Artur69 20.02.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 [...] czy okna tez mozna odliczyc. Mozecie mi pomoc ? Moze jest ktos, kto jeszcze tak jak ja mial do rozliczenia duza ulge budowlana i pamieta .. Pozdrawiam Penejos Możesz na pewno, mi US sprawdzał rachunki (były wśród nich też za okna) i do niczego się nie czepiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 20.02.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Zainteresowanym przypominam o pierwszej imprezie targowej w tym roku TARGI BUDOWNICTWA W piątek, 25 lutego, rozpoczną się VI Gliwickie Targi Budownictwa, Ogrzewania i Wyposażenia Wnętrz. Impreza potrwa do niedzieli, 27 lutego. Miejscem prezentacji będzie hala sportowa Politechniki Śląskiej przy ul. Kaszubskiej 28. Swoją ofertę przedstawi około 90 firm z całego Śląska. Ekspozycja będzie czynna w godz. od 9.00 do 17.00. http://www.um.gliwice.pl/index.php?id=8908/1&bium=582#588 Jak nazwa wskazuje większość wystawców oferuje mat. wykończeniowe (drzwi, ceramikę, trochę ogerzwania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 20.02.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 zaczynamy budować od wiosny/jak przyjdzie/co powiecie o Dekorgips,chcemy się tam zaopatrzyć w przeważającą część produktów do budowy.Szukamy tez innych hurt.o podobnym asortymencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 21.02.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Jak w temacie. Poszukuję dobrego wykonawcy hydrauliki w Gliwicach. Może macie kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.02.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Proponuję moich.Już pisałem że akurat ekipa od hydrauliki i CO to mi się udała.Są z Zabrza.Robią solidnie i bez gorzały.Polecam.Patrz mój post wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 21.02.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Dzieki Artur. To dla mnie wazne. W koncu odliczyc 13 tys albo ich nie odliczyc, to cos znaczy nawet, jesli zobacze je dopiero w przyszlym roku.Na targi do GLiwic tez sie wybiore, chyba w sobote.Jak juz piszecie o hydraulice i ogrzewaniu, to moze ktos by polecil jakas ekipe z trojkata Tychy-Pszczyna-Bielsko ? Przymierzam sie do zaproszenia ekipy, albo jeszcze nie znalazlem dobrej, niedrogiej i odpowiedzialnej ...PozdrawiamPenejos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 21.02.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Jak juz piszecie o hydraulice i ogrzewaniu, to moze ktos by polecil jakas ekipe z trojkata Tychy-Pszczyna-Bielsko ? Przymierzam sie do zaproszenia ekipy, albo jeszcze nie znalazlem dobrej, niedrogiej i odpowiedzialnej ... Pozdrawiam Penejos Chyba moge polecić ekipę która mi robiła całość instalacji wod-kan i CO (podłogówka, grzejniki, kotłownia). Fakturę dostałem na materiały i robociznę na 7% Namiary wysłałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 22.02.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Witam Szanownych Forumowiczów, Poniewaz stałem sie posiadaczem domku do remontu w Zabrzu, to szukam pilnie architekta z Gliwic, Zabrza, Tarnowskich Gór, Rybnika lub okolic, który zrobiłby: - ocenę stanu technicznego budynku (domek leciwy ale sprawia solidne wrazenie)- inwentaryzacje (nie ma jakiegokolwiek planu tego budynku) - oraz projekt przebudowy (domek około 100 metrowy, potrzebuje rady jak go przerobic aby był jak najbardziej funkcjonalny). Z góry dziekuje za polecenie sprawdzonych i solidnych architektów. pozdrawiamPiotrek[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qstemp 22.02.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Murarza z pomocnikiem, Łaziska. Pomóżcie. Szukam jw.Będę wdzięczny za każdy telefon. [email protected] Pozdrawiam Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 23.02.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Witam! Już kiedyś "rzuciłem" ten temat. Czy ktoś może polecić tartak (najlepiej w okolicach Mikołowa), który z dobrego drewna robi więźbę? A jak to jest waszym zdaniem z sezonowaniem więźby? Są tacy, którzy mówią, że powinno się sezonować kilka miesięcy, są i tacy (i to w tartaku), którzy mówią, że wystarczy miesiąc? Pozdrawiam czekających jak ja na wiosnę z rozpoczęciem prac budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom317 23.02.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Hej Czy nie ma żadnych budowniczych z rejony Śląska Górnego, czyli Katowice i okolice, niewierzę !!!! Jako pierwszy (tak mi sie wydaje) przyłanczam sie z rejonu Jastrzębia Zdrój. Niedawno zamknałem stan surowy i jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Większość materiałów kupiłem w Bilderze - Rybnik, polecam. Są otwarci na klienta, można z nim ponegocjować. Przestrzegam przed firmą Sprintbud - Wodzisław. Niejeden siwy włos zdobyłem przez nich. Niesłowni, nieterminowi.........i wiele jeszcze negatywów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.02.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Witam! Już kiedyś "rzuciłem" ten temat. Czy ktoś może polecić tartak (najlepiej w okolicach Mikołowa), który z dobrego drewna robi więźbę? A jak to jest waszym zdaniem z sezonowaniem więźby? Są tacy, którzy mówią, że powinno się sezonować kilka miesięcy, są i tacy (i to w tartaku), którzy mówią, że wystarczy miesiąc? za miesiąc to drzewo napewno nie wyschnie, moja więźba "leżała" półtora roku, ale można kupić suszoną komorowo. Czy pytałeś w Kobiórze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 24.02.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Witam jamles! Nie pytałem. A jakieś konkretne namiary możesz podać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.02.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 nie stety konkretów nie znam, ale tam robią ( robili ) okna drewniane, a poza tym Kobiór to jeden wielki las to i jakiś tartak tam musi być Ja więźbę przywoziłem z Ostrowca Świętokrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 25.02.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Jesli ktos z forumowiczów przegapił to informuję że w dniach 25-27 luty w Gliwicach odbędą sie targi budownictwa. Szczegóły:http://gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/451990.html?ses_nm=71f7807c49cf5c207e9203194a3346bc wybiera sie ktos może? pozdrawiamPiotrek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 25.02.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Jesli ktos z forumowiczów przegapił to informuję że w dniach 25-27 luty w Gliwicach odbędą sie targi budownictwa. Szczegóły: http://gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/451990.html?ses_nm=71f7807c49cf5c207e9203194a3346bc wybiera sie ktos może? pozdrawiam Piotrek [email protected] Właśnie zaraz się wybieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 25.02.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Jesli ktos z forumowiczów przegapił to informuję że w dniach 25-27 luty w Gliwicach odbędą sie targi budownictwa. Szczegóły: http://gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/451990.html?ses_nm=71f7807c49cf5c207e9203194a3346bc wybiera sie ktos może? pozdrawiam Piotrek [email protected] Właśnie zaraz się wybieram ja wybieram sie jutro, nie dało sie zerwać z pracy liczę na szczegółową relacje wieczorem moze nie będe tracił czasu na bezwartościowe stoiska. pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 25.02.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Proszę o opinie jestem na etapie adaptacji dokumentacji projektowej . Odwiedziłem trzech architektów i za wykonanie tej usługi ceny kształtowały się na poziomie 2400PLN , 1800PLN (bez Vatu) oraz 1500PLN z Vatem . W projekcie oprócz samej adaptacji będzie kilka zmian tz. poszerzenie garażu o ok 150cm oraz wstawienie drzwi w garażu od strony ogrodu . Ile was kosztowała adaptacja projektu bo nie wiem czy szukać dalej czy skorzystać z tego architekta który był najtańszy i wg. mnie najbardziej wiarygodny ( jako jedyny przejrzał całą dokumentacje ,rzuty , profile )?? pozdrawiam Adam Witaj AdamusG! Wydaje mi się że coś około 1500-1700 na rach jest adekwatne. Tyle przynajmniej mam zapłacić za adaptację+zagospodarowanie. Budynek jest poszerzany - tj. sam garaż. Pzdr. Mysłowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 25.02.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Witam!Z moich doświadczeń z projektantem. Zleciłem adaptację projektu typowego (z pracowni ARCHON+) architektowi z Katowic. Powiedział, że adaptacja (powiększenie piwnicy; likwidacja wykusza w kuchni i pokoju na poddaszu; zmiany w aranżacji wnętrza; doprojektowanie łącznika pełniącego rolę wiatrołapu, klatki schodowej do garażu i piwnicy; oraz doprojektowanie garażu) wraz z pomocą załatwienia formalności związanych z uzyskaniem pozwolenia na budowę będzie mnie kosztować 3500. To było w grudniu. Teraz okazało się, że adaptacja się ślimaczy (od tygodnia nie otrzymałem obiecanego "ślepego" kosztorysu), a i na pomoc w załatwianiu spraw urzędowych nie mam co liczyć. Dodam jeszcze, że projekt łącznika i garażu właściwie mój architekt dostał ode mnie w wersji elektronicznej.Tak więc Twoja kwota wydaje się rozsądna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 25.02.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Tym bardziej że nie robię tego u architekta, tylko u inż. konstr. Pytałem w zeszłym roku na początku to powiedziano mi tak ok. 3 tyś najmniej. Bo trzeba przeliczyć, nanieść poprawki, a to szkody górnicze, siamto owamto, odrolnienie. Acha i to wszystko bez zagospodarowania to ostanie ok. 800 do 1200zł.Ale dostałem namar od kolegi i skorzystałem. Tym bardziej że gość będzie też kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts