monika i lukasz 21.09.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Mam pytanko, wypełniam wniosek o okreslenie warunków przyłącza i mam problem z punktem: Wnioskowana moc przyłączeniowa w kW. Jaką wartość wpisywaliście u siebie? Dom 150 m2 + garaż 32 m2. Żadnych specjalnych urządzeń elektrycznych, jak w normalnym domu pralka, lodówka, zmywarka, telewizor itd., ogrzewanie i ciepła woda z pieca na ekogroszek. Może ktoś podpowie co tam wpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawo25 21.09.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Witam Monika to nie jest takie proste ...co do kw... Najlepiej do elektryka z tym isc. i sie zapytać..pewnie będziecie mieli tez oswietlenie...zewnetrzne ...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 22.09.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Wiem, że to nie takie proste. Ale z robieniem elektrykie jeszcze mamy czas, a chciałabym już złożyć ten wniosek. Wydaje mi się, że podobne domy w podobnych wymiarach bedą miały te wartości zbliżone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 22.09.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Mam podobny domek tzn. 189m2 z garażem, eko-groszek, itp. Największy pobór z tego, co pamiętam ma elektryczna płyta grzewcza (nie piszesz, na czym będziecie gotować). Ale to wszystko to jest pikuś, w głównej mierze chodzi tu o zabezpieczenie, przedlicznikowe, którego wielkość uzależniona jest od zamówionej przeze Ciebie mocy. Ja wybrałem najniższą moc, dla której Vattenfall daje zabezpieczenie 16A czyli 11KW - 3F (koszt ok. 1600 zł opłaty przyłączeniowej). Dla mnie było to o tyle istotne, iż w trakcie budowy jak i po niej będę używał różnych urządzeń (np. agregat tynkarski, spawarka), dla których takie zabezpieczenie da mi pewność (mam nadzieje), że nie będę miał przymusowych przerw w dostawie energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 22.09.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Gotować będę na gazie natomiast piekarnik bedzie na prąd. Ja nie mam żadnych specjalnych wymagań. jedyne większe urzadzenia to kosiarka. W domu nie bedziemy wykonywać żadnych usług ani prac zawodowych. Zwyczajnie jak w domu. Oświetlenie w środku i na zewnątrz, jakiś Tv, ps3, odkurzacz... Bez specjalnych super prądożerczych urzadzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 22.09.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Myśmy składali wniosek o 18 kW, podobnie jak u Ciebie , piekarnik na prąd, płyta gazowa itp, ale ja mam bliźniaka, z tego co się orientuję to moc zawsze można zmienić, tyle że nie warto przepłacać na początku, opłata przyłączeniowa zależy od ilośćci kW, Jeżeli w przyszłości zwiękrzysz to i tak tą różnicę dopłacisz, ale może być i tak że złożyć wniosek na większą moc i tego wżyciu nie wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiawloczka 22.09.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 sprzedam stemple Ruda Śląska - Bielszowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gretkowska 22.09.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam serdecznie Forum czytam od czerwcaDom kupiony w lipcu /stan surowy/Pierwszy duży problem w sierpniu /z ekipą/ Mam poleconą ekipę, która miała zrobić mi ścianki, tynki, ocieplenie i wylewki + małe poprawki na konstrukcji dachu.Niestety październik za pasem a u mnie tylko ścianki.Dzisiaj skończyła mi się cierpliwść i postanowiłam porosić o pomoc.Jeśli ktoś może mi przekazać kontakt na ekipę w w/w tematach to będę bardzoooo wdzięczna. Mikołów i okolice [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawo25 22.09.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 WItam Moge polecić spokojnie Pana robi dokładnie!!!! wiem ze robi na 100 % ocieplenia zewnętrz.jak i wewnątrz)..wylewki ,tynki malowanie gładzie..Kafelki kładzie..Dachami sie nie zajmuje to napewno .. Jeśli nr ..podać ..to moge .prosze odpisać na pryw.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga71 23.09.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Mam do sprzedania:- deski ok. 3 kubików- stemple - kilkadziesiąt sztuk - ok.2,8 mMikołów Borowa Wieś[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszekSL 23.09.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam,mam do sprzedania kontenery budowlane o wymiarach 2,5 m x 6m.Do odbioru w Świerklańcu. Posiadają instalację elektryczą i wymienione podłogi.Zainteresowanych proszę o wiadomość na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 23.09.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 bierzcie ode mnie te pozbijane w blaty szalunki bo mi zawadzają takie piękne są nie bede z nimi czekac do wiosny przeciez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.09.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Mam pytanko, wypełniam wniosek o okreslenie warunków przyłącza i mam problem z punktem: Wnioskowana moc przyłączeniowa w kW. Jaką wartość wpisywaliście u siebie? Dom 150 m2 + garaż 32 m2. Żadnych specjalnych urządzeń elektrycznych, jak w normalnym domu pralka, lodówka, zmywarka, telewizor itd., ogrzewanie i ciepła woda z pieca na ekogroszek. Może ktoś podpowie co tam wpisać? Monika i Łukasz 1. Wnioskuj o moc rzędu 17kW, równowartość 25A bezpieczników głównych. 2. Opłać taką moc. 3. Na etapie przyłączania prądu na cele budowlane poproś o obniżenie mocy o połowę (bezpieczniki główne 10-16A) (jednorazowo ~50zł). 4. Po zakończeniu budowy powracasz do bezpieczników 25A z nową taryfą G. Jeśli planujesz budowę rozciągniętą w czasie (min 6 miesięcy) to jest to rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione. Sporo zaoszczędzisz "bawiąc się" taryfami C i G. Jeśli planujesz wybudowanie się w ciągu 2-6 miesięcy to poprzestań na punkcie 2. Jeśli planujesz przerwę w budowie (brak funduszy, inne uwarunkowania) to wprowadź w życie punkt 5. 5. Zawieszenie dostawy prądu (wznowienie dostawy ~90zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 24.09.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 robertsz - ja nie potrzebuje prądu na etapie budowy. Obok naszego domu mieszka mój przyszły szwagier i mamy prąd od nich Wniosek składam już o przyłącze jak dom bedzie gotowy. Piszesz 17kW, ale czy to nie za dużo? Baisab67 ma 18kW dla bliźniaka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.09.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinga2005 24.09.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Oddam ziemię, dokładnie glinę. Działka znajduje się w Jastrzębiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netspiker 24.09.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Czy ktos ma jakies doswiadczenia z firma Hydro-Eko z Tychow? Zajmują się instalacjami sanitarnymi, co i sprzedają POS.Mam od nich ofertę na komplet instalacji i zastanawiam się czy warto z nimi wspolpracowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 25.09.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Potrzebuję drzwi wejściowych i garażowych na czas tynkowania. Zamykam dom a czeka mnie jeszcze tynkowanie. Nie ma ktoś coś podobnego na zbyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajg 25.09.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 WitamSzukam Ekipy Budowlanej do budowy domu jednorodzinnego z betonu komórkowego w Górze Siewierskiej okolice Psar i Będzina.Jest to zmieniony nieco projekt Z102Oferty i Informacje przez mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 25.09.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Monika i lukasz , 17kW to strata kasy - albo bierzecie 13.9kW albo 17.4kW odpowiada to bezpiecznikom 25A i 32A, innych wartości się nie opłaca podawać we wniosku. Przykładowo wpisując 14kW lub nawet 17kW i tak dostaniecie zabezpieczenie 25A, a zapłacicie więcej za przydzieloną moc.Na stronie Vattenfall.pl jest załącznik do wniosku o przydział mocy z zaznaczonymi zakresami mocy dla danych bezpieczników i należy wybierać moce minimalne dla danego zakresu, w innym przypadku nabijacie kasę Vattenfallowi. Druga sprawa to to ile potrzebujecie, prawdopodobnie w zupełności wystarczy zabezpieczenie 25A czyli przydział 13,9kW, jednak jak nie wiesz co chcesz mieć to weź przydział mocy 17,4kW i masz zabezpieczenie 32A i to na 100% wystarczy oczywiście jeżeli używacie prądu w normalnych warunkach, bez jakiś szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts