Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

Mam pytanko,

wypełniam wniosek o okreslenie warunków przyłącza i mam problem z punktem: Wnioskowana moc przyłączeniowa w kW.

Jaką wartość wpisywaliście u siebie? Dom 150 m2 + garaż 32 m2. Żadnych specjalnych urządzeń elektrycznych, jak w normalnym domu pralka, lodówka, zmywarka, telewizor itd., ogrzewanie i ciepła woda z pieca na ekogroszek. Może ktoś podpowie co tam wpisać?

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam podobny domek tzn. 189m2 z garażem, eko-groszek, itp. Największy pobór z tego, co pamiętam ma elektryczna płyta grzewcza (nie piszesz, na czym będziecie gotować). Ale to wszystko to jest pikuś, w głównej mierze chodzi tu o zabezpieczenie, przedlicznikowe, którego wielkość uzależniona jest od zamówionej przeze Ciebie mocy. Ja wybrałem najniższą moc, dla której Vattenfall daje zabezpieczenie 16A czyli 11KW - 3F (koszt ok. 1600 zł opłaty przyłączeniowej). Dla mnie było to o tyle istotne, iż w trakcie budowy jak i po niej będę używał różnych urządzeń (np. agregat tynkarski, spawarka), dla których takie zabezpieczenie da mi pewność (mam nadzieje), że nie będę miał przymusowych przerw w dostawie energii elektrycznej.

Gotować będę na gazie natomiast piekarnik bedzie na prąd. Ja nie mam żadnych specjalnych wymagań. jedyne większe urzadzenia to kosiarka. W domu nie bedziemy wykonywać żadnych usług ani prac zawodowych. Zwyczajnie jak w domu. Oświetlenie w środku i na zewnątrz, jakiś Tv, ps3, odkurzacz... Bez specjalnych super prądożerczych urzadzeń...

Myśmy składali wniosek o 18 kW, podobnie jak u Ciebie , piekarnik na prąd, płyta gazowa itp, ale ja mam bliźniaka, z tego co się orientuję to moc zawsze można zmienić, tyle że nie warto przepłacać na początku, opłata przyłączeniowa zależy od ilośćci kW, Jeżeli w przyszłości zwiękrzysz to i tak tą różnicę dopłacisz, ale może być i tak że złożyć wniosek na większą moc i tego wżyciu nie wykorzystasz.

Witam serdecznie

Forum czytam od czerwca

Dom kupiony w lipcu /stan surowy/

Pierwszy duży problem w sierpniu /z ekipą/

Mam poleconą ekipę, która miała zrobić mi ścianki, tynki, ocieplenie i wylewki + małe poprawki na konstrukcji dachu.

Niestety październik za pasem a u mnie tylko ścianki.

Dzisiaj skończyła mi się cierpliwść i postanowiłam porosić o pomoc.

Jeśli ktoś może mi przekazać kontakt na ekipę w w/w tematach to będę bardzoooo wdzięczna.

Mikołów i okolice

[email protected]

Pozdrawiam

Mam pytanko,

wypełniam wniosek o okreslenie warunków przyłącza i mam problem z punktem: Wnioskowana moc przyłączeniowa w kW.

Jaką wartość wpisywaliście u siebie? Dom 150 m2 + garaż 32 m2. Żadnych specjalnych urządzeń elektrycznych, jak w normalnym domu pralka, lodówka, zmywarka, telewizor itd., ogrzewanie i ciepła woda z pieca na ekogroszek. Może ktoś podpowie co tam wpisać?

Monika i Łukasz

1. Wnioskuj o moc rzędu 17kW, równowartość 25A bezpieczników głównych.

2. Opłać taką moc.

3. Na etapie przyłączania prądu na cele budowlane poproś o obniżenie mocy o połowę (bezpieczniki główne 10-16A) (jednorazowo ~50zł).

4. Po zakończeniu budowy powracasz do bezpieczników 25A z nową taryfą G.

Jeśli planujesz budowę rozciągniętą w czasie (min 6 miesięcy) to jest to rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione.

Sporo zaoszczędzisz "bawiąc się" taryfami C i G.

Jeśli planujesz wybudowanie się w ciągu 2-6 miesięcy to poprzestań na punkcie 2.

Jeśli planujesz przerwę w budowie (brak funduszy, inne uwarunkowania) to wprowadź w życie punkt 5.

5. Zawieszenie dostawy prądu (wznowienie dostawy ~90zł).

Monika i lukasz ,

17kW to strata kasy - albo bierzecie 13.9kW albo 17.4kW odpowiada to bezpiecznikom 25A i 32A, innych wartości się nie opłaca podawać we wniosku.

Przykładowo wpisując 14kW lub nawet 17kW i tak dostaniecie zabezpieczenie 25A, a zapłacicie więcej za przydzieloną moc.

Na stronie Vattenfall.pl jest załącznik do wniosku o przydział mocy z zaznaczonymi zakresami mocy dla danych bezpieczników i należy wybierać moce minimalne dla danego zakresu, w innym przypadku nabijacie kasę Vattenfallowi.

Druga sprawa to to ile potrzebujecie, prawdopodobnie w zupełności wystarczy zabezpieczenie 25A czyli przydział 13,9kW, jednak jak nie wiesz co chcesz mieć to weź przydział mocy 17,4kW i masz zabezpieczenie 32A i to na 100% wystarczy oczywiście jeżeli używacie prądu w normalnych warunkach, bez jakiś szaleństw.