Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM.

Pozostała mi szafka zamykana na kluczyk, uzywałem ją do zabezpieczenia konsoli wodnej w otwartym garażu.

wymiary

dł 70 cm szer. 27 głęb. 17 cm

http://images37.fotosik.pl/1300/4824a2e74fecaf71med.jpg

http://images38.fotosik.pl/1327/0190231472cedda1med.jpg

http://images45.fotosik.pl/1338/ceab51f5e891020cmed.jpg

wymienię na paczke brykietu i piwko

Witam.

Zamierzam wystartować za kilka tygodni z budową w Chudowie. Jeszcze tylko nijaki obywatel inż. E. Kurpas dokończy adaptację projektu do działki i wystąpi o pozwolenie na budowę, i wio.... Zapytają niektórzy: dlaczego Kurpas, skoro kilka stron wcześniej niektórzy psy na nim wieszali? Ano dlatego, że zleciłem mu cały ten cyrk zaraz po wysłuchani pochlebnych o nim opinii, jak również dlatego, że któż lepiej niż on potrafi pływać w mętnej Gliwicko-Gierałtowicko-Chudowskiej wodzie? Moim zdaniem zasada jest taka - jeśli ktoś nie jest ewidentnym partaczem i sabotażystą, a jest MIEJSCOWYM WYJADACZEM, to należy go brać. Przed takim facetem otwiera się większość drzwi i nikt mu pod górę nie robi, bo z niego żyje. Amen.

Dlatego też proszę o polecenie mi (najlepiej) miejscowych (czyt. - z układami) fachowców od:

- fundamentów,

- murów,

- dachu,

- transportowców,

- koparkowców, itp.

Nie pogardzę również namiarami na składy budowlane, a słyszałem, że w zdaje się w Gierałtowocach jest jakiś z przystępnymi cenami, który nadmiar odbiera bez skrzywienia gęby.

Czy ktoś słyszał o lokalnym wykonawcy - niejaki obywatel Józwik, z Paniówek bodajże? Obił mi się o uszy, lecz chciałbym obdzwonić kilku dla porównania.

Czy ktoś przerabiał zwrot za szkody górnicze z KWK Budryk?

O informacje i odpowiedzi proszę na PW, żeby nie zaśmiecać forum, a gdy spłynie tego więcej, to usystematyzuję je i zamieszczę w jednym poście, może jakimś przyszłym Chudowianom się przyda.

Dziękuję

Witam,

życzę powodzenia.

My budujemy w Mikołowie.

Ale chciałam nawiązać do p.Kurpasa z Chudowa. Wielokrotnie czytałam negatywne opinie na jego temat - niestety już po fakcie tzn. jak mieliśmy od niego projekt - załatwiał nam wszystkie formalności za naprawdę niewiekie pieniądze. W trakcie budowy czekaliśmy na większe lub mniejsze niespodzianki, ale wszystko było OK - żadnych zastrzeżeń ze strony wykonawcy czy kierownika budowy do projektu. Więżbę zamawialiśmy zgodnie z projektem i było wszystko idealnie policzone. Może zależy to od tego, który architekt robi projekt, bo wiadomo, że on tylko zatwierdza. A może zależy to od dobrej chęci i woli wykonawcy. My jesteśmy już po SSO czyli jego podstawowy projekt mamy już za sobą. Wybraliśmy go ze względu na cenę - mamy projekt indywidualny i ceny innych architektów były około 30% wyższe.

pozdrawiam

P.S.

Od wykończenia wymagasz wiele ale już same podstawy w budowie masz na poziomie mie powiem jakim...

Po prostu wstyd się na salonach pokazywać z 30cm Ytongiem i 12cm styro.To budowanie z poprzedniej epoki a na tym chyba Tobie nie zależy...

Na Twoim miejscu nad tym(12cm styro) by się zastanowił a nie skupiał na projektantach mody...

Czy byłbyś uprzejmy sprecyzować ten wstyd z Ytongiem i 12 styro ?

Witam,

Poszukuję sprawdzonej ekipy do budowy domu w Jaworznie. W tym roku planujemy fundamenty i ściany parteru ze stropem. Najlepiej gdyby była to tania ekipa :) Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Karolina

Budujemy od maja 2011 w Katowicach z panem Przybylskim. Polecam goraco. Zdjecia z budowy w stopce ale nie w dzienniku ( niestety haniebnie zaniedbany) tylko w albumie zdjec. Jesli ktos chetny to moge tez pokazac "na zywo" jak sie sprawy maja.

Dla mnie najlepsza rekomendacja jest to, ze inspektor nadzoru ( niezależny ) bardzo chwali wykonawstwo a my ANI RAZU nie mielismy klopotow typu alkohol, bumelka czy inne tego typu atrakcje.

Telefon podam na priv.

Iza

Gość Arturo72
Czy byłbyś uprzejmy sprecyzować ten wstyd z Ytongiem i 12 styro ?

Wstyd to może za dużo powiedziane ale przy dzisiejszych cenach energii 12cm styro to trochę jak samobójstwo,zwłaszcza,że budujemy dom na lata,często do emerytury a jak wiadomo ceny energii nie będą leciały w dół a ostro w górę :)

12cm styro na scianach to ocieplenie rodem z cen lat 90-tych ;)

Tylko pamietaj ze Ty wybrałes projekt do swoich wymogów i fantazji wyliczen i przwidywań a ja zostałem postawiony przed faktem dokonanym.

Jak pisałem moj projekt nie zakłada ani grama ani centyma styropianu na scianie.

i maksymalna grubosc jaką mogłem dać to własnie 12 cm no moze 15

więcej by się po prostu nie zmiesciło na lukarnach.

dodatkowo nie ma wiekszych grubosci niz 15 cm z austrotherma ( mowie o styro klima dedykowanym do mojego mokrego ytonga )

O tym trzeba tez pamietac nie kazde rozwiązanie kazdy projekt przyjmie.

na poddaszu dałem 4 cm styro akustycznego plus wylewka 5-6 cm dodatkowo 25 - 30 cm wełny w związku z tym mam 240 cm wysokości tylko 240 przytłaczające 240 ale ciepłe 240 cm

za to na dole pełna wysokośc 280 cm

dodam ze na tą chwilę idzie mi 15 m3 na dobę 0 kominka wygrzewam garaz bo robimy płytki i jeszcze mam kupę dziur do załatania wiec moze ten wynik okaze się mniejszy.

Gość Arturo72
Tylko pamietaj ze Ty wybrałes projekt do swoich wymogów i fantazji wyliczen i przwidywań a ja zostałem postawiony przed faktem dokonanym.

Dlatego ja nigdy nie kupiłbym używanego domu,czy SSO lub do remontu ;)

Bo nie wiadomo co w trawie piszczy a zakładamy,że raczej w takim domu będziemy długo mieszkać.

Ale Ty lub ktoś inny nie jest Arturo72 ;)

A jak się ustosunkujesz do budowy na terenie szkod gorniczych ?

kupujesz działkę za ciezko zarobione pieniadze aby potem ciągle szpachlować sciany na łączeniach.

do teraz kuzyn mowi (oj jak wczoraj tąpnęło)

Pamietam jak strtowałem do przetargu na działki koło Ergu

ceny niskie promocja smieszne pieniądze , zdecydowałem się na zimny dom w lepszej lokalizacji koło lasu

czas pokaże czy mnie bedzie stać czy nie

dom jest nowy a w trawie duzo piszczy bo i działka dosć duza czy dobrze ze duza czas pokaże.

duza działka duze koszta utrzymania

i tak mozna by sie licytowac

Gość Arturo72
A jak się ustosunkujesz do budowy na terenie szkod gorniczych ?

kupujesz działkę za ciezko zarobione pieniadze aby potem ciągle szpachlować sciany na łączeniach.

do teraz kuzyn mowi (oj jak wczoraj tąpnęło)

Dlatego ja sobie buduję od podstaw ;)

Mam płytę fundamentową+dodatkowe zabezpieczenia.Powstała klatka,która powiązała płytę z wieńcem przez 16 rdzeni żelbetowych,która gwarantuje,że nie będzie konieczności szpachlowania łączeń,ściany to tylko wypełnienie.

Także nie boję się szkód górniczych :)

To nie są ławy.

Wstyd to może za dużo powiedziane ale przy dzisiejszych cenach energii 12cm styro to trochę jak samobójstwo,zwłaszcza,że budujemy dom na lata,często do emerytury a jak wiadomo ceny energii nie będą leciały w dół a ostro w górę :)

12cm styro na scianach to ocieplenie rodem z cen lat 90-tych ;)

Rozumiem. Planuję dać 20styro na 24Ytong,lecz zastanawim się nad 15stką z kropkami :)

Gość Arturo72
Rozumiem. Planuję dać 20styro na 24Ytong,lecz zastanawim się nad 15stką z kropkami :)

Kropki to marketing,bierz grafit ;)

Zanim nie zmieniłem BK24 na silikat to planowałem 24cm+20cm grafitowego z lambdą 0,032,wtedy U ściany byłoby 0,13 W/m2K

Po zamianie na silikat daje 22cm grafitowego :)