Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobre sezonowane to u mnie w drewutni leży od lutego :D

A tak poważnie to możesz mieć kłopot, no a jeżeli już to cena nie będzie atrakcyjna, zdajesz sobie sprawę. Pozostaje brykiet w workach. Ja brałem kiedyś w Bytomiu - tam produkują...Ale tylko dlatego że zimą nim grzałem w domu w trakcie roboty. Sprawdził się.

Dobre sezonowane to u mnie w drewutni leży od lutego :D

A tak poważnie to możesz mieć kłopot, no a jeżeli już to cena nie będzie atrakcyjna, zdajesz sobie sprawę. Pozostaje brykiet w workach. Ja brałem kiedyś w Bytomiu - tam produkują...Ale tylko dlatego że zimą nim grzałem w domu w trakcie roboty. Sprawdził się.

Może tu, zawsze troszkę taniej:

http://www.allegro.pl/item253986752_drewno_kominkowe_z_lasow_panstwowych.html

Transport 1,2zł/km( w dwie strony)

Preferowane ładunki to 6mp

Bytom

ul. Szyby Rycerskie bn

(teren Wytwórni Sprzętu Laboratoryjnego)

tel 032 387 90 03

mobil 512-331-132

1mp=1m sześcienny rzuconego drewna

Tak jest w tym ogłoszeniu z Allegro. Ale to suche nie będzie, wiesz o tym, no a cena??????

pisze wyraźnie -drzewa rzuconego no i 1.20zeta za kilometr w obie strony, czyli

jak będzie 15 w jedną x2 to 30 x 1.20 36zeta + 110 za niby kubik...hmmm146 zł za jeden kubik - przestań. Do tego musisz ciąć na mniejsze, bo one jadą jako długie baliki, chyba takie na 120cm.

Jest jeszcze jedna opcja, ja kupiłem w tym roku po 50zł drewno z rozbieranej starej więźby na jednostce wojskowej. Pocięte na takie po 40cm bale grubaśne jak chłop. Zapytaj albo poszukaj rozbiórek starych domów, stodoły w PGR-rze jakim. Suche jak pieprz i kaloryczne, bez względu na gatunek.

Ja mogę ewentualnie zapytać też, ale z kubikiem to chyba nikt do Ciebie nie pojedzie nigdy i nigdzie, tak myślę

tyle, że drewno z więźby albo może być impregnowne przeciwpożarowo :) i na dodatek iglaste, więc szyba w kominku zapaćkana w 5 minut, już chyba lepiej uderzyć do nadleśnictwa. Kiedyś na stronie nadleśnictwa Brynek można było znaleźć cenniki drewna. Ostatnio jednak już ich nie widziałem

witam

czy ktoś ma kotłownie na opał materiałami stałymi np: groszkiem i ma mniej niż 2m od frontu pieca do przeciwległej sciany?

bo większość projektów jest przewidzianych na opalanie gazem i ma małe pomieszczenia gospodarcze i jak chce sie wstawić kocioł na węgiel to okazuje się za mało miejsca.

jednak w adaptacji mieliśmy uwzględnione że bedzie opalanie węglem i dostaliśmy pozwolenie na budowę i nie wiem czy to wystarczy czy też przy odbiorze inspektor nadzoru przyczepi się że zamiast 2m metrów z przodu pieca do przeciwległej sciany mamy 1,5m?

czy ktoś wie coś na ten temat czy też może miał już odbiór z mniejszymi gabarytami i czy były problemy?

pozdrowienia dla ślązaków

witam

nie strasz mnie że mogą być z tego powogu problemy z odbiorem :cry:

ja mam do przeciwległej ściany jakieś max.70cm !!!!!!!!!

i co teraz ??

w związku z brakiem materiałów budowlanych, zwolniły mi się dwa terminy na wykonanie instalacji,

rzecz do przemyślenia :lol:

a można się zapisać z rocznym wyprzedzeniem :lol:

poważnie mówię (piszę)

zaczynam dopiero w czerwcu, ale u dobrych fachowców trzeba zapisać się duuużym wyprzedzeniem, no to chciałam się zapisać

ja z podobnym pytaniem, chodzi o lato 2008 8)

Witam wszystkich uczestników forum.

Od dawna śledze tematy poruszane przez Was i przyszedł czas abym wyszedł z ukrycia :lol:

Planuję realizację tego projektu(

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/kryszta%B3/ ) w Lędzinach na wiosnę przyszłego roku. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania wykonawcy co jak się okazuje, nie jest takie proste. Na razie otrzymałem jeden kosztorys za robociznę - 30tyś stan surowy bez dachu. Jak sądzicie dużo to, czy do przyjęcia. Dodam że działka położona jest na III kategori szkód górniczych. Oczywiście nie zamierzam ograniczać się tylko do tej propozycji i proszę o namiary na solidnych i niedrogich facowców (jeśli da się to pogodzić :D

Witam wszystkich uczestników forum.

Od dawna śledze tematy poruszane przez Was i przyszedł czas abym wyszedł z ukrycia :lol:

Planuję realizację tego projektu(

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/kryszta%B3/ ) w Lędzinach na wiosnę przyszłego roku. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania wykonawcy co jak się okazuje, nie jest takie proste. Na razie otrzymałem jeden kosztorys za robociznę - 30tyś stan surowy bez dachu. Jak sądzicie dużo to, czy do przyjęcia. Dodam że działka położona jest na III kategori szkód górniczych. Oczywiście nie zamierzam ograniczać się tylko do tej propozycji i proszę o namiary na solidnych i niedrogich facowców (jeśli da się to pogodzić :D

przyłączam się do prośby jaceksa1974