Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Właśnie rozpoczynamy generalny remont domu w Będzinie. Chętnie przyłącze się go Grupy z Górnego Ślaska by móc czerpać z państwa doświadczeń.

I moje pierwsze pytanie czy ktoś moze polecić mi projektanta z Będzina własnie ( byle by był na tyle wiarygodny by jego projekt rozbudowy przyjęto w urzedzie miasta bez zbytniego marudzenia)

Aguśka.

my też z powiatu Będzińskiego- w urządzie maja listę osób, z którymi współpracują choć myślę, że jak jest "z zewnątrz", a ma odpowiednie uprawnienia to się nie będą mieli czego doczepić

Witam. Doradźcie:

Mamy mały problem związany z budową. Otóż chcieliśmy zrobić fundamenty, zaizolować je i wylać płytę fundamentową. Nasz projektant nam jednak to odradził, gdyż znane mu były przypadki, że po wylaniu płyta zapadła się nieco i trzeba było drugi raz poprawiać, więc nam doradził, żeby zrobić fundamenty, ściankę fundamentową (będziemy mieli wylewaną), odczekać i stawiać mury.

Ze względu na brak czasu- połowa sierpnia początek i mało ludzi do pracy- mój mąż i brat znowóż nie damy rady zalać stropu. Ściany znowu będą stały na zimę nieprzykryte stropem. Stąd też mam pytanie dla bardziej obeznanych.: można na zimę tak zostawić, okryć te ściany, "opatulić" i czekać do wiosny na zalanie stropu? Czy też zrobić tylko tą płytę fundamentową bez ścian i ją zaizolować od góry, zeby nie brała wody? Proszę o porady

Witam. Doradźcie:

Mamy mały problem związany z budową. Otóż chcieliśmy zrobić fundamenty, zaizolować je i wylać płytę fundamentową. Nasz projektant nam jednak to odradził, gdyż znane mu były przypadki, że po wylaniu płyta zapadła się nieco i trzeba było drugi raz poprawiać, więc nam doradził, żeby zrobić fundamenty, ściankę fundamentową (będziemy mieli wylewaną), odczekać i stawiać mury.

Ze względu na brak czasu- połowa sierpnia początek i mało ludzi do pracy- mój mąż i brat znowóż nie damy rady zalać stropu. Ściany znowu będą stały na zimę nieprzykryte stropem. Stąd też mam pytanie dla bardziej obeznanych.: można na zimę tak zostawić, okryć te ściany, "opatulić" i czekać do wiosny na zalanie stropu? Czy też zrobić tylko tą płytę fundamentową bez ścian i ją zaizolować od góry, zeby nie brała wody? Proszę o porady

witaj,

myślę że powinnaś ten post przenieś na inne forum, doświadczenia lub coś podobnego... tam fachowcy udzielą Ci porady

pozdrawiam

ja ciągle o tym samym:

mam do odstąpienia płyty drogowe sztuk 12 o wymiarach 1x3 za 1800 zł

za jakieś 10 dni będę miała na zbyciu stemple budowlane o wysokości ponad 3m ilość (muszę policzyć ale coś koło 300 sztuk) po 4 zł za sztukę

zainteresowanych prosze o kontakt na priw