Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Leszku, co prawda u nas klinkier to sprawa przyszłości, ale robiliśmy rozeznanie. W centrum klinkieru w Katowicach (tel. 252-65-77) bardzo nas namawiano właśnie na CERG CRH - jest to bardzo dobra cegła; mamy taką jedną cegłówkę w domu :D miała ją w ręku moja mama, a ona jest fachowcem od ceramiki (z tytułem profesora :) i pobieżnie stwierdziła, że cegła jest OK. Bardzo ważny jest stopień wilgotności, a ten CERG ma bardzo dobre parametry.

Ja już zdecydowałam się na CRH Kalahari (Gozdnica) - zdecydowały względy kolorystyczne.

Pozdrawiam,

Gaga2

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A gdzie kupujecie ten klinkier? W hurtowni czy w jakimś skadzie fabrycznym (nie wiem czy jest taki)?

Jak myślicie, jak zrobić cokół: wymurowac to co nad ziemią od razu cegły klinkierowej (ściana fundamentowa 3-warstwowa), czy z bloczków betonowych, a potem okleić płytkami klinkierowymi? Co taniej, co lepiej?

Rzeczywiście jest problem z dobraniem płytek do cegły? Myślałam naiwnie, że robią to w tych samych wzorach...

Czy ktoś z gliwiczan wie może jak planowane jest rozwiązanie przelotu autostrady nad/pod ulicą Daszyńskiego w rejonie Wilczego Gardła?

Magmi, ja kupiłem w Builderze. Jak się zastanawiałem nad cegłą CERG, to nawet zadzwoniłem do fabryki (Gliwice), ale nie zapewniają transportu i nie udzielają rabatów, a w Builderze wycena zawierała 11-13% rabat no i transport - zatem czase nie warto kupować bezpośrednio u producenta.

Pozdrawiam

Ja swoje Kosmo kupiłem w Builderze w Gliwicach. Problem z doborem

jest dlatego, że Kosmo można dostać tylko jako cegły. Płaskich płytek

cieniowanych w kolorach czarno-czerwonych prawie nie ma. Wszystkie

mają jakiś zielonkawy odcień. Widzę to nawet ja, a jestem z gatunku

tych co twierdzą, że śliwka to owoc a nie kolor :wink:

Płytki elewacyjne Tarony są do pooglądania np w Novixie na Sośnicy,

poza tym wszędzie Korzilius...

Czyli jak chcę mieć cokół taki jak kominy i ewentualnie jak słupki ogrodzenia, to lepiej cegła niż płytki? Tylko że od razu trzeba wydac na nią kasę, już na etapie fundmentów... :(

A jak CRH ma się cenowo do Jopka i Robena? A do klinkieru Terca (Wienerberger)?

Terca też ma wzór o nazwie Kosmo, czy to przypadek, jak myślicie? O tutaj: http://www.terca.pl/indyw/produkty/index.html

Bo to jest to samo :D

Terca zwana wcześniej Hanson czyli dział Wienerbergera zajmujący się klinkierem.

Cena Kosmo pełnej (w zeszłym roku 3,2 zł/szt), z dziurkami połowę powyższej kwoty. CRH które nam się podobały na WWW (nie wierz nigdy wystawkom ani zdjęciom, koniecznie zobacz w magazynie "na żywo") kosztowały 2,2 za pełną. Już jechaliśmy kupić, ale na szczęście poszliśmy zobaczyć jak wyglądały te cegły na paletach :-?

jpawl - możesz bliżej powiedzieć co było nie tak z cegłami CRH?

Cegłę CERG widziałam na paletach, mam jedną sztukę w domu - i jest OK. Ale samej kalahari (którą chcę zamówić) jeszcze nie widziałam w magazynie, tylko na wystawie. Miałeś uwagi do jakości czy do kolorystyki?

Pozdrawiam,

Gaga2

Witam - a czas leci...

Zaszły zmiany na budowie, ten kto spojrzy - zaraz się dowie: :o

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/podloga.jpg

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/podloga1.jpg

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/widok.jpg

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/widok2.jpg

Pozdrawiam

Mirzaw :D

Gratulacje Mirzaw - jesteś prawie na finiszu!

Gdzie i w jakiej cenie ostatnio kupowaliście styropian FS-20? Chodzi mi o 3cm bez frezu, ale przeważnie cena za m3 jest niezależna od grubości. Kupowałem ostatnio w Builderze, ale chyba cena podskoczyła w stosunku do ubiegłego roku...

Pozdrawiam

Mirzaw jestem pod wrażeniem tempa robót no i oczywiście estetyką.

Porównywałam wcześniejsze zdjęcia z aktualnymi imponujące.

Życzę dalszych efektywnych postępów i szybkiego wprowadzenia

Witaj magmi,

U mnie prace postępują w miarę szybko dziś pracują trzy ekipy /inst. wod-kan, elektrycy, i wykańczający poddasze/ Największym problemem u mnie jest szambo- trzy komorowe z kręgów. Trafili na tzw. kurzawkę i ciągle wybija im dno środkowej komory, która jest większa o jeden krąg, bo ziemia go pochłonęła w ciągu godziny. Ale cierpliwie walczą z żywiołem.

Ze zdjęciami trochę gorzej, bo ostatnio fotografuje się głownie instalacje, a ogólne domu jest zrobione w pochmurny dzień i troche ponure. :)

pozdrawiam Ewa

Witajcie.

Mamy juz strop, wprawdzie tylko na placu budowy ale już po części rozłożony. A kupiliśmy go w Konopiskach po 33zł. za 1m kw. z transportem i dekowaniem końcówek gratis. Polecam.

Piasek już wrzuciłam i jak ładnie to wygląda!!

Pozdrowienia.

PS egzaminy mam już za sobą a ststystykę mam na 3

Witaj

Na początek gratulacje - domek super !!!!

U nas skończyli ściany parteru i zaczynają szlunki na strop i schody. Mamy pytanie. Co masz położone na podłodze widocznej na zdjęciu? Deska Barlinecka? Bardzo ładne - chyba to jest coś takiego, co chcielibyśmy mieć u siebie w salonie :-)

Pozdrowka

Magmar2003