Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących kobiet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale fajna pogoda... :) A ja po necie grzebię i oddaję się pasjonującej lekturze dotyczącej... kominów. No właśnie, jakie macie kominy? bo ja się zastanawiam jaki mam mieć... czy kupić systemowy ceramiczny, czy lepiej wkłady stalowe... A jak systemowy to z kanałem wentylacyjnym czy nie? i jak to cenowo Wam wyszło? U mnie dwa by musiały być, jeden do kominka, a drugi do pieca kondensacyjnego na gaz, tak po 8 metrów.

Ja mam kominy murowane z cegły. W kotłowni mam wkład stalowy. W kominie do kominka wkładu nie mam. Gdybym teraz miała jeszcze raz zadecydować zrobiłabym do kominka systemowy ceramiczny... Mniej problemów z chłodnymi spalinami (a takie niestety się produkuje jak sie pali we wkładzie kominkowym na małej ilości powietrza.)

A wiecie, że panel prysznicowy był zaczątkiem mojego mieszkania? :o

Historia wygladała następująco:

Kolega który jest przedstawicielem pewnej firmy produkującej armaturę i ceramikę łazienkową przytachał do swego wykańczanego mieszkania 2 panele prysznicowe z hydromasażami. Zastanawiał się który zamontować. Tak się złożyło, że byliśmy wtedy u nich. Mi się podobał właśnie ten duży, biały. Więc powiedział: weź go sobie :o No to wzięłam :lol: :lol: Potem się okazało, że za pierona nie zmieszczę go do swojej łazienki w bloku :lol: I stoi sobie biedaczek w garażu tak dwa lata i czeka na...dom z łazienką która go przygarnie :lol:

Chyba to właśnie ten panel był początkiem myśli o budowie domu :wink: :lol: :lol:

Właśnie mąż mi oswiadczył przez telefon, ze kupił kabinę prysznicową z panelem masujacym :)

A miała być bez panela.... :roll:

Może niech on już kupuje wszystko do końca budowy ;) :p

Oj nie zdawaj się tak do końca w kwestii zakupów na męża bo mężczyźni z reguły mają gest a potem zastanawiają się na co poszły pieniadze :o :o

Oj, witam piknie i dołączam do grona pań na budowie.

U mnie jest taka kombinacja: mąż_który_nic_nie_rozumie i teść Budowlaniec_który_będzie_budował. No i ja, napalona na ten dom, i ciągnąca to jak oślica :)

Póki co powiedzcie co mam zrobić, zeby miec wodę na budowie - mam warunki przyłącza ale jak teraz to podłączyć, żeby działało!

Witaj Magdala :)

U mnie jutro rusza budowa, a pojutrze będzie robione przyłącze wody, więc temat dla mnie jakby na czasie. A co trzeba zrobić? Po otrzymaniu warunków ja musiałam zrobić projekt przyłącza u uprawnionego projektanta (listę takich osób dostałam w Zakładzie Usług Komunalnych, który wydał warunki przyłączenia do sieci wodociągowej). Z projektem zgłosiłam się do wykonawcy (również z takiej listy) i on już zajmuje się resztą. Jeszcze w wtorek powinna na działce być woda :)

Możesz zapytać się w swoim Zakładzie Usług Komunalnych, może oni sami robią przyłącza, u mnie powiedzieli, że się tym nie zajmują z braku czasu i mam wszystko zrobić sama.

i ja chciałabym zapisać się do waszego klubu.Może sama nie buduje ale latam po forum a potem z poziomnicą po budowie.Mąz mówi ,że jestem jego nadzorem budowlanym i wcale się ich nieboi po moich kontrolach.Ja buduje się w Sieradzu domek piętrowy z płaskim dachem,na Boże Narodzenie chciałabym się wprowadzić.zobaczymy czy się uda- choć goście już wprosili się :o pozdrowionka będe tu czasami zaglądać pa :lol:

Witaj Magdala :)

U mnie jutro rusza budowa, a pojutrze będzie robione przyłącze wody, więc temat dla mnie jakby na czasie. A co trzeba zrobić? Po otrzymaniu warunków ja musiałam zrobić projekt przyłącza u uprawnionego projektanta (listę takich osób dostałam w Zakładzie Usług Komunalnych, który wydał warunki przyłączenia do sieci wodociągowej). Z projektem zgłosiłam się do wykonawcy (również z takiej listy) i on już zajmuje się resztą. Jeszcze w wtorek powinna na działce być woda :)

Możesz zapytać się w swoim Zakładzie Usług Komunalnych, może oni sami robią przyłącza, u mnie powiedzieli, że się tym nie zajmują z braku czasu i mam wszystko zrobić sama.

Zapomniałaś dopisać że projekt wraz ze zgłoszeniem trzeba złożyć w urzędzie(gmina lub starostwo) tam gdzie jest Zespół Uzgodnień Dokumentacji Projektowej- ono wydają opinię i jeżeli przez 30 dni gmina lub starostwo nie wnoszą sprzeciwu to można zacząć robotę :D :D

Witajcie

Mam nadzieję na podpisanie umowy przedwstępnej na działkę w tym tygodniu (no może raczej za dwa tygodnie)! Moje nadzieja jest nieśmiertelna, bo już od wakacji czekam na gotowość właścicieli do sprzedaży.

Powiedzcie mi proszę, jeśli kupuję działkę zabudowaną starym domkiem, to czy muszę jeszcze występować o przyłączenie do prądu czy tylko podpisać z nimi umowę jako nowy właściciel i na tym prądzie budować, który już jest?

Dziękuję i pozdrawiam

Laik tzn Sylwia :oops:

Oj witaj Sylvia1, Ty jesteś z "jedynką" dlatego dałam W do imienia,żeby mnie przyjęli :D. Będziesz moim drogowskazem 8)

Mam nadzieję, że prąd bedzie - chyba że jest odcięty, najważniejsze że "drut" jest dociągnięty do domu - tzn dom dopiero będzie a to powinnam nazwać ruinką :lol:

Dziękuję za info, co do wody to nie ma na działce, ludzie mieli studnię. Na moje szczęście niedawno ciągnęli wodociąg w ulicy to będę miała się do czego podpiąć. Tylko gazu i kanalizy niet :(

pozdrawiam

Sylwia