Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Bonifacego:

Dawałem 15 cm ISO-MATA, + 5 cm UNIMATA (na krokwiach) - mam takie same krokwie jak Ty. Wełnę kupowałem w Builderze w Międzyświeciu - wyszło mi najtaniej (kupowałem tam cały materiał z wyj. cementu)

Robiłem z bratem, więc robocizna wyszła mi bardzo tanio, prawie nic.

Pozdrawiam

F.

Odnośnie promocji na kompletny dach w Builderze. Mam dach o powierzchni 310m2 do tego 3 okna połaciowe i chciałem kupić wszystko razem w komplecie z akcesoriami, żeby dostać 20% upustu. Okazało się że firma Brass w swojej ofercie posiada rynny tylko w trzech kolorach biały, brązowy i miedziany. Chciałem wziąść dachówkę podwójne S kolor grafitowy ale żaden z tych trzech kolorów rynien mi nie odpowiada do grafitowego dachu, wiec pytam sprzedawcę co mi poleci innego. Ten mi odpowiada że da mi rynny grafitowe z Wavin'a a na cały dach da mi upust 15%. Szczena mi opadła. Faktura za dach 25k a on mi zabiera 5% upustu bo nie biorę rynien Brass'a za 1500zł. Tak się skończyła moja przygoda z Builderem. W Kolbudzie zaoferowali mi 18% upustu na Brassa z akcesoriami bez rynien, bez foli Brass'a a na okna Fakro 20%.

Jesli chodzi o dach tez polecam Kolbud.

Ceny dachów brassowskim podbijają ceny dodatków np. folia, rynny, itp.

Cena podstawowej dachówki brass wcale nie jest wysoka w porównaniu z innymi cementowymi, dlatego przy zamawianiu radziałabym odrazu zaznaczyć żeby to co jest możliwe zastapić substytutami (wcale nie gorszymi), wówczas mozna uzyskac wraz z rabatem prawie - 25% ceny wyjściowej.

Do Aśki:

Mogę prosic o jakies namiary na KOLBUD ?

To troche daleko od Pszczyny.

Buduję w okolicach Miedźnej, ok. Pszczyny.

Czy ktoś może mi polecić jakąś przyzwoitą

hurtownie w okolicy ? O co chodzi z tymi substytutami, bo nie zrozumielame do konca. Piszesz, ze sama dachowka brass'a jest tania, ok. A o co chodzi z tymi zamiennikami ? Zamienniki czego ? Dzięki !!

Do Aśki:

hurtownie w okolicy ? O co chodzi z tymi substytutami, bo nie zrozumielame do konca. Piszesz, ze sama dachowka brass'a jest tania, ok. A o co chodzi z tymi zamiennikami ? Zamienniki czego ? Dzięki !!

Telefon do Kolbudu w Gliwicach 270-36-36. Ja rozmawiałam z p. Robertem Chęcińskim i też po polecam bo zna się na rzeczy.

A z tymi substytutami to jest tak: Jak dajesz do wyceny dach, która obejmuje ona cenę nie tylko dachówek, ale również wszystkich koniecznych dodatkow: folii paroprzepuszczlnej, haki, nie pamiętam jeszcze czego.

Dostajesz bardzo długie zestawienie i teraz patrzysz co zawiera nazwę BRAAS i poprostu pytasz się czy nie ma na to równie dobrego, ale tańszego zamiennika, (oczywiście oprócz samych dachówek :wink: )

Wiem że sprzedawcy niechętnie dają te zamienniki bo mają na tym poprostu mniejsza prowizje niż na rzeczach markowych( nie słuchaj że są gorsze!), ale ja dość mocno naciskałam + wcześniej ustalony rabat i dlatego udało mi się zejść z pierwotnej ceny az o 27 %.

No i tyle :D

Powodzenia

mww - dopiero teraz odczytałam Twój post. Ja mam taki projekt wentylacji mech. plus + reku+ GWC + DGP, ale DGP jest osobnym systemem (grawitacyjne). Projekt jest oceniany przez innych fachowców jako staranny i bardzo szczegółowy, niestety - dość drogi w wykonaniu (chyba dlatego że uwzgędniono dość drogie materiały i usprawienia mającve na celu wyciszenie instalacji ). Jak jesteś zainteresowany podam Ci na priv. namiary do projektanta.

Pozdrawiam,

gaga2

Telefon do Kolbudu w Gliwicach 270-36-36. Ja rozmawiałam z p. Robertem Chęcińskim i też po polecam bo zna się na rzeczy.

A z tymi substytutami to jest tak: Jak dajesz do wyceny dach, która obejmuje ona cenę nie tylko dachówek, ale również wszystkich koniecznych dodatkow: folii paroprzepuszczlnej, haki, nie pamiętam jeszcze czego.

Dostajesz bardzo długie zestawienie i teraz patrzysz co zawiera nazwę BRAAS i poprostu pytasz się czy nie ma na to równie dobrego, ale tańszego zamiennika, (oczywiście oprócz samych dachówek :wink: )

Wiem że sprzedawcy niechętnie dają te zamienniki bo mają na tym poprostu mniejsza prowizje niż na rzeczach markowych( nie słuchaj że są gorsze!), ale ja dość mocno naciskałam + wcześniej ustalony rabat i dlatego udało mi się zejść z pierwotnej ceny az o 27 %.

Powodzenia

Aśka, wielkie dzięki !

Nie wiesz, czy Kolbud nie ma jakiejs filii w okolicach Tychów, Bielska czy Pszczyny ?

Wy kobiety wszystko załatwicie lepiej, ehhh. :(

Do Aśki:

Powodzenia

Cos nie umiem załączyc wiadomosci ...,

o, teraz chyba wyszlo.

Aśka !

Zobacz wiadomosc wyzej. Nie wiesz czasem, czy Kolbud ma jakaś filie w moich okolicach ?

Witajcie. Dawno tu nie zaglądałem. NIi wiem czy informacje które podam komuś jeszcze się przydadzą. Ale:

- stal kupowałem w Metalco Żernica (może nie najtańsi ale mam tam najbliżej) Watro popytać w Bostal Gliwice lub Tesco Rybnik.

- deski szlunkowe Brałem w Gliwicach "Tartak Bieszczady" niedrogo, sprawnie i dechy bardzo szerokie.

- z dostawców na materiały budowlane mogę polecić Bustera, Woko, Bildera.

Po zimie zaczynam myśleć o dalszym etapie w związku z powyższym będę wdzięczny za namiary na murarza, cieślę, dekarza (lub ekipę) oraz producentów lub dostawców drewna na więźbę. Oraz uwagi co do wyboru dachówki (ceramika, beton pytam bo zdecydowaliśmy się na kolor antracyt a i chyba uprzywilejowanie w stosunku do ceramicznej blednie)

Przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuję.

Nie wiem o oddziałach Kolbudu w Twoich okolicach, ale wiem że jest jeszcze w Rybniku i to chyba wszystko.

Myslę że wszystko zalezy od dobrych negocjacji, może u siebie znajdziesz "stosunkowo elastyczną" hurtownię, no chyba że Kolbud dowiezie za symboliczną dopłatą.

Mój sasiad bierze całe zaopatrzenie budowy właśnie z hurtowni w Pszczynie bo tam mu dali najkorzystniejsze ceny i oczywiście dowóz gratis az do Gliwic.

No wiec wszystko się może zdarzyć.... :D

Witam wszystkich budujących

Jestem na etapie stanu zero, z pracami chcę ruszyć od 1 kwietnia :wink:

Jestem na etapie wyboru dostawcy większości materiałów. Materiał chcę kupować w firmie AXIOM z Bielska Białej (przedstawicielstwo w Tychach). Czy ktoś zaopatrywał się w tej firmie, jak ją oceniacie.

Pozdrawiam budujących

DAMIS

Witam,

Gdzie kupowaliście płytki ceramiczne (gresowe) do Waszych domków? Co prawda u mnie jeszcze nie ten etap, ale powoli chciałem zapoznać się z ofertą producentów. Jak dotąd, odwiedziłem Art Ceramikę w Sośnicy - całkiem spory wybór, ale zauważyłem hiszpańską "tendencję".

Z góry dziękuję za wszelkie informacje

Pozdrawiam