Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Chciałem Was jeszcze prosić o sugestie w temacie rozwiązań komina. W moim przyszłym domu mam zaplanowane trzy kominy. Jeden spalinowy do pieca CO + wentylacja , drugi do kominka oraz trzeci do wentylacji i odciągu w kuchni.

Jakie rozwiązania się u Was sprawdziły do poszczególnych typów kominów.

Jakie rozwiązania zastosowaliście ? Jakie rozwiązania są waszym zdaniem najtańsze?

Z góry dzięki za rade

Pozdrawiam

Adam

Adam_Ania

Wczoraj po rozmowie z architektem w sprawie adaptacji naszego projektu najprawdopodobniej (trzeba jeszcze dograc szczegóły) będzie można zlikwidowac komin murowany w kuchni. Będziemy mieli kuchenkę i piekarnik na prąd, więc wielkich wymagań co do wentylacji przypuszczam że nie ma. Architekt zasugerował wmurowanie rury wentylacyjnej w ścianie i wypuszczenie go poprzez dachówkę wentylacyjną ponad dach.

Z tym że powtarzam, że co do szczegółów to będę jeszcze rozmawiał z architektem, bo to były wstępne pogaduszki w sprawie adaptacji.

Poszukuję jakichkolwiek namiarów na ekipy budowlane z okolicy i nie tylko - od fundamentu począwszy do stanu surowego włącznie. Start planujemy kwiecień 2008. Wiadomośc proszę na priv.

frykow

i jak? wiesz już gdzie będziesz kupował silikaty? bo ja sie przymierzam do silki...

Nie :( W Kluczach koło Olkusza jest producent, ale jeszcze się nie kontaktowałem.

Z producentami silikatów w naszym regionie jest ciężko bo w okolicy tuko są Klucze, ale czasami można większe ilości sprowadzić z dalszych rejonów Polski, ale z tego co się orientowałem w cenach "internetowych" to Grupa Silikaty ma dobre ceny.

Pozdrawiam

Ja sprowadzałem ytong z Niemiec.Mam namiar na firmę w Lublinie która przywiezie materiał w każde miejsce w Polsce.Zainteresowanym podeśle na priw.

Jak się budujesz w Paniowach to pytaj też o BUSTERA z Mikołowa (grupa PSB) oraz o hurtownie w Ornontowicach (nie pamiętam nazwy). Oczywiśce zawsze są rabaty od cen "normalnych". W tych hurtowniach płaciłem w październiku 2007 3,6 brutto ale pewnie teraz to właśnie te 4,1 może kosztować. Znów zaczyna się jakieś wariactwo...

Zaczynam budowę w Mikołowie...

Buster z Mikołowa wycenił mi bloczki betonowe na około 3,76 zł/szt. z transportem i rozładunkiem (w przeliczeniu z kwoty całkowitej) ale jeszcze nie negocjowałem z nimi.

W Ornontowicach to hurtownia Giebel (Bujakowska 2) - dzisiaj mam dostać wycenę. Jak dostane to wrzucę ceny.

Co do wariactwa to faktycznie w każdej hurtowni mi powtarzają jak jakąś mantrę, że sytuacja robi sie podobna do tej z zeszłego roku...

Ma ktoś jakieś dobre ceny na pustaki Leier 25 P+W?

Szukam też cen stempli. Mam do odkupienia używane jednokrotnie po 3,54 zł/szt. czy to dużo?

Witam serdecznie...

Wszyscy głownie szukają materiałów - a ja rozglądam sie za ościeżnicami regulowanymi i drzwiami. Patrzyliśmy z żona na drewniane, jednak nasz budżet juz sie w zasadzie wyczerpał i to jest troszeczkę dla nas za drogo. Jak sie zapatrujecie na produkty firmy Porta?? Może ktoś zna jakiś fajny namiar na sklep/wykonawce, w/w produktów w przystępnej cenie.

Pozdrawiam

WW

Aha, jeszcze jedna kwestia... jak wygląda sprawa z odzyskaniem kosztów adaptacji projektu do szkód górniczych? Odzyskuje się tylko dodatkowy koszt materiałów budowlanych czy koszt samej adaptacji u architekta też można odzyskac ???

W zasadzie powinno sie odzyskać cały koszt adaptacji do szkód - jednak w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.

W moim przypadku trzeba było zrobić kosztorys zmian w projekcie fundamentów które zostały zmienione. Osoba która sie na tym zna wie co robić - dostarcza sie jej tylko projekt (czasami zrobi to także projektant).

Później trzeba sie wybrać do komórki zajmującej sie szkodami w danej kopalni która "fedruje" pod Twoja działką - z kompletem dokumentów, wypełnić druczki, i poczekać około 3, 4 miesiące (wypłata do 2 miesięcy od podpisania umowy). W zależności od kopalni dokumenty składasz albo od razu po wybudowaniu fundamentów, albo dopiero w późniejszym stadium budowy.

Pozdrawiam

WW

witam jeszcze raz :)

jak by ktoś w mikołowie wykonywał wykopy pod domek na osiedlu reta to chętnie pomożemy pozbyć się nadmiaru ziemi. weźmiemy każdą ilość na wyrównanie terenu na działce przy ul. konopnickiej na recie:)

a w zamian rozpoczynającym budowe posłużymy chętnie radą gdzie są tanie materiały, i dobrzy wykonawcy:)

Witam.

Zastanawiam się nad kosztami budowy domu.

Jak uważacie czy opłaca się budować samemu - i samemu kupować materiał na stawce 22% lub..

Zlecić całość firmie - ona kupuje materiał i wystawia na nas fakturę z VAT-em 7%.

Wniosek

Ten sam materiał a taniej .... ale robociznę firmie trzeba zapłacić co wyjdzie drożej niż samemu budować.

Tylko jak to wyjdzie Suma-sumarum :-?

ja zrobiłem tak materiały kupuje sam i wystąpiłem do urzędu skarbowego o zwrot różnicy watu z 22 do 7 % na materiały na które wat został podniesiony z 7 % do 22. w praktyce są to wszystkie materiały wykorzystywane do budowy stanu surowego. poza nieliczbymi wyjątkami. a firme sobie wziąłem na roboty których samemu się nie wykona .

Witam ponownie

Chciałem jeszcze Was zapytać gdzie zaopatrywaliście się w drewno na dach.

W tartakach gdzieś w pobliżu czy może gdzieś w górach ?

Pozdrawiam

Adam

sprawdziłem tartak w miejscowości Wojska pow. gliwicki. Jestem bardzo zadowolony.

Co najwazniejsze to drewno jest z zimowej - styczniowej zrywki - a wiec najlepsze i z lasów zdrowych.

Cena najnizsza w okolicy. Zawsze do negocjacji.

Ich transport w bardzo niskiej cenie.(aż nie dzisiejszej!)

tartak 42690 Wojska

tel.032.285 75 63 pan Mazalik

Nalezy tam pojechać i zobaczyć porządek w tartaku i na jakim traku pracują.