e.kala 14.02.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Dziekuję za informacje. Jutro ide do gazowni i zobaczymy czy narazie wystarczy tylko ta mapka robiona do pozwolenia na budowę. Faceci niczego sobie, chyba jako ekipa budowlana mieliby wzięcie u członkiń Naszego Klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zytulina 14.02.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam wszystkie kobietki. jak tam Walentynki? bo u mnie no cóż moge powiedzić mój WALENTY w pracy, ja pół dnia na budowie teraz dopiero zjechałam do domciu.Ale za to mogę się już pochwalić bo i okna i drzwi mam wprawione no i kablowy też się wzioł za robote.Oby tylko temperatura na + była to robota bedzie szła do przodu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 14.02.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam wszystkie kobietki. jak tam Walentynki? bo u mnie no cóż moge powiedzić mój WALENTY w pracy, ja pół dnia na budowie teraz dopiero zjechałam do domciu.Ale za to mogę się już pochwalić bo i okna i drzwi mam wprawione no i kablowy też się wzioł za robote.Oby tylko temperatura na + była to robota bedzie szła do przodu. pozdrawiam Mój Walenty też w pracy. Zobaczymy się w poniedziałek No i oby do przodu z budową!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 14.02.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Mam do was pytanie, składam wniosek o warunki przyłączenia gazu ziemnego i tam trzeba dołączyć mapkę z naniesionym budynkiem i zaprojektowanym miejscem na skrzynkę itp. Kto wam robił tą mapkę? my robilismy u geodety i dostalismy w kilku egzemplarzach z gazowni elektryki i kanaliz wziełi i tak ksero Projekty przyłącza wody i energii robili nam uprawnieni do tego architekci, a teraz jeszcze musi się geodeta temu przyjrzeć. I zabrali nam po 2 oryginalne projekty ale to chodzi chyba o pierwsza mapke sytuacyjna ktora robi geodeta Przyznaję się bez bicia, ze źle zrozumiałam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 14.02.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Mam do was pytanie, składam wniosek o warunki przyłączenia gazu ziemnego i tam trzeba dołączyć mapkę z naniesionym budynkiem i zaprojektowanym miejscem na skrzynkę itp. Kto wam robił tą mapkę? Do wniosku o wydanie warunków w moim przypadku wystarczyła mapa do celów projektowych, bez budynku. Potem jak podpisałam z gazownią umowę o świadczenie usług i wykonanie przyłącza to zaniosłam im mapę z naniesionym budynkiem. Oni zrobili projekt przyłącza z drogi do skrzynki i ze skrzynki do budynku, oni też zajmą się wykonaniem. Przy odcinku z drogi do skrzynki oni pokrywaja część kosztów, od skrzynki do domu to już całkowicie na mój koszt. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 15.02.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 E.kala, CAEN - gdzie kupilyscie welne i za ile (jakby co, moze byc na priva)? Zostawilyscie na przechowanie? My jesteœmy na etapie poszukiwania majstrów. Mam nadzieje, ze znajdziemy kogos dobrego. Na razie mamy zaklepanego tynkarza, konczymy rozmowy z elektrykiem i jestesmy w trakcie wybierania ekipy od wod-kan. E.kala - a propos elektryków, to trudno porównywac wprost ceny, bo zalezy co Ci elektryk robi. Ja spotkalam sie z wycenami zarówno od punktu (gdzie punkt to gniazdko lub lampa+wlacznik) za 25pln za punkt, jak i z wycenami za kondygnacje. Ten drugi sposób proponowalo mi 3 elektryków i wydaje mi sie to sensowniejsze. Za pelne okablowanie domu (elektryka, telewizja, siec komputerowa, telefony, alarm, domofon, sterowanie brama, oswietelnie naokolo domu itp.) panowie z którymi rozmawialam proponowali mniej wiecej 3000-4000tys. (za robocizne) - to byla cena taka standardowa przez telefon, bez ogladania projektu. My jestesmy na etapie ustalania szczegolow z jednym z elektrykow - dodatkowo Pan bedzie nam jeszcze robil zasilanie do domu od skrzynki i byc moze odkurzacz centralny - to dodatkowe koszty. Poza tym z elektrykami mozna sie tez umówic na wykonanie pomiarów i dokumentacji odbiorczej (to potrzebne do odebrania domu), na montaz gniazdek/lamp po tynkowaniu (tu podaja cene za gniazdko/lampe) itp. - to tez dodatkowe koszty, ale to akurat mozna zrobic samemu jak sie ma troche czasu. Tak wiec zakres prac moze byc rózny, wiec ceny tez rózne. wełnę kupowałam w raab karcher - ceny mieli naprawdę konkurencyjne i do tego przetrzymają towar do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 15.02.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Złożyłam wniosek o warunki przyłączenia gazu. Dołączyłam mapkę z pozwolenia na budowę z naniesionym budynkiem (ksero) i mapę działek (ksero). Tak więc niepotrzebnie się martwiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 15.02.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A mi dziś pan elektryk obwieścił, że mam już na działce skrzyneczkę i za dwa tygodnie będzie w niej prąd Żeby jeszcze z kredytem tak łatwo poszlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.02.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A mi dziś pan elektryk obwieścił, że mam już na działce skrzyneczkę i za dwa tygodnie będzie w niej prąd Żeby jeszcze z kredytem tak łatwo poszlo... rany ale bym chciała taki prąd i taką skrzynkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 16.02.