Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Dawo25 wiem, ze tartak zrobi, ale myślałam, że może się załapie u kogoś taniej :) ale nie było czasu kombinować i w sumie to grosze kosztowało.

Chciałam się tylko pochwalić, że deski mi wbili na działce i już sobie moge wyobrażać jak bedzie domek stał :) przy okazji okazało się, że te 1 600 m2 wcale nie jest takie duże....

W tym tygodniu kopiemy fundamenty :)

Pozdraiwam,

Monia

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę uporzątkować faktury i przeliczyć zwrot Vat za materiały budowlane. Sama składałam dokumenty do US w zeszłym roku i tylko za stan surowy otwarty otrzymaliśmy zwrotu 12 tys zł. W tym roku jest jeszcze lepiej, bo od lipca wzrosną limity zwrou. Składając wniosek o zwrot w III kwartale 2010r., będzie można odzykać max. 37 627,62 zł w przypadku PnB, w stosunku do obecnych limitów oznacza to wzrost odpowiednio o ok. 3,5tys. zł.

Po co oddawać swoje ciężko zarobione pieniądze państwu, zwrot Vat można spożytkować na kolejne potrzebne materiały budowlane. Szkoda czekać z odliczeniem do końca budow, US nie odda Ci odsetek za to ze ,,trzymają " Twoje pieniądze.

Dorota

tel. 501-011-520

Dąbrowa Górnicza

Hej,

a ten vat to może sobie tak każdy odliczyć czy tylko ci, którzy zaczeli budowę w odpowiednich latach?

Pozdrawiam,

Monika

Vat za materiały budowlane może odliczyć każdy kto buduje lub remontuje. Zwrot dotyczy materiałów budowlanych które przed wejściem Polski do UE miały 7% Vat a po wejściu 22%. Otrzymuje się zwrot właśnie tych 15 % różnicy (jest specjalny wykaz tych materiałów - http://nieruchomosci.wieszjak.pl/inne/203754,wykaz_materialow_budowlanych_objetych_zwrotem_vat.html ). Wniosek składa się na koniec inwestycji lub raz w roku (to przy budowie jest wygodniejsze). Jest specjalny program ułatwiający rozliczenie- WZM-1 ( min. tu można pobrać http://www.pp.net.pl/program,formularze-WZM-1,457.html). My składaliśmy wniosek już 2-krotnie, nie jest to skomplikowane. Pozdrawiam-L.

Witam, a ja szukam ekip do nastepujacych prac:

prace ociepleniowe i wykończeniowe

1. podlóg na stropie drewnianym (okolo 65m2)

2. sufitow podwieszanych (jak wyzej)

3. ocieplenie - dach dwuspadowy zakres prac:

- welna 15+10 - stelaz - folia - plyta - spoinowanie - szpachlowanie - szlifowanie - gruntowanie - gruntowanie farba na bialo - wyprawki szpachlarskie - akrylowanie naroznikow

Zlece rowniez wykonanie drenazu i instalacji deszczowej. zakres prac: - okopanie budynku (okolo 40mb) - docieplenie fundamentow styropianem - polozenie rur drenarskich + wloknina + zwir - odprowadzenie rurami wody rynien dachowych - wykonanie 2 studni chlonnych + odprowadzenie z 1 z nich nadmiaru wody rurami drenarskimi w glab ogrodu - wykonanie niezbednego orurowania do podlaczenie hydroforu

czy ktos moglby podeslac jakies namairy sprawdzonych ekip,

z obecnej chyba bede musial zrezygnowac, gdy otrzymalem kosztorys na wyzej wymienione prac to mi szczeka opadla :)

z gory dziekuje za namiary

pozdrawiam

kontakt: na prv lub [email protected]

Ludziska mam wylewkę :)

Wirecki - pytanko polecwac ją wodą czy nie ??

troszke czytalem i są 2 szkoly jedni polewają inni kładą folię a jeszcze inni nic nie robią.

Wprawdzie nie ma w tej chwili wysokich temperatur wiec moze beton niepopeka???

Kiedy mozna wejsc na taką wylewkę??? po ilu dnaich?

Ale wspolczuje tym ludziom od wylewek

pylący cement

kret ktory jest głosny i dymi jak nie wiem co

ten pan od łopaty miał za swoje

masakra

hej,

mam takie urwanie glowy w zyciu codziennym ;) ze normalnie nie starcza mi czasu na nawet myslenie o budowie, matko, chyba nie jestem w ogole zmotywowana do dzialania, zazdroszcze Wam checi, sily...

aaa dostalam w koncu pozwolenie na wycinke, ale musialam postraszyc prezydentem miasta, bylam bardzo zdesperowana i bylo blisko, aby osoba zajmujaca sie tym wyleciala z pracy

kochani chce ogrodzic dzialke siatka lesna, potrzebuje okolo 80-90 m, gdzie takowa zakupic, pamietacie moze cene ?

ile potrzebowalabym stempli, aby te siatke przytwierdzic ? co ile sie daje co 2 m ? mozecie poradzic kochani ?

w dalszym ciagu nie mam nawet projektu, az mi wstyd, barto kochana znajdziesz czas na kawe ?