EDZIA 27.01.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Witam Szanowne Koleżanki Budujące na Śląsku Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 27.01.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Ja też witam i pozdrawiam:smile: Kredycik - norma. Nas też to czeka.. Przypadkiem nie bierzcie kredytu w banku o którym pisze Dzielna Alicjanka. To co Alicjanka tam pisze to Szczera Prawda - chodzi mi o sposób działania, obsługę itp. a co do kwestii finansowych to większość banków działa podobnie. Nie opłaca się kredyt w obcej walucie na dużo lat, ani stałe raty. A podane w Dzienniku D.A. oprocentowanie jest już znacznie niższe i ciągle spada. Ja się na tym średnio znam (szczęśliwie moja mądrzejsza połowa tak) Mnie się marzy rozpoczęcie inwestycji "za swoje" i wykończeniówka za kredyt, ale jak będzie to przypuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 28.01.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Nrazie skorzystałam jedynie z kredytu z funduszu socjalnego swojej firmy na 10 lat. Chciałabym, żeby obeszło się bez kredytu bankowego.Boję się trochę tej wykończeniówki. Widzę po znajomych,że na tym etepie inwestorzy tracą głowę i umiar pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 28.01.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Olinka z kredytem moge jeszcze trochę poczekać ,jakieś oszczędności mam . Napisz na jakim etapie jesteś i w którym miejscu zamierzasz się budować . U mnie słychać trochę Fiata i drogę( mam nadzieję ,że w przyszłości postawią ekrany ). Poza tym chyba nie załapię się na kanalizację bo z w ciągu roku nie zdążą jej zrobić ( szambo-dodatkowy koszt ) Czy ktoś ze Śląska zakładał może rekuperator ? Pozdrowiemia dla wszystkich i szybkiej wiosny życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 29.01.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Witam - ja zakładam - będe zakładać rekuperatow. Na razie założyłem instalacje (kanały powietrzne) do rekuperatora w całym mieszkaniu. Czy coś Cię szczególnie interesuje?Mirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 29.01.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Zasady działania poznałam więc interesują mnie głównie sprawy techniczne i finansowe a mianowicie :-Jaką firmę wybrałeś -Czy zrobili Ci projekt-Ile to kosztowało ( na jakiej powierzchni )-Czy znasz kogoś kto korzysta już z tego jakiś czas .Będę miała domek z użytkowym poddaszem i zastanawiam się nad założeniem rekuperatora w połączeniu z gruntowym wymiennikiem ciepła. Z tego co się zdążyłam zorientować to mozna popełnić wiele blędów.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 30.01.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Cześć Roza. na razie mamy chaszcze w dzikim (bardzo nawet) stanie, badyle, trawe do pasa, drzewka różne w tym samosiejki, na środu mikro-dąbek o wys 2m. Ogólnie: jest się czym pochwalić Tak na serio, to dopiero przymierzamy się, żeby się zabrać za to wszystko. Działka niedaleko Miodowej. widziałam ten projekt OLAII (w katalogu, nie na żywo). Fajny. Z której strony masz wjazd na działkę? Bo ja od południa, czyli taras, kuchnia i sypialnia na północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 30.01.2003 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Witaj Olinka No to będziemy prawie sąsiadkami. Na kawę zapraszam spacerkiem .Moja działka jest przy Samochodowej. Wejście od strony wschodniej, ogród od strony zachodniej , większość okien z wykuszem od południa.Robię wiele zmian w tym projekcie .Zamiast spiżarni garderoba od strony wiatrołapu. Dodatkowy wykusz od strony ogrodu. Nad garażem garderoba i 3 łazienka od strony sypialni . Zamiast garderoby przy sypialni pralnia od strony łazienki. Trochę inne wejście .Czyli spełnienie marzeń( jak dla mnie) o funkcjonalnym domku. Dodatkowo ze względu na zainstalowanie rekuperatora komin będzie dużo mniejszy przez co zwiększy się ten pokój przy łazience.Na mojej działce nie ma nawet trawki . Skoro mieszkasz przy Miodowej to znaczy że też słyszysz wentylatory z Fiata . Napisz proszę kiedy zamierzacie ruszać z budową i czy masz już wybrany projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 30.01.2003 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 WitamW załączeniu kilka informacji z mojej oferty na instalacje wentylacji.Za projekt nie zapłaciłem - tzn. zapłaciłem pewnie w cenie materiału. Na razei zainstalowałem układ rozprowadzenia powietrza wg. zestawienia W nawiązaniu do wizyty w Pana domu przedstawiamy zestawienie materiałowe dla wykonania instalacji wentylacji nawiewno – wywiewnej.Instalacja będzie wykonana z kształtek z blachy ocynk o wym. 200 x 90 mm oraz w odległości dalszej od rekuperatora po zredukowaniu - 150 x 50 mm. Kanały wentylacyjne biec będą w przestrzeni podpodłogowej. Wyloty powietrza świeżego proponujemy umieścić w podłodze w rejonie okien.W załączeniu przesyłamy szkic z rozmieszczeniem przewodów wentylacyjnych nawiewnych i wyciągowych.Wg Pana sugestii lub potrzeb ( np. istniejące przewody cieplne itp. ) ale zgodnie z zasadami wentylacji przewody te, możemy poprowadzić inną trasą. W tym przypadku łączna kwota z zestawienia materiałowego może ulec niewielkiej zmianie, a do końcowego wyliczenia przyjmiemy jednostkowe ceny elementów wentylacyjnych wyszczególnione w załączonych tabelach. Zastosowanie systemu wentylacji wymuszonej opartej na centrali wentylacyjnej MISTRAL zapewnia:- odzysk ciepła do 73%,- oszczędność energii oraz komfortową wentylację,- eliminację zawilgocenia pomieszczeń wywołujących rozwój grzybów i pleśnifiltrację nawiewanego powietrza z kurzu i pyłów wywołujących alergie, a zatem są zalecane w walce z astmą. ZESTAWIENIE MATERIAŁOWE INSTALACJA WENTYLACYJNA - NAWIEW LP WYSZCZEGÓLNIENIE J.M. ILOŚĆ CENA JEDN WARTOŚĆ NETTO1. Skrzynka rozprężna z czerpnią Szt. 1 180,00 180,002. Kanał 200 x 90 Mb. 7 28,60 200,203. Trójnik 45ş 200x90/150x50/150x50 Szt. 3 45,00 135,004. Kolano 45ş Szt. 2 20,80 41,605. Kolano 45ş 150 x 50 Szt. 7 16,80 117,606. Kanał 150 x 50 Mb. 5 24,00 120,007. Kształtka na kratkę Szt. 3 35,40 106,208. Kanał 200 x 90 Mb. 16 28,60 457,609. Kolano 45ş Szt. 5 20,80 104,0010. Kształtka na kratkę Szt. 6 35,40 212,4011. Złączki wewnętrzne Szt. 75 6,00 450,0012. Materiały montażowe Kpl. 1 100,00 100,00RAZEM NETTO 2 224,60 INSTALACJA WENTYLACYJNA - WYWIEW LP WYSZCZEGÓLNIENIE J.M. ILOŚĆ CENA JEDN WARTOŚĆ NETTO1. Skrzynka rozprężna z wyrzutnią Szt. 1 180,00 180,002. Kanał SPIRO ocynk. Ř160 mm Mb. 6 20,00 120,003. Kanały 200 x 90 Mb. 15 28,60 429,004. Kanały 150 x 50 Mb. 10 24 240,005. Trójnik 45ş Szt. 1 41,60 41,606. Kolano 45ş 150 x 50 Szt. 4 16,80 67,207. Kolano 45ş 200 x 90 Szt. 4 20,80 83,208. Kształtka na koło Ř 125 Szt. 7 35,40 247,809. Złączki wewnętrzne Szt. 85 4,80 408,0010. Przewód FLEX Ř 125 mm Szt. 1 50,00 50,0011. Materiały montażowe Kpl. 1 100,00 100,00RAZEM NETTO 1 966,80 DOSTAWA I MONTAŻ – 1 800,00 ZŁ NETTO W przypadku wystawienia FV na instalację wentylacyjną wraz z rekuperatorem VAT wyniesie 7%.W przypadku częściowego fakturowania ( na obecnym etapie robót) VAT wyniesie 22%.REKUPERATOR - 3340 NETTOW LATO 2900 Firma: http://www.ekoterm.gop.plPan Zenon Jerzy Mucha Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 31.01.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Witam forumowiczów z Górnego Śląska, Jestem nowy na forum, mieszkam w odziedziczonym domu "kostce" w Mysłowicach-Wesołej i w zeszłym roku rozpocząlem remont - zaczynam od dachu (zmiana konstrukcji - projekt i wszystkie pozwolenia już mam, chętnie podzielę się informacjami i uwagami na temat UM w Mysłowicach).W najbliższym czasie bedę kupował drewno na więźbę i mam pytania: - czy możecie polecić jakis tartak i czy w ogóle w naszych okolicach robią impregnację ciśnieniową?- jakiej ceny mogę sie spodziewać za 1m3 drewna świerkowego impregnowanego ciśnieniowo?Dach bede krył folią dachową Draflex i dachówką ceramiczną Wiekor (L25 Romańska) - materiały już kupiłem, jeśli kogoś interesują ceny to niech da znać. Na razie wszystko kupuję w PSB Teks w Mysłowicach, bardzo elestyczni w cenach (ale trzeba widzieć jaka jest "dobra cena" za dany produkt - zawsze schodzą do tego poziomu i dają dowóz za darmo). Piszę "na razie" bo nacięli mnie na wełne mineralną (cena na fakturze jest o 30% większ niż wcześniej wynegocjowana!!!!) - dzisiaj idę to prostować i jak się nie uda to już nie kupuję u nich.Kupuję też w lokalnych marketach budowlanych (OBI, Castorama) - niektóre rzeczy mają znacznie tańsze niż składy budowlane (np. wełny mineralne, szkoda że nie kupiłem w castoramie).Równolegle robię też remont: łazienki - płyta g-k, stelaże do zabudowy pod muszlę i umywalkę (SANIT), płytki Paradyż, kabina prysznicowa - wsyszstko w łazience o wymiarach 1,4 na 2,5 m.W tym roku będę też instalował kominek (LesFoyers 1,4 kW) i system DGP. W tych tematach mogę podzielić sie informacjami.Z góry dzięki za info o tartakach i cenach drewna.pozdrawiam. ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 31.01.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 dziękuję MirzawRozmawiałam już z nimi telefonicznie .Ale wydają sie być trochę mniej kompetentni( może to tylko złudzenie ) od innej firmy z Wrocławia ( choć ze sobą współpracuja ). Zastanawiam się czy nie można tego zlecić swojej ekipie i zaoszczędzić te 1800 pln.Ile twoje mieszkanie ma pokoi ,czy jest dwupoziomowe i jaka kubatura ( to chyba ma wpływ na cene montarzu ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 01.02.2003 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Montaż miałem swój - 800złPokoji na praterze - salon, łazienka, kuchnia i gospodarczy, na pietrze - 4 + łazienka pow. 180m2 kubatura 450m3 Mirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 01.02.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 witaaj Mirzaw . To podobnie do mnie.Ile w sumie wyszedł koszt koncowy . Ja kosztorys wstępny dostanę we wtorek . Do tego dojdzie koszt gruntowego wymiennika ciepła . No i odrazu zaprojekją mi chyba podłączenie kominka z płaszczem wodnym . Ciepło z kominka rozprowadzasz powietrzem poprzez rekuperator czy poprzez co ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 01.02.2003 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Witaj ROZA (Róża?)Całkowity koszt to 4800 (+800 montażu) Ponadto dojdzie koszt rekuperatora - jakieś 3000 (najlepiej kupować w lato - jest wtedy najtańszy) Rozprowadzenie ciepła z kominka mam osobną instalacją na rurach spiro śr.20 z wentylatorem.To już projektowałem sam a wykonała mi "moja" firma - kosztu nie podam bo się mi zsumował z innymi.Taki układ wynikła z chęci zrobienia wszystkiego samemu - jak przyszli specdjaliści do mnie oświecili. Ale swoją drogą ma to swoje zalety.Działa niezależnieKanały wentylacyjne nie brudzą się zbytnio.Można szybko wywietrzyć mieszkanie bez dodatkowego nagrzewaniapozdrawiamMirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 02.02.