Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

MAm pytanie możece polecić jakąś solidną ekipę od solarów??

Według mnie też to jest nieopłacalne nawet z dopłatami :no:

Przed rozpoczęciem budowy też brałem pod uwagę montaż solarów do cwu. Ale jak przeliczyłem sobie to kosztowo do zysków to dałem sobie spokój. Solary są wydajne tylko w okresie letnim i to tez nie na 100%.

Też włączę się do dyskusji i zapytam co powiecie o pompie ciepła do CWU? Już byliśmy prawie skłonni zdecydować się na solary i jedna z przygotowujących nam wycenę zasugerowała że zdecydowanie bardziej poleca pompę ciepła. Tylko jaka jest dobra i cena da się przeżyć w stosunku do zamierzonych oszczędności. Zdążyliśmy się zorientować że już sam wydatek na instalację jest znacznie mniejszy niż w przypadku solarów ale może już ktoś ma zamontowną i może coś o niej powiedzieć?

Ja tam bym się nie zastanawiał PC powietrzne do cwu są stosunkowo tanie. A nawet tańsze niż zestaw solarów i łatwiejsze w obsłudze oraz bardziej komfotowe i maja podstawowa zaletę ich sprawność grzewcza jest taka sama przez cały rok. Czyli nie jest się zależnym od słońca. Po drugie nie trzeba bufora co przy solarach uwazam za konieczność jesli ktoś wyjeżdża na wakacje w okresie letnim. Koszt najtańszej to chyba ok 5.000 zł. Zależy ile tej wody chcemy grzać czy osobny zbiornik na wodę czy pompa ciepła z wbudowanym zbiornikiem. Ale te informacje mozna znaleść w necie. Ja bym poczytał popytał i naprawdę zastanowił się nad sensem montażu solarów. Ja zrezygnowałem a jeszcze 1,5 roku byłem ich wielkim zwolennikiem.

Edit: My mamy zamontowaną od wczoraj (PC powietrzną Nibe Biawar) ale my grzejemy dom (100% podłogówka) i cwu. Taka PC jest droższa od tych tylko do cwu. Ale mamy wash & go. Na wnioski musimy poczekac do końca sezonu grzewczego.

Ja tam bym się nie zastanawiał PC powietrzne do cwu są stosunkowo tanie. A nawet tańsze niż zestaw solarów i łatwiejsze w obsłudze oraz bardziej komfotowe i maja podstawowa zaletę ich sprawność grzewcza jest taka sama przez cały rok. Czyli nie jest się zależnym od słońca. Po drugie nie trzeba bufora co przy solarach uwazam za konieczność jesli ktoś wyjeżdża na wakacje w okresie letnim. Koszt najtańszej to chyba ok 5.000 zł. Zależy ile tej wody chcemy grzać czy osobny zbiornik na wodę czy pompa ciepła z wbudowanym zbiornikiem. Ale te informacje mozna znaleść w necie. Ja bym poczytał popytał i naprawdę zastanowił się nad sensem montażu solarów. Ja zrezygnowałem a jeszcze 1,5 roku byłem ich wielkim zwolennikiem.

Edit: My mamy zamontowaną od wczoraj (PC powietrzną Nibe Biawar) ale my grzejemy dom (100% podłogówka) i cwu. Taka PC jest droższa od tych tylko do cwu. Ale mamy wash & go. Na wnioski musimy poczekac do końca sezonu grzewczego.

Jeśli można spytać to ile kosztowała takonkretnie pompa. W zasadzie dopiero na wiosnę rozpoczniemy pracę nad ogrzewaniem i wszystko możemy jeszcze zmienić. Dzięki za info

Gość Arturo72
Jeśli można spytać to ile kosztowała takonkretnie pompa. W zasadzie dopiero na wiosnę rozpoczniemy pracę nad ogrzewaniem i wszystko możemy jeszcze zmienić. Dzięki za info

To wszystko zależy od domu,im dom będzie miał mniejsze straty ciepła tym pompa będzie mniejszej mocy grzewczej czyli tańsza.

Dla standartowego domu w dzisiejszych czasach jeśli chodzi o izolację i o pow.ok.150m2,wg mnie wystarczy pompa o mocy grzewczej 8kW a taką można już nabyć za 17tys.zł+zasobnik cwu+montaż.

Plusem jest to,że możemy zrezygnować z budowy komina co przyniesie nam dodatkowe oszczedności :)

Pompa rewo kosztowała trochę więcej z uwagi na "bajer" zabudowanego zasobnika cwu w pompie.

Sama pompa do cwu to koszt ok.5tys.zł i jest o niebo praktyczniejsza a przy tym tańsza od solarów a przy odrobinie poświęconego czasu może nam służyć w największe mrozy.

Ja tam bym się nie zastanawiał PC powietrzne do cwu są stosunkowo tanie. A nawet tańsze niż zestaw solarów i łatwiejsze w obsłudze oraz bardziej komfotowe i maja podstawowa zaletę ich sprawność grzewcza jest taka sama przez cały rok.

No chyba nie bardzo. Przy temperaturze -15 ma chyba mniejszą sprawność?

W ogóle, czy te pompy powietrzne wyrabiają w duże mrozy, czy raczej trzeba się asekurować kominkiem?

Nasza ma sprawnośc do - 25 stopni. Ponadto pomyśl przecież to skandynawski wynalazek a u nich wieksze mrozy i wiecej mroxnych dni i nocy.

Ilez jest takich dni i nocy w roku w Polsce o temperaturze ponizej - 25. Poniżej tej temp. włącza sie grzałka a grzanie prądem przez parę godzin nie jest rozbojem. Niektórzy grzeją tylko pradem . Fakt to nie jest akurat argument. Kominek u nas też jest ale raczej do celów rekreacyjnych niż grzewczych. P

Ponadto PC powietrzne służące do grzania tylko cwu wcale nie muszą pobierac powietrze z zewnatrz czerpnia może byc np w garażu nieogrzewanym który zawsze ma wyzszą temp niż na zewnatrz nawet niegrzany.

Gość Arturo72
Ponadto PC powietrzne służące do grzania tylko cwu wcale nie muszą pobierac powietrze z zewnatrz czerpnia może byc np w garażu nieogrzewanym który zawsze ma wyzszą temp niż na zewnatrz nawet niegrzany.

Dokładnie,kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu.

Pompa taka potrzebuje 500m3 powietrza,z wyrzutu z reku mamy ok.150m3,z garażu ok.70m3,z poddasza nie użytkowego lub strychu resztę i poprzez system trójników doprowadzamy to do pompy i zawsze mamy dodatnią temperaturę na zasilaniu także duże mrozy jej nie straszne :)

No chyba nie bardzo. Przy temperaturze -15 ma chyba mniejszą sprawność?

W ogóle, czy te pompy powietrzne wyrabiają w duże mrozy, czy raczej trzeba się asekurować kominkiem?

Oczywiście,pompy powietrzne przy niskich temparaturach mają niższą sprawność ale to jest dalej COP ok.1,8 przy -20st.C.

Zależnie od doboru mocy pompy mogą pracować do -20st.C a nawet niżej bez wspomagania grzałkami,kominkami i takimi innymi rzeczami :)

Pisałem w odpowiedzi na opinię, że pompa ma sprawność taką samą cały czas, a nie ma.

Sam bym zamontował sobie pompę powierzną, ale jak szukałem rozwiązań to były głównie gruntowe za cenę kosmiczną, więc zostałem przy gazie.

Mam nadzieję, ze napiszecie, jak się sprawuje taka pompa powietrzna do co w zimie.

Pobór powietrza z garażu spowoduje, że będzie w nim ujemna temperatura, nie wiem, czy uzyski ciepła z ziemi są na tyle duże, żeby to miało sens...

a w takim razie mógłby mi ktoś podać namiary na sprawdzoną i dobrą firmę od powietrznych PC

Osobiście NIE POLECAM firmy Serwis Techniczny 24 (ST24), która oferuje kilka pomp powietrznych. Tak na zdrowy rozum i po przeczytaniu instrukcji, montaż takiej pompy sprowadza się do ... podłączenia jej do gniazdka. Co prawda trzeba dobrze zastanowić się nad wykorzystaniem powietrza z pompy, czerpnia i wyrzutnią. Osobiście zdecydowałem się na pompę firmy Wolf - Rickenbacher Ultrax Hpw. Większość punktów sprzedaży i serwisu ze strony Wolfa ją zakłada - pozostaje kwestia ceny :)) po barzdzo dużych nieprzyjemnościach z w/w firmą piec, pompę, rekuperator i prace związane wykonuje mi firma z woj. małopolskiego. Podchodzą rzetelnie do roboty, a mnie zostało kilka tysięcy w kieszeni - w porównianiu z firmami ze śląska.

Ja szukam kogoś od schodów, bo mi się umówiony odmówił... :(

Witam

Moge polecic firme ktora u mnie robila schody, tylko ze ja mam samonośne i kręcone. Super wyglądaja ale tez super kosztowały. (40k zł).

Firma to http://www.schody.net.pl/. Schody robią w całej Polsce. Moge ich polecic tylko ta cena :)

Ja mogę polecić ekipę od schodów z Przyszowic okolice Gliwic. Pan Krzysiu tel.513 009 514; zakład "schody u Freda"

Chyba się nie obrazi za podanie numeru :)

Schody robią za rozsądne pieniądze. Co ważne, ze swojego drewna tzn. od ścięcia, po suszenie itd. Dokładność to ich zaleta.

Zadzwoń, może Cię poratują

ps: robią też podbitkę i wszelkie pierdoły z drewna