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A ja bym chciała miec droge dojazdową na działkę A nie błotnisty wąwóz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 16.02.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A ja bym chciała miec droge dojazdową na działkę A nie błotnisty wąwóz hahah jak u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 16.02.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A mi dziś pan elektryk obwieścił, że mam już na działce skrzyneczkę i za dwa tygodnie będzie w niej prąd Żeby jeszcze z kredytem tak łatwo poszlo... Witam a ile kosztował cię ten prądek? pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 16.02.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jestem z Wawy - podpowiedzcie u komu w Wawie i okolicach warto dac okna do wyceny zarowno pcv jak i drewniane? Kto by mi polecił jakąś firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 16.02.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A mi dziś pan elektryk obwieścił, że mam już na działce skrzyneczkę i za dwa tygodnie będzie w niej prąd Żeby jeszcze z kredytem tak łatwo poszlo... Witam a ile kosztował cię ten prądek? pozdrawiam Mariusz No tania przyjemność to to nie jest... wszystko co z prądem związane to tak, warunki przyłączenia 146,40, umowa o przyłąćzenie mocy to coś ok 2000 PLN, potem projekt przyłącza 1700 (ale tu wiem, że przepłaciłam i to sporo, na pewno można zrobić dużo taniej...) no i w końcu wykonanie przyłącza (skrzynka, licznik, zapas kabla żeby podłączyć dom i wszystko co potrzebne, żeby korzystać z prądu na budowie) - 3500 PLN. Duuużo, ale jakbym sama nie zrobiła to prąd byłby w sierpniu 2008, dla mnie to za długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 16.02.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzięki penny cena projektu tragedia ile może być taniej? liczniek sama musiałaś kupić? kabel pewnie ziemią? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 16.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzięki penny cena projektu tragedia ile może być taniej? liczniek sama musiałaś kupić? kabel pewnie ziemią? Mariusz Nie wiem ile dokładnie taniej można, spotkałam się na forum z cenami rzędu 800-1000 PLN. Za cały materiał płaciłam sama - to jest ta ostatnia kwota - materiał plus wykonanie. Jeszcze nawet nie widziałam jak to wygląda, bo tydzień temu z elektrykiem omawiałam co i jak, w sobotę miałam podpisywać umowę i czekać 2-3 tygodnie, a tymczasem pan wczoraj zadzwonił i powiedział, że wszystko już zrobione Kabel ziemią - przeciągany pod drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 16.02.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 My za projekt przyłącza płaciliśmy 200pln (dwóch innych projektantów chciało za to samo 400pln). Nie wiem czy mówimy o tym samym? Bo poza tym wcześniej musieliśmy również na własny koszt wykonać projekt podciągnięcia prądu od najbliższego transformatora do granicy naszej działki (chyba analogicznie jak Penny - jeśli czekalibyśmy na tą akcję ze strony Energii, to doczekalibyśmy się w przyszłym roku - to w związku z tym, że Energa wymyśliła sobie, że od razu trzeba zrobić projekt do ponad 20 działek w okolicy, trzeba zbudować nowy transformator, pociągnąć linię ponad kilometr z sąsiedniej wioski itp.) - jakbyśmy czekali na ten projekt to budowę musielibyśmy odłożyć o rok. Nasz projekt rozbudowy sieci to była już większa sprawa i kosztował chyba ok. 1500pln. CAEN, e.kala - dzięki za info o wełnie My już zaklepaliśmy elektryka. Jeśli nie będzie ostrej zimy, to wchodzi do nas w połowie marca, dzień-dwa przed wstawieniem okien - tj. przygotuje nam instalację do alarmu, żeby po wstawieniu okien alarm był już sprawny. Przy okazji pytanko - jakie macie/planujecie mieć czujki alarmowe? Czujki ruchu, inercyjne? Elektryk twierdzi, że kontaktrony są bez sensu i namawia nas na czujki ruchu, ale one dają się 'znieczulić' na obiekty do 30kg, a my myślimy o golden retrieverze, a z opisu rasy wynika, ze taki golden waży właśnie w okolicach 30kg i mógłby być problem z przebywaniem pieska w domu w momencie załączenia alarmu. No i tak się zastanawiamy na co się zdecydować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 16.02.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Prąd mówicie.... Już mam projekt przyłączy, zbieram teraz papiery potrzebne do podpisania umowy z energetyką. Musimy tylko zrobić instalację z domu do puszki, a "resztą" zajmą się oni Najbardziej denerwuje mnie to, ze nie interesuje ich, ze mamy prąd do celów budowlanych podciagniety z działki rodziców, dodatkowo wg najniższej stawki, do czasu odbioru domu, będziemy im płacić 23 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.02.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jestem z Wawy - podpowiedzcie u komu w Wawie i okolicach warto dac okna do wyceny zarowno pcv jak i drewniane? Kto by mi polecił jakąś firmę jareko z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 16.02.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzięki Wszystkim za info o prądzie pozdrawiam i życzę powodzenia Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts