jamles 18.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam wszystkich po raz pierwszy. Buduję się w Chudowie i mam prośbę, jakby miał ktoś na zbyciu ziemię to bardzo chętnie przyjmę. pozdr. do autostrady w budowie nie masz daleko.....Gierałtowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_Ania 21.01.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam po raz kolejny. Szukam garażu blaszanego na plac budowy.Może znacie jakieś tanie źródło ?Może ma ktoś z Was do odsprzedania ? Z góry dzięki za info. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 21.01.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Nie mam garażu, mam za to kibelek na zbyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_Ania 21.01.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dzięki za info, ale na kibelek zapotrzebowania nie mam , ale balaszaka muszę nabyć. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_Ania 21.01.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam Chciałem Was jeszcze prosić o sugestie w temacie rozwiązań komina. W moim przyszłym domu mam zaplanowane trzy kominy. Jeden spalinowy do pieca CO + wentylacja , drugi do kominka oraz trzeci do wentylacji i odciągu w kuchni.Jakie rozwiązania się u Was sprawdziły do poszczególnych typów kominów.Jakie rozwiązania zastosowaliście ? Jakie rozwiązania są waszym zdaniem najtańsze? Z góry dzięki za rade PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 22.01.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Adam_Ania Wczoraj po rozmowie z architektem w sprawie adaptacji naszego projektu najprawdopodobniej (trzeba jeszcze dograc szczegóły) będzie można zlikwidowac komin murowany w kuchni. Będziemy mieli kuchenkę i piekarnik na prąd, więc wielkich wymagań co do wentylacji przypuszczam że nie ma. Architekt zasugerował wmurowanie rury wentylacyjnej w ścianie i wypuszczenie go poprzez dachówkę wentylacyjną ponad dach. Z tym że powtarzam, że co do szczegółów to będę jeszcze rozmawiał z architektem, bo to były wstępne pogaduszki w sprawie adaptacji. Poszukuję jakichkolwiek namiarów na ekipy budowlane z okolicy i nie tylko - od fundamentu począwszy do stanu surowego włącznie. Start planujemy kwiecień 2008. Wiadomośc proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 22.01.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 My w projekcie mamy tak jak pisze Ushi - bez komina murowanego dla kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_zabrze 22.01.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 WitamJestem na etapie wykończeniówki i poszukuję wykonawcy schodów drewnianych. Jeżeli znacie jakichś solidnych stolarzy to proszę o namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clyde_pol 23.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 ja bede mial blaszaka za jakis miesac moze gora 2 do sprzedania - okolice tarnowskich gor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 23.01.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 frykow i jak? wiesz już gdzie będziesz kupował silikaty? bo ja sie przymierzam do silki... Nie W Kluczach koło Olkusza jest producent, ale jeszcze się nie kontaktowałem. Z producentami silikatów w naszym regionie jest ciężko bo w okolicy tuko są Klucze, ale czasami można większe ilości sprowadzić z dalszych rejonów Polski, ale z tego co się orientowałem w cenach "internetowych" to Grupa Silikaty ma dobre ceny. PozdrawiamJa sprowadzałem ytong z Niemiec.Mam namiar na firmę w Lublinie która przywiezie materiał w każde miejsce w Polsce.Zainteresowanym podeśle na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR4KY 24.01.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Jak się budujesz w Paniowach to pytaj też o BUSTERA z Mikołowa (grupa PSB) oraz o hurtownie w Ornontowicach (nie pamiętam nazwy). Oczywiśce zawsze są rabaty od cen "normalnych". W tych hurtowniach płaciłem w październiku 2007 3,6 brutto ale pewnie teraz to właśnie te 4,1 może kosztować. Znów zaczyna się jakieś wariactwo... Zaczynam budowę w Mikołowie... Buster z Mikołowa wycenił mi bloczki betonowe na około 3,76 zł/szt. z transportem i rozładunkiem (w przeliczeniu z kwoty całkowitej) ale jeszcze nie negocjowałem z nimi. W Ornontowicach to hurtownia Giebel (Bujakowska 2) - dzisiaj mam dostać wycenę. Jak dostane to wrzucę ceny. Co do wariactwa to faktycznie w każdej hurtowni mi powtarzają jak jakąś mantrę, że sytuacja robi sie podobna do tej z zeszłego roku... Ma ktoś jakieś dobre ceny na pustaki Leier 25 P+W? Szukam też cen stempli. Mam do odkupienia używane jednokrotnie po 3,54 zł/szt. czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtek29 24.01.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witam serdecznie... Wszyscy głownie szukają materiałów - a ja rozglądam sie za ościeżnicami regulowanymi i drzwiami. Patrzyliśmy z żona na drewniane, jednak nasz budżet juz sie w zasadzie wyczerpał i to jest troszeczkę dla nas za drogo. Jak sie zapatrujecie na produkty firmy Porta?? Może ktoś zna jakiś fajny namiar na sklep/wykonawce, w/w produktów w przystępnej cenie. PozdrawiamWW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtek29 24.01.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Aha, jeszcze jedna kwestia... jak wygląda sprawa z odzyskaniem kosztów adaptacji projektu do szkód górniczych? Odzyskuje się tylko dodatkowy koszt materiałów budowlanych czy koszt samej adaptacji u architekta też można odzyskac ??? W zasadzie powinno sie odzyskać cały koszt adaptacji do szkód - jednak w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. W moim przypadku trzeba było zrobić kosztorys zmian w projekcie fundamentów które zostały zmienione. Osoba która sie na tym zna wie co robić - dostarcza sie jej tylko projekt (czasami zrobi to także projektant). Później trzeba sie wybrać do komórki zajmującej sie szkodami w danej kopalni która "fedruje" pod Twoja działką - z kompletem dokumentów, wypełnić druczki, i poczekać około 3, 4 miesiące (wypłata do 2 miesięcy od podpisania umowy). W zależności od kopalni dokumenty składasz albo od razu po wybudowaniu fundamentów, albo dopiero w późniejszym stadium budowy. Pozdrawiam WW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_Ania 24.01.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witam ponownie Chciałem jeszcze Was zapytać gdzie zaopatrywaliście się w drewno na dach.W tartakach gdzieś w pobliżu czy może gdzieś w górach ? PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plessek 25.01.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 tartak w okolicy - drewno sosnowe w górach robią świerkowe lub z jodły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 25.01.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 witam:) my kupowaliśmy w istebnej w tartaku i jesteśmy zadowoleni wtedy kosztowało 620zł plus 60 impregnacja. jest tam kilka tartaków a było to w pażdzierniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 25.01.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 witam jeszcze raz jak by ktoś w mikołowie wykonywał wykopy pod domek na osiedlu reta to chętnie pomożemy pozbyć się nadmiaru ziemi. weźmiemy każdą ilość na wyrównanie terenu na działce przy ul. konopnickiej na recie:) a w zamian rozpoczynającym budowe posłużymy chętnie radą gdzie są tanie materiały, i dobrzy wykonawcy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 29.01.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. Zastanawiam się nad kosztami budowy domu. Jak uważacie czy opłaca się budować samemu - i samemu kupować materiał na stawce 22% lub.. Zlecić całość firmie - ona kupuje materiał i wystawia na nas fakturę z VAT-em 7%. Wniosek Ten sam materiał a taniej .... ale robociznę firmie trzeba zapłacić co wyjdzie drożej niż samemu budować. Tylko jak to wyjdzie Suma-sumarum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 30.01.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ja zrobiłem tak materiały kupuje sam i wystąpiłem do urzędu skarbowego o zwrot różnicy watu z 22 do 7 % na materiały na które wat został podniesiony z 7 % do 22. w praktyce są to wszystkie materiały wykorzystywane do budowy stanu surowego. poza nieliczbymi wyjątkami. a firme sobie wziąłem na roboty których samemu się nie wykona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donowa 30.01.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam ponownie Chciałem jeszcze Was zapytać gdzie zaopatrywaliście się w drewno na dach. W tartakach gdzieś w pobliżu czy może gdzieś w górach ? Pozdrawiam Adam sprawdziłem tartak w miejscowości Wojska pow. gliwicki. Jestem bardzo zadowolony. Co najwazniejsze to drewno jest z zimowej - styczniowej zrywki - a wiec najlepsze i z lasów zdrowych. Cena najnizsza w okolicy. Zawsze do negocjacji. Ich transport w bardzo niskiej cenie.(aż nie dzisiejszej!) tartak 42690 Wojska tel.032.285 75 63 pan Mazalik Nalezy tam pojechać i zobaczyć porządek w tartaku i na jakim traku pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts