (droga na żory) -------------------------------------------------------------------------------------------------- A tak przy okazji, ma ktoś może ziemię na zbyciu?Przyjmę chtnie na podwyższenie terenu. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 30.09.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 witam czy ktoś ma kotłownie na opał materiałami stałymi np: groszkiem i ma mniej niż 2m od frontu pieca do przeciwległej sciany?bo większość projektów jest przewidzianych na opalanie gazem i ma małe pomieszczenia gospodarcze i jak chce sie wstawić kocioł na węgiel to okazuje się za mało miejsca.jednak w adaptacji mieliśmy uwzględnione że bedzie opalanie węglem i dostaliśmy pozwolenie na budowę i nie wiem czy to wystarczy czy też przy odbiorze inspektor nadzoru przyczepi się że zamiast 2m metrów z przodu pieca do przeciwległej sciany mamy 1,5m?czy ktoś wie coś na ten temat czy też może miał już odbiór z mniejszymi gabarytami i czy były problemy? pozdrowienia dla ślązaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evana 30.09.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam,moj architekt właśnie kończy projekt domu ( po dwóch miesiącach negocjacji nad ostatecznym wyglądem budynku ), papierkologię mam całą - chyba zrobioną i w połowie października mam zamiar złożyć dokumenty do starostwa. Rozpoczęcie budowy optymistycznie planuję sobie na marzec . Ale mam poważne dylematy pod tytułem - skąd ja mam wziąść dobrego kierownika budowy? Ile mu zapłacić ( nie mam pojęcia jakie są stawki )? Czy powinnam zatrudnić też inspektora nadzoru ? Gdzie mam szukać firmy do zrobienia fundamentów? Czy zlecić takiej firmie również i zakup materiałów, czy też szukać i gdzie sama materiałów? Aby wyjaśnić moje niedoinformowanie - pierwszy raz w życiu sama coś buduje. Na postawianie domu wynajęłam jedną firmę, która wybuduje dom w systemie szkieletu drewnianego, aż do stanu deweloperskiego. Ale jak ja mam to zacząć ? Proszę o pomoc osoby życzliwe, bo zaczynam być kłębkiem nerwów, że wzięłam na siebie za dużo i chyba nie dam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 30.09.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 witam czy ktoś ma kotłownie na opał materiałami stałymi np: groszkiem i ma mniej niż 2m od frontu pieca do przeciwległej sciany? bo większość projektów jest przewidzianych na opalanie gazem i ma małe pomieszczenia gospodarcze i jak chce sie wstawić kocioł na węgiel to okazuje się za mało miejsca. jednak w adaptacji mieliśmy uwzględnione że bedzie opalanie węglem i dostaliśmy pozwolenie na budowę i nie wiem czy to wystarczy czy też przy odbiorze inspektor nadzoru przyczepi się że zamiast 2m metrów z przodu pieca do przeciwległej sciany mamy 1,5m? czy ktoś wie coś na ten temat czy też może miał już odbiór z mniejszymi gabarytami i czy były problemy? pozdrowienia dla ślązaków myśle że nie odległość a pojemność jest ważna - paliwa musisz mieć określoną ilość - najlepiej na około pół roku czyli ...ok. min 3-5 ton sypkiego paliwa co daje nam ok 3-4 m3 objętości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 30.09.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam, moj architekt właśnie kończy projekt domu ( po dwóch miesiącach negocjacji nad ostatecznym wyglądem budynku ), papierkologię mam całą - chyba zrobioną i w połowie października mam zamiar złożyć dokumenty do starostwa. Rozpoczęcie budowy optymistycznie planuję sobie na marzec . Ale mam poważne dylematy pod tytułem - skąd ja mam wziąść dobrego kierownika budowy? Ile mu zapłacić ( nie mam pojęcia jakie są stawki )? Czy powinnam zatrudnić też inspektora nadzoru ? Gdzie mam szukać firmy do zrobienia fundamentów? Czy zlecić takiej firmie również i zakup materiałów, czy też szukać i gdzie sama materiałów? Aby wyjaśnić moje niedoinformowanie - pierwszy raz w życiu sama coś buduje. Na postawianie domu wynajęłam jedną firmę, która wybuduje dom w systemie szkieletu drewnianego, aż do stanu deweloperskiego. Ale jak ja mam to zacząć ? Proszę o pomoc osoby życzliwe, bo zaczynam być kłębkiem nerwów, że wzięłam na siebie za dużo i chyba nie dam rady tu mało kto buduje drugi raz ... nie ma złotego środka na wszystkie dylematy, na pewno dużo czytać ( murator i inne) jeździć po znajomych na budowy , oglądać i samemu wyciągać wnioski. Na pewno dasz rady , ale pamiętaj : budowa to nie je bajka ani klocki lego, jeśli jesteś poważna odważna i konsekwentna ( no i zasobna w kase ) to na pewno sie uda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 30.09.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Evana niestety jak napisał Bodzio bedziesz musiała dużo czytać. Spisz sobie wszystkie pytania i po kolei szukaj odpowiedzi na forum. Chętnie Ci pomogę ale nie jestem w stanie powiedzieć jak zorganizować WSZYSTKO. Zacznę od kierownika budowy - myślę że każdy inwestor powinien chociaż raz w życiu (najlepiej przed rozpoczęciem budowy) przeczytać ustawę prawo budowlane. Wierz mi, długa nie jest. Tam zobaczysz za co odpowiada kierownik budowy - wynika z tego że właściwie nie Ty powinnaś go zatrudniać a wykonawca, bo on jest odpowiedzialny za wszystkie prace budowlane i budowę. Podchodząc jednak do tematu w sposób uproszczony inwestorzy uważają że kierbud będzie ich reprezentował na budowie. Nic bardziej mylnego - od tego jest inspektor nadzoru. My zrobiliśmy tak: poszukaliśmy ekip do budowy. Wybraliśmy jedną z nich. A z firmy która odpadła zatrudniliśmy faceta który będzie naszym inspektorem. O kierbuda się nie martwimy - to jest problem naszego majstra. Co do zakupu materiałów - wszystko zależy od tego czy jesteś w stanie poświęcić tyle czasu na obdzwanianie hurtowni i poszukiwanie 'sznurka do snopowiązałek'. Pamiętaj że ten sznurek będziesz musiała w dodatku niejednokrotnie w tempie wieźć na budowę. My nie mamy tyle czasu i doświadczenia które by nam pozwalało załatwić wszystko na 'jeden telefon' więc u nas zakupami zajmuje się majster. Takie rozwiązanie jest zazwyczaj droższe. My umówiliśmy sie w miarę rozsądnie. No i jeszcze jedno. Zawsze możemy wyszukiwać materiały i kupić po okazyjnej cenie jak tylko nam się uda. Zwłaszcza te drogie. Te konieczne drobiazgi w większości będzie nabywał nasz majster. Jeszcze o ekipie - zazwyczaj inwestorzy umawiają się nie na stan zerowy (fundamenty) a stan surowy otwarty - czyli mury z dachem (czasem też bez dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 30.09.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Teraz doczytałam o tym szkieletowym. Moja ostatnia uwaga zatem traci sens w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evana 01.10.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Dzięki za ciepłe słowa pocieszenia W miarę czasu na pewno będę miała mnóstwo kolejnych pytań, które nie omieszkam zadać na tym forum A liczę na konstruktywne podpowiedzi, a jak ja już będę baaardzo mądra to również chętnie się nimi podzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts