Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

- my myśleliśmy bardzo długo nad solarami i stwierdziliśmy, że się nie opłacają (trzeba w wyliczeniach też brać pod uwagę koszty ekspoloatacji np. wymiana płynu glikolowego zalecana co 2 lata). Niestety nasza gmina nie dotuje, więc odpadły w przedbiegach.

Polecamy za to pompe Dimplexa (udało mi się kupić za 6800 zł. made in Germany) - przyjechała wczoraj, brałam też dla brata. Model powietrzny z wężownicą, zasobnik 300l, woda ciepła cały rok, a nie tylko wtedy, gdy świeci słońce, do tego mamy wentylację. Jak masz zaprojektowaną rekuperację, to pompę idealnie do takiej instalacji można podłączyć.

- mój brat od lat ma rynny plastikowe i nic się z nimi nie dzieje. My również będziemy mieć - Cellfast w kolorze grafitowym.

Pzdr

proszę podzielić się wrażeniami i uwagami po montażu i przy uzytkowaniu

można jakąś fotkę tego urządzenia zobaczyć .. taka prawdziwą nie z katalogu ;)

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- my myśleliśmy bardzo długo nad solarami i stwierdziliśmy, że się nie opłacają (trzeba w wyliczeniach też brać pod uwagę koszty ekspoloatacji np. wymiana płynu glikolowego zalecana co 2 lata). Niestety nasza gmina nie dotuje, więc odpadły w przedbiegach.

Polecamy za to pompe Dimplexa (udało mi się kupić za 6800 zł. made in Germany) - przyjechała wczoraj, brałam też dla brata. Model powietrzny z wężownicą, zasobnik 300l, woda ciepła cały rok, a nie tylko wtedy, gdy świeci słońce, do tego mamy wentylację. Jak masz zaprojektowaną rekuperację, to pompę idealnie do takiej instalacji można podłączyć.

- mój brat od lat ma rynny plastikowe i nic się z nimi nie dzieje. My również będziemy mieć - Cellfast w kolorze grafitowym.

Pzdr

A jak jest z montażem takiej pompy kupionej za granicą, macie już jakiegoś instalatora?

anecik, a mogę poprosić o namiary?

Witaj.

Myślę,że mogę tu podać nr telefonu - może jeszcze komuś się przyda. A p. Jarek jest naprawdę godny polecenia, Ja nie wiem kiedy on je, pije, załatwia inne swoje potrzeby:), a naprawdę kopał u mnie kilka razy po ładnych parę godzin. I jeszcze doradzi - w temacie kopania oczywiście. Istny magik. 514268286.

Pozdrawiam.

Witaj.

Myślę,że mogę tu podać nr telefonu - może jeszcze komuś się przyda. A p. Jarek jest naprawdę godny polecenia, Ja nie wiem kiedy on je, pije, załatwia inne swoje potrzeby:), a naprawdę kopał u mnie kilka razy po ładnych parę godzin. I jeszcze doradzi - w temacie kopania oczywiście. Istny magik. 514268286.

Pozdrawiam.

Ja też mam namiary na koparkowca :) jest z Będzina i ma małą koparkę (u mnie kopał m.in. pod ogrodzenie i gaz) tel. 501-597-671 . Ja też byłam bardzo zadowolona :)

- dekarze odradzają Robena jako najsłabszą jakościowo. Wiadomo jest najtańszy, więc musi sie to z czyms wiązać - jak wy to widzicie? ma ktoś robena, możecie coś powedzieć na ten temat.

Mój dekarz też powiedział, że Roben jest bardzo często niskiej jakości. Doradził nam RuppCeramikę i taką też mam u siebie na dachu. Jest barwiona w masie i chyba to mnie przekonało. Mam brązową dachówkę a wiadomo, że może się zdarzyć solidne gradobicie i nie będą mnie straszyły czerwone plamy na dachu w razie odłupania kawałka. Na pewno jest bardzo twarda, bo cięte części zrzucałam z pięterka na stertę gruzu i może tylko ze 2szt. się potrzaskały.