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Ja liczę że razem z rekuperatorem zamknę się w 7 tyś plus GWC. Ale dokładniejsze dane dostanę we wtorek. Co sądzisz o podłączeniu kominka do CO zamiast do rekuperatora .W ostatnim muratorze pisali że powietrze jest korzystniejsze . Natomiast firma od rekuperatora stwierdziła ze wtedy piec co działa z opóznieniem i się nie wyłącza (bierze pod uwagę temperaturę na zewnątrz. W przypadku podłączenia kominka do co następuje natychmiastowe wyłączenie pieca co. pozdrawiam Róża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 03.02.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Zbyszek_S: Przy okazji remontu nie zapomnij o instalacji elektrycznej - odziedziczona jest zapewne wykonana 2 przewodowo a w dodatku 1 bezpiecznik na piętro - 30 lat temu tak się robiło. Z moich znajowych wszyscy zaczynali od gładzi gipsowej w pokojach i nowych kafelkach w łazience, a potem kombinowali co dalej Mirzaw: czemu zrezygnowałeś ze zrobienia wszystkiego samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 03.02.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Dzieki aziel, Wymiane instalacji elektrycznej mam juz za soba. W zeszlym roku przeszla burza nad moja miejscowoscia i piorun uderzyl jakes 10m od domu - istalcja dokladnie sie wypalila. Na szczescie nie skonczylo sie pozarem no i udalo sie zrobic wymiane z ubezpieczenia. Nawiasem mowiac nie zdawalem sobie sprawy jakie moga byc skutki nawet posredniego uderzenia pioruna - np. zelbetowe slupy ogrodzeniwe po prostu ekspodowaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 03.02.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Witaj Różo Nie mam pojęcia o instalacji kominka z płaszczam wodnym i ewentualnymi konfliktami z C.O. Ja mam piec C.O. kondensacyjny, i na tym poprzestane. W końcu po to są zawory termoregulacyjne na kaloryferach by w razie jak sie zrobi cieplej (np. po ogrzaniu powietrzem z kominka) to obniżą one przepływ wody w CO a tym samym obniżą zużycie gazu w piecu. Zdaję sobie sprawy że można zrobić jeszcze wiele fajerwerków na temat CO kominka, dgp, pompy ciepła itp, jednak z punktu widzenia kosztów jest to lekko mówiąc dyskusyjne. Np. tyaka pompa ciepła - koszt liczony w 20-30 kzł a jakie oszczędności. No może po 40 latach się zwróci - ale ile będziesz wtedy miała lat - przypuszczam że nie 45? MirZaw <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: mirzaw dnia 2003-02-03 20:29 ]</font> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edzia_i_juz 03.02.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Witam wszystkich,nareszcie i u nas wkrotce sie zacznie. Budujemy w okolicach zor.PozdrawiamEdyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza 04.02.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Co do pompy Mirzaw zgadzam sie w zupełności ,to już zdecydowanie za duży koszt jak na moją kieszeń .Co do kominka jestem na etapie podejmowania decyzji. Powietrze do rekuperatora czy kominek z płaszczem wodnym .Muszę dokładnie przeanalizować koszty i efekty. Na rekuperator jestem zdecydowana przede wszystkim ze względu na fakt ,że zmuszona jestem budować szybko i nie wszystko zdąży przeschnąć ,no i ten odzysk ciepła kusiPozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts