gaga2 19.10.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Leszek, ja mam wyłącznie -po pierwszym maja - faktury 7& materiał plus robocizna. Inaczej nie dogaduję się z wykonawcami. No chyba że chodzi o kalfelki itp. - tu wolę sama dokonywac zakupów, mimo 22% vatu.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 20.10.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 gaga2, dziękiUtwierdziłaś mnie w tym, że muszę zrobić jedną z w/w czynności.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 20.10.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Edziu, mam nadzieję, że znalazłaś kaflekarza, nasz niestety zajęty aż do lutego... A tak w ogóle, to dzisiaj jest piękny dzień! Słoneczko świeci, nasz nowy trawnik skoszony, ściany się malują, a do przeprowadzki został miesiąc z niewielkim ogonkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 20.10.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Witam, Proszę podzielcie się namiarami na dostawców drewna lub brykietu do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 20.10.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Filo a może spróbuj kupić drewno do kominka w lesie, mają coś co sie nazywa suszki, kosztuje ok 95 zł za kubik, ale te suszki to jakieś takie nie suszki (bynajmniej w naszym wypadku) pozdrawiam KaeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 20.10.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Witam, Proszę podzielcie się namiarami na dostawców drewna lub brykietu do komina. Na jednej hurtowni widziałem kiedyś niedawno brykiety , ale nie pamietam ceny i adresu, jak tam bede, to odpisze namiary i przesle na priv. Producent chyba z Krakowa Jeśli chodzi o vat na usługi z materiałem, to wszyscy czekają co to będzie dalej (ale wtedy będzie już za późno ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 20.10.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 brykiety produkuje Classen w Zwonowicach pakowane są w workach ok.19 kg za 6,84 zł bruttotel. 032/ 4292112W OBI w Bytomiu widziałem te brykiety w workach chyba 9kg za ponad 5zł.Z drzewem w nadleśnictwach może już być problem, bo skończyły sięlimity na wycinkę drzew i nadleśnictwa nie prowadzą sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 22.10.2004 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Byłem w tej hurtownii i te brykiety nazywają sie record- importowane, a dystrybutor z Krakowa. cena 9,90zł/10kg z węgla brunatnego. mam link do strony. A podobno likwidują ulgę remontową -od przyszłego roku- slyszeliście ? Dzis w sejmie gadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 24.10.2004 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Ulgę remontową likwidują od 2006 ... z tego co wiem, to była to ulga trzyletnia i nie można jej tak sobie skrócić, TK nie pozwoli, IHS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona75 25.10.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Niestety rok 2005 jest ostatnim z 3 letniej ulgi budowlanej - potem nie wiadomo co bedzie tymbardziej że w naszym kraju wszystko jest możliwe. Jedyne wyjscie to takie że musimy sie wprowadzic do konca 2005 i wszystko pokonczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.10.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 brykiety produkuje Classen w Zwonowicach pakowane są w workach ok.19 kg za 6,84 zł brutto tel. 032/ 4292112 W OBI w Bytomiu widziałem te brykiety w workach chyba 9kg za ponad 5zł. Z drzewem w nadleśnictwach może już być problem, bo skończyły się limity na wycinkę drzew i nadleśnictwa nie prowadzą sprzedaży. Jamles a Ty widziałeś te brykiety Classena? Ktoś pokazywał mi próbkę takiego brykietu, nie dopatrzyłam się w nich drewna tylko jakieś ichniejsze, sztuczne odpady... A kafelkarz sie odezwał ...niestety dopiero w grudnio ma wolny termin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.10.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 widziałem w OBI wyglądało jak spresowane treciny( dzisioj nie ma środy ) pisało na worku, że majom chyba 16900kJ/ na cos tam. W ub. roku kominkarz do wkładu dał mi 2 worki brykietów, ale nie wiem kto je wyprodukował paliło się to dobrze, a wyglądało to tak jak te co widziałem w OBI. Jeszcze w tym tygodniu kominkowy przyjedzie robić obudowę to postaram się dowiedzieć coś więcej. Kafelkarz robi 2 łazienkę i narazie jest OK, odpukać w nie malowane brykiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 27.10.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Pytam o koszt budowy domku z poddaszem o powierzchni użytkowej 130 m2. Za stan surowy otwarty ( w tym dach dwuspadowy z dachówką cementową ) firma zażyczyła sobie 150 000 - to chyba dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 28.10.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Pytam o koszt budowy domku z poddaszem o powierzchni użytkowej 130 m2. Za stan surowy otwarty ( w tym dach dwuspadowy z dachówką cementową ) firma zażyczyła sobie 150 000 - to chyba dużo? to znowu ja , jakoś nikt nie chce Ci pomóc, więc spróbuję trochę namieszać, nie wiem czy wiązanie się z jedną firmą wykonujacą robotę i dostarczającą materiały to dobry pomysł, bo niby 7% VAT-u, ale napewno policzą ceny katalogowe do tego doliczą jakieś koszty zakupu(do 15%), a kupując samej w hurtowniach możesz negocjować ceny, dostac upusty i 22% VAT nie musi być taki straszny, a z wykonawcą umawiać się na kwoty za poszczególne etapy budowy. Budowę chyba zaczniesz dopiero w przyszłym roku więc z ulgi budowlanej już nie skorzystasz, więc może da się kupować bez faktury, a jeżeli masz już pozwolenie na budowę to jak najwięcej kup do końca roku co by od podatku odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 28.10.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Pytam o koszt budowy domku z poddaszem o powierzchni użytkowej 130 m2. Za stan surowy otwarty ( w tym dach dwuspadowy z dachówką cementową ) firma zażyczyła sobie 150 000 - to chyba dużo? Dobrze sam sobie odpowiedziałeś - chyba dużo za dużo. Na szybko podliczyłem moje koszty do stanu surowego otwartego z dachem pokrytym blachodachówką (bez stolarki, instalacji, tynków i wylewek) i wyszło mi ok. 170 000 - ale za 260m2 pu. To co napisał jamles o zlecaniu zakupów i budowy jednej firmie to prawda, a od siebie dodam, że: murowaniem powiniem zajmować się murarz, wykonaniem konstrukcji dachu - cieśla, ułożeniem pokrycia i wykonaniem obróbek na tym dachu - dekarz. Jakoś nie wierzę w "fachowców" co to umią wszystko. No chyba, że to duża firma zatrudniająca tych wszystkich specjalistów - ale pewnie wtedy przy okazji płacenia za robotę murarzy i cieślów zapłacisz też za sekretarki pana prezesa. Jeżeli Twoja praca pozwala Ci na włączenie się w proces budowlany w stopniu większym niż tylko podpisywanie odbiorów poszczególnych etapów i robieniu wypłat to spróbuj poszukać innych wykonawców - niekoniecznie na całość inwestycji. Myślę, że jak zapytasz na Forum to życzliwe dusze podsuną namiary na jakieś warte polecenia (lub nie) ekipy. Ja osobiście jestem zadowolony z "moich" cieślów, tynkarzy (dzięki Ilona75), wylewkarzy i instalatorów co. Cała reszta ekip mieściła się w normach przyzwoitości wykonawstwa, terminowości i cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 29.10.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 czy macie kogoś godnego polecenia do gładzi??????? narazie mam oferty od 8zł/mkw za robociznę do 14zł razem z materiałem. Ceny z Vat-em. Termin do 15 listopada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 30.10.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 Szukam solidnej firmy budowlanej do wykonania stanu surowego otwartego - czy ktoś może mi jakąś polecić? Oczywiście dotyczy to Górnego Śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 02.11.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Janewa - słuchaj sie uważnie Jamlesa i Artura 69 i nie bierz firmy do wszystkiego Jamles - a może sam byś spróbował nagiąć krzyża do tej gładzi? U mnie koledzy sami robili i polecają; ja zacznę gdzieś za 2 tygodnie to Ci napisze jak to "łatwo idzie" Na razie to chce kupić (przed końcem roku) glazure ,armature i konfiture-tfu -ceramike sanitarną. Doradzcie , co kupić w przedziale cenowym od 1do10 na poziomie ok. 2-5 , czyli średnio niższy standard ( ale w dobrym stanie technicznym ) Z góry dzięki za wszystkie wnioski i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 02.11.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Na razie to chce kupić (przed końcem roku) glazure ,armature i konfiture-tfu -ceramike sanitarną. Doradzcie , co kupić w przedziale cenowym od 1do10 na poziomie ok. 2-5 , czyli średnio niższy standard ( ale w dobrym stanie technicznym ) Z góry dzięki za wszystkie wnioski i sugestie. Koło,Cersanit,Roca. Nie polecam "wynalazkow" z Castoramy albo innego Praktikera,tudziez Obi za 199 zlociszy kompakt. Wszystko zalezy co sie komu podoba. Koło nie jest takie idealnie biale.Takie delikatnie wpadajace w kremowe Cersanit jest bielszy. No ale to juz kwestia co kto lubi Poza tym ,jak to mowia "jeden woli córke a drugi teściową" Z armatury to KFA - Krakow.Zielone pudelka w kratke . Grohe - jezeli masz wiecej kasiory. Kludi,Oras Albo jakies inne firmowe sprzety. Nie mowie ze te baterie za 30 zlotych - umywalkowa stojaca to zlo.Ale zalezy jak sie trafi.Moze posluzyc 10 lat albo sie rozleciec po miesiacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 02.11.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 u mnie Koło Aplauz i Impuls, baterie, armatura Kraków seria retro, oceny nie wystawie, bo dopiero się montuje, a jeszczo ktoś mi zawoła sędzia- kalosz bodzio krzyż już wysiada, a do zrobienia jeszcze dużo zostało, a czas goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts