Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja podłogówka to 60 m2 na parterze oraz 9 m2 w łazience na poddaszu do tego 5 grzejników na na poddaszu oraz 2 na parterze.

Za rury też Wavin wraz ze styropianem 3 cm, ułożenie podłogówki, doprowadzenie rur do grzejników załaciłem 4,5 tys.

Za resztę tzn grzejniki, zawory, rozdzielacze oprócz kotła mam zapłacić jeszcze 7,5 tys.

Witam,

ile płaciliście za ogrzewanie podłogowe??

mam wycenę 80zł/m2 (100m do wykonania)

Cena z materiałem (system Wawin Tigris Alupex, podkład styro z ekranem 3CM).

Zakres prac ułożenie izolacji folia, styropian 12cm (mój materiał) ,

ułożenie mat ze styropianem, wykonanie pentli ogrzewania podłogowego, montaż i podłączenie rozdzielaczy podłogówki (materiał wykonawcy)

8000zł za 100m wydaje mi się trochę drogo.

Co sądzicie?

Ja akurat teraz się rozliczałam z sąsiadką za prąd ,mieliśmy założony licznik,zużylismy 107kWh płaciliśmny jej 50zł.DOm 180m2.Sama byłam w szoku że tak mało,myslałam,że dużo,duzo więcej ten rachunek wyniesie :lol:

Te 107kWh to za stan surowy zamknięty+ogrodzenie było robione to trochę prądu im poszło do betoniarki i innych narzędzi :wink: ,oraz instalacje wod-kan też były rozpoczęte.

Wycena do kilku banków możliwie jak najwyższa..

z tę wyceną to lepiej nie szalej :

Pamiętaj aby jak najwyzej wyszedł stan obecny a wartość przyszła nikoniecznie bardzo duża bo np

jezeli wartość przyszła będzie 500 000 w tym np działka 100 000 i budowa 400 000 a ty będziesz chciał kredytu na budowe 300 000 to może się okazać że bank będzie kazał udokumentować brakujące 100 000 lub wnioskować o kredyt 400 000.

oczywiście zawsze są pewne widełki......

różne banki mają różne szablony wycen....

Daj znac na prv to może coś pomoge z kredytem.......a i rzeczoznawców się kilku zna :)

Na razie konczcie to rozprowianie bo ...

Moi roztomili

Niych Wom bydom dane wszystkie dobre życia dary,

szczegolnie tyj Świontecznyj chwili!

Zdrowko niych Wom dopisuje i rybka smakuje

Dary Boskie niych bydom Wom kożdy chwilki udziałym

Cieszcie sie świontecznym czasym wroz ze światym całym!

Kej już zawito Nowy 2010 Rok w nasze życia progi

Szczynście miłość, zdrowie i radość serca

Niych Wasze życie stale zdobi!

życzy Wom wszyskim bodzio_g

Jo po slonsku tak piknie nie godom wiec bedzie po centralnemu - wesolych dla Wszystkich. Cobysmy pokonczyli te nasze chalupy i smiali sie przy cieple kominka z budowlanych perypetii.

ps. schody sa - wszystko super. wykonanie - pierwsza klasa, montaz - 1,5 dnia - super ekipa, dostalismy jeszcze rabacik na swieta :-) -> naprawde z czystym sumieniem polecam Schodex w Swietochlowicach!! (ostatnio napisalam bytom - popietrolilo mi sie!)

Jo po slonsku tak piknie nie godom wiec bedzie po centralnemu - wesolych dla Wszystkich. Cobysmy pokonczyli te nasze chalupy i smiali sie przy cieple kominka z budowlanych perypetii.

ps. schody sa - wszystko super. wykonanie - pierwsza klasa, montaz - 1,5 dnia - super ekipa, dostalismy jeszcze rabacik na swieta :-) -> naprawde z czystym sumieniem polecam Schodex w Swietochlowicach!! (ostatnio napisalam bytom - popietrolilo mi sie!)

A cenowo jak schody wyszły???też super??? :roll: .Hmm chyba przejadę się do nich też :lol:

Czy ktoś mógłby mi dać namiar lub polecić gdzieś zakup ( oczywiście za rozsądną cene ) pustaka ceramicznego porotherm, unipor, leier, poroton itp. grubści ściany 24 lub 25 cm klasy 15 z dowozem do Tarnowskich Gór w ilości na 170m2 ścian?

Melbud ,Domex , Bulder na obwodnicy i Budrol w Radzionkowie.

Tylko negocjować ceny za całość.

Mam zagwózdę geodezyjną. Próbowałem w innym wątku, ale tamten nie ma takiej "oglądalności", a czas nagli.

Jestem "w trakcie" geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej. Wszystko jest ładne i piękne, z jednym wyjątkiem - mam wątpliwości w zakresie ilości działki do wyłączenia z roli pod zabudowę. Projekt budowlany przewidywał nieco ponad 400 m2. Na mapkach, które mam domy w okolicy obrysowane są nieco poza mury - wyłaczenie jest robione tak, aby było go jak najmniej (tak mi się wydaje). Moja działka jest stosunkowo wąskai długa (do granicy z jednego boku 4 m, z drugiego 6m, przed domem i za domem sporo luzu). Geodeta przy okazji inwetaryzacji podzielił działkę prostą kreską kilka metrów za domem. W efekcie część frontowa (dom i wszystko co przy drodze, przed domem) ma być wyłaczona z roli, a część tylna (ogród) pozostaje po staremu. W efekcie powierzchnia do wyłączenia to sporo ponad 600m.

Czy można zmieniejszyć powierzchnię do zabudowy?

Jaka jest różnica w podatku - czy jest się o co spierać?

Mam do podpisania wniosek podsunięty przez geodetę i nie wiem czy podpis to cyrograf, czy zwykła formalność...

Mam zagwózdę geodezyjną. Próbowałem w innym wątku, ale tamten nie ma takiej "oglądalności", a czas nagli.

Jestem "w trakcie" geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej. Wszystko jest ładne i piękne, z jednym wyjątkiem - mam wątpliwości w zakresie ilości działki do wyłączenia z roli pod zabudowę. Projekt budowlany przewidywał nieco ponad 400 m2. Na mapkach, które mam domy w okolicy obrysowane są nieco poza mury - wyłaczenie jest robione tak, aby było go jak najmniej (tak mi się wydaje). Moja działka jest stosunkowo wąskai długa (do granicy z jednego boku 4 m, z drugiego 6m, przed domem i za domem sporo luzu). Geodeta przy okazji inwetaryzacji podzielił działkę prostą kreską kilka metrów za domem. W efekcie część frontowa (dom i wszystko co przy drodze, przed domem) ma być wyłaczona z roli, a część tylna (ogród) pozostaje po staremu. W efekcie powierzchnia do wyłączenia to sporo ponad 600m.

Czy można zmieniejszyć powierzchnię do zabudowy?

Jaka jest różnica w podatku - czy jest się o co spierać?

Mam do podpisania wniosek podsunięty przez geodetę i nie wiem czy podpis to cyrograf, czy zwykła formalność...

Do 500m2 jest za darmo , powyżej trzeba płacic.

Ile dowiedz się w UM w geodezji.