Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa śląsk górny i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszukuję ekipy do zorbienia tynków maszynowych. Ilep płaciliście na m kw tynku maszynowego robocizna i materiał. Gaga2 widziałem że miałas "małe" przeboje z tynkarzami jestes w sumie zadowolona z tej ekipy? Jeśli tak to czy moższe mi podesłać kontakt do nich chce tynkować tak gdzieć około września.

Pytanie kolejne, jaką zachować kolejność najpierw tynki a potem wylewka czy na odwrót. Będe miał ogrzewanie podłogowe więc na mój prosty rozum to chyba najpierw wylewki a potem tynki, ale jak będą robić tynki to zapaćkaja podłogę i trzeba będzie czyścić. Już sam nie wiem

Nam radzili tak: jeśli tynki robione ręcznie, to najpierw tynki, bo będzie straszny bajzel (i był :-? ). A jeśli tynki maszynowe, to można najpierw zrobić wylewki (podobno to czystsza metoda, ale nie wiem jak to się sprawdza w praktyce... :roll: ).

Tak, tynki maszynowe to czystsza metoda. Niemniej i tak pozostaje po tynkarzach niezły "bajzel". Robiłem wylewki po tynkach i była to dobra decyzja.

Nam radzili tak: jeśli tynki robione ręcznie, to najpierw tynki, bo będzie straszny bajzel (i był :-? ). A jeśli tynki maszynowe, to można najpierw zrobić wylewki (podobno to czystsza metoda, ale nie wiem jak to się sprawdza w praktyce... :roll: ).

Tak, tynki maszynowe to czystsza metoda. Niemniej i tak pozostaje po tynkarzach niezły "bajzel". Robiłem wylewki po tynkach i była to dobra decyzja.

ja robiłem dokładnie tak samo, magmi ja już myślałem, że gorszego

bajzlu to na budowie nie ma niż tynki maszynowe :o

Ja robiłem tynki ręczne przed wylewkami ( błogosławiony pomysł), a mój dobry znajomy tynki z maszyny po wylewkach. Efekt- jego wylewki wyglądają jak strop przed wylaniem (fatalnie). Przy okazji pilnujcie tynkarzy, aby nie zatynkowali puszek instal elektr. Chociaż dałem im małą zachętkę i tak skutecznie skasowali 7 szt :evil: Nie dość że niechluje, to jeszcze bez honoru. Pikuś

Hej.

Ja robię najpierw tynki a potem ten "gruz " dodaję do betonu do wylewek.

Wykorzystuję wszystko dokładnie, nic sie nie poniewiera.U mnie nawet inni dowozili zbędny gruz. Zapaćkane i tak trzeba sprzątać i tak. Kwestia tylko tych"śmieci", co z nimi zrobisz.

Ja mam inne pytanie: co sądzicie o parawanie na wannie?

Czy lepiej osobno prysznic i wanna ( ale ta kasa, i miejsca też nie za dużo) Chodzi o łazienkę na górze, na dole będzie prysznic, ale jako "awaryjny", bo sypialnie są na górze. Nara

rafi27 - ja z tej ekipy jestem b. zadowolony. Niemniej po pewnych doświadczeniach (czy też nieporozumieniach) z poleceniem tej ekipy innemu forumowiczowi postanowiłem mieć spokojne nerwy i nie brać żadnej (moralnej) odpowiedzialności za tej lub też drugiej strony przewiny.

Tak więc wybacz.

Pozdrawiam

To znaczy, że odpady cementowo-wapienne lub też gipsowe dodajesz do betonu ?!!!!!!!!

Przyznaję że to zabrzmiało trochę " niefachowo". Chodziło mi o to, że resztki zaprawy cementowo-wapiennej dodaję do betonu mieszanego na miejscu, ale w małej ilości. Powiedzmy, że ok. 0,2 cześci z całości, i to w dolnej części wylewki.Ok. 3cm powyżej siatki zbrojącej jest już "normalny beton".Wydaje mi się, że większość ludzi budujących systemem gospodarczym tak robi. Dzięki, za uwagę, nawet nie myślałem o tym wcześniej w ten sposób jak Ty. Niemniej jednak nie uważam tego za duży błąd. Zobacz moje nowe fotki i oceń obiektywnie ( inni forumowicze TEŻ!!).Czekam na opinie i zdanie na temat, czy robić prysznic obok wanny, czy też "założyć" parawan na wannie.

witam,

u mnie wylewki są już od tygodnia, ale wykonanie tynków się opóźnia z powodów przeróżnych, np. po burzy okazało się że piorun strzelił w słup elektryczny i nie mamy prądu, a bez tego agregat nie popracuje....

jutro mają rozpocząć tynkowanie, to się przekonam na wlasne oczy jak to jest z tym brudzeniem wylewek...

Rafi, jeślu ekipa się sprawdzi ( a póki co nie mogę wiele powiedzieć, bo jeszcze chłopcy nie mieli okazji się wykazać) to podam Ci namiary na priv. Ekipa jest z Łazisk jeśli Ci to nie przeszkadza.

Generalnie wyparował gdzieś mój optymizm i zacięcie budowlane... :cry:

zdecydowanie czas na urlop.

Pozdrawiam,

gaga2

Witam Wszystkich.

Właśnie zakupiłem projekt Rudzika z Archetonu http://www.archeton.pl Zamierzam budować go w Szałszy koło Gliwic powiat tarnogórski.

Budowa systemem bardzo gospodarczym. Zastanawiam się czy do wykopu fundamentu brać koparke, czy popracować nad bicepsami :wink:

A może znacie kogoś kto nie zedrze skóry już na starcie?

Pozdrawiam.